Talia011

Član
  • Broj odgovora

    7
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Talia011

  • Rođendan 07/23/77

Načini kontaktiranja

  • Website URL http://
  • ICQ 0

Informacije o profilu

  • Lokacija Holandija

Aktivnosti člana/članice Talia011

  1. Talia011 je dodao/la post u temi Ragade   



    Nadam se da moje iskustvo moze nekome da pomogne da ne prolazi kroz pakao. Ragade ako se ne zalece brzo vrlo lako dovode do infekcije koja se prenosi na bebu i nazad na mamu pa tako u krug.

    Ja sam imala ragade (kraste, krvarenje, sve po protokolu) od prvog podoja, moja mlecka je vukla ko sivonja . Nije htela vestacku bradavicu ni pod tackom razno pa mi je trebalo oko 6 nedelja da ih zalecim sa sve lanolinom. Pored ragada ono sto nisam tada znala pojavila mi se infekcija - sor, ja sam bila u strasnim bolovima ali ne mastitis nego kao pecenje iznutra u toku i nakon svakog dojenja - prava agonja. Isla kod doktora svi nesto klimaju glavama, niko nista ne zna i na kraju nadjem neku sestru koja se bavi samo laktacijom i ona je prvi put rekla da i ja i beba imamo sor, beba samo blagi, nije imala belu skramu tek malko na kraju jezika. Ja nikako da uspostavim mleko, beba nikako da sisa kako treba i za sve to su uzrok u stvari bile ragade na pocetku.
    Kad se tkivo osteti i u kombinaciji sa mlekom i okruzenjem bebinih usta stvaraju se idealne okolnosti za razvoj kandide koja izaziva sor. Meni je infekcija, jer nije bila lecena, usla duboko u tkivo i to je ono sto je stvaralo stasnu bol. Kada ste u agoniji nije nista neuobicajeno da ni mleko ne ide kako treba. Ovde bebama ne daju tretman pre 4 meseca (da se beba ne udavi gelom?!?!?) Elem, ja sam prvo dobila mikoseb kremu da lecim infekciju, kada to nije uspelo jer je samo povrsinski, dobila sam tablete Fluconazole (antimikotik) bilo je malo bolje ali kad sam prestala sa tretmanom opet se pogorsalo. Kad smo bili nepuna tri meseca dosla sam u Beograd i otisla kod pedijatra - beba dobila tretman (nistatin kapi), ja dobila tretman (ponovo flukonazol tablete + daktanol oralni gel da mazem u tankom sloju pred dojenje). Morali smo malo duze da se lecimo ali rezultat sveega je da smo konacno poceli da uzivamo u dojenju sa tri meseca i uspostavili mleko

    Tretman je lak ako ima ko da prepise ili cak preventivno kod ragada oralni (jestivi) daktanol gel da se namaze u tankm sloju na bradavicu pred dojenje jer stiti oboje od infekcije. Ja samo znam da nikada vise necu dopustiti da se to ponovi.

    Puno srece i uspesno dojenje svim novim mamama

  2. Talia011 je dodao/la post u temi Kontracepcija   

    Ja nemam bas mnogo izbora sto se tice kontracepcije, Hormonske pilule me psihicki ubiju, postanem depresivna i nemam ni zelje za sexsom A plus ni nesmem da ih uzimam jer sam jedva uspela da dovedem hormone u red uz pomoc akupunkture (nakon 15 godina lecenja pilulama!!!) i konacno dobila bebu Sto se tice spirale/mirene ne bih imala nista protiv ali jedna sadrzi hormone koje ja nesmem da uzimam a druga koja mehanicki sprecava trudnocu je napravljena od bakra na koji sam ja jako alergicna. Kondomi-alergija na latex, ima i onih bez latexa ali mi to nije bas prvi izbor... valjda ih povezujem sa uzasnim sexsom dok nisam znala da sam alergicna na latex

    Da li ima nesto osim hormonskih preparata, da ne sadrzi bakar, i kondoma sto moze da se koristi za kontracepciju? A da nije celibat
  3. Talia011 je dodao/la post u temi Hormoni i hormonske terapije   


    Pa to je upravo problem moderna medicina se bavi tretiranjem posledice, odnosno simptoma a ne uzroka.. zato ni ne radi. Doktorka me je godinama kljukala pilulama i nista nije pomoglo Mislim da je meni akupunktura pomogla jer tretira uzrok i vraca ceo organizam u balans. Ne kazem da bi pomoglo svakome jer nemaju svi iste probleme al vredi probati pa sta bude
  4. Talia011 je dodao/la post u temi Hormoni i hormonske terapije   



