papričica

Član
  • Broj odgovora

    3
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Aktivnosti člana/članice papričica

  1. papričica je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

    Margarita, ne znam. Ako su ti zakazali, očigledno i tamo ima i dalje komisija. Ne znam zašto meni onda nisu tamo. Ovako mi je doktorka rekla, a čula sam i juče da žene međusobno pričaju. Ne bi ti sigurno zakazali da ne postoji komisija tamo.
  2. papričica je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

    Veliki pozdrav svim Mamama, Tatama i Bebcima sa foruma! Nova sam ovde, ali nadam se da će moj post biti koristan, pošto imam najsvežije informacije u vezi procedure oko produžavanja porodiljskog bolovanja (juče sam bila na komisiji).

    Kratak istorijat: tokom cele trudnoće imala sam neku infekciju, zbog koje je trudnoća bila vrlo rizična, tako da sam bila i par meseci na trudničkom bolovanju. Bebac mi je zbog toga bio upućen na detaljne analize i dijagnostiku na Institut za majku i dete, gde smo išli na svaka dva meseca na kontrole kod raznih specijalista, uključujući i fizijatra.

    Pošto se,  hvala Bogu, nakon 9 dugih meseci ispostavilo da je moje dete zdravo, ostali smo samo na praćenju kod fizijatra od koga smo i dobili mišljenje da nam se produži bolovanje. Zapravo to je bio uobičajeni izveštaj kakav smo uvek kod nje i dobijali, samo je napisala da sledeća kontrola bude za 3 meseca.

    Papiri koji vam trebaju za Komisiju su:

    ·         Izveštaji pedijatra specijaliste koji prati dete (kao što je naš od fizijatra sa IMD. Naravno ako se dete prati u nekoj drugoj ustanovi, onda odatle) – ne sme biti stariji od mesec dana - kopija

    ·         Očitani sken lične karte majke

    ·         Kopija zdravstvene knjižice majke i deteta

    ·         Zahtev za produženje porodiljskog (uzima se ispred vrata gde se zahtev i predaje).

    Zahtevi se podnose u 27. marta (ulaz pored Geodetskog zavoda, to je valjda Socijalno) i cela procedura teče brzo ako su svi papiri tu (provere vam na licu mesta i dobijete broj predmeta). Mi smo podneli zahtev otprilike tri nedelje pre nego mi je isteklo porodiljsko. Pozvali su nas posle dve nedelje i zakazali termin u DZ Savski venac na dan isteka bolovanja. Komisija je bila OK i dali su nam 4 meseca produženja. Koliko sam uspela da pratim dok smo bili tamo, svim mama su produžili bolovanje za minimum 2 meseca, jednoj za 6 meseci. Izveštaj Komisije se dobija odmah i sa njim se ide kod izabranog pedijatra u Domu zdravlja po doznake koje se dostave na posao i to je to.

    Verovatno su nekim sve ove stvari poznate, ali ja sam odlučila da na jednom mestu sve napišem za buduće mame, da im bude lakše.

    Dr u DZ nam je rekla da će od Nove godine da se poukidaju te komisije, biće samo jedna centralizovana i za samo 7-8 dijagnoza će se dobijati produženje bolovanja, tako da ako se uklapate u to, iskoristite. Već su ukinuli neke komisije tamo gde nije bilo puno pacijenata (na primer Stari grad, jer ja sam tu trebala da idem, jer mi je tu sedište firme).

    Toliko od mene!

    Veliki pozdrav!

  3. papričica je dodao/la post u temi Produzetak porodiljskog   

    Veliki pozdrav svim Mamama.docx