MajaTaja

Član
  • Broj odgovora

    36
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


Odgovori objavio/la MajaTaja


  1. Moje dete se zove Nikolija. To je staro ime,grckog porekla i nije bas cesto (bar ne u nasem okruzenju).Ime smo izabrali sa kumovog spiska,posto mi nismo mogli da se odlucimo. Inace,meni se svidja ime Nikola tako da kad sam videla ovo ime nije bilo dileme. Zelela sam da moje dete ima neko "drugacije" ime,nisam bas bila za ova kratka, moderna imena koja su danas jako cesta,mada ne sporim da ima jako lepih,npr. Una,Lana...

    Jeste neobicno i lepo. Ovo ime me je podsetilo na nasu drugaricu koja ima isto nesvakidasnje lepo ime: Andjelija. Inace jos jedan od razloga zasto smo izabrali kratko ime za sina, je to sto nam je prezime dugacko. Nekako lepse "stoji" uz dugacko prezime kratko ime i obratno.


  2. Nasi predlozi su bili, za devojcicu: Petra ili Stasa a za decaka: Dimitrije, Maksim i Relja i na kraju bi RELJA!!!

    A evo i znacenja:

    HREBLJAN

    Staro slavenosrpsko ime.

    Može biti porekla od osnove stare reči “hrliti (brzati)”, u prenosnom značenju

    “plahovit, bujan, brz, koji žurno grabi napred”. Oskudni istorijski izvori ne pružaju

    dovoljno podataka kada je tačno nastalo. Najranije do sada pisano svedočanstvo datira

    iz 13.veka što svedoči o njegovoj starini.

    Od ovog imena izvedeno je ime Relja.


  3. Moja princeza se zove Pijada. :) Ime je dobila po baki i cukunbaki. Majka Mihajla Pupina se zvala Pijada. :) Ako poznajete jos neku Pijadu, bilo bi lepo da me obavestite, posto ja ne znam ni jednu vise, sem moje majke i moje cerke :)

    Interesantno i svakako nesvakidasnje. Jel ima neko znacenje?


  4. Luka je lepo. I oboma nam se svidja. Ali nismo tako zapeli za Luku.

    Ne znam da li da bude mozda Maksim ili Tomas?

    Maksim je lepse ali nas oboje malo asocira na min. i max. :)

    Glasam za Maksim. To je bio jedan od nasih predloga :)


  5. Mislim da je kazna bolja od batina..Ja mog kad nesto bas-bas zabrlja stavim da sedi na njegovu fotelju i kazem mu da ne sme da ustane dok ne resi da ce biti dobar,i on sedi i place i vice mama,mama...a ja sedim u drugoj sobi i povremeno ga obidjem da vidim da li je ustao.To mu je mnogo gore nego da ga istucem.Nije bilo lako u pocetku slusati kako vristi ali ili to ili da mi jede zivce ceo dan...sad vec i sam zna da ako nesto zezne ide na fotelju pa ponekad krene da mi se umiljava ne bi li ja odustala od fotelje...

    i mi imamo "kaznenu fotelju" i ona po nekad "radi" i to veoma uspesno ;)


  6. Ja to nikada ne radim...i mislim da bi došlo do kontra efekta...inaćenje, još više besa...

    Mi to radimo, ali samo u situacijima kada se bahati sa igrackama, recimo baca ih, lomi ih i sl. po logici, ako se bahati znaci da mu ne trebaju vise, i onda uzmemo crnu kesu za djubre, pokupimo sve i stavimo na terasu na par dana, dok on ne pocne da ih trazi i da obecava da nece vise to raditi. Cak je on par puta bacio u kantu za smece iz besa neku igracku, kasnije kada je skontao da mu ipak treba, nismo mu dozvolili da je izvadi nego je morao da shvati da jednom kada odluci da mu nesto ne treba i kada baci, da toga vise nema.


  7. Ja sam H nasla fazon :D

    "BROJIM DO 3!!!"

    I onda poslusa kad dodjem do dva a ponekad nastavi da broji jer zaboravi zasto smo na pocetku uopste i poceli da brojimo :lol:

    I mi ovo koristimo, pa kad ja kazem 2,5 a on odgovori "ne 2,5" i automatski prestane da radi to sto nije smeo da radi.


  8. Sto se tice kaznjavanja dece, moj stav je da treba da postoji, ali da bude prilagodjeno konkretnoj situaciji i da rezultira razumevanjem odnosa uzrok-posledica od strane deteta. Ja to posmatram sa logicnog aspekta. Mala deca, narocito ona uzrasta od godinu do tri, kada najvise uce nove stvari, misle da sve mogu sama i prosto nisu svesni opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Da bi ih zastitio, neophodno je da mu pokazujes granice koje on, tako mali, nije svestan. To naravno mozes lepim i neznim reakcijama, sto uvek pokusam na prvu ruku i nekoliko puta. Kod neke dece to odmah da efekta, a kod neke ne. Prosto to zavisi i od temperamenta deteta. E onda dolazi na red kaznjavanje, tada postavim sebi pitanje, u datoj situaciji, sta je bolje za njega: da place pola sata - sat zbog kazne ili da ceo zivot ne daj boze, bude osakacen ili osakati nekog drugog, jer je izleteo na ulicu i udarila su ga kola, jer je povukao tanjir sa vrucom supom sa stola i prolio sebi na glavu, jer je gadjao drugo dete kamenom ili sl. ideje koje mogu da im padnu na pamet. A sto se tice bacanja po ulici, prodavnici, neartikulisane dreke i sl.pojave, koje smatram fazama u razvoju, tu prvo ide ignorisanje, koje najcesce upali, a ako ne upali onda uskracivanje onoga sto mu je u tom momentu veoma bitno (slatkisi, igracke, voznja bicikle, izlazak napolje i sl.). I naravno da bi sve imalo efekta kljucna je NEPOPUSTLJIVOST I DOSLEDNOST RODITELJA.


  9. Stvarno nemam pojma sta uraditi... :unsure: Evo, danas je bio super, igrao se kamencicima, setao, gurali smo tricikl. Ali, te scene urlanja i cupanja su nam sve cesce, i ne znam kako da se postavim...

    O daaaa, mi lizemo lizu skoro svaki put u marketu, jer, Boze moj, on je MORA imati sada i odmah! <_<

    hmmm... krize i faze

    Bacanje po ulici - Ignorisanje i produzim dalje

    Udaranje, stipanje i sl. druge dece - dok je bezazleno, pustam ga, jer mu cesto vrate, i mislim da je to najbolja vaspitna mera koju dobije a kad postane opasno - ulecem tako sto sprecavam katastrofu i ako smo napolju, za kaznu odmah ide kuci a tamo kritika

    Bacanje i unistavanje igracaka - sve igracke u crnu kesu za djubre pa na terasu, na jedno dva do pet dana ili pored kontejnera, dok ne pocne da kuka za njima i da govori kako nece vise da ih baca,

    Dreka po kuci, zgradi, prodavnicama - ili ignorisanje ili pretnja sa zabranom da nece dobiti ono sto mu je u tom trenutku najdraze (recimo cokolada, voznja bicikla, gledanje crtanog filma i sl.)

    I naravno najbitnije: DOSLEDNOST I NEMA POPUSTANJA :)


  10. Ukoliko je beba/novorodjence moralo da ostane samo u Tirsovoj (sto je cest slucaj, zbog nedostatka mesta ili nekog drugog razloga), imam proverenu informaciju, da ne mozete da idete tamo i da dojite bebu ali mozete da joj dostavljate svoje mleko. Dobijete od njih sterilnu bocicu od 500ml, skupljate 24h uz drzanje u frizideru i onda odnesete tamo i date bilo kojoj sestri. One oznace za koju je bebu, prokuvaju i hrane vaseg bebana. Kao majka koja je dojila svoje dete do 1 godine, stvarno mislim da je super ova mogucnost, jer to mnogo znaci novorodjencetu u smislu fizickog oporavka. Pored toga veliki je pozitivni uticaj i na majku, s jedne strane u smislu pozitivnog uticaja na naruseno psihicko stanje, usled odvojenosti od deteta, a sa druge strane i za odrzavanje laktacije, kada beban dodje kuci da nastavi sa majcinim mlekom :rolleyes:


  11. Liliput, mi smo lezale kad je beba imala 7dana,na odeljenju neonatologije,ona je imala krevetac,ja svoj krevet, i sa nama u boksu je bila jos jedna beba (cija mama nije htela da lezi u bolnici sa njom !?),boksovi su u odvojeni staklom,sestre i doktori su ljubazni...hrana...pravo da ti kazem ne secam se (to je tad bilo najmanje bitno)

    Ne bih bas osudjivala ovu mamu, posto je cest slucaj da u Tirsovoj nema mesta i da bebe budu bez majki tamo. Trenutno je to situacija sa mojom drugaricom, cija 6 dana stara beba, boravi sama u Tirsovoj, jer nemaju mesta da je smeste zajedno sa mamom, sto ni malo nije prijatna situacija i veliki je stres za tek porodjenu mamu.


  12. ......Odmah sam je odvela kod dr i oni su me umirili da nije nista opasno jer ziva u toplomerima i nije prava ziva i ne mogu da se otruju. Rekli su mi da je pratim, tacnije da pratim kada kaki jer bi trebalo da je iskaki u roku od tri dana. To se juce i dogodilo.

    Da li je i neko od vas imao ovakvo ili neko slicno iskustvo?

    Pisite mame i tate sta se vama dogodilo i kako ste resavili problem!

    I mi smo imali jednu neprijatnu situaciju, kada smo pomislili da je progutao kovanicu od 2 dinara. Ja sam bila u kuhinji, on se igrao sa 4 kovanice, i u jednom momentu sam proveravala sta radi i u ustima mu je bila jedna ali zajedno sa rukom. U sekundi dok sam mu prisla nestao je novcic, a nisam videla da je ispao na pod. Tako da na kraju ni ne znamo da li je progutao ili nije. Medjutim, nisam panicila, nego sam pozvala Halo Bebu i pitala sta da radim. Oni su mi rekli da propratim njegovo ponasanje, da li povraca, da li se grci u stomaku, da li ima temperaturu, da li je jede kao i inace, da li ima redovne, kao do tada, stolice i kakve su i da li se novcic nalazi u njima :P . Ako ne primecujem nikakve posebne promene, onda ili nije progutao ili mu nije nista i ako je progutao :rolleyes:, uglavnom sve je u redu. Zelim samo da istaknem, da u ovakvim situacijama, kada morate odmah da reagujete, odlazak kod lekara moze biti dugorocne resenje, onda je meni od zaista velike pomoci bio servis Halo Beba, samo morate biti uporne u zvanju, posto se tesko dobijaju jer su preoptereceni.


  13. Andjeli i meke,elasticne kosti! :)

    Moj momak je pao u 7 mesecu sa dosta visokog kreveta na plocice i posteno zviznuo glavom,a ostavila sam ga samo par sekundi da uzmem nesto iz toaleta...A skoro mi je lupio glavom o ivicu kade jer je pokusavao da mi otme cetkicu za zube kojom sam mu trljala zubice iznad kade.Puklo je uzasno,ja sam mislila pukla lobanja...

    Inace,ako neko jos ne zna ;),za modrice i podlive je Margarin zakon.

    Jos bolji je puter. ;) Poenta je da se odmah stavi na mesto udarca i da se nekoliko puta maze, i nema cvoruga.


  14. Nego su nam sada krenule trojke i imamo temperaturu vec 4 dana, od 37.5 do 38.6 :( Sinoc smo ga vodili kod dr da ga poslusa i kaze da je sve cisto. Sutra jos planiramo da uradimo analizu urina da budemo sigurni da temp nije od neke, ne daj Boze, urinarne infekcije, ako uspemo da "uhvatimo" urin...pa cemo da vidimo da li je stvarno od zubica li nesto drugo.


  15. Blago vama, mi sa 11 mjeseci jos uvijek krezavi :unsure: , nigdje ni jednog zuba. Desni joj se bijele, kao da su joj krpelji isisali krv, ali zuba nigdje ni na pomolu. I tako nam je od 5 mjeseca. :( Dosadilo mi je vise da joj svako jutro guram prst u usta u nadi da ce da me ujede.

    I nama su krenuli zubici tek sa 14.5 meseci.....tako da opusteno, nigde necete zakasniti :)


  16. Šta je bolje:

    Pustiti bebu da sisa palac, ili joj dati da se navikne na cuclu?

    Da li mislite da će beba pre da se odvikne od cucle, nego od sisanja palca?

    Znam dete koje ima 4 godine i ne prestaje da sisa palac. Žena je rodila drugo dete koje je oko godinu dana i ne vadi prst iz usta (mama ne da cuclu)...

    Tu dilemu smo imali i mi, ali smo se odlucili za dudu, jer kada dodje vreme da se odvikava od te navike, lakse ce dudu da "pojede mis", "da se baci", "da pobegne" i sl. nego prstici ;)


  17. Moram da napisem kako smo se mi odvikli laze. Kad je imao gingivitis mazala sam mu gingival koji je njemu bio odvratan, i kad bih mu posle toga dala lazu on je bacao, tako tri dana i ja prekinem da mu je nudim i sakrijem je, ma ljudi ni ne pominje je kao da je nije koristio.

    Isto se desilo i u nasem slucaju, pre par dana sa 22 meseca starosti. URAAAA ZA GENGIGEL!!!! Ali mislim da je ovde bila kombinacija Gengigela i puknute dude, jer je samo nju voleo i nije hteo novu....tako da je to dobitna kombinacija. Sve je trajalo 2-3 dana bez i jedne suze. S tim sto smo mu mi svaki put kada trazi davali dudu ali namazanu Gengigelom, on je lizne i odmah zafrljaci. :)


  18. Drage mame,

    da li ste primetile da vam dete ima ravna stopala, da hoda zabacujuci stopala ka unutra ili spolja, da li ste i kada ga vodile kod lekara na kontrole, da li ste dobile neke savete, da li imate bilo kakvog iskustva sa tim. Podelite sa nama.

    Pozdrav


  19. Nase zlato staro godinu i 21 mesec ponekad voli i uspeva da odgleda cele epizode Bumbe i Teletubiess-a, sto i nije neki uspeh, s obzirom da traju oko 10-15min.

    Medjutim, ono sto je svima interesantno, da vec duze od mesec dana gleda cele epizode (koje traju od pola sata do sat) "In the night garden" i "Thomas and friends" na engleskom jeziku. Nemamo pojma o cemu se radi. Ali je potpuno odlepljen za Tomasom i sada smo u fazi skupljanja kolekcije :)


  20. Moje misljenje je da bi deca trebala do trece godine da budu kuci. Najbolje sa mamom, a ako ne sa mamom onda normalnom bakom :)

    "normalnom bakom" je upravo ono sto je pod najvecim znakom pitanja.

    Recimo, mi imamo super baku koja zivi iznad nas i koja sve sto joj se kaze da uradi sa bebcem u toku dana tako i uradi, dakle nema improvizacija niti neke slobodne volje, i stvarno sam prezadovoljna zbog toga.

    Ali recimo, posto je zena vec u godinama i ne moze da potrci za zivahnim 1.5 godisnjakom, izbegava da ga izvodi napolje, a i kada ga izvede, jer to trazimo od nje, vozi ga u kolicima, jer se brine za njegovu bezbednost. Sto je razumljivo. Medjutim, za mene je jako bitno da decak u tom uzrastu ima dovoljno slobode da kad izadje napolje moze da potrci za loptom.

    Dakle, da bi smo oslobodili malo baku i njoj olaksali a i da bi on bio sa mladjima i igrao se igrama koje su za njegov uzrast, mi smo ga poslali u vrtic, s tim sto ga baka uzima malo ranije. I on se dosta dobro prilagodjava i svaki dan dolazi kuci sa novom pesmicom. Ali cim je malo smrkljav "baka servis" radi ceo dan ;) sto mislim da je prednost da imamo tu mogucnost da ga tada ostavimo kod kuce. Tako da mislim da je to negde najoptimalnije resenje imajuci u vidu nasu situaciju ;)


  21. Probacu i ja. Mada sam do sada koristila prilicno efikasnu metodu da uopste necu da ih konstatujem dok se ne smire i ne kazu lepo sta imaju. Kazem im da ih ne razumem kada urlaju i ja ih ne razumem dok ne prestanu...

    I to je dobra ideja ako pali. Sinoc smo mi imali situaciju kada je jedan dobar "ignore" upalio. Naime, moja dusa je po milioniti put preturao po kanti za otpatke iako sam ja po 100milioniti put rekla da to ne radi, onda sam viknula na njega stvarno jako i cusnula ga po guzi a on se zaplakao, sto je trajalo 2 minuta. Onda sam pocela da ga ignorisem, a on je pokusaovao prvo da stupi u kontakt sa mnom obracajuci mi se, posto ja nisam reagovala, onda mi se umiljavao kao mace, pa mi se "uvalio" u krilo....a ja sam ga konstantno ignorisala. Posle nekih 5 minuta, je sam bez ikakvog mog obracanja rekao "Nece vise, mamo, nece vise" a ja sam ga pitala sta nece vise, a on je odgovorio "Nece vise dija kantu". Nakon cega sam nastavila komunikaciju sa njim. Eto u tom slucaju je upalilo, ali ne verujem da ce bas uvek da upali, na zalost.


  22. Sajt je super, nema non stop novih članaka, al nema ni forum. :D

    Inače, izvor je roditeljportal.rs najčešće za tekstove, a vi taze porodilje treba da znate da je ovaj sajt proistekao iz darljubavi.com ;)

    Samo ne znam koliko na bebcu sme da se reklamira drugi sajt iste prirode.... :unsure: :unsure:

    Izvinjavam se ako sam pogresila u smislu reklame drugog site-a, ali namera mi je bila potpuno drugacija, samo da pokusam da pomognem i sebi a i vama. Btw. ovo mi je prvi put da citam nesto sa tog site-a, ipak sam veci poklonik bebca ;)


  23. Mislim da je ovo jako interesantna tema!

    Od septembra su i moja dva sina krenula u vrtic, i ne mogu da se pomirim sa tim rasporedom - u pitanju je vrtic u PU Cukarica, a kako sam se raspitivala, isti je tajming i na Opstini Rakovica: 08 dorucak, 10 uzina, 11:30 rucak, 14 uzina.

    Suprugovo i moje radno vreme je do 17, sto znaci da cemo ih, kad i ja budem pocela da radim,uzimati tek u 18h. Strasno je da deca poslednji ozbiljan obrok imaju 6 i po sati pre toga... Uzina u 14 h i ostalo iz ranca im nece bas pomoci... Da ne pricamo da niko danas u svojoj porodici ne organizuje rucak u 11:30, tako da vikendom deca moraju da imaju potpuno drugaciji raspored...

    Svaka cast Opstini Novi Beograd, koja je uskladila taj raspored sa radnim vremenom svih zaposlenih roditelja, i onih koji rade do 15 i onih koji rade do 17, to je vec mnogo pristojniji i realniji raspored, i uz to, lici na onaj koji deca imaju kod kuce i pre nego sto krenu u vrtic, i onaj koji je aktuelan vikendom kod kuce, za vreme odmora , kod baka i deka, i sl...

    Sta vi mislite, da li postoji mogucnost da se, mozda preko udruzenja Roditelj, ili nesto slicno, pokrene peticija Gradskom sekretarijatu za decju zastitu ili kome vec treba, da se to izmeni?

    Mozemo da pokusamo, jer kada sam pokrenula to pitanje na prvom roditeljskom, rekli su mi da je to vec dugo aktuelno pitanje ali da se nista ne menja, da deca bolje rucaju pre spavanja, jer posle budu uspavani i da kuhinja, koja je inace u sklopu vrtica, radi samo do 12h. Ovaj razlog za spavanje, mi je jedini logican i negde opravdan. Ali ne znam zasto, mislim da je ipak radno vreme kuhinje dominantni razlog!