Komentari za tekst "Med je zdrav: Da li je baš tako?"

Komentara
2
Ostavite komentar
Просто је невероватно како свака незналица даје себи за право да дели тако озбиљне савете који могу имати далокосежне лоше последице. Поставити знак једнакости између меда и шећера може само дилетант. Мед садржи просте шећере: глукозу и фруктозу, док шећер садржи само сложени шећер, сахарозу. Поређење је беспредметно. Мед садржи 293 позната састојка и сви су корисни, а неки и неопходни људском организму. Човек може у потпуности живети на меду и води годинама. У Русији постоји 137 људи старијих од сто година, а 123 су пчелари. Толико о штетности меда.
Да бих показао шта стручњаци имају да кажу о меду преносим Вам текст наше познате нутриционисткиње др. Живке Влајковић.
Драган Павловић
Мед-најприроднији заслађивач за децу

Живимо у време када су агресије на човеково здравље све учесталије и све разноврсније. Чак ни земље сљ најмоћнијом економијом и најмодернијом медицином нису више у могућности да обезбеде успешну здравствену заштиту становништва, уколико сваки појединац не преузме на себе бригу о очувању свога здравља. Значи превентива добија примат над куративом. А превентивна медицина даје најбоље резултате ако се почне од најранијег узраста, тј. од периода пре зачећа и током трудноће. Управо зато расте број поборника веће бриге за очување човековог здравља уз помоћ природног живљења, исхране и лечења. Нарочито се много наглашава потреба повратка природној исхрани.
Међу даровима које природа нуди човеку као здраву храну, пчелињим производима, пре свега меду од вајкада припада почасно место.
Благотворно дејство меда на дечји организам познато је многима, али практичних савета о правилној употреби никада није довољно. Деца која у храни редовно добијају мед, знатно су отпорнија према болестима.
Заједно са биоактивним материјама из лековитог биља , свежег воћа и поврћа, минералних вода и других природних извора, мед представља ризницу профилактичко-лековитих састојака који се човеку нуде као незаменљиви дарови природе и пријатељи, пре свих дечјег здравља.
Могло би се зато са правом рећи да медицинско пчеларство и апипревентива тек најављују своје право доба.

О меду за децу

Мед је природна храна, тј.сложен природни производ, пријатног мириса и укуса. садржи просте шећере, витамине и минерале и делује позитивно на апетит и периталтику.
Трба га употребљавати уместо шећера у исхрани старије одојчеди и мале деце.
Због могућности појаве алергије у општој популацији , потребна је опрезност при увођењу у јеловник одојчади из породица са алиментарним алергијама. Из тих разлога мед се даје одојчету тек после шестог месеца старости, каже званичан став једних научника, не даје се у првој години живота званичан је став других научника.
А ево шта кажу научници широм света и то они који се баве пчелињим производима као храном и леком:
- Др.Лутинген, педијатар из Њујорка препоручује мед за исхрану одојчади јер он не изазива ацидозу, брзо ресорбује у танком цреву и спречава алкохолну ферментацију, а његове слободне киселине потпомажу “усисавање” масноћа.
- Кнот је утврдио да мед који се додаје дечјој исхрани помаже брзом искоришћавању калцијума. Познати педијатар Др Коби угледан научник из Париза препоручује да се деци у млеко не ставља фабрички шећер, већ искључиво мед. Ако тако поступате тиме дајете дечјем организму и угљене хидрате и витамине и минералне материје и гвожђе. Мед не траба додавати у врело млеко већ тек када се мало прохлади. Метода Др.Корбија “регенерација млека” успешно се примењује у санаторијуму Амден у Швајцарској. Употреба меда као средства за заслађивање ( од 6 до 15% ) у вештачкој храни храни одојчета је веома корисна.
- И Др.Марта Чернејитс, руководилац педијатријског одељења болнице у Марибору давала је деци кашу од јабука и меда. Оваквом храном у току 6 месеци храњено је око 200 новорођенчади од којих је половина била прерано рођена, па је таква храна давана као лек. “Каша од јабука којој смо додавали пчелињи мед”, изавила је Др.Чернејитс, “била је таква да је у свом саставу имала исцеђене и осушене ароматичне јабуке, а касније јој је додаван пчелињи мед. Мислим да је довољно ако кажем да су све анализе до данас показале да није било никаквих поремећаја у варењу, када су деца храњена оваквом кашом”.
Уопштено узевши мед је за децу идеална слатка храна. Обзиром на то да је лако пробављив и сладак мало која деца га не прихватају.
Велики значај меда за нормалан развој дечјег организма утврђен је како емпиријски, тако и научно-експерименталним путем. Савремене хемијске и биолошке анализе меда показују да повољна комбинација хранљивих материја у њему не оптерећује и не ангажује пробавни систем дечјег организма додатном прерадом. За децу мед представља готову храну која се 100% искоришћава у организму и укључује у његове животне функције.

