Komentari za tekst "Apel Bebca: Besplatan epidural za sve trudnice"

Komentara
176
Ostavite komentar
Jeste, kosta, ali bar znate da radi po principu "kljuc u ruke", ko hoce da plati-dobice! A ne "besplatan" u Visegradskoj, koji ne dobijete uopste, ili dobijete ako ste ranije stupili u kontakt sa anesteziologom
I platili mu 150€!!! Ja se iskreno zalazem da se svuda placa, ako vec mira, i da svuda moze i da se dobije, a ne da biram porodiliste po tome u kome mogu bez problema na svoj zahtev da dobijem
Nesto sto je svuda standardna procedura!!!
Porodila sam se u februaru u Visegradskoj i platila doktoru anesteziologu epidural 150e. Dali su mi epidural kad mi je dusa izasla na nos, jer se satima nisam otvarala, a kontrakcije mi bile neizdrzivo jake. Da, istina je da se naplacuje ispod stola. Dr je nakon porodjaja dosao kod mene u sobu. Ja se obradovala da je dosao da vidi kako sam, kad ono "pare na videlo". Ma i ne bi mi bilo zao da se anestezija "primila". Nazalost ja sam jedna od retkih kojoj epidural uopste nije reagovao.
Da, nazalost desava se i to. Najgore u vezi epidurala sto moze da nas snadje jeste da telo ne reaguje na njega. Sramota za tog "doktora"!!!!
Neko je ovde napisao da je u Loznici besplatan epidural a ja sam danas dobila informaciju da je 150 evra
Kod nas u porodilistima drze porodolju dok potpuno ne klone a epidural je na zalost samo privilegija bogatijih. Govorim iz licnog iskustva porodila sam se pre 9 meseci prirodnim putem i u teskim mukama a nisam mogla da normalno funkcionisem naredna tri meseca. S toga predlazem da se pokrene peticija i omoguci svim porodiljama da imaju pravo na besplatnu epiduralnu anesteziju a ne da to bude sredstvo za povecanje debljine novcanika pojedinaca. Trendovi u nekim drugim stvarima se prate u potpunosti i pridaje im se veci znacaj nego sto je potrebno a kada su i pitanju trudnice to nije slucaj. Previse licemerja u prici o beloj kugi ... E pa izvolte gospodo draga ucinite nesto sto je vidljivo i nama obicnim ...
Ja sam za mogucnost izbora tj. Da svaka zena izabere epidural ako joj je potreban, jer nista nije gore za bebu koja se radja od uspanicene i uplasene majke koja ne moze da izdrzi bol. Jer zena kada je uplasena i kada je nespremna da se fizicki izbori sa porodjajem, a psihicki sa bolom osim sto vristi, vredja, place, isto tako ne pomaze svom detetu ... ja sam za to da se radjaju deca, a na majkama je da izaberu kako ... samo bez vredjanja onih koji misle drugacje.
Bolje i da se plati, ali da si siguran da ćeš dobiti, nego kao u Višegradskoj što je "besplatan" pa ga ne dobiješ. Ili možeš da ga dobiješ, ali da častiš sve redom, pa te izađe đavo i po.
Da biste dobile epidural u Nišu morate da se služite raznim trikovima. A ako niste "jeli hleb" sa zapošljenima sa ginekologije iz Kliničkog centra u Nišu (kako je izjavio njihov direktor), morate da podmažete situaciju sa oko 250 EUR (nešto za ginekologa, više za anesteziologa). I da se molite da šef nije tu.
Ipak su Beograđanke, Novosađanke i dr. u povoljnijem položaju jer ako biraju epidural mogu legalno da plate. A u Nišu, ako nemate krvno srodstvo sa zapošljenima u KC Niš, morate da obilazite privatne klinike, kršite zakon, da ćutite i da čuvate kontakte, ako se, eventualno, odlučite za drugo.
Za prvi porodjaj u KBC "Dragisa Misovic" sve pohvale anesteziji.Brzo i efikasno uz stalni nadzor.
Drugi porodjaj je sticajem nesretnih okolnosti bio u GAK u Visegradskoj.Moje iskustvo,kao i iskustvo mnogih majki je da epiduralnu anesteziju necete dobiti osim ako imate nekog ko se zauzeo za vas.Mene niko nije ni pogledao u toku celog porodjaja i ako sam njihov dugogodisnji radnik...srecom,sve je poteklo u najboljem redu...
Ups,izgleda sam nekog uvredila i ako svi znamo da to ovde apsolutno nije cilj...Moje iskustvo je takvo kao i iskustvo mnogih,na zalost...
Da se ne lazemo,svi znamo kakvo nam je zdravstvo,kolegijalnost da ne pominjem.Cast izuzecima...malo nas je ali nas ima...
Prijateljski savet-Visegradsku obidjite u surokom luku....
Ma vazi...
To je stvarno sramota za nase ministsrstvo zdravlja, ne mogu da razumem da u jednoj drzavi porodilista sama biraju da li ce se placati epidural i kolika ce cena biti,a po drugim komentarima vidim i da neka porodilista u Srbiji ni nemaju epidural. Imala sam srece da se poradjam u Dragise Misovic i tamo se ne placa epidural, a i sestre i doktori su im divni,a ne kao u NF nadrndani, jos jedno takvo porodiliste je Gradska bolnica Zvezdara gde iako rade u strasnim uslovima ljudi su ljubazni i obzirni prema porodiljama i prema bebama
Citajuci komentare, vidim da je ovde dosta zena neupuceno u to sta je uopste epidural. Ako trudnice ovo citaju, preporucujem da se informisu kako se prima epidural i kako to utice na tok porodjaja. Ja sam bila u zabludi da ta igla, kojom se inace ubacije ''nit'' kroz koju dobijate anesteziju, ostaje u kicmi sve vreme. Nakon sto se igla izvadi, ostaje samo ''nit'' kroz koju se anestezija dozira u vama. Epidural ublazava kontrakcije, tj. bolove koji traju nekome satima, nekome vrlo kratko. Ja sam pre 3 meseca rodila veliku bebu, potpuno prirodno bez indukcije, stimulacije i epidurala. Trajalo je ceo dan. Sve sam bila pripremila od papira, cak sam bila spremna i na mito- ali bila sam i potpuno spremna na prirodan porodjaj uz pomoc priprema. Kad sam saznala da je beba skoro 4500gr, plasila sam se da se ne zaglavi pri izlasku ako budem pod anestezijom i ne osecam nista. Bolovi su bili strasni, prezivela sam jedva :), ona je ziva, zdrava, ALI sada sam sigurna da ako se ikada odlucim ponovo da rodim, zbog traume od bolova, to biti iskljucivo sa epiduralom. Sad znam kako izgleda napon i sta treba da se radi da bi beba izasla sto pre :) Podrska Bebcu! Zaista nije fer da kada si trudna i uplasena ne znas koja su ti prava, da li to kosta ili ne, i koga sve moras da moljakas da bi ti olaksao nesnosan bol.
Zao mi je sto ste prosli kroz to jer su vam rekli da zbog epidurala ne osecate bol. Da znate za sledeci put - sve se oseca, ali ne boli toliko! Naponi se osecaju itekako!! Bol nije merilo nicega, a babice vam i pored vaseg osecaja govore tacno sta da radite i u kom momentu.
Pre godinu i vise, porodila sam se uz epiduralnu anesteziju i imam samo reci hvale! Nisam osetila nikakav bol, a porodila sam se mnoooogo pre dve zene koje su bile samnom u sali a nisu htele anesteziju. Zene samo napred epidural je potreba a ne luksuz!!! U Sapcu je besplatno ali je problem manjak anesteziologa pa ako u momentu kada se poradjate anesteziolog ima neki hitan slucaj vrlo je verovatno da necete dobiti. Uglavnom radi veza a i babice vas malo mrze sto ne osecate kontrakcije pa onda moraju da budu uz vas. Hehehehe ali boli nas uvo, porodjaj uz epiduralnu anestezilju je jedno divno iskustvo!
Ja sam se poradjala u Cupriji, dobila sam epidural i to na nagovor anesteziologa, ja nisam zelela, inace je bio carski rez. Ali epidural nije delovao, tako da sam na kraju zavrsila sa totalnom. I besplatno je bilo, niko mi nije nista trazio, na stranu to sto nije bio delotvoran.
Oba puta sam se porodila sa epiduralom i imam super iskustvo, nikakve komplikacije nisam imala.
I Nis zeli epidural pa makar se placao. Zasto su drugi gradovi kao druge drzave. Trudnice u Nisu nemaju ni pravo da plate anesteziju. Stvarno nema smisla!
Svima bih preporucila epidural. Dva puta sam se porodila sa epiduralom,prvi put nisam nista osecala, a drugi sam imala bolove i mislila sam da epidural ne deluje. Naime,anesteziolog mi je verovatno smanjio anesteziju,jer je bolje da zena oseca napone u trenutku porodjaja, a anestezija je dobra uperiodu otvaranja. I tako misleci da je taj bol ustvari pravi porodjajni,resim da se treci put porodim bez epidurala,jer sam mislila da mogu izdrzati.... I naravno ZESTOKO SAM SE PREVARILA :) MIslila sam da cu umreti,a trajalo samo sat vremena. Bila sam doduse pod indukcijom,kazu da je tada bolnije. Nisam mogla da dodjem do vazduha... itd... da ne duzim..nemam nizak prag bola,ali je bilo bas veselo. preziveh,ali ipaik je sa epiduralom bolje. Ziveo epidural :)
dali neko zna koja je trenutna cena epidurala u Narodnom frontu ?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Svaki porođaj je priča za sebe i predstavlja posebno iskustvo za svaku majku »
Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Uvek slušajte svoje telo i pružite mu negu i pažnju koju zaslužuje »
Recept za neverovatno ukusnu tortu koja se pravi za samo 10 minuta »