chem

Član
 • Broj odgovora

  50
 • Priključio/la se

 • Poslednja poseta


o članu/ici chem

Načini kontaktiranja

 • ICQ 0

Aktivnosti člana/članice chem

 1. chem je dodao/la post u temi Ćilibarske ogrlice za zubiće   

  Mi smo poručili tu ogrlicu od baltičkog ćilibara (2200 din), beban je nosi dve nedelje i ne primećujem nikakvo poboljšanje. Način na koji deluju ima svoju logiku, ali da li smo, drage moje, kupile ćilibar-pitanje je!
 2. chem je dodao/la tema Lekarski pregledi, vakcinacija, hospitalizacija   

  neurolog Dr Dimitrijević
  Dobila sam savet od pedijatra da je pomenuti lekar najbolji u svojoj struci, međutim ne mogu da saznam da li radi privatno i gde. Molila bih vas ako znate bilo šta o ovom lekaru da mi javite, kako ih bebu što pre odvela na pregled.
  • odgovora
  • pregleda
 3. chem je dodao/la post u temi Problemi sa probavom kod beba-Zatvor   

  Ja bebi dajem čaj obično oko 10h, savetovali su me da je poželjno da bude na sobnoj temperaturi, a ne topao. Patronažna sestra mi je rekla da bez obzira što piše da se ne dodaju dodatni zaslađivači, ipak dodam malo žutog šećera kada je velika frka sa stolicom. To sam zaista retko primenjivala. Beban popije oko 50 ml čaja svaki dan i oko 50 ml vode i tada nema problem sa stolicom.Svaki put kada se ta količina smanji nastaju problemi. Možeš bebi dati i više čaja ako želi, ili iz više puta, bitno je samo da je dovoljno hidrirana.
 4. chem je dodao/la post u temi Problemi sa probavom kod beba-Zatvor   

  I moja beba je u četvrtom mesecu tako da mi je potpuno jasno o čemu pričaš. To što guraju ruke u usta je poželjno i veoma važno jer razvijaju motoriku. Rukice mu više puta na dan isperem fiziološkim rastvorom, a ako ga neko dodirne( od čega poludim) isperem i 3% hidrogenom. Bljuckanje će proći kada sistem organa za varenje potpuno sazri i tu je najveći problem što nam je uvek malo portikli .Probleme sa stolicom sam delimično rešila Hippovim čajem od kamilice, a ovih dana sam mu uvela i sokić od jabuke koji se prepotučuje kod beba koje imaju problem sa zatvorom.
 5. chem je dodao/la post u temi Omekšivač i deterdžent kojim perete bebin veš   

  Deterdzent-Persil senzitiv, omekšivač Lenor za bebe(beli). Moja beba je sklona alergijama, ali nisam primetila nikakv osip po telu. U početku sam isprala po dva puta veš, ali sada normalno samo jednom.
 6. chem je dodao/la post u temi Štucanje i povracanje   

  I moja beba je štucala još u stomaku. Sada je u četvrtom mesecu i posle svakog obroka štuca. Pitala sam više pedijatara i objasnili su mi da je to posledica nezrelosti organa za varenje ,ali da bebe to praktično ni ne osećaju i da je to potpuno bezazlena pojava.
 7. chem je dodao/la post u temi Da li vam kasni naknada za porodiljsko/trudničko bolovanje   

  Kao što sam već pisala radim u školi, na porodiljskom sam od 30. decembra, novac sam prvi put dobila 21.aprila i to naknadu za decembar, januar i februar. U opštini su mi rekli da je do kašnjenja došlo zbog neažurnosti računovodstva škole, tako ispada da država daje novac na vreme (što me iskreno vrlo iznenađuje).
 8. chem je dodao/la post u temi Sa koliko ste ili sa koliko meseci cete staviti bebu da sedi?   

  Kada sam pročitala sve o ovoj temi, ostala sam potpuno zbunjena, kao i za sve važne i bitne stvari koje po prvi put treba uraditi sa svojom bebom. I pedijatri i mame u svojim odgovorima variraju u intervalu od 3 do 6 meseci, što i nije tako malo.
  Kada ste i kako odlučile da podignete naslon u kolicima ili ljuljašci za jedan stepen?
  Ja sam na bebcu pročitala da mogu sa puna tri meseca i beba je bila sat vremena u kolicima, a sada sam zabrinuta i pomalo se kajem što sam poverovala na prvu loptu.
 9. chem je dodao/la post u temi Sa koliko ste ili sa koliko meseci cete staviti bebu da sedi?   

