Komentari za tekst "Kako izbeći mastitis?"

Komentara
12
Ostavite komentar
Ja bih ti samo savetovala da nikako ne dajes flasicu. Sad krecu grcevi i mnoge majke daju flasicu misleci da je dete gladno, a time samo pogorsavaju grceve i sprecavaju laktaciju. Ja sam dojila na sat vremena i savetujem isto ako treba. Takodje, probaj da se izmlazas posle podoja, malo, koliko mozes, ali sa obaveznom masazom dojki (ja sam npr kruznim pokretima pokretima kao da radim samopregled) pre cedjenja mleka...tako manje boli, cisto zbog bolje laktacije. Samo budi uporana sav bol i umor zaboravis posle 40 dana. A moja beba se tek sa tri meseca se uobrocila, i evo sad sedmi mesec i dalje uzivam u dojenju.
Porodila sam se pre 10 dana i moja beba jede super, ali ja svakako opet imam problem..mleka imam mnogo sve do podoja, ali kad god ona krene da sisa posle nekog vremena odustane ili zaspi,mleko prestaje a ona opet za par minuta bude gladna..menjam joj dojke na 15minuta ali ne vredi...jedino pomaze kad se izmuzem pa joj povremeno nakon podoja dam i flasicu na koju nikako ne zelim da je navikavam iako me bradavice jako bole..trpim i cutim, ali me vise muci to sto ne znam kako da je zasitim osim flasice ili da uvedemo i dohranu? Molim vas pomozite mi... 💖😞
( ps. da se izmuzem odmah nakon podoja ne mogu zbog rana na bradavicama, jedino sat vremena pre podoja )
Hvala puno Jelena na odgovoru. 😊😘
moj bebac je prva dva meseca sisao po sat i po. dva puta povuce i uspava se, pa ga budim, opet par puta povuce i tako dva meseca. e onda je krenuo da vuce kako treba. beadavice su me jako bolele, plakala sam od bolova svaki put kada je sisao, a kao sto rekoh, podoj je trajao i po sat i po. moj savet je da budete uporni iako vam se cini da stalno dojite bebu, to je normalno na pocetku dok beba ne ojaca i dok se ne uspostavi laktacija. ne nudite flasicu jer se beba brzo navikne. posle nekog vremena, dojenje postane pravo uzivanje i za mamu i za bebu.
I kako izbeći mastitis?
Nisam našla ni jedan predlog u tekstu.
Izmlazanjem sa obaveznim masiranjem dojki (kruzni pokretima kao da radite samopregled) pre cedjenja mleka. Ja sam se zaista dosta raspitivala i citala o dojenju i ovoj temi i isprobala sam ovu tehniku na sebi i nije me izdala...mislim da je najlaksa i najbolja. Kad krenu mlazici na dojkama da idu ukoliko beba ne isisa sve potrebno je da se izmlazate se dok mleko ne ide kap po kap...tek tad ste izbacili sav visak iz dojki.
Drage mame,evo i mog iskustva...u porodilistu mi je beba izgrizla bradavice koje su inace bile uvucene,idealna podloga za bakterije...dojila sam je redovno i visak izmlazala...dok jedno jutro,nakon 15 dana osetila sam malaksalost i jezu,temperatura 40...dok sam dosla do bolnice meni se dojka jako zacrvenela i na dodir postala bolna....dobila sam antibiotik,terapija je trajala 5 dana...dok sam se izmlazala i gnoj mi je izlazio...bris mi je pokazao stafilokoku...moja borba je trajala dve nedelje...sve se smirilo...u toku noci,opet temperatura 40,dojka jako bolna,opet bolnica,opet antibiotik,nakon 3 dana na bolnom mestu se stvorio cir velicine jajeta koji su na kraju morali da seku...intervencija je radjena pod totalnom anestezijom,kad sam se probudila,rana me nije bolela...prvo previjanje takodje je radjeno pod totalnom...rana me ni jednog momenta nije bolela,kao ni jedno previjanje...samo me srce bolelo jer sam bila odvojena od mog andjela 6 dana,izasla sam iz bolnice kad je njoj bilo tacno mesec dana...sad je cura od 2 meseca i jede Humanu i napreduje extra...odmah su mi u bolnici dali lekove za prekid laktacije...protiv bakterija borba je teska,mozda ima malo i ne iskustva,ali npr.supruga mog brata koji je inace u toj bolnici dr.ginekolog akuser isti problem kao ja imala i morala je hirurskim putem da ukloni taj gnoj....znaci nije sve u ne iskustvu...
Prvu bebu sam dojila 13 meseci, i ovu drugu dojim. Sa prvom bebom sam imala blister-beli cvoric na bradavici od zapusenog kanala. Mozak od doktora mi je rekao da to uopste ne diram. Doduse nije se kanal upalio.
Onda sam sela za komp i proucavala danima sve sto sam nasla za procitati i vecina je savetovala da se kanal otvori. Tako sam ja drzala toplu slanu oblogu 2 sata, uzela iglu od sprica i sama probusila plih. Iz njega je izlazila masa koja je licila na pastu za zube. Pola sata sam istiskala iz dojke zacepljen kanal i kada vise nije imalo sta da izlazi opet sam stavila oblogu. Posle toga sam dala bebi na podoj. Taj kanal je cureo 4 godine, tj do sledeceg porodjaja.
Dojke nisam praznila do kraja nikada vec samo koliko mi je potrebno da se bolje oaecam.
Imala sam problem sa mastitisom 8 meseci nakon porodjaja, iako nemam veliku kolicinu mleka i sin sisa cesto.Stvorila se kao bubuljica na bradavici a zatim i tvrdo na gornjoj strani dojke, na sta ja nisam obratila odmah paznju (misleci masiracu i procice) .Par dana nakon masiranja doslo je do upale i temperature.Dobila sam mastitis prouzrokovan zapusenjem mlecnog kanala i pored zadrzanog mleka stvorio mi se gnoj.Zavrsilo se tako sto sam dobijala Longacef 5 dana infuzijski i isla na punkcije (izvlacenje gnoja pomocu igle i sprica).Bila sam na korak od toga da mi seku al hvala Bogu uspelo je punkcijom da se resi.Od tada pazim na dojke jer i dan danas desava mi se da mi se stvori tvrdo ako sin sve ne posisa.Zato mame pazite jer posle prvog mastitisa mnogo lakse cete ga opet dobiti, od onih mama koje ga nikada nisu imale.
Tri dana po rodjenju prvog deteta bila sam jako blizu da dobijem mastitis. Obicno treceg dana nadolazi veca kolicina mleka, a beba ne uspe toliko da posisa. Dojke za jako kratko vreme postaju bolne. Sestre u porodilistu su mi savetovale najpre tople obloge, pa podoj i obavezno izmlazavaje viska mleka, a potom hladne obloge. Vec sledeceg dana tegobe su zaista prestale.
Istu grešku sam napravila sa prvom bebom: izmlazavala se do kraja posle svakog podoja i imala višak mleka svaki put. Posle toga su mi dojke dobile strije.
Sa drugom bebom sve je bilo umerenije, izmlazavala sam se samo kad sam osećala da imam višak i ne tako često.
Savetujem umerenost u svakom slučaju.
Za obe bebe sam imala dovoljno mleka i obe sam dojila do 10 meseci, pred polazak u vrtić.
Bila sam jako blizu ove upale jer mi je sestra u porodilistu rekla da ne treba da se izmlazam jer ce to samo pojacati nadolazenje mleka i pojacati bolove u dojkama. Na svoju ruku sam se tusirala toplom vodom, pa zatim izmlazala do kraja (iako se ni to ne savetuje) i nakon toga tusirala hladnom vodom. Problemi su u roku od 2-3 podoja nestali, a jedina posledica je to sto sam od prvog dana ove rutine imala jako puno mleka. Danas, 4 meseca nakon porodjaja dojim i doniram visak. Moj savet-praznite dojke do kraja i nece imati gde da se zadrzi mleko i izazove upalu.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kada se jagode uvode u ishranu i na šta treba da obratite pažnju... »
Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »