Julls

Član
  • Broj odgovora

    14
  • Priključio/la se

  • Poslednja poseta


o članu/ici Julls

Načini kontaktiranja

  • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice Julls

  1. Julls je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Velika dioptrija (kod nas se mislim racuna od -10 pa nadalje) je indikacija za carski. Miopije su inace statisticki i povezanije sa glaukomom i retinopatijom, a sve to zajedno utice na ocni pritisak, koji moze skociti za vreme porodjaja (pri davanju napona, kad ne svaka zena zna gde da "stiska", i neretko postoje slucajevi zena sa ispucalim ocnim kapilarima). Moze doci do pucanje ocnog zivca i trajnih ostecenja. I da, svaka trudnica u sustini treba sama da prijavi sve od bolesti koje ima zbog ovakvih komplikacija.
    Ja imam sve tri dijagnoze, porodila sam se carskim..
  2. Julls je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    ja sam cula da se preporucuju max dva carska, ali neretki su slucajevi gde ima i tri. logicno je da je svaki naredni tezi i da je svako naredno secenje komplikovanije..
  3. Julls je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   

    uh, sorry....nisam izgleda dobro procitala.
    vidi, nijedan normalan dr ne bi poceo porodjaj ako imas dg preeklampsiju.
    mislim, onda su kreteni...ako te stave na redovan, a imas visok pritisak.
    kod mene kad su izmerili, samo su me ostavili na patologiji trudnoce, sibali terapiju, zakazali carski i porodili me.
    no, ja sam imala jos par drugih dijagnoza.


  4. Julls je dodao/la post u temi Visok pritisak - carski?   

    A zasto bi odbila carski ako se radi o preeklampsiji?
    Ja sam imala taj pritisak na kraju trudnoce, i primala sam metildopu do porodjaja a i nakon, dok se nije stabilizovao pritisak.
    Izvini, nisam ja neko ko hoce da puni glavu nekome, ipak smo svi odrasli i odgovorni za svoje postupke, mene zanima zasto bi dovodila svoj i bebin zivot u opasnost?
    Po tickeru vidim da imas jos dva meseca...stvari se menjaju, tako da, rano ti je za dogovor oko porodjaja. Samo, ukoliko imas i dalje taj pritisak, svakako ce ti svaki dr preporuciti carski.
    Mene su primili u bolnici sa 160/100. Nije zajebancija, nikako. To je stres i za bebu a i za tvoje srce.
    Svakako sa tim pritiskom ces verovatno lezati krajem 9 meseca u bolnici, da se ispitaju proteini i da budes na posmatranju.
    I nemoj razmisljati sta su tvoje licne zelje a sta je pravilno. Nemoj muciti sebe i bebu, ako treba biti carski.
    Sretno, svakako
  5. Julls je dodao/la post u temi Povišena temperatura kod beba   

    tusiranje ne podrazumeva mlaka ili hladna voda za dete, nego voda koja je za stepen ili dva niza od temperature tela. tako nece biti sok za organizam i polako se rashladjuje, cime se postize zeljeni efekat.
    brufen i eferelgan (paracetamol) se daju naizmenicno, ukoliko temperatura ima oscilacije u toku dana/noci.
    ukoliko se odlucite da skidate temperaturu sa sircetom i vodom (mesavina na carapicama) morate imati u vidu da to moze pomoci, samo i iskljucivo ako se temperatura stabilizovala na odredjenom stepenu, a to znate ukoliko su dlanovi i stopala topli. dok su hladni, znajte da se temperatura jos uvek penje.
    sto se tice konvulzija, dr-i kazu da je to vise gadno za oci, nego sto je opasno. da, moze biti opasno, sigurno, ali da to nama puno gore izgleda nego sto uistinu i jeste.
    postoje pedijatri koji ponekad savetuju da se detetu uvece da dijazepam od 1mg pola sata nakon brufena, ukoliko strahujete od konvulzija. tada se organizam smiri i nece se desiti nagli skok temperature. ovo, samo ukoliko temperatura ima visoke skokove i ne moze se spustiti brzo.
  6. Julls je dodao/la post u temi Kada je vreme za jaslice/vrtić?   

    sunshine, gde daju przenice? u kojim vrticima?

  7. Julls je dodao/la post u temi Ožiljak od CR   

    nista nisam mazala nikad.
    svrbi ponekad, da poludis...
    inace sam rez je skoro pa savrsen. nakon tri godine i 5 meseci ima boju koze.
    @dulence
    trbusnjake mozes raditi u onom trenutku kad smatras da ti odgovara. tako je bar meni dr rekao. ja ih nisam radila, pa evo ga stomak na preklopu na ranu al mi iskreno ne smeta.
    ostavi, nek prodje bar neko vreme (tri meseca) da se sve to tamo sastavi lepo, pa vezbaj, ali laganeze.
  8. Julls je dodao/la post u temi Kada je vreme za jaslice/vrtić?   

    @Vesna i Danijela
    Adaptacija dece u vrticu je individualna i moze trajati mesec dana, nedelju dana ili tri meseca. Zavisi od samog deteta. Moj mali je plakao recimo skoro pa uvek kad smo isli, ali evo, sada vec nakon jedne pregurane godine, raduje se sto ide i uziva.
    Ja sam licno jako zadovoljna sa nasim vrticem, radi se o jednoj jedinici organizacije Radosnog Detinjstva (ne znam smem li da kazem tacno ime, da ne bude reklama) . Inace smo poceli u drugom vrticu koji je imao jaslene grupe (od godinu dana su jaslene, ovo za 6 meseci ne znam da uopste postoji kod nas), a onda su nas prebacili u drugi vrtic, od pocetka ove skolske godine.
    Guzva, sto se tice vrtica je uvek bila i mislim da ce uvek i biti.
    Ukoliko ste podstanari, imate vece sanse. Sve ono sto traze od dokumentacije imate na njihovom sajtu, ali ja bih vam preporucila da (ukoliko mozete) nadjete jos po koju vezu (za svaki slucaj). Uglavnom, deca koja su odbijena u prvom krugu, znaju biti primljena nakon par meseci (tako je bilo kod nas), i bukvalno nama su javili dan pre pocetka skolske godine da nam je dete primljeno.
    Podnesite uredno dokumentaciju, i nadjite vezu. Za svaki slucaj
    Sretno!
  9. Julls je dodao/la post u temi Do kada ste dojili?   

    14 meseci.
    najlepsi period u mom zivotu.
  10. Julls je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    Jelena, ukoliko planiras porodjaj u betaniji (a ako ti nick znaci da si novosadjanka ) onda ti preporucujem da dogovoris unapred ko ce ti raditi. ja sam bila na dogovorenom, trebala sam stici u bolnicu u ponedeljak, da bi obavili u sredu CR, ali zbog povisenog pritiska, ja sam stigla u petak, pisala u flasi i primala terapiju do porodjaja. ovo sa flasom je za one dame koje imaju poviseni pritisak, time se proverava nivo proteina u mokraci (salju oni to negde predpostavljam).
    uglavnom, ides na EKG, proveru brzine zgrusavanja krvi, opsta krvna slika i pritisak. cvrstu hranu prestajes da jeden u 12 predhodni dan, a vodu i sokove u 18 isti taj predhodni dan.na sam dan operacije, budjenje je u 5 da te klistriraju (deo kojeg sam se ja licno plasila, ali nije nista strasno), i onda cekas da te pozovu. gore u predoperacionoj sali dobijes kanilu (ona iglica kroz koju dalje primas sve intravenozno sto ide) i pripreme te za operaciju. kad se prebacis na OP sto, dobijes infuziju sa anestezijom i zaspes lepo. ja se jedino secam onog trenutka kad mi je dr prskao stomak jodom. dalje ne. jedna sestra mi je sutradan (u viziti) rekla da kad je sve bilo zavrseno i dok su me nosili na intenzivnoj, ja sam se izvinjavala sto me "to" jako boli. uglavnom, mislim da je red da sve one zene koje idu na bilo koju operaciju, pa i carski, shvate da je to normalno budjenje iz anestezije: pricas stvari koje mozda ne bi nikad izgovorio, hladno ti je i jos si u bunilu i ne znas gde si. to da te grlo boli je opet individualno. meni su tu intubaciju verovatno odlicno uradili, ja bolove nisam imala, ali sam nakon operacije malo teze disala (to su bili kratki udisaji i izdisaji) koji su trajali par dana, dok sam bila u bolnici. ukoliko imas srece da ostanes dva dana u shok sobi, super. onda ces dobijati lekove protiv bolova u ta dva dana, a posle, nakon prelaska u poluintenzivnoj nezi, nema toga.
    bebu sam videla odmah nakon sto sam stigla u shok sobi, zamolila sam sestru da vidim bebu, iako sam bila polusvesna,jasno se secam kad su mi doneli prdu jos uvek zamotanog u roza carsavu kako place. naravno, plakala i ja....ne zbog osecaja da je moj, nego nisam verovala (no ovo su vec druge teme, jel ..).
    preporuka je da se sto pre ustane, i da sto pre pocnes da hodas, da bi sto pre se osecala bolje. ja nisam mogla odmah, i da boli, boli, ali nije nista strasno. mislim, nije nepodnosljivo. pre mog porodjaja mi je prijateljica rekla: bolje da imas rez na stomaku nego u medjunozju i da sedis ko kvocka jos mesec dana, posebno ako dobijes epiozotomiju "za medalju". no, i to je individualno, ima svakakvih primera.
    nemam losa iskustva sa samom operacijom, vise bih rekla da je osoblje vrlo cesto nikakvo (posebno jedna sestra na poluintenzivnoj), ali, moj ti je savet da ne sljivis njihovo ponasanje. oni su tamo zbog nas, a ne mi zbog njih. i trudi se da dobijes sve sto ti pripada (u smislu nege). bolece okretanje na stranu, imaces osecaj da ti creva ispadaju, bolece kad se smejes ili kasljes, ali kad ti bilo sta od toga dodje, samo rukama blago stisni ranu. osecaj da ce popucati je samo osecaj, nista vise. probaj u krevetu dok lezis na odelenju da radis kegelove vezbe, pocni jos tamo, posto zapisavanje je cesto nakon ove operacije.
    crevna funkcija se vraca nakon par dana, kad budes dobila i polutvrdu hranu, i to je ok. to sto ces imati gasove, popularno receno prdeti non stop, da te ne smara. to je normalno i u redu. na tom odeljenju fart je zvuk iz svake sobe.
    moja preporuka je da ne popijes sve one silne cajeve koje dobijas (caj mi je u betaniji ostao u najboljem secanju), vec polako, zbog naglod nadolaska mleka. ukoliko se nisi pripremila, budi spremna i na nagli nadolazak mleka (let down) i to mala bebica ne moze bas sve posisati (cesto ali ne i uvek tako) i topla preporuka je da imas aventovu pumpicu uz sebe, da masiras grudi sama, listove kupusa (da da, veoma je ozbiljno ovo), ali sve je to ukoliko imas puno mleka koje se zacepilo u kanalima.
    kad ti nose bebu na podoj, budi uporna da te nauce kako treba. oni su tamo za to. zapamti
    baby blues ce se neminovno pojaviti, jedan od tih 4-6 dana dok si tamo. nista strasno, i to je za ljude
    raspisah se od ranog jutra...nadam se da sam ti pomogla da shvatis da nije sve tako strasno, ali i da nije sve bas najjednostavnije. svakako, iskreno bih ti preporucila da ne razmisljas puno o tome, neces nista promeniti, sam tok dogadjaja je takav da ti ne odlucujes o boli, o operaciji, o tim stvarima...samo budi pozitivna, veruj da mi je to veoma pomoglo dok sam bila tamo
    naravno, ako nesto hoces vise da znas, slobodno mi posalji poruku, da ne davim sa svojim ogromnim postovima.
  11. Julls je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    ako je to tvoj izbor Jelena, onda je i to ok. jednostavno se puno nas plasi porodjaja, a i prirodno je da se plasis nepoznatog
    stavljanje katetara ne boli. imas delic sekunde cudan osecaj, i nista vise.
    trpices stogod nakon porodjaja, kakav god bio
    licno ja sam za opstu anesteziju, ali i to je izbor..doduse, ja i nisam smela bilo sta u kicmu ali znam dosta koje su se porodili spinalnom. zadovoljni.
    sretno, svakako!

  12. Julls je dodao/la post u temi Sve o porođaju carskim rezom   

    ninuska.h, zbog visokog pritiska, svakako ce te poslati na carski.
    nema tu carskog dozivljaja, ali, ja nemam iskustvo sa prirodnim, pa ne znam drugacije.
    uglavnom, ne boli nista, dobijes bebu u ruke, i sve 5!
    oporavak (sveukupni) traje dok ne izvade konce, a ja sam nakon 6 dana u bolnici, sedmog izasla sa bebom da setam.
  13. Julls je dodao/la post u temi Da li ste radile tokom trudnoće?   

    ninuska.h, ukoliko spadas i rizicne trudnice zbog eklampsije, onda se nemoj z. moze biti jako opasno i za tebe i za bebu. znam sta znaci da ne mozes da mirujes i da moras da odlezis, ali to su samo 2 meseca do kraja, ne? nemoj dozvoliti da se sada, pri kraju nesto desi..
    moj posao je specifican, tako da, ja sam radila i u toku trudnoce, a i dok sam lezala u Betaniji
    eklampsija na kraju me je odvela na patologiji trudnoce, i pored nekoliko drugih dijagnoza, to je bila samo potvrda za indikacije za popularan carski (to je sekcija, nista carsko).
  14. Julls je dodao/la post u temi Novi članovi Bebac foruma   

    cestitam na otvaranju foruma!