biki73

Član
  • Broj odgovora

    1
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici biki73

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice biki73

  1. biki73 je dodao/la post u temi Trudnice posle 35-te godine   

    Drage moje
    Prvi put se javljam na ovom forumu i želim sve da vas pozdravim. Imam 38 godina, u 13-toj nedelji trudnoće i odlično se osećam. Ovo će mi biti prvi beban i veoma sam srećna zbog toga. Zapravo i ove godine sam se venčala i nakon kratkog vremena pokušaja ostali smo u drugom stanju prirodnim putem. Imala sam strah od trudnoće jer sam kao mladja imala vanmateričnu trudnoću i plašila sam se da mi se ne ponovi. Srećom, sve je ispalo savršeno i nadam se da će tako biti do kraja trudnoće!

    Volela bih sa vama da podelim nešto a to je iskustvo sa dabl testom i ne malim strahom od amniocenteze kao nečim potpuno nepoznatim. Meni je trudnoća od početka sasvim u redu, nemam čak ni mučnine, samo onaj neodredjeni osećaj da se tamo "dole" nešto lepo dešava. Na svakom UZ sve je kako treba i doktori upotrebljavaju samo reči "super", "odlično" itd. To me je smirilo i ospokojilo svaki put. A kada je došao dabl test tu sam bila potpuno zbunjena jer su vrednosti za rizik od dabla bile veoma niske. Na UZ vratni nabor NT veoma dobar (1,2mm), vidjena nosna kost, a opet rizik na Dablu oko 1:150. Danima sam se spremala za susret sa genetičarima i spremala se za to da će me poslati na amniocentezu. Uopšte mi nije svejedno iako sam mnogo čitala o tome, ali verujte mi da je strah veliki da nešto krene loše na samoj proceduri ili naročito nakon nje.
    I danas sam otišla u Gradsku bolnicu na Zvezdari na genetsko savetovanje. Čekanje, dosta žena je došlo jer je četvrtak dan za savetovanje, treže se samo knjižica i rezultati dabl testa. Napokon dolazim na red, konzilijum od tri lekara, ginekolog, genetičar i pedijatar. I ne provodim ni ceo minut tamo. kažu da je sve u redu i da nema potrebe da radim amniocentezu niti bilo koju drugu invanzivnu metodu! Ja ne malo u šoku, pitam kako to kada je dabl ispod granice...a oni mi odgovaraju da je to normalno za moje godine, da će dabl kao test da pokaže mali rezultat i da gledaju zapravo biohemijski nalaz i vrednost NT koji je kod mene sasvim korektan, oko 1:850. Izašla sam kao ošamućena, presrećna. Mislila sam da će svaku od nas zbog godina i uglavnom uobičajeno niskih rezultata slati na amnio, jer statistika nije na našoj strani. Verujte mi da sam letela do kuće koliko mi je pao kamen sa srca. Rekli su mi da je sledeće što mi preporučuju tek ekspertski uz nakon 20-te nedelje...