Komentari za tekst "Apel jedne majke: Zbog kašnjenja naknade, trudnice su gladne"

Komentara
82
Ostavite komentar
Meni je malo vise od 3 meeeca kasnilo, a sada jedan mesec dobijem npr u 13., a drugi u 26. nidje veze xD
Pa ajmo pred Vladu. Kad pitam nece ni jedna. Kasnice nam opet. Svi se yale gde treba da kayu cute. Ja sam yvala i rfyo i kad su rekli strpite se yvala sam i ministra finansija. Sve sam yvala i grdila yene njiiih briga sto nam kasni ma briga ih
Ocigledno da pare kasne svuda u drzavi! Ja sam na odrzavanju trudnoce od oktobra meseca, danas je 13.12.2016 i jos uvek nije bilo nikakve uplate!
Traze od mladih zena da radjaju a ne daju nam nikakvu stimulaciju! UZAS!!!
Ja za vreme trudnickog bolovanja nisam primila ni jednu jedinu platu. Naravno pod izgovorom da je firma u blokadi a da RFZO nece da isplacuje. Privremeni racun preko koga bi se to isplacivalo nikada nije otvoren a papiri za moje trudnicko nikada nisu podneti. Inspekcija je kontaktirana od 2 trudnice i 3 porodilje, da bi posle 3 meseca stiglo resenje da se postupak obustavlja zato sto ne mogu da stupe u kontakt sa vlasnikom. A komentar inspektora je inace bio oprostite se od trudnickog nema to odakle da se naplati. Elem, ni dete ni ja nemamo zdravstveno osiguranje,a da bih dobila knjizicu za dete morala sam da se borim kao lav,svadjam i obigram Beograd uzduz i popreko. Inace se jos uvek vodim kao zaposlena. Zalosno je to sto u svom detetu i trudnoci nisam uspela da uzivam. Zalosno je to sto mi je od silnog stresa prekinulo mleko posle mesec i po dana. Zalosno je to sto sam bebu ostavljala kuci po 6 sati danima da bih se raspravljala sa salterskim radnicima na 4 razlicite opstine da bih dobila knjizicu. Zalosna je nasa drzava gde nemas prava na osnovno i gde zakona nema. Ili bolje receno ima ali za ukras.
Bila u socijalno i slog me strefio...uopste gazda nije predao papire za septembar...a lazu kako jesu..on kaze da nije dobio refundaciju ni za avgust od drzave(inace njima drzava u kratkom roku refundira) i zato nije uplatio za sept...i nista do nove god...i dalje..eto...:( racuni se nagomilali...od suprugove plate od 20.000 sta cemo? a termin mi u januaru...
Ja sam vlasnik firme u kojoj sam i zaposlena i skoro sam zavrsila porodiljsko bolovanje.
Zakonska je obaveza poslodavca da prilikom isplate zarade zaposlenima isplati i zaradu trudnici/porodilji.
Nasi kreativni poslodavci isplacuju trudnici/porodilji samo poreze i doprinose, a ne i neto zaradu trudnici/porodilji. Razlog za to je sto dokumenta za refundaciju koja se podnose drzavi sadrze samo potvrdu uplacenih poreza i doprinosa.
Drzava refundira sa kasnjenjem od 2-3 meseca u proseku. Meni se desavalo da mi nakon tri meseca refundiraju sve zaostale zarade.
Sustina je, da ako hocete da naplatite ono sto vam pripada, morate da angazujete advokata (vecina ove stvari radi pro bono) i da posaljete inspekciju poslodavcu, koji krsi zakon time sto vam ne isplacuje neto zaradu, kada se isplacuju ostale zarade u firmi.
Sve ostalo je samo tracenje vaseg vremena i kukaranje nad tuznom sudbinom.
Da li su ti uzeli solidarni porez sto su sve plate legle u jednom mesecu?
Jesu li ti uzimali solidarni porez kad su ti stigle tri plate?
Ista situacija u BiH,zalosno ali istinito,od čega da živimo?Od vazduha vjerovatni...😢😢😢
Za porodilje je resenje,ukoliko poslodavac nije predao papire ili je nesto zabrljao sa doprinosima,da zahtevaju obracunske liste,ako im poslodavac ne dostavi,da prijave radnoj inspekciji,pa sa tim kod advokata.Meni advokat nista nije na placivao,svi troskovi padaju na poslodavca.Advokat pise predlog za izvrsenje,predaje sudu,on donosi resenje o izvrsenju,predaje ga izvrsitelju,izvrsitelj narodnoj banci,potom sledi blokada racuna za iznos koji ti duguju i troskove suda,izvraitelja,advokata.Ceo postupak traje oko dva meseca.Ovako sam ja uradila,provereno.Valjda cu jos nekom pomoci.Inace moj poslodavac je zabrljao sa papirima,nije uplacivao doprinose.Ovo je bio jedini nacin da naplatim svoje.
Prosto ne mogu da verujem da bilo koji od ovih komentara jadnih trudnica može imati negativne glasove!!! Žalosno zaista! 😢
ista situacija,od 1 avgusta sam na trudnickom i do danas ni dinar mi nije uplaceno,a vec sam uveliko na porodiljskom jer mi je termin za par dana.Podstanar sam i imam dete od 2 godine.Poslednjih mesec dana sam i lekove prestala da pijem jer prosto za njih nema para dok se sve poplaca sa jednom platom.Strasno se osecam i ne znam vise na koja vrata da se obratim.Beba stize za koji dan,a ja ne znam prosto sta cemo jer od avgusta zivimo od jedne plate.
Ni u Pancevu nema nikakvih uplata za trudnice na odrzavanju trudnoce. Takodje kasni tri meseca. Problem je izgleda na celoj teritoriji,zalosno je sve to. A beba stize.
Pa po kakvim firmama ste bile zaposlene ako ne primate ni dinara.Ja jesam primala minimalac ali redovno.Kakve to veze ima sa premijerom?Hvataj za gusu poslodavca zeno draga mesto sto trosis vreme na gluposti.Knjigovodju zovi pa pitaj ili pravac firma.Ocigledno nisi dovoljno ogladnela kad pises gluposti.
Mina, potrebno je biti samo malo inteligentan da bi se shvatilo zasto se pise premijeru. Ali... Mala lekcija- Skupstina je ta koja donosi takve zakone koje poslodavci mogu da izigraju. A ko je tu glavni?Jasno? Ili treba da se nacrta? Pa sad, ko pise gluposti?
Pa na žalost po državnim firmama, ja radim u državnoj školi kao profesor i kasni mi plata. Strašno! !! Oni čekaju da im se uplati iz fonda pa onda oni prebacuju meni na račun. 😢
Tebi je poslodavac verovatno placao iz svog dzepa, obicno tako rade u privatnim firmama a njima posle kad drzava uplati. Ja radim u prosveti i kasne po dva, tri meseca.
to ne zavisi od firme jer firma obavezno placa a i ova sto je na pisala pot radi za drzavi poreski inspektor ne bilo ko nego nam je drzava jadna i bedna ja drzim radnju sama sve uredno placam zaovi al ona od druave ni dinar nije vidjela a mi placamo pre 30 u mesecu i doznakr redovno nosimo al nije do nas nazalost
Takodje sam majka, koja je u istoj situaciji. Diplomirani menadzer sam, i zaposlena sam u nasoj porodicnoj kopirnici u Novom Sadu. Majka i ja smo jedine zaposlene. Bila sam na odrzavanju trudnoce, a sada sam na porodiljskom. Imam sina koji ima 21mesec, a drugi 3 meseca. Plata ce mi kasniti kada se sve sabere jos malo, pa pola godine. Ko mene pita od cega se prehranjujemo, jos kada muzu u JKP"Gradsko zelenilo" kasne regres i plata, dogodi se da nemamo za hleb, a i muz i ja zaposleni sa solidnim platama za Srbiju. Pitam ja dragog premijera koji je izjavio da zene koje radjaju dete za detetom zaradjuju na deci, da li je on svestan da je buducnost zemlje u pitanju??? I da li su ljudi koji tako razmisljaju svesni koliko lostaju troskovi normalnog zivota- koliko kostaju samo autosediste, kolica, cipelice, kasice, pelene, ogradice, normalno lecenje deteta, privatno, jer u drzavnim institucijama znamo sve kako funkcionise, znamo kako sve funnkcionise na zalost zbog sredstava koje "nema-ima" drzavs... Svaka cast jos jednoj hrabroj majci na iznosenju problematike. Ja sam slala dopis gradonacelniku Vucevicu i podrzacu svaku na sve nacine. Predlazem neko udruzenje nas zena koje smo ispravnih stavova da se izborimo za pravdu! Sramota je da iskrivljeni stavovi nadvladaju ispravne! Svaka cast za emotivan iskorak!
Svaka cast! Ovo je apsolutno tacno i problem je u celoj Srbiji! Meni je naknada kasnila i po tri meseca. Poslodavac kaze ja sam predao a na Zavodu kao po obicaju ne znaju nista i nije do njih...A ti se snadji kako ces da prezivis!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Da bi se boja bolje primila najbolje predlažemo da izbelite jaja »
U prazničnim danima, mnoge bebice će prvi put probati hranu sa roštilja. Pročitajte zanimljive recepte i savete kako da im pripremite ukusan prvomajski obrok »
Jaja su lako kvarljive namirnice te je neophodno voditi računa o nabavci, pripremi i konzumiranju »
Roštilj i dobra salata su sjajna i neodvojiva kombinacija »