sristic@jp.ptt.rs

Član
 • Broj odgovora

  2
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


o članu/ici sristic@jp.ptt.rs

Načini kontaktiranja

 • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice sristic@jp.ptt.rs

 1. sristic@jp.ptt.rs je dodao/la post u temi Prirodni porođaj   

  JA SAM SE PORODILA U KBC ZEMUNU. PRVO BIH POHVALILA SVO OSOBLJE U TOJ BOLNICI, JER SU BILI STVARNO KOREKTNI. POROĐAJ JE PROTEKAO ONAKO KAKO BIH POŽELELA SVAKOJ TRUDNICI (PA I SEBI AKO BI SE PONOVO PORAĐALA).
  POŠTO SAM IŠLA NA PSIHOFIZIČKU PRIPREMU TRUDNICA (ŠTO BIH SAVETOVALA SVAKOJ TRUDNICI), ZNALA SAM TEORETSKE POJEDINOSTI O TOKU POROĐAJA I TO MI JE PUNO POMOGLO.
  3.APRILA OKO 5.10 UJUTRU PUKAO MI JE VODENJAK, PA SAM PROBUDILA BUDUĆEG "ĆALETA" (TAKO JANA ZOVE SVOGA TATU) I REKLA SAM MU DA JE POČELO. ON JE ODMAH SKOČIO, PROBUDIO JE SVEKRA I SVEKRVU DA POLAKO KRENEMO U BOLNICU. STVARI SU VEĆ BILE SPAKOVANE U TORBU, ALI SAM JA PLANIRALA DA IH PREPAKUJEM U KESE TOGA DANA, TAKO DA JE TO UMESTO MENE URADILA MOJA SVEKRVA. OKO ŠEST SATI SMO KRENULI PUT BOLNICE. MALO MI JE BILO NEPRIJATNO I MOKRO ZBOG PLODOVE VODE, ALI BAR NIJE BILO BOLOVA. KONTRAKCIJE SU POLAKO POČINJALE U TOKU VOŽNJE, ALI NIJE TO BILO NEŠTO NEIZDRŽIVO (PA VIŠE BOLI KAD SE POPRAVLJA ZUB). MENI JE BILO MALO FRKA JER SMO NA PRIPREMAMA SLUŠALI O MOGUĆNOSTI DA PUPČANA VRPCA ISPADNE I DA TO MOŽE BIT OPASNO ZA BEBU. POŠTO JE MNI NEŠTO IZAŠLO JA SAM SE UPLAŠILA DA TO NIJE PUPČANIK (POŠTO MI JE BIO PRVI POROĐAJ NISAM ZNALA KAKO IZGLEDA PUPČANIK, SAD MI JE SMEŠNO ŠTO SAM ZA OBIČNU RESICU MISLILA DA JE PUPČANIK).
  KAD SAM STIGLA U BOLNICU PREGLEDALI SU ME. PITALA SAM IH DA LI MI JE ISPAO PUPČANIK I ONI SU MI REKLI DA JE TO SAMO RESICA.
  PREBACILI SU ME U SOBU, MERILI SU MI CTG, KOLIKO SAM SE OTVORILA... JA SAM U TIM TRENUTCIMA PRIMENJIVALA TEHNIKU DISANJA KOJU SAM NAUČILA NA PSIHOFIZIČKIM PRIPREMAMA. JEDNA TRUDNICA KOJA JE BILA U ISTOJ SOBI (KOJOJ JE BIO DRUGI POROĐAJ), REKLA MI JE DA ĆU SE UBRZO PORODITI, JER JE CTG POKAZIVAO IZMEĐU 100 I 120. OKO 11 SATI SU MI DALI INEKCIJU BENSEDINA (VIŠE ME JE BILO STRAH INEKCIJA NEGO POROĐAJA) I POSLALI SU ME NA PRIPREMU ZA POROĐAJ. I TO JE PROŠLO, LEGLA SAM NA STO OKO 12 I ČEKALA. OPET SAM PRIMENJIVALA TEHNIKU DISANJA I U NEKO DOBA SAM HTELA DA USTANEM DA IDEM U WC. BABICA JE HTELA DA ME PREGLEDA, JA SAM JOJ REKLA DA SAMO MORAM ČASKOM U WC. POŠTO JE ONA "MALO" ISKUSNIJA OD MENE IPAK ME JE PREGLEDALA PRE NEGO ŠTO SAM USTALA I REKLA MI JE DA SU TO USTVARI POČELI NAPONI I DA JE GLAVA VEĆ KRENULA NAPOLJE. PAR NAPONA I JANA JE BILA NAPOLJU. POSLE SAM IZBACILA I POSTELJICU (BITNO JE DA SE IZBACI CELA POSTELJICA DA NE BI BILO KOMPLIKACIJA KASNIJE). KAD SU MI DALI JANU I STAVILI MI JE NA GRUDI, TO JE STVARNO BIO NAJLEPŠI DOGAĐAJ KOJI SAM DOŽIVELA. SVE JE BILO GOTOVO U 13.50.
  POSLE SAM LEŽALA JOŠ 2 SATA, ALI TO JE NESHVATLJIVO KAKO JE VREME BRZO PROŠLO. JA SAM INAČE OSOBA KOJE NE MOŽE DA MIRUJE, NE VOLIM DA SPAVAM, STALNO SAM U POKRETU, ALI TI TRENUTCI SU MI STVARNO PROLETELI. OKO 16 SU ME PREBACILI U SOBU I TADA MI JE PRIJALO MIROVANJE.
  KAD SU POČELI JANU DA MI DONOSE DA SISA MALO SAM SE NERVIRALA JER MI JE MALO TEŽE NADOLAZILO MLEKO, ALI I TO SE KOD KUĆE REGULISALO (JANA JE SISALA DO 10 MESECI).
  PUŠTENA SAM KUĆI POSLE 72 SATA, TAKO DA .NISAM BILA DUGO U BOLNICI.

  SAVETI BUDUĆIM MAMAMA IZ LIČNOG ISKUSTVA:
  -OBAVEZNO IDITE NA PSIHOFIZIČKU PRIPREMU TRUDNICA
  -NE SLUŠAJTE LOŠA ISKUSTVA, JER VI VEROVATNO NEĆETE IMATI TAKAV POROĐAJ
  -NE ŽURITE KUĆI, JER IPAK LEKARI I BABICE ZNAJU VIŠE O BEBAMA OD VAS
  -PITAJTE SVE ŠTO VAS PLAŠI, ČINI NERVOZNIM I ŠTO NE ZNATE, A VOLELI BI DA ZNATE...
  -UŽIVAJTE U TRUDNOĆI, U PRVIM TRENUTCIMA SA BEBOM, U NJENOM RASTU (MOJA JANA SADA IMA NEPUNE DVE GODINE)

  PUNO PODRAVA DOKTORU IVANU I OSOBLJU KBC ZEMUN
 2. sristic@jp.ptt.rs je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

  Ja sam radila do 9. meseca. Porodila sam se 3.aprila, a porodiljsko sam otvorila 1.aprila. Hvala Bogu pa su šefovica, direktor i kolege imale razumevanje, pa mi nije bilo teško da radim. Ja sam se lepo osećala, išla sam istovremeno i na psihofizičku pripremu trudnica u Domu zdravlja Palilula (u Knez Danilovoj) i to bi savetovala svih trudnicama, jer po meni bolje je znati šta te čeka i pripremiti se za porođaj.
  Mislim da je mnogo lakši i porođaj i trudnoća kada trudnica radi i kad se kreće (normalno kad nema problema u trudnoći)...