  Da ne bih započinjala sličnu temu, molim vas recite mi kada ste decu stavili u onaj takozvani polusedeći položaj? Ja sam danas pročitala u časopisu ‚‚Prva godina‚‚ da može nakon navršena puna tri meseca, a opet rekoše mi da pedijatri predlažu neki peti-šesti mesec, neposredno pre sedenja.
 10. chem je dodao/la post u temi Sum na srcu kod beba   

  Mene su toliko isprepadali da sam sa bebom od mesec dana stigla za sat vremena do Beograda u privatnu kliniku.Pregledao ga je dečiji kardiolog, profesor na fakultetu, ako mogu reći sam vrh i on tvrdi: da tokom prvih godina ne dolazi do bilo kakvih smetnji, bitne su redovne kontrole i niko ne može predvideti da li će doći do zatvaranja arterije, postoje savremene metode (rade se u Bg) gde se zatvaranje vrši lekovima od 5 god života pa nije potreban operativni zahvat. Inače ja sam saznala da ima šum sa 20 godina, mislim da su sada malo stvari naduvanije i ultrazvuk im omogućava da vide sve. Nije mi svejedno, dete uredno pratim, ali nekako verujem da će se to samo zatvoriti.
 11. chem je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

  U stručnom časopisu ‚‚Nutricija‚‚ namenjenom pedijatrima piše:
  rano jutro-podoj ili formula
  doručak-žitarice sa voćem
  ručak-meso sa povrćem
  kasno popodne-voćni sok
  večera-kombinovana žitna kaša
  pre spavanja-podoj ili formula
 12. chem je dodao/la post u temi Uvođenje čvrste hrane   

  Što više čitam, to se više zbunjujem! Ni jedan pedijatar mi nije dao isti odgovor niti sam negde isto pročitala.U apoteci mi pre neki dan reče:‚‚Ali ta Humanina pirinčana kašica se računa u mlečni obrok, da li to znate?!‚‚ Šta god to značilo!
 13. chem je dodao/la post u temi Sokići u bebinoj ishrani   

  Pročitala sam sve moguće na ovu temu i ne mogu da donesem zaključak jer su stavovi jako različiti. U nekoj knjizi koju smo dobili u porodilistu pise da se od trćeg meseca daje sokić od jabuke, u čuvenoj knizi ‚‚Šta da očekujete tokom prve godine‚‚, kažu da tokom četvrtog meseca treba krenuti sa kašicama što mi je potvrdio i moj pedijatar. Na svim sajtovima saveti pedijatara su od šestog meseca. Meni više ništa nije jasno! Vidim da pojedini sami cede sokiće, a nama u savetovalištu kažu do šestog meseca ni slučajno sveže voće. Ovo je da čovek poludi.
 14. chem je dodao/la post u temi Imena dama sa ovog foruma   

  Ja sam Mirjana iz Valjeva, imam sina Konstantina i supruga Mihaila.
 15. chem je dodao/la post u temi Voda za bebe   

  Bokice, Humana vodu imas u svakoj apoteci. Ja kupujem pakovanja od 1,5l, a cene se jako razlikuju i variraju od 120 do 170 dinara. Ako sa njom pripremas adaptirano mleko traje oko dva dana tako da rok upotrebe nije problematican.
  Ja prokuvavam flasiranu vodu kako bih odstranila ono sto je poznato kao kamenac, a ustvari su karbonati kalcijuma i magnezijuma. Tih jedinjenja ima i u cesmenskoj i u flasiranoj vodi. Kao sto rekoh koristim Rosu jer ih sadrzi jako malo i neko je vec spomenuo da nema tog karakteristicnog belog taloga. Inace nema garancija da je flasirana voda bolja, bila sam na milion seminara koji se bave kvalitetom vode i na kraju smo dosli do zakljucka da je cesmovaca najbolja. Ali ima razlike od grada do grada u zavisnosti kakva je voda, kod mene je izuzetno tvrda pa sam se zato opredelila za Rosu.