Komentari za tekst "Porodiljsko u Nemačkoj san svakog roditelja"

Komentara
12
Ostavite komentar
Meni treba dase zena porodi za 1 mesec dal neko zna tacno da mi kaze koliko ja imam pravo na bolovanje a imam 1 godinu radnog staza
HITNO POMOZITE!

Da li od prvog dana zaposlenja imam oravo na trudnicko bolovanje i da li mi poslodavac moze dati otkaz kad sazna da sam trudna?

Maša
Zavisi u kojoj si pokrajini.. uglavnom te stiti zakon..
Koliko dugo se treba raditi u nekoj firmi nakon probnog rada da bi se ostvarilo pravo na trudnocko bolovanje? Ja imam 6 mjeseci probnog rada u starackom domu u Njemackoj pa koliko jos moram raditi da bi dobila pravo na trudnicko gdje oni isplacuju 2/3 plate? Hvala unapred
Slaezm se sa Jovanom, kod nas je porodiljsko odsustvo super stavr, imas koro godinu dana sa bebom :-)
U Austriji trudnica ne sme da radi 2 meseca pre i 2 meseca posle porodjaja (a prima platu od osiguranja), a pravo na porodiljsko ima cak 2 godine od rodjenja deteta. Otac i majka mogu da se smenjuju u porodiljskom odsustvu, ukoliko majka zeli da radi(da ne odsustvuje dugo sa posla). Posle povratka na posao postoji opcija skracenog radnog vremena (30% radnog vremena, 80% i slicno.) Za vreme porodiljskog dobija majka ili otac novcanu pomoc od drzave tj osiguranja od minimum 360 EUR (mislim na period 3 godine)do 1000 EUR (za 1 god), zavisi od perioda koji zeli da prima taj iznos. Od skoro postoji i mogucnost da se dobija mnogo vise, 80% plate, godina dana, pa neki imaju i oko 2000 EUR. Pored svega toga, dobija se decji dodatak za svako dete, oko 170 e. Svaka porodica, za svako dete dobija decji dodatak. S obzirom da je hrana i garderoba mnogo povoljna, drzava je ucinila sve i vise od toga da vam pomogne!!!
Pricate gluposti,svuda je bolje nego kod nas u Srbiji, ovde nema zivota, sve se svelo na prezivljavanje! Ja znam da to necu, tako da idem ka svom cilju da odem sto je pre moguce odavde :) U Srbiji tesko da ce ikada biti bolje, mislim daj boze...ali to se granici sa nemogucim! Pozdrav svima!
Kod nas imaju pravo na 12 meseci odsustva i punu platu, tako da ne vidim zasto je u Nemackoj bolje. A za trece i svako naredno na 24 meseca.... U celom ovom nasem haoticnom sistemu, naknada za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta je jedna od retko dobro organizovanih davanja.
Puna plata? Ma vazi! Poslodavac te prijavi na minimalcu, pa se slikaj s punom platom. Skoro sam pocela da radim i to pod pretnjom, doduse finom, da bi bilo lepo da prekinem porodiljsko bolovanje ili da mozda po isteku istog dodjem po radnu knjizicu. Pocela sam da radim, doduse bdzobrazno, svake druge nedelje koristim neko bolovanje i tako cu dok god mogu. I da, sve druge drzave omogucavaju porodiljama fleksibilno radno vreme, a jedino kod nas je "ne moras da radis ako neces, tvoje dete nije moj problem, nksam mu ja otac pa da brinem ima li ko da ga cuva kad ti radis, sto si radjala decu kad nisi sposobna da organizujes cuvanje" i jos niz drugih uvreda i gluposti.
Postoji velika razlika, jer porodilja u Srbiji ima pravo na godinu dana porodiljskog i nakon toga se vraća na posao, a u tekstu lepo piše da u Nemačkoj može da bude na porodiljskom 3 godine u 2/3 platu!!! A ono na šta je stvaljen akcenat je i da tate istovremeno sa mamama mogu biti na porodiljskom! Tako da je sasvim logično da je u Nemačkoj bolje organizovano!
Nisi u pravu, jeste da i mi imamo 12 meseci odsustva sa posla i primanja su donekle redovna, ali visina primanja u Srbiji i Nemackoj ne mogu da se porede, i ja od pocetka bolovanja nisam primila 100% plate, cak sta primanja su mi se drasticno smanjila.
Ovo citam i vidim isto sve u Srbiji, ama kao preslikano. Da nas mozda ne kopiraju ovi nemci , a ???
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »
Oporavak traje od četiri do šest sedmica »