Tale

Član
  • Broj odgovora

    8
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Tale

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Tale

  1. Tale je dodao/la post u temi Mučnina u trudnoći   

    Ja sam saznala sa sam trudna (kao u filmovima) tako sto sam pocela intenzivno da povracam i jako me bolela glava - mislila sam da me udarila suncanica.

    Desavalo mi se da povracam i po 10 puta za redom u pola sata - iako nemam nista u zelucu. Povracala sam neku zelenu tecnost. I - nisu bile sutarnje, vec celodnevne :-P

    Ti grcevi su bili toliko intenzivni da sam imala utisak da ce plod da mi ispadne.

    Kada sam razgovarala sa lekarom rekli su mi da su tako intenzivna povracanja znak "kvalitetne trudnoce". To me malo smirilo, ali ne i fizicki olaksalo funkcionisanje sa tako cestim povracanjem.

    Mogla sam - i to tek ponekad - da zadrzim u zelucu samo najobicniju kiflu i jogurt, i izgubila sam na tezini.

    Povracanja su prestala ulaskom u cetvrti mesec i vise se nisu javljale.

    Ponovo mi je bilo muka - ali nisam povracala (i kakila sam tri puta u roku od pola sata) one veceri kada mi je krenuo porodjaj. Tacno je telo cistilo puteve koji su potrebni da dete dodje na svet.
  2. Tale je dodao/la post u temi Sve o vantelesnoj oplodnji   

    Drage mame,

    zelim da sa vama podelim sta sam nedavno cula.

    Domaca kompanija Logo (www.logo.rs) na celu sa Sanjom Veljkovic, koja je - koliko mi je poznato - suvlasnica kompanije, pomaze zenama zaposlenim u Logo-u koje imaju problem sa plodnoscu da osnuju porodicu - tako sto finansiraju vestacku oplodnju.

    Ovo sam cula od same Sanje Veljkovic - ne znam koliko je poznato javnosti, ali je svakako vredno pohvale!

    Svaka cast za Logo!
  3. Tale je dodao/la post u temi Nosenje bebe na rukama   


    Jellenna, verujem da to nije stvar navikavanja, vec prirodne potrebe deteta. Bez obzira sto on ima preko 7 meseci, ima potrebu za fizickom bliskoscu sa mamom.

    Imala sam slicno iskustvo (nosenje bebe i guranje kolica istovremeno - a zamisli da natovaris i kese iz prodavnice ili sa pijace!) - i onda imala srecu da saznam za Hug Bug maramu (www.hug-bug.com).

    Baci pogled na temu nosiljke za bebe na ovom forumu - imas veliki izbor nosiljki za bebe cijom upotrebom cinis da ti beba bude zadovoljna i namirena, a tebi nije fizicki tesko da je nosis zahvaljujuci nosiljci.

    Naravno, zavisi kakva je nosiljka. Moje iskustvo sa hug Bug maramom je super - u njoj nosim svoju bebu od njenog 4-og meseca pa na ovamo (a napunili smo godinu dana i vec hoda!)

  4. Tale je dodao/la post u temi Nosenje bebe na rukama   

    @micilici

    feneomenalno! Dopada mi se sto si se prepustila instinktu i ucinila najbolje moguce za svoju bebu!
  5. Tale je dodao/la post u temi Nosiljke za bebe   


    Linus, da - ja sam videla jednu mamu na Keju kako nosi svoju bebu u Hug Bug-u, i "startovala je" Bila sam ubedjena da je dobila od "rodjaka iz inostranstva", ali kada mi je rekla da je kupila u Beogradu - bila sam :) Rekla mi je sajt, pogledala sam ga - i to je to.

    Meni je Hug Bug vrlo zgodan, i moja malecka se sva cici od radosti i razmase se kada vidi da pocinjem da ga namestam
  6. Tale je dodao/la post u temi Nosiljke za bebe   

    @yoga_mama

    I ja koristim Hug Bug maramu, i prezadovoljna sam!

    Sajt te dve mame koje prave Hug Bug je veoma informativan (pogledajte Kutak saznanja, tj. http://www.hug-bug.com/vezbanje_u_trudnoci...porodjaja.html), i ima sjajne fotografije! Uopste, nekako je cela njihova prica simpaticna - nije samo biznis u pitanju, vidi se da rade to iz ljubavi

    I, ono sto mi je gotivno: imaju na sajtu i utiske mama (i tata! ) koje koriste Hug Bug. To je ovde (valjda je ok da stavljam linkove): http://www.hug-bug.com/mame_kazu.html

    Hug Bug je duplo jeftiniji nego ista ta stvar preko - bar koliko sam ja videla na netu.

  7. Tale je dodao/la post u temi Nosenje bebe na rukama   

    I ja sam imala frku sa time: da li nositi dete na rukama, da li ce da se razmazi.

    Srecom, putem neta sam saznala za prirodno roditeljstvo: natural ili attachment parenting. Pojednostavljeno, attachment parenting znaci da negujemo decu na najbolji moguci nacin, i u praksi se svodi na sledece stvari:

    - produzeno dojenje (dve ili vise godina; u nerazvijenim zemljama deca sisaju do 3, 4, cak i 6 ili 7 godine),

    - intenzivno nosenje dece (u marami ili slicno - blizu majke, i to ne samo da bi se sprecio plac, vec samo radi fizicke bliskosti)

    - zajednicko spavanje bebe sa roditeljima (najcesce traje do neke 5, 6 godine deteta)

    - prirodna higijena (tj. da mama posmatra bebu, prati njene signale i - kada ih primeti - pomogne bebi da piski ili kaki, tj. obavlja eliminaciju; kao sto signaliziraju da su gledne, bebe poikazuju i kada imaju potrebu da kake!).

    Ovde imate opsirniji tekst na sprskom o tome: http://www.hug-bug.com/prirodno_roditeljstvo.html

    Drage mame, vidite da se pojmanje roditeljstva kod nas dosta kosi sa ovim pristupom ("ne nosi na rukama, razmazices je/ga", ili: "sta, ima godinu i po i jos sisa?!? Sramota!!!", ili "ako ga ucis na nosu suvise rano, dete moze da ima posledice ceo zivot"...).

    Ja sam pristalica prirodnog roditeljstva, praktikujem ga koliko mogu i odusevljena sam kako ono utice na bebu, a i na mene!

    Isto koristimo Hug Bug maramu koju je pomenula yoga_mama (www.hug-bug.com). Imamo je u tri boje (ova mama voli da slaze boje sa svojom garderobom ), i fenomenalna je stvarcica! I moja mala tu i siki i spava. Ona je jedna zadovoljna beba - pre svega, i to se vidi. A onda sam i ja zadovoljna mama

    Hug Bug pritom i nije skup. Takve marame preko kostaju bar dva puta skuplje, a i ako nema ko ga vam je donese vec je narucujete putem neta - cekate bar mesec dana (opet ja istrazivala na netu )

    Inace, postoji gomila istrazivanja na temu nosenje beba i efekata nosenja. Evo ga jedan dokument koji objedinjuje dvadesetak istrazivanja - zgodno za zauzete mame http://www.babywearinginternational.org/Bl...rch_summary.pdf. Bacite pogled samo na tabelarni prikaz rezultata istrazivanja. A, ako nemate vremena, evo sustine:

    Zakljucci svih tih istrazivanja idu u prilog tome da decu treba nositi. Nosena deca bolje spavaju, manje placu, bolje disu, bolji im je rad srca, bolje napreduju, bolje i duze sisaju i smirenija su od dece koju mame ne nose blizu sebe.

    Sa druge strane, mame koje nose svoju decu se mnogo bolje snalaze u situacijama sa bebom koje su stresne od onih mama koje ne nose svoje bebe - zato sto se bolje povezu sa svojom bebom (cuveni "bonding" efekat) i bolje razumu (razumeju?!?) bebine signale i potrebe.

    Dakle, nosite svoje bebe bez grize savesti! Heh, ovo je iz neke reklame za prasak, bese?!? :-P