    Ja sam imala strasnih problema sa hormonima i nisam mogla da ostanem u drugom stanju godinama.. Dijagnoza disbalans uzrokovan Policisticnim jajnicima, doktorka me lecila anti-bebi pilulama (od kad sam bila tinejdzer). Naravno nikad me nije IZlecila, svaki put nakon nekoliko meseci bi ponovo bila stara prica. Mama me je naterala da odem na akupunkturu po preporuci. Ja u to nisam verovala dok nisam probala na svojoj kozi. Zena mi je regulisala hormone udarnim tretmanima na svaka dva dana po sat vremena pa tako dve nedelje pa pauza nekoliko meseci pa opet i tako tri puta (posto ne zivim u zemlji kao ti morala sam tako sa pauzama). Odmah sam videla razliku, ciklus se natempirao na 28 dana da sam mogla da gledam na sat! Ono sto mi je rekla je da su mi anti-bebi pilule odmagale jer su kompletno uspavale zlezde koje treba da luce hormone i rekla je NIKAD vise da mi ne padne na pamet da ih uzimam. Ne znam da li imas mogucnosti tamo za akupunkturu ali ako ims probaj - nemas sta da izgubis (nadji iskljucivo sa preporukom).

    I nesto sto mislim da ne skodi da probas - jedi avokado, sadrzi prirodan pozitivni holesterol koji je neophodan za proizvodnju hormona posebno estrogena i progesterona. To nisam ni znala a kad sam bila u prvim nedeljama trudnoce (pre nego sto sam saznala da sam trudna) od jednom sam pocela da se razbijam od avokada koji mi nije ni bio omiljen da bih kasnije saznala da je pun holesterola i cemu taj poseban holesterol sluzi. Mislim da mi je pomogao da odrzim prilicno tesku trudnocu.

    Ovo je ukratko moje iskustvo i nadam se da moze da ti pomogne iako smo svi razliciti pa samim tim ni tretmani nisu isti za sve.

    Zelim ti puno srece i bebicu u nakskorije vreme!

    PS: zasto slikas kosti (i bezrazlozno se zracis) i snimas vid?? Kakve to veze ima sa trudnocom?!
  5. Talia011 je dodao/la post u temi Jelovnik u vrtiću   

    Zelela bih da podelim nesto sto je meni puno pomoglo. Kad sam postala majka dobila sam fantastican savet od koleginice i prijateljice, citiram: "Motherhood is as easy or as difficult as you want it to be", prevod -> materinstvo je toliko lako ili toliko tesko koliko ti to zelis da bude. Mislim da je u pravu, casa moze da bude polu prazna ili polu puna, sve je stvar kako mi gledamo na to. Ja sam se naterla da se ne nerviram jer zelim da imam pozitivnu energiju za moju Lorenu. Hranu u vrticu ne mogu da promenim, a sta bih dala za taj topli obrok!!! Al sta da se radi... ovde vrtici nisu videli nutricionistu.

    Ako neko insistira na tome da dete ne treba da jede preradjevine ja se potpuno slazem, ali isto tako mogu da kazem da ako i jede boze moj, nije strasno. I ja sam jela carnex virsle i pastete kad sam bila mala i nista mi ne fali
    Na kraju svako ima svoje misljenje o tome sta je najbolje za njegovo dete i treba toga da se drzi bez osude prema drugima.
  6. Talia011 je dodao/la post u temi Jelovnik u vrtiću   


    Ne salim se Ja od kako zivim ovde - svaki dan imam razlog da kazem "ovde su svi ludi!". A od kad sam zatrudnela i rodila moju srecicu imala sam nezamislivih situacija na pretek... ili bar nezamislivih iz nase perspektive. Imaju svu tehnologiju mogucu a nista ne koriste. Na primer u trudnoci me ni jedan put doktor nije pregledao, masovno se poradjaju kod kuce uz babice. Ja sam se porodila u bolnici i posle porodjaja u bolnici ides kuci nakon 2-3 sata!!! Posle niza godina ovde pitam se - dal sam mozda ja luda?!?! Tako da moje saznanje da nema toplog obroka u vrticu (jaslicama) i nije toliko sokantno koliko zvuci tebi. Na zalost se naviknes na budalastine i naucis kako da izvuces najbolje sto mozes iz date situacije
  7. Talia011 je dodao/la post u temi Jelovnik u vrtiću   

    Ctam kako je u vrticima u Srbiji i samo da vam dam primer kako je ovde u Holandiji gde ja zivim. Ne postoji jelovnik da vidite sta ce vam dete jesti, a necete verovati ne postoji ni kuvana hrana!!! Ovde decu hrane sendvicima krekerima i vocem. Ne salim se. Ne moze da se donosi kuvano od kuce, mada sam cula da u nekim vrticima i moze, al kod nas ne tako da ja donosim kupovnu hranu najbolju koju mogu da nadjem na trzistu i trudim se da to bude sto raznovrsnije. Iz ove perspektive prihvatila bih i da im daju pilece virsle i pastetu za dorucak da imaju telecu corbu, parce mesa i varivo za rucak... da bar nesto pojede kako treba u toku dana.