Komentari za tekst "Pismo buduće mame BEBCU: Užas u porodilištu"

Komentara
29
Ostavite komentar
Зовем се Катарина Кашлик. Радим на ГАО у Панчеву, 16година. Пацијенткиње ме знају као Каћу (сестра црне косе са наочарима);)и мислим да ситуација на одељењу,стварно није у завидном нивоу...Јесте,истина је да има у једној соби оронуо зид,да је и храна на незавидном нивоу,да су пацијенткиње огорчене на услове боравка ...али се ми као особље максимално трудимо да све то надоместимо,ако нисачим другим,онда једним фер,коректним-пријатељским односом. Болница није затвор,увек може посета да дође и донесе будућим породиљама,шта им је потребно! Јесте,срамота је и то каква је храна(мада и није тако лоша,једемо је и ми ако остане, кад се подели пацијенткињама).Наравно,да се распоред оброка никоме не допада,али то је већ питање службе која то организује...Размислите само колико се месечно одваја за социјално и здравствено ,па то ставите на папир...храна нам је као у "Hajatu";) Поздрав свим будућим мамама и свима које то желе да постану!
Porodila sam se kod vas pre dva i po meseca i stvarno nisam imala na sta da se pozalim. Bas i nisam bila odusevljena rasporedom obroka, ali niko nije ostao gladan i zedan, bar dok sam ja bila tamo. Najvise me je zaprepastila ljubaznost svakog zaposlenog koga sam srela, to sam najmanje ocekivala, i to mi je pored bebe ulepsalo period proveden u porodilistu, hvala na svemu, blagosloveni bili.
Igrom slucaja znam kakvo je porodiliste u Pancevu i Vrscu
u pancevu za svaku pohvalu.
A u Vrscu trudnice tretiraju kao pse a higijena je takva da samo sno ne pocnu pacovi da nas jedu
STVARNO NE RAZUMEM, STA OCEKUJETE?? Porodila sam se pre dva i po meseca u Pancevackom porodilistu i imam samo reci hvale! Ne razmecem se i ne hvalisem, ali mogu sebi da priustim da se poradjam u privatnoj klinici, a ipak sam odabrala da trudnocu vodim u lokalnom domu zdravlja i da se porodim u Pancevu jer sam od ostalih mama cula samo pohvale, ne zivim u Pancevu i nikad nisam bila u toj bolnici i nisam imala vezu i PREZADOVOLJNA SAM. Istina je da sam videla samo porodiliste i ordinaciju u kojoj me je dr pregledao dva puta za nedelju dana dok nisam dosla na dan termina kad sam se i porodila, mada su mi ostale porodilje rekle da je ginekologija isto tako dobro sredjena. Stvarno sam sa svim bila zadovoljna, pa i higijenom i hranom. Sve vi koje slikate bolnicki tanjir ne slikate i komodicu pored sebe koja je prepuna hrane koju vam svakodnevno donosi porodica pa i ne stignete da okusite hranu koju vam posluze u bolnici, jos nisam cula da je neko ostao gladan i zeljan. Razumite da necete tu ostati zauvek i naucite da se prilagodite, zbog vas razmazenih i vecito nezadovoljnih smo i tu gde jesmo.
Momentalno obavestiti inspekciju Ministarstva zdravlja!
Ovi lazni moralisti koji se samo hvataju za tu hranu kao:ni kod kuce nema bolje! Ne pise se ovde o kucama nego o porodilistima, kuci neka jede sta ima, tamo je vazno u prvih par dana(a to su ta tri koliko se ostaje ako je sve ok) da mama koja doji ima normalnu hranu, obavezno voce i mlecni proizvod. A kuci ako nema nista osim podriguse, sta ce zena.. Glupaace jedne, napusite se.........
Da li si ti prosla prvo kroz osnovnu skolu pa onda mozda i dalje... Da li si cula nesto o kucnom vaspitanju, lepom ponasanju, damskim manirima!? Ti danas, sutra treba da vaspitavas svoju decu, kojim recnikom... Uzas
I u porodilistu nek jede sta ima, ako joj ne odgovara nek joj donesu od kuce bolje :-) Sram Vas bilo za poslednju recenicu!
Porodila sam se u betaniji 2014. godine. Kad govorimo o lekarima i sestrama mogu reci sve najbolje izuzev pojedinih pedijatrijskih sestara kojima bih odma dala otkaz. Ono sto ne valja u betaniji je definitivno sama oronula bolnica i naravno hrana. Za mene salama nije hrana ne dajem je ni kucetu, radije bih jela suvog hleba i vode nego salamu. Za vreme mog boravka u porodilistu odrzala me je plazma, moja flasirana voda i njihov pire krompir koji moze da prodje. Toaleti su posebna prica nemaju dasku za sedenje, sve se to prezivi ali da voda nije za pice u porodilistu e to je strahota. Kada su me primili u porodiliste morala sam da lezim neko vreme na patologiji, pitala sam osoblje da li mogu da pijem vodu gde su oni odgovorili da smem. Naravno vodu sam pila naredna dva dana sve dok me nisu prebacili iz sok sobe na intezivnu i dok nisam videla zutu vodu kako tece iz cesme. Pitam o cemu se radi i treci dan boravka u porodilistu mi kazu da voda u celom porodilistu nije za pice. Pa ko je tu lud pitam se. Hvala Bogu pa smo bili dobro i beba i ja.
2012. sam se porodila u Frontu. Moram reci da sam bila prijatno iznenadjena, cega sam se sve naslusala pre porodjaja. Jeste, nije idealno, daleko od toga, osoblje pa polu ljubazno (kako ko), hrana bljak ali da se preziveti (nisam dosla da krkam, to cu kod kuce) - poneti od kuce ono sto vam se jede ili vam neko donese, higijena je pa zadovoljavajuca, daju spavacice, papuce ... Moja velika zamerka je na sistem uopste, a izgleda da je tako u vecini porodilista, to je ono sto je i Monika spomenula, vezu te za sto i nema mrdanja, pa snadji se kako ces da preguras kontrakcije. Imala sam tu nesrecu da se naslusam prica kako se zene poradjaju u inostranstvu, imaju izbor (zene setaju, a lekari asistiraju), manje se koriste epidurali, manje intervencija i to je stvarno prirodan porodjaj, a ne ovo sto kod nas zovu prirodan porodjaj. Jedno od resenja je da ako ne zelite da budete dugo na stolu, je da sacekate kod kuce, ili ispred porodilista da se setkate pa kad krene zuta minuta, da upadnete u porodiliste (naravno nije ovo za svakoga, pogotovo prvorotke koje ne znaju kada ce da dodje momenat za porodjaj). Bilo binogo bolje kada bi se sistem promenio i izasao malo vise zenama u suret, a ne lekarima.
Niško porodilište je za svaku pohvalu. Ja sam se pre mesec dana porodila po treći put, prva dva u Leskovcu a sad u Nišu.
Poručila bih svim budućim mamama da je najbitnije da sarađuju sa babicom (ona žena ipak sve bolje zna) i da će onda sve da prođe kako treba. Što se soba tiče, moja je bila trokrevetna sa tri kreveca za bebe, prozori novijeg datuma, klima koja radi... čistačice čiste par puta dnevno i izbacuju đubre. Sestre ljubazne, hrana normalna (ja sam spremila keksiće i mleko za svaki slučaj ali mi nisu trebali). Ne znam šta kome smeta što su kreveti, posteljina i spavaćice stari kad je sve čisto. i ja kući imam krevet, posteljinu i spavaćicu stare desetak godina i koristim ih bez problema, a za one kojima treba poseban tretman postoji apartman pa neka plate da im bude lepo. Sve u svemu, ja sam zadovoljna sa GAK Niš.
Da, slazem se,nije problem sto su spavacice stare vec sto su (tako je bilo pre godinu ipo dana) bez dugmica pa se polovina porodilja setale razgolicene do pupka!A ljute se kad obuces svoju..
BETANIJA :
HIGIJENA - na patologiji super , u poluintezivnoj nezi posle carskog katastrofa. Po ceo dan nam je stajala puna kanta krvavih ulozaka,kupale smo se u krvavoj kadi,nismo mogle da pustimo vodu u toaletu.
HRANA : ok . Nista posebno ali pristojna hrana od bolnice se ne moze bog zna sta ocekivati.
LEKARI : KATASTROFA !!!
SESTRE : SUPER !!!
KRAJNJI REZULTAT NIKAD VISE BETANIJA SAMO ZBOG LEKARA!! KOGA NE MRZI MOZETE PROCITATI U NASTAVKU DETALJNO MOJE ISKUSTVO.
Ovo sam videla kao odlicnu priliku da se i ja izjadam kako sam prosla u divnoj nasoj Betaniji , gde sam otisla da bih ,,bolje prosla,, nego u Somboru , posto su strucniji , opremljeniji itd.. Za pocetak da kazem imam astmu,insulinsku rezistenciju,hipotireozu,i visoki krvni pritisak.
Poslata sam 2 dana posle termina u porodiliste zbog sve manje plodove vode i visokog pritiska . Krenula sam sretna , vesela , i spremna u pustolovinu radjanja mog dugoocekivanog prvenca .
Na prijemu tj.na informacijama nas je docekala vidno ,,nadrndana,,zenetina koju ne daj Boze neko nesto da pita-a radi na informacijama-. Poslala me je na UZ . Posle 2 sata sam dosla na red za UZ gde me je pregledao lekar + petnaestak studenta saopsteno mi je da imam jako malo plodove vode i da moram da ostanem bebac ima 3900 gr.Poslata sam na prijem na patologiju . Docekale su me zaista prijatne sestrice , koje su mi rekle da se presvucem,spremile me za pregled,izmerile me,pritisak,ctg.cekala sam lekara .Dosla je vidno neraspolozena doktorka , sestra joj je objasnila moje stanje da bi ova kao iz topa pocela da se dere - KO JE NJU PRIMIO SA SAMO 2 DANA PROBIJENOG TERMINA??? NEKA JE PRIMI TAJ KO JE POSLAO OVAMO!-i izasla je zalupivsi vrata. Zbunjena sestra je zatim zvala drugog lekara objasnila situaciju , i dosla je Dr.Bogavac,koja me je primila , pregledala (bolje da ne opisujem koliko je bolan bio pregled sa njenim noktima od ,,pola metra,, ) i rekla da cu sutradan ici na indukciju ako u medjuvremenu ne krene samo. Sva srecna pozdravila sam se sa muzem,i primljena sam na patologiju.Posle rucka popila ricinusovo ulje,uvece su me obrijali,ujutru uradjen klistir.Cekala sam samo vizitu i da krenem. Dosao je DR.Stajic objasnili su mu moju situaciju i on je rekao da jos ne idem na indukciju,a gel ne mogu da mi stave zbog astme.Posle vizite poslali me na UZ kod Dr.Bogavac i jos jednog mladog lekara gde su konstatovali da ima jos manje plodove vode i svi su u cudu zasto me ne salju na porodjaj.Treci dan je dosla jedna doktorka na vizitu, videla moj stanje , i zvala me u ambulantu na pregled,gde me je rucno pregledala i koliko sam shvatila probila sluzni cep posto mi je pokazala nesto na prstima i rekla da sam otvorena 3 prsta i da ujutru idem na porodjaj. Tako je i bilo. opet brijanje,klistir. Sto se tice celog osoblja patologije sve sestre su bile izuzetno ljubazne i korektne !
Znaci 4. dan ujutru u 6 sati sam otisla u porodjajnu salu , na indukciju.
Prikljucili me u 06-15 ja sam vec u 06-30 imala lagano bolove , koji su se do 7 h pretvorili u kontrakcije na svaki minut.u 8 h sam pregledana i prokinuli mi vodenjak, nista se nisam otvorila samo 3 prsta kao predhodni dan.Babice su bile izuzetno prijatne pogotovo Danijelu i SLadju moram da pohvalim . Svakih sat vremena su me pregledali pomaka u otvaranju nije bilo. u 12 h sam pitala doktorku zasto me ne vode na carski ako ne ide , da bi ona pocela da se dere da im se ne mesam u posao. Zene oko mene su vristale , jaukale ja glas nisam pustila . Disala sam duboko jer nisam znala kako trebam da disem,dok mi neka nije prisla i pocela da se dere kako to disem zar nisam isla u skolicu ? onda mi je ona pokazala pa sam na dalje tako disala , ali sam pocela da povracam i povracala sam narednih sat vremena non stop da bi u jednom trenutku ctg prestao da registruje srcanu radnju . tada je bilo 14-30 ja izcrpljena sto od bolova sto od povracanja zuci , saopstili su mi da idem na carski rez . Da bih kroz maglu cula neciji komentar - DIVOTA , OBRADOVACE SE , JOS KAD VIDE KOLIKA JE . Odvezena sam u salu detalja se ne secam samo se secam da sam cula kako komentarisu i ismevaju moju debljinu . Sledece cega se secam je da me bude da predjem na drugi krevet . Za osoblje u sok sobi sve pohvale .
Kada sam malo dosla k sebi doneli su mi mog bebca , hvala bogu rodjen je ziv i zdrav sa ocenom 8/9 . Ujutru sam prelazila u poluintenzivnu negu. Sve ok dok nam sestra nije saopstila da idemo na tusiranje i da slobodno nakvasimo ranu i skinemo flaster . A od kada to sveza rana sme da se sapunja i mokri ??? E tek ovde pocinje pakao . Sa bebcom je sve u redu , donose mi ga na podoj meni lepo nadoslo mleko.ali mi niko nije pokazao,pomogao kako da ga podojim prvi put . Bilo je to kako sam uspela , ali sam uspela . Drugi dan dolazi pedijatar saopstava mi da bebac ima blagu temperaturu 37,6 i da ce mu prekontrolisati CRP da nema neku infekciju . U nedelju dolazi drugi pedijatar , bebac je u redu . U ponedeljak dodje treci pedijatar , bebac ima zuticu mora u inkubator + ima sum na srcu u utorak ga moraju voditi kod kardiologa . U utorak kod cetvrtog lekara nema ni zuticu , ni sum na srcu,ali zato razdrazljivo place moraju da ga prebace na poluintenzivnu negu na posmatranje.U sredu kod pedijatra od prvog dana ima edem mozga sto je verovatno posledica teskog i prevremenog porodjaja u 36 . nedelji. Kakva 36. nedelja , a on rodjen u 41.nedelji ??? Doktorka je ostala u cudu . Pogresno upisali poslednju menstruaciju ,samim tim pogresno izracunate nedelje . E tad sam poludela ! Nije dovoljno sto me svaki dan stresiraju , jela nisam nista,mleko mi zastajalo , jos mi staju na zivce . Rekla sam da zelim na svoju odgovornost da izadjem , na sta su mi rekli da ja mogu izaci ali BEZ DETETA.Tada sam zvala nacelnika odeljenja DR .Dobric,zena je odmah dosla pogledala bebina dokumenta i rekla mi da cemo sutradan kuci. tako je i bilo . Dete mi je zivo i zdravo , ali sam ja morala bez razloga da prodjem kroz sve te stresove . PRVO ,DUGO NECU RODITI DRUGO DETE AKO GA UOPSTE BUDEM RADJALA POSLE SVEGA< A DRUGO NIKAD VISE NA BETANIJU !!!
Setila sam se , da dodam jos , samo prvi dan posle porodjaja smo dobijale jos nesto protiv bolova, drugi dan vec ne , kada smo trazili saopsteno nam je da donesu svakome svoji nesto protiv bolova. tako da eto toliko.
uzas najezila sam se zelim vam sve najbolje !
strašno,strašno,strašno...
Jezivo. Želim tebi i tvom detetu sve najbolje, veliki si heroj i ne ponovilo se ovakvo iskustvo više nikada!
Porodiliste Dragisa Misovic u Beogradu je fenomenalno. Cisto, novo, svi zaposleni divni, svaka soba svoje kupatilo, hrana je bila kao hotelska (oba puta 2009. i 2015), sve zene izadju prezadovoljne. Obozavam moju dr Maju Antic, ali i sve druge doktore i babice (nema ih puno jer je bolnica mala), sve pohvale i najlepse utiske nosim sa oba porodjaja.
ja sam se u januaru porodila u Misovicu I imam samo reci hvale,od osoblja,hrane,bolnice,soba kupatila BUKVALNO SVEGA!


I ja sam cula da je Misovic sjajan sto se uslova tice, ali da imaju mali broj kreveta, pa ukoliko u tom trenutku nemaju slobodan krevet, nece te primiti ma koliko da ti je porodjaj odmakao, jednostavo nemaju gde da te smeste. Takodje ukoliko se ispostavi da je nesto komplikovaniji porodjaj, upucuju u front ili visegradsku. Drugarica je katastrofa prosla u misovicu (prvo nisu hteli da je prime, ona nije htela da ode, u medjuvremenu se oslobodio krevet jer je neka zena poslata hitno u NF, na kraju, posle 14 sati prirodnog porodjaja zavrsi na hitnom carskom rezu, da bi 4 dana nakon porodjaja, neka dr prokomentarisala da je bila slucaj za NF). Ja sam se poradjala u NF, i dok je trajao moj porodjaj, 2 zene su hitno primljene iz misovica. Mislim da i ovakve stvari treba uzeti u obzir. Pozdrav!
Svakoj buducoj mami bih preporucila da se porodi u porodilistu Betanija u Novom Sadu. Ja sam se tamo porodila 2013. i 2014.god. i zadovoljna sam sa svim. Vidim da se dosta polemise o hrani i ne mogu da razumem sta zene ocekuju? Hrana mora biti laganija i naravno da nije previse ukusna, ali i to je iz razloga sto porodilje ne mogu jesti zacinjenu hranu. U Betaniji je sve za pohvalu, pocevsi od osoblja, higijene i sl.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »