Komentari za tekst "Nehumano: Beba neće preživeti, a prekid trudnoće nema ko do joj odobri"

Komentara
52
Ostavite komentar
Pre deset godina sam prezivela prekid u 25. Nedelji, dijagnoza: gastrosiza ploda, najgore zivotno iskustvo, sada imam troje dece, ali osecaj da sam potpisala prekid( iako je odobren, potlis je potreban) je nesto sto te prati citav zivot, zelim ti snagu da izdrzis jer ce ti biti potrebna.
Smatram da ovo nije tema za rubriku trudnoća i porođaj iz razloga što ovu rubriku čitaju i trudnice-prvorotke koje zbog ovakvih tekstova svašta pomišljaju i strahuju za svoju bebu. Članak je više podesan za rubriku život i zdravlje ili stanje zdravstva u Srbiji. Tvrdim to jer sam i sama u 35. nedelji bila izložena stresu zbog pogrešne dijagnoze neiskusne doktorke, koja me je hitno poslala u porodiliste jer je beba prema njenom nalazu imala tahikardiju. Sve je prošlo ok, jer su postojali i drugi doktori koji su malo više znali i vratili me kući. Moja beba se rodila potpuno zdrava četiri nedelje kasnije, iako sam ja taj dan doživela šok. Sad, posle prvog deteta znam da ne treba biti naivan i da sve nalaze treba bar dva puta proveriti jer neki put i aparat ume da pogreši ( naročito u našim ambulantama gde su često stari preko 30 god.) kao i da se u trudnoci treba poštedeti čitanja članaka o raznim bolestima i nesrećnim slučajevima.
e, ali kada se vrpca presece, beba umire nazalost.. A i trudnica koliko sam razumela zbog toga nije u redu, ni fizicki, ni psihicki.
Kako mislis nije u redu sa bebom ?? Treba poci i kod drugog doktora a ne samo kod jednog..
Meni je u 6. mesecu otkriven Hellp sindrom i po nalazima krvi moj zivot je bio ugrozen i bio obavezan prekid trudnoce ... u Nisu su mi ponudili ili da oni to obave ili da me salju za Bg (da damo sansu, koja gotovo da nije ni postojala) Odlucila sam da odem za Bg, nakon 2 dana su se rezultati jos vise pogorsali i morali su da obavez hitan carski rez... Plod je bio ziv ali nazalost samo pola sata....... Sve mi koje smo prosle kroz ovako nesto, znamo kako je Ani i uz nju smo, makar recima podrske! Najbolje resenje bi bilo da dobijes hitan uput za Bg ... oni to, zeleli mi to da priznamo ili ne, ipak resavaju mnogo savremenije u odnosu na ostale gradove u Srbiji, bez silnih odobrenja, papirologije i komisije... bar se zna sta je HITNO!!! Srecno svima i drzite se!
Pa jel moguce da ona ovde pominje "Ja i Moje", i ni u jednom trenutku ne pominje samu bebu koja najve pati. Koliko stepen licemerja sa oba strane, da sam se prosto zgrozio. Sto zbog samozivosti pomenute majke, sto odsustva adekvatnog odgovora drzave.
Draga Ana,
Ja sam prezivela jos goru stvari koju nikada u zivotu necu prezaliti ni zaboraviti.Meni su radili feticid u 36oj nedelji.Prezivela sam pakao da dobijem odobrenje Etickog komiteta,i dobila sam ga,znas kako?Otisla sam na psihijatriju klinickog centra Srbije,i sa nacelnikom razgovarala o svoj slucaju.Covek je shvatio o cemu se radi i odmah odobrio prekid trucnoce.Time su se ginekolozi ogradili od moguce greske.Meni je ginekolog u Dr.Misovic otkrio problem jos u 13oj nedelji ali je cutao nadajuci se da ce sve biti kako treba.Radila sam i dabl test i amnio i kordo sentezu,SVE JE BILO SAVRSENO-ZDRAV MUSKI KARIOTIP.Zdravo mozda u nekom drugom zivotu.Nije bilo ni priblizno zdravo.Naime imao je problem kostiju,imao je kostanu displaziju,i da se rodio ne bi ziveo svega 3 do 5 meseci (tako mi je rekla dr.patolog koja je radila obdukciju).Ja nisam zelela da osudim ni sebe ni svoje zdravo dete na takab zivot.Mozda sam bila sebicna,ali veruj mi,nikome ne zelim da rodi bolesno dete pa ni sebi.Kada su mu uradili feticid bilo je jako bolno ne fizicki vec psihicki,ali zbog bebe sam sve to pretrpela i njega lisila muka.Trazila sam da vidim dete kada sam isla po rezultate obdukcije.Oni svaku slucaj slikaju i imaju u arhivi.Koliko god da je bilo bolesno,bila sam mirna kada sam ga barem videla i na slici,svesna da nije zivo,i da ga nikada necu dotaci,ali m irna jer se vise nije mucio.
Sada imam i zdravu devojcicu i cekam trece dete,moj savet kao zena zeni koja je prezivela slicnu stvar,stisni zube i uradi pravu stvar,bori se do kraja da izguras svoj zahtev.Kada sve bude gotovo,bolece i nikada nece prestati,ali ce se bol povlaciti duboko u tebe i tu ostati zauvek.Budi jaka kao sto sam i ja i verj mi ako postavis stvari kao sto sam ja,da je tako bilo bolje,nego da se u zivotu mucilo sa problemom,bice "lakse".Zivot uvek nosi i lepe i ruzne stvari.Ukoliko zelis da me kontaktiras,nacicemo nacina da to uradimo.Drzi se i zelim ti sve najbolje od srca!!!!
Mogli biste/ Strucna pomoc...pomogla.../
A Ana sto se vas tice,mogli bi malo vise da povede racuna o pravopisu kao i kulturi pisanja i ponasanja.Ni najmanje ne zelim ni vama niti bilo kome da se nadje u mojoj situaciji,situaciji gde treba da doneae takvu odluku.Posavetovala bih vas da potrazite strucnu pomoc kako bi vam pomogao u promeni razmisljanja i stavovima.Ja nisam zenetina,ja sam zena i majka koja je donela itekako najbolju odluku za to dete,koje bi posle 5 meseci umrlo i teskim mukama.Malo razmislite,mozda tamo odakle ste ne razumeju humanost i etiku,a iz Srbije i Beograda sigurno niste.Pozdrav
Zdravo Jelena,
Kada su u 34.nedelji ultra zvukom kostatovali da mu je kompletan skelet zaostao u razvoju,rekli su mi da takvu vrstu bolesti nije moguce otkriti nijednom analizom,dabl,tripl,quadri kao ni amnio ni kordo sentezom,jer se kostana oboljenja vide samo na uz.Stvar je i tome sto se to videlo mnogo ranije ali je ginekolog svestan doklee me je doveo,cutao da bi sebe zastitio.Na konzilijumu u tirsovoj ,ortoped deciji mi je rekao da je to oboljenje jako tesko i bolno,geneticar rekao da bi i mentalno dete bilo zaostalo...i oni su dali predlog etickom komitetu za prekid...dalje ste citali.Kasnije su mi rekli da dete ne bi prezivelo svega 5meseci,ugusili bi se jer se skelet ne bi razvijao nego krivio i potisnuo sve ostale organe,i zasto ga pustiti da se muci?
Jovana,izvini molim te,ali me interesuje kako su otkrili problem u tvojoj trudnoci,ako je dabl,amnio,kordo bilo u redu? Na osnovu cega su videli da s plodom nije u redu? Izvini,Jelena
Fuj, odvratna sebična ženturačo! Ubila živo dijete u 36om tjednu, pa ti si najogavnija ženetina što postoji, nedaj Bože pasu takvu ´majku´
Strašno, ali potpuno očekivano, na žalost. Lažna i beskonačna bolovanja činovnika, odmori po 5 puta godišnje, "slobodni dani"... i tako u krug.
A onda, kada rodite dete, ukradu vam ga.....
Draga Ana, jako mi je žao što prolaziš kroz takvu agoniju. I sama sam imala prekid trudnoće pre mesec dana, baš u Kragujevcu. Isto su me zakačili odmori, pa sam na konzilijum morala da idem u Beograd, nedelju dana nakon prvog saopštavanja dijagnoze. Imala sam "sreću" da zamalo izbegnem etički odbor (bukvalno za jedan dan), tako da nisam morala još i nedeljama da čekam na odbor.
Ako je konzilijum preporučio prekid, onda je to sigurno i potrebno. Nepotrebno je mučiti se pitanjima da li je trebalo ili ne. Što se samog prekida tiče, ja sam bila šokirana procedurom. Ja sam se porađala sama u svom krevetu, u svojoj sobi. Sigurno je procedura drugačija u 7. mesecu (ja sam bila u 5.), ali ti preporučujem da se obavezno raspitaš o proceduri i o svim opcijama ako postoje.
Drage mame i trudnice molim za pomoc! Da li neko zna kako da dodjem do prihvatilista za trudnice, znam da postoji u srbiji, svaka informacija bi mi dobro dosla. Hvala
Materinski dom, ul Zvecanska 7, 011/2648622; 011/3690314, Beograd
Kuća na Gugl pretrazi,ako već postoji u Srbiji,tamo ćeš naći sve potrebne informacije
Draga,nema reci kojim bi se mogla opisati bol kad znas da moras da izgubis bebu...meni je pre dva meseca radjen feticid u 26 nedelji. Na amnio i kordo je otkriven Patau sindrom,etnicka komisija je u roku od ned.dana odobrila prekid. Najtezi psihicki bol je bio kad su usmrtili bebu,a fizicki od bolova vestacki izazvanog porodjaja. Tesko je jako,isplakala sam more suza,bila besna na sve,i pitala se zasto bas meni da se desi al eto...sad razmisljam o novoj bebi jer me samo to moze spasiti ove tuge. Nisam ni znala koliko sam jaka dok nisam to prezivela..al eto moramo ziveti dalje. Sve najbolje ti zelim,samo budi hrabra preguraces sve to! Valjda se sve desava sa nekim razlogom,mada sad to ne vidimo...
ali naziv ETICKA KOMISIJA??! eticka?!
Sramota Srbijo!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »