Komentari za tekst "Porođaj kod kuće - da ili ne?"

Komentara
11
Ostavite komentar
jako lep clanak. link za sajt divnababica.com ne radi, a bas me je interesovalo sta pise. ako mozete da ubacite link koji radi, volela bih da pogledam sajt
Kada bi smo ziveli u zemlji gde lekari nisu nista nego glupi prepisivaci,bilo bi apsurdno poradjati se kod kuce,kada mozete da imate nekog strucnog i biti siguran da ako ista krene po zlu,ima ko strucan da reaguje...Kod nas,obicno su muzevi i majke ili bak strucniji od lekara,tako da tesko nama ovde kada ni u bolnici ne postoji adekvatno znanje za sprecavanje tragicnih situacija....Ja se ne bih kod kuce poradjala,ali nije steta propustiti "strucnost# nasih lekara...
do sada sam smatrala da je bebac.com jedna ozbiljan servis na kome mozete da pronadjete prave savete i clanke koje mladim mamama u mnogome mogu da olaksaju nedoumice,ali sad sam zaista razocarana ovim clankom i uopste podsticanjem polemike oko necega sto nije zakonski regulisano,a ni medicinski opravdano.U zemljama gde je ovakav vid porodjaja regulisan babice imaju obrazovanje vece i od lekarskog.Moraju biti osposobljene za svaku situaciju i u stalnom kontaktu sa dezurnom ekipom u porodilistu.Ovde se propagira porodjaj na divlje,bez ikakvih ozbiljnih referenci i po recima bas ove babice na televiziji "samo" 25 % porodjaja krene po zlu.25% drage moje je svako peto dete,a onome kome se desi je 100 % problem.Neozbiljno i nepromisljeno,malo je reci da sam zgranuta....niste sebi smeli ovo da dozvolite!
Zaista bi trebalo malo da humanizuju porodilišta. Tokom porodjaja sam lezala na porodjajnom stolu najmanje šest sati,bez potrebe. Zamolila sam babicu da mi barem dozvoli da slusam muziku na slusalice da bih se opustila malo. Nije mi dozvolila. Verujem da je mnogo bolje i lakše kad ti je dozvoljeno da hodaš ,ili pričaš s nekim, prosto da se opustis na neki nacin. Ovako na porodjajnom stolu leziš, gledaš u plafon,ili okolo,trpiš bolove i čekaš. Jos ako ti je prvi porodjaj, kao meni što je bio,samo razmisljas o bolovima i glupostima i skoci ti adrenalin pa je sve jos teze i vise boli. Naravno sve se da izdržati. Medjutim mislim da ove price o porodjaju kod kuće zvuce veoma primamljivo u porodjenju sa bolnicom. Kad se pomisli na poslovno ljubazno ili neljubazno osoblje koje ce prisustvovati našem porodjaju i uopste atmosferu koja je tipicna za bolnice, prirodno je da zena pozeli jedno toplije i opustenije okruzenje.
Potpuno se slazem sa Snezom, ja sam se porodila u Novom Sadu, i kad bi mi neko dao izbora i pitao da li bi opet, ni u ludilu....sta sam prozivela, kakvi nekompetentni, nazovi strucnjaci, da ne pricam o nedavnim dogadjajima, itd... Znam da sam u sebi rekla, pa bolje bi mi bilo da sam se porodila u svojoj kuci, sama, verovatno bi me bolje pazili moji ukucani nego bolnicke sestre, lekari i ostali znalci... Tako da, DA porodjaju kod kuce, jer ako treba da imam vezu i da platim da me neko gleda i vodi racuna, sto onda to ne bih u krugu najblizih.
Glupost epidural pa epidural al svako ima pravo da radi sta zeli lepo je poradjati se kod kuce zasto da ne.Ja sam svog sina bez epidurala rodila i sad u drugoj trudnoci opet slusam svoje telo i idem napred mogu da trpim bol i mislim da je bolje poroditi se prirodno.
I Holandiji i Kanadi mozda drzava ima malo vise parica u zdravstvenom fondu...
Draga Jelena, živela sam u Holandiji i slika je drugačija od one koju si dala u svom komentaru. I u bolnicama bude svega i svačega i uvek može nešto da krene po zlu (pa i da lekar ne izvadi celu posteljicu, i toga je bilo). Stopa komplikacija i smrtnih ishoda kod kućnih porođaja nije veća nego kod bolničkih.
Moja snaja se u Engleskoj porodila dva puta u bolnici i treći put kod kuće i kaže da ne može da se poredi, pokazivali su nam slike i apsolutno su oduševljeni porođajem kod kuće.
U tom istom 21. veku porođaj je potpuno dehumanizovan. Kod nas u Novom Sadu otac ne može da prisustvuje porođaju, čak nakon toga ne može ni da vidi dete uživo, samo preko kamere na kratko, sve do izlaska iz bolnice. Žena je sama na porođaju i Novosađanke grčevito jure raznorazne veze po bolnici samo da im neko poznat bude tu i da ih pogleda u tako važnim trenucima.
Možda treba tražiti neku sredinu, kao humanizacija bolničke sredine, ali za sada, ovako kako je... ne znam.
Lično ne bih nikad stavila svoj život u ruke jedne solo babice u Srbiji, koliko god ona zračila entuzijazmom. U zemljama u kojima je porođaj kod kuće organizovan, imate tri babice i u svakom trenutku tokom dana i noći dostupnog lekara na najviše 5-10 minuta od kuće, uz organizovan transport. Ipak je to drugačije.
bolnica je bolnica i na drugi nacin se ne bih poradjala.Jedino sto bi bilo lepo je da ne moramo lezati u predporodjajnoj sali vec da setamo,tako se lakse podnose kontrakcije.
E konacno da i Bebac krene u objavljivanje tekstova koji promovisu jedini normalan i prirodan nacin - trudnocu kao stanje zdravlja i porodjaj kod kuce, gde je zena boginja dok radja! Posto je ovaj tekst zaista presedan u odnosu na celu matricu postojeceg sistema (vakcine su ok, decu treba kljukati mesom bla truc...) onda mi je jasno da tek sticete iskustvo i to se ogleda i u terminologiji.Naime, porodjaj NIJE kasnio 17 dana nego se desio tacno onda kad je trebalo. Bebe SAME NAJBOLJE ZNAJU kad je pravi momenat da izadju u spoljni svet i to je sveti proces koji treba ostaviti da tece svojim tokom, Indukcije, carski rezovi i ostala agresivna sredstva su zaista mracni i ruzni nacini koji ukidaju slobodu i lepotu radjanja, koja nam je prirodom data. Verujem da ce biti jos vise ovakvih tekstova.
U pomenutoj Holandiji, moja drugarica je umalo umrla posle porodjaja kod kuće. Na kraju je provela 4 nedelje u bolnici, od čega 6 dana u komi. Sve kao posledica sepse koja je nastala jer babica nije izvadila celu posteljicu. Jedno veliko NE porodjaju kod kuće!!!! Svim Divnama i Majama Volk - ovo je 21. vek. Svašta na porodjaju može poći po zlu. Zašto ne minimizirati šanse da se tako nešto tragično završi? U bolnici imate i pedijatra-neonatologa za početak. Na kraju, oba porodjaja sam imala sa epiduralom, bez bolova, sa mužem pored uzglavlja sam ćaskala, ne vidim razlog da žena trpi bolove kada je medicina omogućila da ih nema ili minimalno bude. Zašto ne vadite zube u kućnoj radinosti?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »