Komentari za tekst "Postoji li limit za broj carskih rezova koje smemo da imamo?"

Komentara
18
Ostavite komentar
Imala sam 3 carska reze, planirali smo jos jednu bebu. Zanima me dali bih smela 4 carski rez?
Prvi porod mi je bio hitan carski-pupkovina oko vrata, manjak plodne vode.. Nisam se ni snasla. Bebu vidjela tek drugi dan. Oporavak trajao preko 6 mjeseci.

Drugi porod vaginalni, beba odmah na prsa.. a to je ono sto me boljelo kod carskog..

Svatko tko kaze da je carski "laksi", ne zna o cemu prica. To je prava operacija u kojoj rezu nekoliko slojeva tkiva i nije nimalo bezazleno. Mozda trenutno ne boli ali bolovi nakon carskog su kao i kod vaginalnog. Razlika je u tome sto se nakon carskog osjeca zatezanje i bolovi mjesecima poslije. Dva mjeseca nisam normalno spavala ni okretala se u krevetu. Poslije vaginalnog nakon 2 tjedna sam se super osjecala.

U Hrvatskoj, ovisno o rodilistu, zadnjih godina prilicno rade na povecanju VBAC-a. Konkretno, u Varazdinu gdje sam ja rodila gledaju prvo vaginalno, a ako nesto krene lose, odmah na carski. Za mene je bila spremna sala zlu ne trebalo, ali hvala Bogu sve je proslo ok do kraja.

Inace, postoji i termin VBA2C (vaginalni porod nakon 2 carska).. dakle, i to je moguce uz uvjet da je izmedju trudnoca proslo 18-24 mj. Meni je razmak izmedju trudnoca 2.5 godine. Rodila sa 3.3 godine razmaka. Osim uredne trudnoce, bitna je i debljina samog reza. Ne smije biti ispod 4 mm.

Drage trudnice, nemojte se obeshrabriti. Nase tijelo je savrseno i priroda se pobrinula da samo moze uciniti bilo sto, pa i roditi. Zaboravlja se da je zena ta koja radja i nitko drugi. Problem je u tome sto doktori pozuruju, pa zato dolazi do problema. Vjerujte u sebe i svoje tijelo, Vi to mozete! Ako nema nikakvih problema, nema niti razloga da idete prije nego porod sam krene.

Drugo sam rodila u 41.tjednu i 3 dana. Pogrijesila sam sto sam se dala nagovoriti na indukciju. Cak mi je i glavna sestra rekla da sam trebala to odraditi kod kuce. Cekati da samo krene.

Jedna prijateljica je isla na VBAC, ali tijekom poroda pocela osjecati jake bolove na podrucju reza (nisu bili trudovi) i krvariti, pa su je ipak porodili carskim. Moze se dogoditi, ali bitno je pratiti svoje tijelo.

Na kraju bih preporucila knjige za pripremu za porod:
1. Ina May Gaskin: "Prirodni porodjaj"
2. "Pripremite se za prirodni porođaj", ne sjecam se autora

Zelim vam svima srecu i porod kakav prizeljkujete, na kraju je bitno samo dobiti bebu u narucje. ❤
Prvo dete sam rodila carskim rezom sa 34 godine.Trudnoca je bila uredna,bez komplikacija i ikakvih problema.Carski rez je bio indikovan zbog karlicnog polozaja bebe i uradjen je par dana pre termina za porodjaj.Postporodjajni period i oporavak je takodje prosao bez problema i vec posle 7 dana sam setala bebu u parku.Skoro 8 godina kasnije,sa svojih 42 godine rodila sam svoje drugo dete.Ovog puta,prirodnim putem.Iako su me lekari ubedjivali da ponovo rodim carskim rezom,odbijala sam jer nije bilo nikakvih indikacija za obavezni carski rez,osim mojih godina.Mojih 42 godine u tom trenutku,meni nisu zvucale kao dovoljno dobar i ozbiljan razlog za carski rez.Napominjem da mi je i druga trudnoca bila potpuno normalna,bez povisenog pritiska,bez kontrakcija,sve moguce analize su bile u redu.Naravno da sam odradila i amniocintezu i kompletan maltretman(znate sta sve tu spada kada kazete lekarima da ste u drugom stanju i imate 42 godine).Sve u svemu,potpuno normalna trudnoca,od pocetka do kraja.ja sam se osecala odlicno i bila uverena da mogu da podnesem i izdrzim prirodni porodjaj.Tako je i bilo,rodila sam u terminu,zdravog decaka od 3.35kg.Prema yome,misljenja sam da prvi carski rez ne mora da bude razlog za drugi,osim ako naravno,za to ne postoje odredjene indikacije.Nisam preterano slusala lekare,jer je tu bilo raznih predvidjanja.Da cu dobiti bijabetes,da cu zavrsiti na odrzavanju trudnoce u bolnici,da ce se desiti ovo i ono...Slusala sam njihova predvidjanja,ali mi nikada niko od tih lekara nije obrazlozio svoje ptetpostavke.Zato sto sam "matora" trudnica,zato sto sam buca ili zato sto oni usput gledaju u pasulj sta ce se desiti.Izgleda da su se oni vise plasili da od mene same.Ja sam samo slusala svoje telo,svoj organizam i svoj osecaj.Moja deca danas imaju 9 i 3 godine i zdrava su,normalna i srecna.
Bas sam jedno ovakvo iskustvo iscekivala da cujem, i ja se sad "borim" za prirodan porodjaj posle carskog reza. Prvu cerku sam rodila prirodno bez ikakavih problema, drugu smo morali na sekciju jer je bila karlicna prezentacija i velika beba, sad ova treca trudnoca mi je bez komplikacija i imam veliku zelju da se prirodno porodim. Bas mi je pomogao sad tvoj komentar jer ja sve vreme imam osecaj da se pravim pametnija od lekara, a nije tako, zapravo samo zelim da izbegnem nepotrebnu operaciju.
Imala sam dva carska reza u roku od dve godine. Oporavak je bio brz. Prezadovoljna sam. Najvažnije je da se savlada strah od rane i kretanja. Teško je samo prva dva puta kad se ustaje. Posle treba znati da nije strašno i da treba šetati što više (rana neće da se odšije ;) ).
Prvi put sam želela prirodni porođaj, međutim, kad sam shvatila da mogu izgubiti dete, bio je hitan carski rez i više mi nije padalo na pamet da poželim prirodni porođaj posle carskog zbog toga što može doći do komplikacija sa matericom.
Imam jedno pitanje..Da čujem mišljenje.Porodila sam se u maju 2016g i morala sam na carski hitan jer beba je otišla gore tokom porodjaj i nisam mogla da se Otvorim svih 10 prstiju već sam samo 6.I sad mene interesuje da li sl put moram carski ili mogu i prirodni porodjaj?I koliko razmak treba da bude između prvog i drugog deteta ako ide carskim?😏 Hvala
Isti slucaj i kod mene, sto se tice carskog, porodila sam se pre 10 meseci, beba se nije spustala, i evo sad sam opet trudna 2 meseca i doktor mi je rekao da moram opet na carski, zato sto vise ne poradjaju prirodno, s tim sto se ne ceka termin, nego cim udjem u deveti mesec, ako beba lepo napreduje, poradja me.
Evo ja se sad nadam prirodnom porođaju posle carskog reza... Postoje neki uslovi koji se moraju ispuniti za prirodan posle carskog tipa, min 2 godine razmaka izmedju dva porodjaja (isto važi ako je carski posle carskog), beba ne sme biti veca od 4kg, idealan polozaj bebe za porodjaj, na rani ne sme biti nepravilnosti itd... U svakom slučaju ako se žena opredeli za prirodan porodjaj posle carskog to mora da odobri komisija u bolnici. Meni je tako objasnio moj lekar. Takodje sam iskusila da zavisi i od stava i iskustva lekara da li ce dozvoliti prirodan posle carskog....
Što se tiče razlike između carskih, mišljenja su različita. Većina savetuje period između godinu i po i dve godine, ali moja dr je rekla da slobodno može da se planira nova trudnoća i nakon godinu dana. Naravno sve pod uslovom, da je sve fizički u redu sa vama. Ja sam godinu i po posle prvog cr zatrudnela i opet se porodila carskim. U Višegradskoj, se vode time- jedan carski, uvek carski.
Lekari preporucuju da prodje BAR 2 godine izmedju carskog i druge trudnoce. Takodje vecina njih smatra da posle 2 god od CR moze i vaginalni porodjaj. Tu su im misljenja razlicita. Neko bi svakako pokusao vaginalni a neko podrazumeva carski. Ja sam imala drugi carski malo pre cerkinog drugog rodjendana i odlicno sam prosla! Vazan je dogovor sa dr!!! Srecno
Ja sam prvu cerku rodila prirodnim putem, drugu sam morala carskim rezom jer je bila karlicna prezentacija, sad mi je termin 1 aprila i imam uslove za prirodan porodjaj koji i zelim, videcemo kako ce se stvari odvijati dotad... Ako neko ima iskustva sa prirodnim porodjajem posle carskog, molim vas pisite. Ja sam zapravo prestravljena od ponovnog carskog i dala bih sve da uspemo prirodno😒
Ja baaaas imam strah od drugog carskog (prvi je takodje bio carski)
.. Sin mi ima 1,5god i jos uvek se ne osecam spremnom, iako bih zelela jos jednu bebicu :( Ne znam kako da prevazidjem strah...dobro smo prosli na porodjaju i on i ja, hvala Bogu, ali...bas se plasim.
A drage mame koje su se vec poradjale - nemojmo plasiti buduce mame prepricavanjem porodjaja, samo pomozimo jedne drugima
Prvi porodjaj je bio na carski jer nije sve islo kako treba a drugi porodjaj mi je bio prirodan. 2 godine posle carskog je moguc prirodan porodjaj. To je neko vreme koje je potrebno da se zena potpuno oporavi ako zeli prirodan porodjaj a nema neke fizicke smetnje (lose karlicne mere ...). Meni je proslo 2,5 godine. Oba puta sam se porodila u Narodnom frontu.
Prvi porodjaj mi uradjen hitan carski rez beba je bila jako krupna,posle sest godina sam rodila drugo dete takodje na carski rez,i trece dete sam rodila na carski rez posle pet godina.Sva tri carska reza radila odlicna dr.Sanja Bulatovic iz betanije i sve je proslo uredu
Za prvi porodjaj sam morala na carski rez jer sam nosila blizance koji se nisu okrenuli.ondnosno,prvo je islo stopalima.Nimalo prijatno iskustvo.Nakon 8 godina,drugi porodjaj,jedna beba,povoljan polozaj.Raspitivala sam se koje su sanse da se porodim vaginalno.Moj akušer,prof.Ćurčić iz NS Betanije mi je rekao da je to moguce,ali ako dodje do problema,posle silnih bolova od kontrakcija,opet cu zavrsiti na stolu za carski sa daleko manjom sansom za bezbedan porodjaj.Uprkos mojoj zelji,on je doktor,i svakako zna vise nego ja.Na drugom carskom rezu sam prisla uzasno.Imala sam toliko priraslica od oziljnog tkiva da je ceo porodjaj trajao 5 min,a sredjivanje reza 45 min.Sat vremena su me operisali.Ipak sve je to proslo.Ko mora na carski,mora.A ko ne mora,neka ga i ne zeli.Jer pazite sta zelite,moze vam se i ostvariti. :-)
Bas tako! Pazite sta zelite! Carski ne bih nikome pozelela sem kad je to nazalost jedina opcija.
Sredjivanje rane,vadjenje posteljice i usivanje traje 45 minuta,a samo vadjenje bebe 5 minuta. Nema to veze sa priraslicama, mislim na duzinu trajanja same operacije. Ja sam se porodila i prvi i drugi put na carski rez i obe intervencije su trajale po 50 minuta,gore-dole. Uskoro me ocekuje i treci,rekao mi je ginekolog da se treci ne razlikuje od bilo kog carskog po redu,kao i oporavak od istog. Nadam se da cu na trecem proci kao i na predhodna 2. A sto se tice koliko ih mozemo imati,ja znam zenu koja je imala 5 cr. Hrabro od nje.
Tako je. Ja imam priraslice od carskog,od kojih me desni jajnik boli po pola meseca oko menstruacije. Zato mi nisu jasne žene koje izaberu carski pored prirodnog porođaja,a još su mi manje jasni doktori koji to dozvoljavaju bez potrebe. Operacija je operacija.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »