Komentari za tekst "Šta donosi novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom?"

Komentara
79
Ostavite komentar
Zar ne bi trebalo da je glavna vest da se roditeljski dodatak za 4. dete umanjuje za skoro 10 puta? Da preduzetnice imaju pravo isključivo na godinu dana porodiljskog bolovanja bez obzira koje i koliko dece da rode, iako žene koje rade kod njih idu na dvogodišnje bolovanje posle za treće i svako naredno dete.. Manji je i roditeljski dodatak za drugo dete, i to za oko 28.000 dinara, što je skoro 20 posto od prethodnog ukupnog iznosa... Način obračuna porodiljskog umanjuje naknade za mlađe žene koje nemaju dužeg staža.. Dečiji dodatak se izbacuje za hraniteljske porodice..Ministarstvo i mediji ističu pozitivne stvari, kao što su uvođenje dve nove kategorije, vlasnice poljoprivrednih gazdinstava i zaposlene na privremenim i povremenim poslovima koje će imati pravo na nadoknadu, i to što će se o jula uplaćivati direktno porodiljama... I dalje tvrde da se porodiljama uvećava a nikako ne umanjuje, a činjenice iz zakona prostom matematikom to demantuju.. Ali ko se bavi time!? Niko! A tek udruženja koja su učestvovala u ovome, i koja bi trebalo da štite roditelje...Objavite objektivne i, pre svega, korisne informacije, molim vas.
Da li postoji neko u ovo j zemlji da se bori za nasa prava posto mi ovde mozemo da presipamo iz supljeg u prazno i da kidamo nerve a oni rade posao. Jer em je situacija za zaposlenje blago receno ocajna, pa onda i kad se zaposlis te pola njih ne prijavljuje, pa kad te prijave prijave te na minimalac, pa kad odes na bolovanje cekas na novac minimum 2 meseca (a ako si podstanar mozes mozes da pijes vodu samo jer para nemas za to vreme), pa ti onda smanje i roditeljski dodatak a cene pelena i hrane za bebe medju najvecim u Evropi a plate 5 puta manje...Dokle ce vise da se privatnicima gleda kroz prste koji krse zakon na svakom koraku i zbog njihove utaje poreza pocev od zarade pa preko svega ostalog kresu budzet za trudnice i porodilje a pricaju o tome kako nestajemo kao nacija. I ta prica o zloupotrebama...pa kako ih nije sramota...da ovu banana drzavu zloupotrebljavaju samo trudnice i porodilje gde bi nam kraj bio...nude pare Hrvatima za poplave, finansiraju izbeglice koje imaju vise para od polovine gradjana ove zemlje, a nama i tu bedu koju dobijamo hoce da smanje...eeee moja Srbijo...
sramota!!!a toliko zelim trece pa mozda i cetvrto dete...u ovoj drzavi izgleda ne. o kakvoj podrsci vi pricate???stidim se za vas...
I ja bih mnogo toga u zivotu ali ne moze.
sram te bilo!!! i sram i stid... odjavi se i skrabaj po zidovima!!!
A najbolje da vas drzava dozivotno izdrzava, a vi samo da se kotite kao zecevi.
stvarno sramota zakon o cetvrtom detetu bolje nemojte dati nista
Kad predlozite da povecate trajanje porodiljkog odsustva na 18 meseci onda uzmite i za obracun taj period! Sramota!!!Uzmite u obzir ceo radni staz kao za penziju.
Stvarno? Da li mozda znas da iza obicnih preduzetnika ne stoji drzava, vec im samo otima, da sve sticu svojim radom i znanjem? Sad treba da te neko zaposli, radis par meseci, zatrudnis i odes na bolovanje, a preduzetnik koji vec ionako tesko prezivljava-ostaje bez radnika koga mora da izdrzava, pa mora da primi drugog kako posao ne bi trpeo posao, i tako lagano propada, dok ti kuci gajis bebu, ok - 6, 7 meseci, ali godinu i po?? Nakon toga 90% vas se samo vrati da da otkaz, jos budete nezadovoljne..podjite prvo od sebe, pogledajte se u ogledalo, postanite bolji i kvalitetniji ljudi, nemojte gledati samo svoj interes - uspeh ce vam biti zagarantovan! Ovako, ja kao preduzetnik NIKADA necu zaposliti nekoga ko oskljucivo zeli da zivi na mojoj grbaci, i pritom ja ispadnem los..
"Zakon o finansijskoj PODRŠCI porodicama sa decom" ?????????????
Bolje da se zove Zakon O DODATNOM POREZU za porodice koje se osmele da imaju decu!!!!!!
Apeluju da zene radjaju decu.svaki dan sve skuplje. A drzava i ono malo sto jr davala smanjuje.sramota.bitno da imaju za neke gluposti pare.
Od septembra sam na trudničkom. Poslodavac mi redovno isplaćuje 65% plate do 5. u mesecu za prethodni mesec, medjutim od države sam dobila samo za septembar do sada. Papiri su uredno predati u RZZO ali oni kasne sa isplatom. Takodje, nisam dobila koliko sam mislila da ću dobiti jer se gleda prosek 12 poslednjih meseci, a ja sam u proteklih 12 meseci imala pocećanje plate koje RZZO NE ŽELI da prizna, nego mi obračunavaju po staroj plati, ne po proseku. Firma mi je dostavila dopis koji su dobili od RZZO i nije mi do kraja jasno iz dopisa zašto ne žele da mi priznaju povećanje plate, piše otprilike da ne priznaju povećanje pošto sam samo ja dobila povećanje, a ne i ostali zaposleni! Takodje u prosek ne priznaju ni bonuse ni provizije! Sve u svemu platu za septembar, koju sam od poslodavca dobila 5. oktobra + deo od RZZO koji sam dobila u decembru iznosi nekih 15.000 din MANJE nego što mi je bila plata PRE trudničkog odsustva. Sad još ako od jula uvedu da plaćaju dorektno porodiljama pa to dobijemo za sledeću Novu godinu biće veselo! Lepo i lako ćemo odhraniti decu!
Da li je ovo jednokratna pomoc drzave, opstine ili deciji dodatak? Cekam prvo dete i nisam u toku. Ja sam bila prijavljena na 22.731,00 rsd sa fakultetom, toliko sada primam a poslodavac mi je svojevremeno rekao da minimalac moze biti manji????!!!!!!!!! Srbijo draga :(
A sta za samohrane majke koje imaju samo platu 24000
Ljudi drzava kasni sa uplatom maksimalno 30 dana.
Problem je u poslodavcu koji ne podnose papire na vreme.Iz iskustva pricam.Od avgusta sam na trudnickom jos uvek nije podneo papire za mene licno sam proverila u RFZO.Zalosno i za nevericu al ni on mi nista ne uplacuje.:'(
Najbolje bi bilo skroz da ukinu dodatke. Vamo prichaju o tome kako treba da raste broj dece,kako sela umiru jer se deca ne radjaju... a ovamo digli PDV na dechiju opremu i smanjuju,vec bedne dodatke! A plate ( ona zena koja je ima) je mizerna! Sramota!! Od chega da radjamo decu??
Mene samo zanima kako da tumacim zakon,jer sta je tu je...Meni porodiljsko otvaraju 6.1.2016.god .,koliko ja mogu da protumacim mene taj zakon ne "kaci" jer sam na bolovanju pre usvajanja zakona?I druga stvar,moj poslodavac meni redovno uplacuje 65% a od drzave mi kasni uplata 4 meseca .
Sramota, sramota, sramota!!!! Samo mi nije jasno koje porodilje hvata ovaj pokvareni i grozni zakon! U devetom sam mesecu, 18-tog januara termin, i ako se porodim pre 01. 02 da li me hvata nov ili stari zakon?
Star zakon vazi do 31.01 ,Pordices se do tad ,nadm se ,sve najbolje ,zivi i zdravi bili !!
Ja sam za naknadu za prvo dete,bila prinudjena da se obratim Ministarstvu. Jer zbog nepismenih i neobrazovanih sluzbenika nisam mogla da dobijem. Problem je bio u tome sto mi je licna karta bila na devojacko prezime. Vrteli su me 5 meseci. A,da naglasim da l.k.nisam mogla odmah da promenim iz nekih razloga. Tako da,ako Vam se desi slicna situacija,znajte da imate pravo na naknadu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »