Komentari za tekst "POST U TRUDNOĆI: da ili ne?"

Komentara
24
Ostavite komentar
Postila u obe trudnoce, svaku sredu i petak i ceo post. Rodila sam sina od 3900 kg, i cerku od 3300kg. Dojila ih dve godine i tokom dojenja postila. Nista mi nije falilo, Ni meni ni mojoj deci. U vocu, povrcu i ribi imate sve vitamine i namirnice. I nisam imala u trudnocama problem sa pritiskom o dijabetesom. A mnoge trudnoce sto ne poste su to imale i gojile su se po 20 kg... Moja preporuka trudnicama i porodiljama je da POSTE i da je to zdravo za trudnocu i decu.
Danas sam se pricestila. Crkva ne obavezuje trudnice da poste jer su u blagoslovenom stanju. Ukoliko je trudnica u mogucnosti, moze da posti sredu i petak ali nije obavezno. Deca i dojilje isto ne moraju da poste.
Ne postim iskreno, ni kad nisam trudna, a pogotovo za vreme trudnoce, jer sam u svakoj trudnoci bila malokrvna, visoko rizicna trudnoca, a ribu inace ne pornosim i ne jedem. Mucnine konstantne te mi je i tako izbor hrane ogranicen. Gvozdje 27, ali dzaba kad je hemoglobin izuzetno nizak i ja stalno umorna i pospana. Ne poscenje me ne cini nista manjim vernikom, i svakom od volje...To je licni izbor.
Jako ste sve velike vernice. Jedina mana vam je sto ste previse dobre... Ono kad se neko ne davi u mesu vec u vlastitoj gordosti...
Da nisi ista takva ne bi imala potrebu da komentarišeš ni njih, zar nije poenta da podržimo jedna drugu u podvigu a ne da se prozivamo, no svako govori od suviška srca 🤫
nisam postila jer moram da unosim kalcijum zbog kostiju bebe, dakle mlecni proizvodi ti jogurt svaki dan. Svako dobro vernicima i srecni praznici Bog nas sve sačuvao
Ne slažem se sa Marijanom. Više je to do Blagoslova. Ne pričajte u množini. Ako ne možeš da izdržiš ceo post to je ipak briga tvoja.
Po blagoslovu svestenika trudnice i dojilje su razresene posta.
Помаже Бог, будуће православне мајке!
Уз искрену веру и молитву можете постити цео пост без икаквих проблема. Максимално разрешење је на рибу, а пост само прве и последње недеље није добар, то кажу многи наши Свети оци. Лекари се држе овоземаљске науке и филозофије, а ми који верујемо требало би боље да знамо.
Лагану трудноћу вам желим, свако вам добро Господ дао!
Ја сам постила цео Божићни пост по типику и извадила крв пре почетка поста када ми је гвожђе било 11. Када сам урадила анализе након поста гвожђе је било 14. Исхрана у посту је здравија јер барем ја поједем више воћа и поврћа него у мрсу. Свако по сопственом осећају. Нека вам је Богом благословен овај пост!
Ja sam postila u trudnoci i Bozicni i Vaskrsnji post na ulju i riba je mogla svaki dan. Za pricest sam 3 dana na vodi postila. Sa bebom i sa mnom je bilo apsolutno sve u redu. Posna ishrana je raznovrsna, samo treba da se fino izbalansira i bude umeren u svemu. Evo, sada sam dojilja vec skoro godinu dana, i dalje postim redovno sve postove uz pomenute olaksice. Mleka, Bogu hvala, ima. Ja sam takav savet dobila od svog duhovnika koji je rekao da me ne moze razresiti posta, ali da ga moze maksimalno ublaziti. Bogu hvala, sve je odlicno.
Svaki sveštenik će trudnicu razrešiti i dati blagoslov da moze ishranu da prilagodi svom trenutnom stanju i potrebama organizma i bebe tokom trudnoce. U mom slucaju dobila sam smernice od svog duhovnika da postim prvu i zadnju nedelju posta bez mesa i svaku sredu i petak. Na kraju krajeva ne svodi se post samo na hranu, ona je samo jedan mali segment posta. Tako da uz blagoslov svestenika okrenimo se unutrasnjim podvizima, prastanju, pokajanju, smirenju, molitvi i svim drugim vrlinama kojima nas post uci. Neka je na zdravlje i na spasenje početak Časnog posta.
Мене је свештеник разрешио поста. Али пошто хоћу да се причестим рекао је да само среду и петак једем на уљу и без млечних производа. Тако прву и задњу недељу поста. трудноћи и док беба сиса труднице и доиље су разрешене поста. А од кад сам остала у другом стању уз моје редовне молитве сам додала и молитву за труднице.
Treba razgovarati sa svestenikom, obicno daju blagoslov trudnicama i olaksaju, neki kazu da ne mora da posti, neko kaze da samo izbace meso, neko kaze samo sredu i petak, ali uglavnom olaksaju post zbog zdravlja mame i bebe. Ja sam pocela da postim i posticu prvu i poslednju nedelju kao i do sada a izmedju cu pitati svestenika pa cu videti :)
Treba valjda razgovarati sa doktorom a ne svestenikom 🙄
Naravno da mozete da postite. Kad zene islamske veroispovesti poste od jutra do mraka bez icega, niti vode niti bilo cega, sto ne bi moglo i tako , samo sa odredjenim namirnicama.
na pocetku sam trudnoce , 6 nedelja , dal da nastavim post ? pomagajte ...
Pa kako se osećaš, i kako veruješ? Ja sam čvrsto bila uverena da dobro činim i bebi ako postim, ne bih se dobro osećala da nisam postila kad je post i onda bi se ta emocija prenela na bebu. Tako u prvoj trudnoći, u drugoj sam već nekako ublazavala sebi, i 5.nedelju nisam uspela da izguram, promrsila sam, pa se vratila na post poslednjih oko 9 dana. Vidi sa nadležnim svest.
Ja sam dobila blagoslov da ne postim ali sam resila da postim prvu i poslednju nedelju uz ribu i ispovest. U toku daljeg posta cu ukljuciti crveno meso, mleko i jaja. 6. sam mesec i malokrvna sam pa necu da se igram. Ipak je nosenje i radjanje deteta Boziji blagoslov...
Po pravoslavnim kanonima trudnice i dojilje su razrešene posta. Mogu da se priceste bez posta nakon ispovesti.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Predstavljamo vam osam narodnih lekova za umirenje kašlja i izbacivanje šlajma »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »