malamutica

Član
 • Broj odgovora

  8
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


o članu/ici malamutica

Načini kontaktiranja

 • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice malamutica

 1. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   


  Bez brige, posle drzavne vakcine, moze da ide pentaxim, ali ne i obrnuto.
 2. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   

  O tome se radi sto ni te drzavne NEMA! Mi smo i hteli drzavnu ali nije je bilo i kupili smo Pentaxim! Od 5 razlicitih vakcina koje se primaju zajedno, NEMA JEDNE! Nema te HiB (hemofilus influenca B - oprostite na spelovanju). Moguce ju je odloziti, ali onda preuzimas rizik da ti beba zaradi taj virus jer je on sada aktuelan. I onda si matiran. Ili plati Pentaxim ili rizikuj i cekaj!
 3. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   

  Toliko o nasem zdravstvenom osiguranju...
 4. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   

  Ovde nije tema za koju vakcinu se odluciti. Naravno da je Pentaxim odlicna stvar, tu nema dileme. Sustina price je sto u domovima zdravlja i na VMA gde mi vodimo dete, nema mogucnosti izbora. Nedostatak HiB-a primorava roditelje da plate iako mozda ne bi to hteli! A sta je sa onima koji to ne mogu?! Haj'te malo prosirite vidike!
 5. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   

  Ovde je ne pokriva, placa se i Zavod ne refundira novac. Daju se tri doze i svaka kosta oko 35e. Vakcina je stvarno fantasticna, beba je prakticno i ne oseti, ali ne mogu na ovakav nacin da dovode roditelje pred 'svrsen cin'. Smatram da je to cist kriminal.
  Kako sam informisana, Pentaxim je trebalo od ove godine da pokriva osiguranje, ali drzava nije imala dovoljno para. Tada se naprasno pojavio manjak HiB vakcine koja je jedna od 5 koje se daju zajedno. Tu spadaju DiTePer (difterija, tetanus i veliki kasalj), Polio i Hib. HiB-a nema ili ima nedovoljno vec neko vreme.
 6. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   

  Tako je bilo kad smo i mi vodili bebu na prvu kontrolu. Odlucili smo da ne kupujemo i kad smo dosli na vakcinaciju te jedne nije bilo, pa smo kupili pentaxim. Takva je situacija sirom Srbije. Cula sam da su dobili odredjen broj HiB vakcina, ali opet nedovoljno za svu decu. Tako da ti sad treba 'veza' i dete da vakcinises.
 7. malamutica je dodao/la post u temi Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad   


  Hvala na podrsci!
  Pentaxim je zaista odlicna vakcina i trebalo bi je uvesti u redovnu zdravstvenu zastitu, ali ne mogu na ovaj nacin da uslovljavaju roditelje.
  Trebalo bi organizovati neku peticiju ili nesto slicno cime bismo stavili do znanja da ovo stvarno nema smisla. Nova sam u ovome, pa mi treba pomoc i savet. :-)

 8. malamutica je dodao/la tema Lekarski pregledi, vakcinacija, hospitalizacija   

  Nedostatak/nestašica vakcina za novorođencad
  Ima li jos porodica koje su bile primorane da plate preko 100e za Pentaxim vakcinu, iako imaju redovno zdravstveno osiguranje jer nije bilo dovoljno doza obicne drzavne vakcine? Mislim da je to neka ozbiljna sabotaza i da da treba preduzeti izvesne mere. U vreme kada vladaju virusi, drzava nije obezbedila dovoljan broj vakcina za virusni meningitis, a koji bi se roditelj usudio da ne obezbedi zastitu za svoje dete. Sta cemo samo sa onima koji ne mogu da izdvoje oko 3.500 dinara po dozi.
  Ima li istomisljenika po ovom pitanju?
  • odgovora
  • pregleda