Како и када увести мед у исхрану одојчета и малог детета?

На основу свог дугогодишњег искуства у исхрани деце, о меду као намирници рекла бих следеће: после мајчиног млека, које је свакако најидеалнија храна за одојче, мед је сигурно најприроднији заслађивач како за одојче тако и за старије дете. Потребно је да поступамо правилно и стрпљиво.
Мед у исхрани одојчета
Мед се може увести у јеловник одојчета после навршених шест месеци живота, уколико се испуне следећи услови:
1. Одојче нема изражену алергијску манифестацију (екцем, атописки дерматит, алергије на протеине крављег млека, или алергију на неку другу храну).
2. Нема алергијских реакција на мед, или неку другу храну у породици.
3. Може се узети искључиво природни, нектарски багремов мед.
4. Мора бити здравствено безбедан, односно, произвођач мора поседовати потврду о здравственој исправности меда.
5. Дневна количина меда је 1 грам по кг. телесне масе одојчета подељено и два-три оброка.
6. Уводи се у исхрану, тако што се почиње са ¼ кафене кашичице, увек растворен у течности (вода, чај, сок, воћна каша ….), а ако након четири до пет дана не дође до алергијске реакције наставити са постепеним повећањем, тако да се након две недеље унесе дозвољена дневна количина. Тек након тога може се давати сваког дана.
Уколико се било кад појаве знаци неподношљивости, прекинути узимање и јавити се педијатру. Мед је најбоље давати ујутру, а може се комбиновати и са храном.
Мед у исхрани малог детета
Ако ваше дете има више од 12 месеци, тј. старо је једну, две или више година и још није пробало мед, поступите на исти начин као што је саветовано за исхрану одојчета. Наравно, старије дете је теже, па ће његова дневна количина меда бити већа, сходно оној препоруци један грам по једном килограму телесне масе детета.
Ако је дете старије од две године, при избору врсте меда не морате се ограничавати само на багремов мед, иако је он и даље на првом месту јер га деца најрадије узимају. Детету се може понудити и ливадски мед, мед од липе или нане.
Кулинарске вештине у употреби меда за старију децу свакако су много маштовитије и разновреније. Сетите се само медених колача, кохова и других посластица са медом који уз млеко, лимунадуили биљни чај могу бити одлична ужина за децу.

Комбинација меда и јабука

Каша од меда и јабука:
Очистити једну повећу јабуку, ситно нарибати, додати једну кафену кашичицу меда и измиксати. Овој каши може се додати и пола банане.
Каша од меда, јабука и зобених пахуљица:
Мешавина од куваних јабука, зобене каше, меда и јогурта. све се микса док се не добије изглед шлага. Ово је нарочито богата храна за старије одојче.
Крем од јабука, сира и меда
- 200 гр. меког крављег сира.
- 2 кафене кашике меда.
- једна кисела јабука.
- шлаг
Сир изгњечити виљушком, додати мед и измешати. Јабуку ољуштити,изрезати, па додати сиру и меду. Сипати у чаше, украсити шлагом и служити као здраву и укусну посластицу.

Закључак

Производи пчела, а пре свих мед, су велики пријатељи човековог здравља, посебно здравља деце. Зато су управо медицински радници на првом месту дужни да широко популаришу њихову примену у свакодневној исхрани, у здрављу и болести.
Поштујући све што је речено, потрудимо се да наше мајке уведу мед у исхрану свога детета, правилно и редоовно. Ово је битна превентивна мера.

Живка Влајковић
Нутрициониста, Београд
Cista glupost, secer nikako ne moze da se poredi sa medom, med je zdrav i lekovit , naravno ako govorimo o pravom, NEPRERADJENOM, medu. Med nikako ne moze da ima bakterije u sebi jer ima antibaktrijsko, antivirusno i antigljivicno dejstvo. Prvi put cujem da se med preradjuje. Sto se zuba tice, ako se ne peru redovno kvarice se, ne vezano za hranu koju jedemo. Vidi se da osoba koja je ovo pisala nije ulozila ni malo truda da se raspita o znacaju meda za ljudski organizam cim smatra da ga je stetnije jesti nego secer.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »