MajaTaja

Član
 • Broj odgovora

  36
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


o članu/ici MajaTaja

Načini kontaktiranja

 • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice MajaTaja

 1. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


  Jeste neobicno i lepo. Ovo ime me je podsetilo na nasu drugaricu koja ima isto nesvakidasnje lepo ime: Andjelija. Inace jos jedan od razloga zasto smo izabrali kratko ime za sina, je to sto nam je prezime dugacko. Nekako lepse "stoji" uz dugacko prezime kratko ime i obratno.
 2. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   

  Nasi predlozi su bili, za devojcicu: Petra ili Stasa a za decaka: Dimitrije, Maksim i Relja i na kraju bi RELJA!!!
  A evo i znacenja:
  HREBLJAN
  Staro slavenosrpsko ime.
  Može biti porekla od osnove stare reči “hrliti (brzati)”, u prenosnom značenju
  “plahovit, bujan, brz, koji žurno grabi napred”. Oskudni istorijski izvori ne pružaju
  dovoljno podataka kada je tačno nastalo. Najranije do sada pisano svedočanstvo datira
  iz 13.veka što svedoči o njegovoj starini.
  Od ovog imena izvedeno je ime Relja.


 3. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


  hm...Relja i Nastja...divno zvuci...jos samo da zatrudnim i da nosim devojcicu
 4. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


  Interesantno i svakako nesvakidasnje. Jel ima neko znacenje?
 5. MajaTaja je dodao/la post u temi Poreklo, značenje, simbolika imena   


  Glasam za Maksim. To je bio jedan od nasih predloga
 6. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


  i mi imamo "kaznenu fotelju" i ona po nekad "radi" i to veoma uspesno
 7. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


  Mi to radimo, ali samo u situacijima kada se bahati sa igrackama, recimo baca ih, lomi ih i sl. po logici, ako se bahati znaci da mu ne trebaju vise, i onda uzmemo crnu kesu za djubre, pokupimo sve i stavimo na terasu na par dana, dok on ne pocne da ih trazi i da obecava da nece vise to raditi. Cak je on par puta bacio u kantu za smece iz besa neku igracku, kasnije kada je skontao da mu ipak treba, nismo mu dozvolili da je izvadi nego je morao da shvati da jednom kada odluci da mu nesto ne treba i kada baci, da toga vise nema.
 8. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   


  I mi ovo koristimo, pa kad ja kazem 2,5 a on odgovori "ne 2,5" i automatski prestane da radi to sto nije smeo da radi.
 9. MajaTaja je dodao/la post u temi Kaznjavanje dece   

  Sto se tice kaznjavanja dece, moj stav je da treba da postoji, ali da bude prilagodjeno konkretnoj situaciji i da rezultira razumevanjem odnosa uzrok-posledica od strane deteta. Ja to posmatram sa logicnog aspekta. Mala deca, narocito ona uzrasta od godinu do tri, kada najvise uce nove stvari, misle da sve mogu sama i prosto nisu svesni opasnosti koje vrebaju sa svih strana. Da bi ih zastitio, neophodno je da mu pokazujes granice koje on, tako mali, nije svestan. To naravno mozes lepim i neznim reakcijama, sto uvek pokusam na prvu ruku i nekoliko puta. Kod neke dece to odmah da efekta, a kod neke ne. Prosto to zavisi i od temperamenta deteta. E onda dolazi na red kaznjavanje, tada postavim sebi pitanje, u datoj situaciji, sta je bolje za njega: da place pola sata - sat zbog kazne ili da ceo zivot ne daj boze, bude osakacen ili osakati nekog drugog, jer je izleteo na ulicu i udarila su ga kola, jer je povukao tanjir sa vrucom supom sa stola i prolio sebi na glavu, jer je gadjao drugo dete kamenom ili sl. ideje koje mogu da im padnu na pamet. A sto se tice bacanja po ulici, prodavnici, neartikulisane dreke i sl.pojave, koje smatram fazama u razvoju, tu prvo ide ignorisanje, koje najcesce upali, a ako ne upali onda uskracivanje onoga sto mu je u tom momentu veoma bitno (slatkisi, igracke, voznja bicikle, izlazak napolje i sl.). I naravno da bi sve imalo efekta kljucna je NEPOPUSTLJIVOST I DOSLEDNOST RODITELJA.
 10. MajaTaja je dodao/la post u temi Krize i faze     hmmm... krize i faze
  Bacanje po ulici - Ignorisanje i produzim dalje
  Udaranje, stipanje i sl. druge dece - dok je bezazleno, pustam ga, jer mu cesto vrate, i mislim da je to najbolja vaspitna mera koju dobije a kad postane opasno - ulecem tako sto sprecavam katastrofu i ako smo napolju, za kaznu odmah ide kuci a tamo kritika
  Bacanje i unistavanje igracaka - sve igracke u crnu kesu za djubre pa na terasu, na jedno dva do pet dana ili pored kontejnera, dok ne pocne da kuka za njima i da govori kako nece vise da ih baca,
  Dreka po kuci, zgradi, prodavnicama - ili ignorisanje ili pretnja sa zabranom da nece dobiti ono sto mu je u tom trenutku najdraze (recimo cokolada, voznja bicikla, gledanje crtanog filma i sl.)
  I naravno najbitnije: DOSLEDNOST I NEMA POPUSTANJA
 11. MajaTaja je dodao/la post u temi Boravak u bolnici sa detetom   

  Ukoliko je beba/novorodjence moralo da ostane samo u Tirsovoj (sto je cest slucaj, zbog nedostatka mesta ili nekog drugog razloga), imam proverenu informaciju, da ne mozete da idete tamo i da dojite bebu ali mozete da joj dostavljate svoje mleko. Dobijete od njih sterilnu bocicu od 500ml, skupljate 24h uz drzanje u frizideru i onda odnesete tamo i date bilo kojoj sestri. One oznace za koju je bebu, prokuvaju i hrane vaseg bebana. Kao majka koja je dojila svoje dete do 1 godine, stvarno mislim da je super ova mogucnost, jer to mnogo znaci novorodjencetu u smislu fizickog oporavka. Pored toga veliki je pozitivni uticaj i na majku, s jedne strane u smislu pozitivnog uticaja na naruseno psihicko stanje, usled odvojenosti od deteta, a sa druge strane i za odrzavanje laktacije, kada beban dodje kuci da nastavi sa majcinim mlekom
 12. MajaTaja je dodao/la post u temi Boravak u bolnici sa detetom   

 13. MajaTaja je dodao/la post u temi Prva pomoc /Kad dete padne   


  I mi smo imali jednu neprijatnu situaciju, kada smo pomislili da je progutao kovanicu od 2 dinara. Ja sam bila u kuhinji, on se igrao sa 4 kovanice, i u jednom momentu sam proveravala sta radi i u ustima mu je bila jedna ali zajedno sa rukom. U sekundi dok sam mu prisla nestao je novcic, a nisam videla da je ispao na pod. Tako da na kraju ni ne znamo da li je progutao ili nije. Medjutim, nisam panicila, nego sam pozvala Halo Bebu i pitala sta da radim. Oni su mi rekli da propratim njegovo ponasanje, da li povraca, da li se grci u stomaku, da li ima temperaturu, da li je jede kao i inace, da li ima redovne, kao do tada, stolice i kakve su i da li se novcic nalazi u njima . Ako ne primecujem nikakve posebne promene, onda ili nije progutao ili mu nije nista i ako je progutao , uglavnom sve je u redu. Zelim samo da istaknem, da u ovakvim situacijama, kada morate odmah da reagujete, odlazak kod lekara moze biti dugorocne resenje, onda je meni od zaista velike pomoci bio servis Halo Beba, samo morate biti uporne u zvanju, posto se tesko dobijaju jer su preoptereceni.
 14. MajaTaja je dodao/la post u temi Prva pomoc /Kad dete padne     Jos bolji je puter. Poenta je da se odmah stavi na mesto udarca i da se nekoliko puta maze, i nema cvoruga.
 15. MajaTaja je dodao/la post u temi Izbijanje prvih zubića   

  Nego su nam sada krenule trojke i imamo temperaturu vec 4 dana, od 37.5 do 38.6 Sinoc smo ga vodili kod dr da ga poslusa i kaze da je sve cisto. Sutra jos planiramo da uradimo analizu urina da budemo sigurni da temp nije od neke, ne daj Boze, urinarne infekcije, ako uspemo da "uhvatimo" urin...pa cemo da vidimo da li je stvarno od zubica li nesto drugo.