Komentari za tekst "Ovo nikad ne govorite detetu"

Komentara
13
Ostavite komentar
I ja sam ovo shvatila da nisu totalno pogreshne vec pogreshne u odredjenom kontekstu; samo "Ne plachi" ili "Ne brini" i mene izludi kad mi neko kaze, ali kada uz to ide neko objashnjenje kao shto je Ljiljana navela onda je sasvim u redu. I "Vidish" je ok ako nije praceno nekim dokazivanjem kako je mama ili neka peta osoba pametna i uvek u pravu
Samo disciplina kod djece koja placu za svaku sitnicu i non stop nedaju mira. To je u danasnje vrijeme sve razmazeno,sve zivo imaju i opet mama daj mi nesto deseto. Pa izvini sine mama tebe voli naj vise na svijetu ali i mama bi da zivi. Najbolje je da svako sam vaspitava po svom osjecaju, jer svaki roditelj najbolje poznaje svoje djete.
Ma dajte ljudi, ajde jos pod stakleno zvono da stavim moju cerku! Pa sutra kad odraste sigurno niko nece prema njoj da se ophodi polako sa dosta razumevanja i ostalim glupostima iz psihologije... Treba da zna sta je stvarnost a sta nije i kad joj se neko obrati malo grubljom recenicom treba da pocne da place i da pobegne od sagovornika!!! Naravno, da ne treba. Ja moje dete vaspitavam da treba da se bori u zivotu jer ga tamo neko niko, nikada nece maziti i paziti.
Mislim,da je ovaj članak malo preforsiran.Ne vidim nista lose u recenicama koje ne bi trebalo da govorimo detetu.
Otpriliketreba da postanem robotizovana mama,sa ne sano stotinu ruk vec i pozamasnim znanjem pedagogije i psihologije,pedijatrije,logoped,ucitelj,profesor stranog jezika,krativni genije da Boze detetu ne bude dosadno!!!Ne,hvala,odlicno je ovo sto posedujen.
Ne slažem se sa člankom. Moja Nevena se zaista smiri kada joj kažem: "Ne brini, sve je u redu, prošlo."
Takodje, pre svake situacije koja je npr.plaši (kod lekara), kažem joj sta će biti. Posle pregleda joj kažem: " Vidiš, bilo je kako sam rekla, zar ne? Neće te mama lagati." Naravno, ne smete lagati dete ako želite da vam veruje. Nikada joj ne kažem da je nešto "pec" da ne bi dirala. Uvek Nevena proveri da li je "pec". I vidi da mama ne laže.
Odnos roditelj-dete se gradi ovakvim situacijama, a ne opštim pravilima. Šta to u opšte znači: ovo ne smete nikad reći detetu? Mislila sam da ćete navesti neke druge stvari...
BRAVO!
Detetu ne bi trebali govoriti stvari koje ih odredjuju npr "Zasto si tako tvrdoglav/a", jer oni onda prihvataju to kao svoje osobine, umesto toga uvek ih trebamo podstaci recenicom "razumem da si tuzan/a (ljut, razocaran itd)". Imam devojcicu sa kojom od rodjenja razgovaram da kazem kontrolisano i usmereno i mogu se pohvaliti da je sa pet godina moj pomocnik u kuhinji, kupovini, pospremanju stana (njen deo su igracke). Princip "bas se trudis" i "veoma si spretna" su urodili da se od 3. god samostalno oblaci i obuva, od skoro se samostalno i kupa. Ako joj npr kazem da me podseti nesto ona to zaista i ucini, nagradim je komplimentima, nikada nisam umorna za nju i njene zelje, ali ume da razume da prvo radimo obaveze a onda se zabavljamo. Kroz igru uci engleski, slova, brojeve, sabiranje... Nikada je nisam slagala ili prevarila laznim obecanjima i ona ima takvo poverenje u nas da je to samo po sebi zahvalnost.
BRAVO!Divno je zaista čuti da neko razmišlja i deluje baš kao i ja! Za njene tri godine nikada nisam povisila ton,pribegla kazni ili je udarila po guzi.Ni Ja ni Tata. Uz puno poštovanje i ravnopravan odnos se odnosimo od prvog dana,jer naša današnja poruka je njihovo sutrašnje mišljenje o sebi,a to su dugoročni ciljevi i ono što je najvažnije da sutra postanu!
Savrseno receno! Isto sam postupala sa starijim sinom, sada samo ubiram plodove svoje predanosti njemu poslednjih 5 godina!
Recenice "Ne brini" i "Ne placi" su dve najlepse izreke koje sam od svoje majke cula. "Ne placi, glavu gore", ponavljam sebi kao mantru svaki put kad mi je tesko. Sem toga ni deca ne placu uvek zato sto ih nesto boli, cesto su u pitanju i manipulacije i tada me taj plac stvarno ne zanima. Deca sem toga treba da nauce i da se nose sa svojim bolom i da ga prevazidju samostalno (shodno njihovim godinama), da ne bi celog zivota trcala mami u krilo. A "Vidis" moze da se upotrebi i u recenici sa drugacijim znacenjem
Iskreno...ovo mi je totalno bezveze!
Ispada da treba da se dresiram kao mama,ili da stvorim dete koje ce biti svileno i preosetljivo 'ako mu se kaze pogresna recenica,van pravila'.....
Potpuno si pogresno shvatila ovaj tekst, kao i velika vecina. Nije poenta u tome da ce na kraju dete biti svileno ili cvrstog karaktera. Ovde se radi o emocijama i uticaju na nacin na koji ce dete svoje emocije prihvatati, razumeti i na kraju i izrazavati.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Farbaju se za Veliki petak i često danima krase trpezu »