Komentari za tekst "Šta vam je više sa tim slatkišima?"

Komentara
28
Ostavite komentar
Hm...Citam i razmisljam. Slatko,pa sta?! Ne nego drzite decu pod staklenim zvonom,pa kad budu imali prilike da probaju iste slatkise nece umeti da stanu,jer realno ukus je neodoljiv. Naravno da ne treba da bude uzina cokolada ili keks,ali da ne sme da proba ili pojede nekad nesto slatko,pa takve roditelje nazivam nemilosrdnim.
Kladim se da su sve ove sto savrseno zdravo hrane djecu uglavnom same pune smeca od hrane, pa lijece komplekse na jadnoj djeci. Djeca im dodju kao neki projekat, tipa sta dobijes ako sve uradis savrseno. Je li toliko tesko biti umjeren u svemu danas? Pitam se
Tako nekako..
Zamolicu zene koje nemaju decu stariju od godinu-godinu ipo da ne komentarisu,u suprotnom ce teze prihvatiti ono sto im sledi!A realno nema ni argumenata ta zena komentarisati sta ce tek biti i kako ce proci s tim sto sada priča!A sve zene koje imaju decu,stariju od dve god.i uspevaju da samo jedu voce i povrce neka se jave,a to sto ce da slazu to samo sebe lazu,niko ovde nikog ne poznaje,evo meni iskreno ne uspeva da prodje kao sto pojedine tvrdite.Sta vam je ne razumem,pricate bajke kako detetu od osam meseci ne dajete keks i bananicu.Pa i ne treba da jede to,treba da vas vuce za sisu,a ne da vuce flasicu!!!!Ajd molim vas javite se kad dete ima 4god.pa onda imate prava komentarisati,ovako ne vredi!
Mislim da niste razumeli moj komentar!
Evo ja cu se javiti. Moja beba ima 4 meseca, a koliko JA znam ovde smo da se pomazemo medjusobno, delimo savete i slicno, a ne osudjujemo! Naravno da cu pitati kako, sta, kada iskusnije majke i to pravo mi nece niko uskratiti.
Moja svekrva je krupna zena jer non stop jede nešto, masno, slatkise i grickalice. Pre neki dan kaze "Oho sad ćemo četiri meseca pa cemo da ruckamo supu, dzigericu, evro krem" (???) pa kada sam rekla da beba nece nista jesti do 6.meseca za malo na kolac da me je nabila!! I sta sutra ja da radim?? Kada meni iza ledja budu mom detetu davali takve stvari?? Govoriti im i svadjati se nikada ali nikada ni za sta upalilo nije.
joj, mi imamo taj problem sa babama, dedama, strinama i ostalima:- iza nasih ledja ili pored nase zabrane doture detetu kiflicu, keksić i slično. toliko puta smo se posvadjali sa svima, i ne vredi im govoriti da ako mi nesto branimo nasem detetu, to je za njegovo dobro, ne treba da se prejeda glupostima. dovode nas u neprijatnu situaciju i podrivaju nas autoritet kao roditelja.
Ja imam problem sto stalno svima moram da objasnjavam zasto svom detetu ne dajem slatko ili zasto dozvolim da pojede po nesto ali ni slucajno svaki dan. Bake i tetke su najgore moguce osobe za ubedjivanje. Pogotovo kad mi kazu pa lepo je rucao sad moze cokolada. Pa jel to razlog da se jede cokolada ili popije sok?! Najvise mrzim kad ode kod bake pa bukvalno svaki dan jede ili cokoladu ili kinder jaje ili keks... Izvinite, molim vas, sad baka kao vise voli moje rodjeno dete jer mu daje slatkise a ja ga ne volim jer iste ne dozvoljavam? Nije mi jasno sta zele da postignu time?!
Zeno!!!OLADI!!!!Dokazi nam ono sto i pises,dokazi da si ti majka nad majkama i da tvoje dete samo jede voce(koje je prskano 36puta pre nego sto si ga uzela u ruke)!Gojaznost,zna se sta se podrazumeva pod istim,(podrazumeva sve osim dva parceta cokolade i jedne bananice)!Mozes pisati na ovakav nacin ako dete hranis organskim vocem,a do tada dvojka!
Nista ovde organsko nije ne lazite sami sebe..
Verujte da postoje majke koje hrane decu organskim proizvodima. Lično se trudim i često uspem da nabavim, a i kada ne uspem, razmišljam tako da je bolje i ovo prskano, pa oprano i prokuvano jer bar nešto zdravo ima od toga, nego čokolada i smoki u kome nema ama baš ništa korisno. Mozda aitorna nije pisala na način koji vam se dopada ali je u potpunosti u pravu. Sa suštinom se slažem.
Slažem se da detetu treba stvarati dobre navike od malena ali svako dete je ličnost za sebe. Na primer, moja starija ćerka koja sada ima 5 godina i kojoj sam od malena isključivo spremala kašice, davala voće da jede svakog dana za uzinu kao bebi, cedila sokove - nikada nije pila sokove iz tetrapaka ili gazirano i danas ih ne voli i koja nije okusila slatkiše do druge godine - nije ljubitelj voća, jede samo jabuke, trešnje kada ih ima i po nekad pomorandzu, od sokova pije samo cedjenu pomorandzu sa limunom i medom, od svezeg povrca jede samo kupus salatu i krastavac sa jogurtom, a obozava slatkiše, naročito čokoladu, što ne znači da jede slatkiše u neograničenim količinama. Ali, ako bih joj ponudila jabuku ili sladoled od čokolade zna se šta bi pre uzela. :) Ali, pričamo o tome, ima ona u mozgiću to da je voće zdravo i ja znam da će ona imati zdrave navike u ishrani kada poraste jer sam i sama bila takva kada sam bila mala a danas imam zdrave navike u ishrani, ne jedem ni ja puno voća ali pijem cedjene sokove, jedem puno svežeg povrća ali ukus je ukus. I šta sada?Jel treba da ubijem u njoj ono što je ona? Jel treba da joj zabranjujem čokoladu i da je na silu teram da jede svo voće? Probala sam , da budem iskrena, ali sam videla da ne ide i da će to izazvati kontraefekat. Sreća je što od slatkiša ne voli bombone, grickalice i raznorazne druge gluposti već samo ono što ima veze sa čokoladom. Dete - mali čovek - razvija svoj ukus od malena, treba im pomoći a ne ubiti ono što su oni.
A mene svi osuđuju zašto svojoj ćerki koja ima samo deset meseci ne dam da jede čokoladu, čokoladne balance, ništa slatko, čak ni sokice.Kad vidim da joj neko da u ruku najtežim se. Znam da joj kasnije to neću moći zabraniti. Ali smatram da cu joj bar nekako pomoći i naučiti o pravilnoj i zdravoj ishrani dok je mala. Iako ima deset mecesci,sisala je od toga šest za sada samo jede voće i povrće. Napredno i zdravo dete svaki dan nasmejana. Svako ima svoj način za koji misli da je najbolji. Zato majke slušajte sebe i svoje dete. Nije bitno sta ce reci druga majka ili neko drugi.Ja sam odlučila da ne stetim zdravlje svog deteta zarad mišljenja drugih, čak ja i ne solim ništa niti šećerim.Dok mi svekrva probija glavu kako tako ne treba zato sam u problemu nemam kome da ostavim bebu kada imam neke obaveze nego je sve vodim sa sobom.Jer se uvek nađe neko pametan da joj da nešto i da kaže pa njoj se sviđa slatko. Ne dam.
Treba da sisa do godinu najmanje kada ste vec savrseni
Sonja kao da sam ja pisala tekst. Odlučila sam da, makar dok ja u potpunosti kontrolišem ishranu deteta, nema slatkiša, grickalica, kekseva i sokova. Apsolutno nema ništa u tim namirnicama što mu treba. Smatram da se navike sada stiču, kao i afiniteti prema određenoj vrsti hrane. Takođe sam uvek sa bebom, jer sam posle višemesečnog ubeđivanja shvatila da me ne razumeju... Svekrvi sam otvoreno rekla da moje dete sa njom neće biti više samo bez mog nadzora, jer je uporna da me ubedi da grešim. Neka shvati ko kako hoće ali bitnije mi je zdravlje deteta. Mislim da svaka majka radi ono što misli da je najbolje za svoje dete, tako i ja, i ne želim da to iko preispituje ili zadire u moje odluke. A to je stvar vaspitanja.
Nije grub clanak..naprotiv!!!
Gde god mrdne dete kljukaju slatkisima, u vrticu, na popodnevnim8 aktivnostima (uvek je nekom rodjendan..), dobri komsija iz radnje casti dete ne jabukom, vec lizalicom ili bombonom, kod bake i dede, mame sa igralista sto vuku grickalice i kekse uvek sa sobom pa nude i drugu decu, i uopste iznenadim se kako uvek i svako ima da izvuce neki slatkis bas za moje dete iz rukava..i to naravno nece biti domaci kolac ili keks..vec bas ti kupovni obojeni sa konzervansima i emulgatorima. A da ne pricam kakvi komentari ili podsmesi kada kazes da preskoce tvoje dete. Ne zanimaju me tudji stavovi i navike u ishrani, samo nek prestanu da hrane i nude moje dete!
Upravo u tome je probem, ucutkati dete i "resiti" ga se time sto cemo mu dati cokaladu, gricke i ostala s.... Mnogim roditeljima je tako lakse, nema "obaranja" sa detetom oko hranjenja a i oko spremanja, a vrlo verovatno su i njihove navike u ishrani lose. A ocigledno nisu dovoljno ni pametni da sagledaju posledice takve ishrane.
Sa kim se Vi svadjate? Pustite ljude da rade kako misle da treba, takvim tonom samo postizete da Vas niko ne slusa. Kad smo mi bili mali...e pa sad smo veliki, i svako moze da radi po izboru. Dodacu samo da moja deca uredno jedu voce i povrce i meso i zitatice i slatkise, cisto da ne bude zabune.
Kada nešto postane problem celog društva, pitanje je gde se čija prava završavaju. Ako ta deca sutra masovno obole od dijabetesa to postaje teret svih nas. Gledajmo to čisto sa finansijkog aspekta (da ne širimo previše temu) lečenje dijabetesa košta x dinara godišnje, ako taj trošak može da se izbegne, zašto ga ne izbeći. Zašto taj novac ne iskoristiti na lečenje nekih bolesti koje nisu mogle da se izbegnu.
Ali to je previše apstraktno razmišljanje za zemlju Srbiju. Svi znaju da kritikuju druge, traže da drugi ne kritikuju njih, jer svako ima pravo da radi kako hoće i niko ne preuzima odgovornost za svoje postupke.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Od sada voćne gumene bombone možete napraviti i same kod kuće! »
Spoljne infekcije uha mogu se dogoditi i ako je ušni kanal deteta oštećen upotrebom štapića za uši »