Komentari za tekst "Da li je dobro biti stroga mama?"

Komentara
8
Ostavite komentar
Mislim da ne. Jer deca imaju stresove tokom učenja, osećaju se tužno i usamljeno.
I ja se slazem sa Mlenom,da je najbolja zlatna sredina.A to da li cete postati lekar ili astronaut treba da bude stvar sopstvenog izbora.Ja sam takode lekar,uskoro specijalista,takode tecno govorim nazalost samo jedan strani jezik,a drugi solidno,zavrsila sam nizu muzicku skolu,ceo zivot se rekreativno bavim trcanjem,a da sam pritom sve to sama izabrala i da me niko nije terao.Svi mi valjda u zivotu mozemo da biramo sta zelimo da radimo ,a ne da nas roditelji na to prisiljavaju.Bogu hvala,imam dva sina od 5 i 3 godine i iskreno se nadam da cu uspeti da ih u zivotu podrzim da se bave onim sto vole ,a ne onim sto moraju.
Ovo nema veze sa strogocom roditelja. Zemlje koje koriste slikovna pisma su u vrhu liste, dok se nas sistem obrazovanja zasniva na ponavljanju, oni uce sa razumevanjem i kroz slike. Takodje, pocinju sa ucenjem mnogo ranije nego nasa deca, od druge, trece godine. To je, inace, jako vazan period koji mi zanemarujemo. Nekoj naso deci je lakse da nauce lekciju iz npr. istorije, ako je nacrtaju. Dakle, slike.
A šta je sa dečijom srećom i zdravljem? Takva deca su pod konstantnim stresom, ne osećaju se voljeno, imaju osećaj niže vrednosti... Koliko dugo će proći dok ne počnu da pucaju po šavovima? Slažem se sa imenjakinjom da je zlatna sredina najbolja
Moja mama je bila mama tzv.kineskog modela. Ja sam se 10 godina bavila plivanjem, ne uvek mojom voljom. Isla u skolu za talentovanu decu. Svaki moj dan ,osim nedelje, je imao, pored skolskih, jos neku obavezu. Ukljucujuci i vikend. Samim tim, jako malo vremena za druzenje i te decije aktivnosti. Nekada mi se to cinilo strogo. Nisam imala autonomiju. Ali, danas, ja tecno govorim strani jezik. Postala sam lekar. I imam 25 godina. Profesiju sam izabrala sama. Ali disciplinu i rad, za to je velikim delom zasluzna mama.
Surovi kapitalizam, biti prvi, biti najbolji ili nista...
Kao i u svemu - zlatna sredina.
Ja ipak mislim da dete treba pustiti da bude dete,naravno sve u granicama...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »
Dečija koža je osetljiva, štitite je kremom za sunce i tokom prolećih dana »