Komentari za tekst "Carski rez ili prirodni porođaj"

Komentara
45
Ostavite komentar
Pozdrav svima!
Da li ima neko medju vama ko je imao prirodni porodjaj nakon operacije ablacije retine? Molim vas da podelite iskustvo.
Da li neko zna da li je treci carski veliki rizik?Hvala unaprijed
Carski rez na zahtev zene u UK od 2011.god je uveden zbog fobije od porodjaja.
Kada sam otišla na pregled kod anesteziologa (inače porodičnog prijatelja), kao prirpemu za porođaj, on me je pitao: "Kako ćemo da se porađamo- sa bolom ili bez." Odgovorila sam: "Sa bolom- naravno," a medicinska sestra se zabezeknula i počela da mi priča svoje traumatično iskustvo, i kako je htela da skoči kroz prozor od bolova, i kako joj je ginekolog rekao da će trenutak u kom će se poroditi prepoznati po tome što će misliti da će umreti. Samo sam odmahnula glavom. Porodila sam se 2 nedelje pre termina: u 3h mi je pukao vodenjak, a u 12.45h sam ugledala mog anđela. Nisam urlala, nisam se bacala, i da... nisam umrla. Još ni jedna žena nije umrla od tih bolova. Kao šlag na tortu, doktor me je poljubio u čelo i zahvalio mi se što sam bila porodilja kakvu skoro nije imao. Ima lekara koji nisu ni za đubretare, ali ima i žena koje ujedaju i šutiraju doktore, i beže sa stola za porođaj (informacija iz prve ruke- slučaj moje kume koja, matora žena, plače kada mora da vadi krv).
Bila sam od onih što se ekstremno plaše porodjaja i zdušno sam navijala za carski rez, ali me je dr odvratio od njega, na kraju sam išla prirodno sa epiduralom i shvatila sam koliko sam pogrešila što sam htela carski i bila sam jako srećna kada sam posle 4 sata od porodjaja odšetala do kupatila da se istuširam a u sobi preko puta videla porodjene na carski leže, tu je kateteter, dete nije kod nje, stomaci im ogromni, to je bar moje iskustvo, ponovo bih išla prirodno sa epiduralom naravno.
Imala sam dva carska reza u Gak u Sarajevu interesuje me da li je rizik treci carski rez?
Imala sam dva carska reza nije strasno i treci put bi isto uradila
Slazem se da carski rez, treba da bude primenjen tek kada prirodan porodjaj nije moguc. Ali treba se zapitati i zasto se toliko zana odlucuje na carski rez.Pored razmazenosti i dr. hirova zene su informisane o retko ljubaznom osoblju, kao i zapostavljnaju od strane lekara pa je i to u velikom broju uticalo na izbor. Svuda u svetu dobijate maksimalnu ljubaznost i podrsku za vreme porodjaja pa tamosnje zene ne traze carski rez u tolkom procentu. Doktorska etika?!
Pre 9 meseci sam se porodila u kragujevackom porodilistu sa epiduralom. Imala sam citav tim oko sebe, cak i ljude koje nisam poznavala. Bebac je bio kicmicom naslonjen na moju kicmu, tako da sam gurala nogice i rukice. U neom momentu cujem kako medju sobom kazu da bebi glavica ide ka lumbalnom delu, dok mi dve dr leze na kukovima. Morali su duplo da me iseku, a usivao me dr stazista. Naravno rana se otvorila, zagnojila, srasla tek za dva meseca (nisam sela 2mes)izasao veliki hematom. Sve se to prezivi, ali onaj stres kad mi beba ne zaplace jaaako dugo (mozda i ne al se meni tako cinilo) mi je pred ocima svaki dan! Da ne spominjem sestru koja mi daje injekcije gentamicina i sikalina uz komentar: hoces prvo epidural pa da ti dam injekciju? Oslovljavali su me sa "ona sa epidur" iako se u kg-u uveliko daje. Elem, da ne sirim pricu, negativno iskustvo (u mom slucaju jako blago kako citam ostala iskustva); verujem da je nekim zenama tezi a ima onih kojima je laksi carski, ali kad vec moram da trpim oporavak dva ili visr meseca, pre cu izabrati onaj najsrecniji za bebu. Ako uopste imam pravo na izbor...
Porodila sam se pre tri godine carskim rezom ,jer mi je u 8 mesecu skocio pritisak iimala sam 40 godina a i to je bila neka moja davnasnja zelja. iI da se poradjam jos dvadeset i pet puta uvek bih birala carski , stomak me je boleo kao da teba da dobijem i to neka 3-4 dana , konci izvadjeni posle 4 dana ,kao nova sam bila za dve nedelje.Beba je bila bez ijedne tackice crvenila ,cista i ne namucena.Da nisam bila malokrvna verovatno bi mi jos bilo lakse , ali je zaista proslo sve u najboljem redu, i sve pohvala za GAK -u Visegratskoj i osoblje koje radi na odeljenju gde je oporavak od carskog reza i odeljenje intenzivne nege posle operacije.U principu sve je to individualno i samo cista sreca.
Porodila sam se prirodnim putem,imala sam pritom divnu doktoricu u smeni kad sam se poradjala a da pritom nisam platila njene ruke...divan je osecaj kad znas da se poradjas a carskim rezom to iskustvo ne mozes da nadoknadis...
u srbiji bi se verovatno vecina zena poradjala prirodno da su nam lekari mozda makar malo strucniji i zainteresovaniji...pre dve godine sam se porodila carskim rezom ne svojom voljom vec zbog naravno propusta lekara...sa puknutim vodenjakom sam cekala 12 sati porodjaj, pored indukcije sam otvorena bila tek 2 prsta, a odlucili su se na carski rez tek kada je beba pocela da gudbi tonove i vitalne funkcije...ea zato su kod nas takve statistike :)
Naravno da će birati carski, kad svakakva iskustva postoje u našim porodilištima! Ja nisam htela nikakvu vezu da obezbeđujem, htela sam pošteno i prirodno sve, išla na vežbice, bila totalno bez straha. Pukao mi je vodenjak ali uopšte nisam bila otvorena i sporo sam se otvarala. 20 sati sam ležala tamo, doktori su me pregledali i samo konstatovali koliko sam otvorena, ja sam posle 10 sati uzela epidural (hvala anesteziologu, ali ipak-to sam morala da platim, hehe) inače ne bih izdržala. Niko na mene nije obraćao pažnju jer sam ćutala sve vreme i verovatno su mislili da sam dobro. A ja samo nisam htela da paničim. Bila sam mokra cela od plodove vode, bilo mi je hladno. Suprug je potegao neku vezu kad je video da sam tamo dugo, ta sestra sa drugog odelenja je dolazila da me obilazi, i što reče Dragana, lepa reč i pažnja mi je značila. Na kraju-posle 20h, pregledao me je neki profesor, koji je konstatovao da je beba velika za moj kanal i visoko pa su me odveli na carski. Zar to nije moglo ranije da se ustanovi? Ja sam ipak dobila i hemoroide i puknuti grlić jer sam pokušavala da spustim bebu a na kraju sam ipak otišla na carski. Oporavak-mnogo brže, jer u odnosu na tih 20h u porodilištu, ovo mi je bila pesma. A posle 10 dana-temperatura visoka pa još 7 dana ležanja u bolnici-čišćenje u totalnoj anesteziji opet, kao nešto ostalo unutra. Tako da, nisam pametna, svakako je bolje prirodno, ali ako ne ide-ne ide!
Porodila sam se prirodnim putem u 36. godini, ne u Srbiji već u inostranstvu. I pored strahova, objektivnih prepreka i indukovanog porodjaja u 41 nedelji nijednom prilikom lekar koji se brinuo o nama nije predlozio carski rez. Ovde nema izbora. Devojcica 52 cm i 3750 gr. Prirodan porodjaj koji bih rado preživela ponovo. Najsnazniji osecaj ikad. U danasnjim uslovima postoji epiduralna anestezija koja svakako ublazava bol ali ga ne otklanja i zasigurno pomaže da se oslobodite straha. Smatram da je lekar ukoliko dobar strucnjak taj koji odlučuje. Carski rez kada postoje objektivni razlozi niko ne osporava. A pomodarstvo kojem je doprinela srpska estrada je dokaz koliko je primitivizam duboko ukorenjen u svesti. Birati carski rez tj odlucivati se je van svake logike.
I ja sam se porodila carskim rezom,zbog preeklapsije a i velike bebe. Ja sam super prosla,Carki je carski :D3
sličan početak sam imala i ja... nakon 18 sati indukcije - od 5 ujutro do 23 - i probušenog vodenjaka u 12, radili su mi hitan c.r., jer su rekli da je beba prevelika, ne može van , možda samo uz vakuum, što naravno nitko ne želi... hitno sve, totalna anestezija i - beba odlično, ali moja rana inficirana, jer nešto nije bilo sterilno... otvarali mi ranu bez anestezije i čistili dva put na dan uz antibiotike s kojima ne mogu dojiti... došla kući otvorene rane, da samo zaraste... NAJVIŠE SE SJEĆAM TOG OSJEĆAJA NAPUŠTENOSTI CIJELI DAN!!! Ma to su žene, je li moguće da su bez srca... Ja disala ko u priči, dr se divio, tiha ko ptičica, žena 20 prošlo kroz sobu, a mene nisu ni pitale kako mi je... Dr - kad su došli, ne znam koliko ih je mene pregledalo, a samo jedan je čekao da mi prođe bol... NIKAD NEĆU ZABORAVITI POKOJNOG DR.RADIVOJEVA, KOJI JE DOŠAO NA I PREGLEDAO ME SAMO KAD JE MORAO I POGLEDOM POKAZAO VIŠE LJUDSKOSTI I SUOSJEĆANJA NEGO SVE BABICE U 3 SMJENE I SVE KOJE SAM IKAD UPOZNALA!!! TO JE PODRŠKA... DA NIJE njega bilo, tko zna koliko bih bila hrabra... Jedan stari dr i on su mi onda dakle uradili neželjeni carski, ali medicinski indiciran zbog bebe prevelike za moje mjere... poslije sam imala još 6 c.r., svašta prošla - poniženja najviše - ali naša djeca ne bi bila živa da nije sjajnog dr. Kneževića,koji je jedini pristao da me operira i bio čovjek veći od svih ostalih na ginekologiji - zajedno!!! Živa sam, zdrava i imam sedmero djece rođenih - i danas neželjenim c.r. i ja se uvijek bojim smrti, ali previše volim život... a Bog nas čuva :)
Porodila sam se carskim rezom zbog hipertenzije..Moje iskustvo je sledece...Cetvrog dana nakon operacije funkcionisala sam sasvim normalno,sama uzimala dete iz kreveca,dojila ga,normalno sedela i lezala,,,Sedam dana nakon sekcije kao da je nisam ni dozivela..Tako da ne moze se reci da oporavak traje nenormalno dugo! Jedini bol koji sam osetila nakon operacije je bol zbog lose namestenog katetera i nista vise!NIsam osetila razocarenje zbog aktivnog neucestvovanja.Cak sta vise ,sat vremena nakon secije doneli su mi sina,koji nije bio namucen,lepog oblika glavice ,dremao je Zasto bi deca rodjena sekcijom imala vise problema sa plucima? Nas skor je bio 10/10 i sad savrseno napredujemo :) Treba malo pisati o prirodnom porodjaju na ovaj nacin,koliko zene zaista lose prolaze ja ih licno znam vise od 10 i koliko se bebe namuce ...ako je cilj ovog teksta da se zene odvrate od sekcije dobro vam ide ..
Ja sam se oba puta porodila carskim rezom.Brze sam se oporavila nego moje drugarice porodjene prirodnim putem.Meni je kateter bio gori od same operacije,i savetujem svim buducim mamama koje idu na carski rez da obavezno kupe u apotekama silikonski kateter
Porodila sam se CR u Frontu premesec dana. bio je hitan jer je beba gubila kiseonik... Primila sam epidural jer je porodjaj krenuo prirodno, ali komplikacije su dovele do carskog. Bol je veliki, ne znam da uporedim sa prirodnim, ali svakako nije carski.... Uostalom svaki bol nestaje kada vidite zivu i zdravu bebicuuuuu!!!!!! moje iskustvo je da kako mora tako ce biti, a jos jednom hvala mojoj doktorki iz NF i osoblju na odeljenju sekcije, JEDNOM RECJU PROFESIONALCI!!!!
Iako se kao zaključak, u poslednjoj recenici, navodi da bi se trebalo posavetovati sa ginekologom, zašto je tekst napisan toliko sugestivno, pitam se?! Ovih 30% zena koje su se porodile carskim rezom, ne znaci i 30% žena koje su zelele da se porode carskim rezom! Takodje, nije mi jasno da li je reč o nedovoljnoj informisanosti kada se piše o navodnom razocarenju nakon budjenja, kada postoji i mogućnost da se carski rez radi uz epiduralnu anesteziju i samim tim prisustvuje čini porodjaja (konkretno, to je bilo i moje iskustvo).
Da se nisam porodila carskim rezom (a da to moram iz nekog razloga), nakon citanja ovog teksta bi se osetila poprilicno lose.
Carski rez, iako u mom slučaju neminovnost (zbog kratke pupcane vrpce), za mene je bio divno iskustvo. Ukoliko vas ceka isto, bez straha i opusteno cekajte vas dan, tako poseban i neponovljiv. :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »