Idi na sadržajMože li zakon da vaspitava našu decu?


 • Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
924 odgovora na ovu temu

#1 Bebac

Bebac
 • Glavni administrator
 • 1320 posts
 • Pol:nepoznat
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 07 December 2011 - 02:34 PM

Dragi roditelji,

Zaštitnik građana Srbije saopštio je 20. novembra, na Svetski dan deteta, da je pripremljen Prednacrt zakona o pravima deteta.

Donosimo vam izvode iz prednacrta zakona o kojima se u javnosti već sad raspravlja. Odnose se na fizičko kažnjavanje, pravo na lečenje i školovanje dece, kao i na obaveze i prava roditelja.

1. Da li ste razumeli zakon?
2. Slažete li se sa predloženim prednacrtom zakona?
3. Da li je realno očekivati da se predloženi zakon može sprovoditi?
4. Šta bi ste promenili (izbacili ili dodali) u predlogu zakona?


Pročitajte članove budućeg zakona koji su izazvali najviše polemike >>

Ako želite da Prednacrt zakon o pravima deteta pročitate u celosti možete ga pogledati ovde >>


#2 Neuhvatljiva

Neuhvatljiva
 • Član
 • 12047 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 07 December 2011 - 02:54 PM

(Bebac @ 7.12.2011, 14:34) View Post
Dragi roditelji,

Zaštitnik građana Srbije saopštio je 20. novembra, na Svetski dan deteta, da je pripremljen Prednacrt zakona o pravima deteta.

Donosimo vam izvode iz prednacrta zakona o kojima se u javnosti već sad raspravlja. Odnose se na fizičko kažnjavanje, pravo na lečenje i školovanje dece, kao i na obaveze i prava roditelja.

1. Da li ste razumeli zakon?
2. Slažete li se sa predloženim prednacrtom zakona?
3. Da li je realno očekivati da se predloženi zakon može sprovoditi?
4. Šta bi ste promenili (izbacili ili dodali) u predlogu zakona?

1. Zakon sam razumala.
2. Sa nekim članovima DA, sa nekima NE.
3. Minimalan postotak da se realno taj zakon može sprovesti.
4. Izbacila bih 2 stvari:
- Zabrana telesnog kažnjavanja i ograničavanja deteta, tj Član 14.
- Na zahtev deteta starijeg od 15 godina, podaci iz stava 1. ovog člana neće se saopštavati roditelju, tj Pravo na poverljivost podataka i privatnost
Član 57.

Objavljena slika

Objavljena slika

#3 C*I*C*A*N*A

C*I*C*A*N*A
 • Član
 • 9811 posts
 • Pol:ženski

Objavljeno 07 December 2011 - 03:01 PM

Ja ne mogu da verujem da se moralne obaveze roditeljstva stavljaju pod zakon.
Sta to u zakonu pise,a da mi to vec ne radimo.
Zna se zbog koga i zbog kakvih se sprovodi ovaj zakon.

I da...slazem se da treba sprovesti- Zabrana telesnog kažnjavanja i ograničavanja deteta.


Ja sam ja i neću da potčinim svoj ukus jednodušnom sudu čovečanstva. Ako ne volim neku stvar ne volim je, to je sve - ne vidim nikakav razlog da se pretvaram da volim nešto samo zato što to većina voli, ili se pretvara da voli.
Džek London

#4 IvanaKK

IvanaKK
 • Član
 • 1906 posts
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 07 December 2011 - 04:10 PM

Zakon sam potpuno razumela, donekle se slazem, ali dobrim delom i ne. Sanse da bude primenjen i ovom oblik su ravne nuli, jedino sto je realno ocekivati jeste da se o nekim stvarima vise cuti i da se rade tajno.

Izbacila bih ovo sto i neuhvatljiva.#5 Topaz

Topaz
 • Član
 • 4737 posts
 • Lokacija:negdje .... daleko od realnosti

Objavljeno 07 December 2011 - 04:33 PM

"Podaci o zdravstvenom stanju deteta starijeg od 15 godina i podaci o predloženoj ili primenjenoj medicinskoj meri saopštavaju se detetu i njegovom/ njenom roditelju, odnosno zakonskom zastupniku.

Na zahtev deteta starijeg od 15 godina, podaci iz stava 1. ovog člana neće se saopštavati roditelju, odnosno zakonskom zastupniku deteta i drugim fizičkim i pravnim licima izuzev u slučajevima utvrđenim zakonom ili kada je to u najboljem interesu deteta."
blink.gif  blink.gif  blink.gif  blink.gif  blink.gif

Koliko dijete od 15 godina može da razumije ozbiljnost svog zdravstvenog stanja????
Sa ovim članom zakona se ne slažem ni najmanje, smatram da dijete od 15 godina neije u stanju da savjesno brine o svom zdravlju jer mu se otvara mogućnost da roditeljima ne saopšti ništa. Ne znam koji su to specifični slučajevi a koji su utvrđeni zakonom a koji se bez obzira na sve saopštavaju roditelju ali trudnoca tinejdžerke, narkotici u krvi, psihička nestabilnost i suicidnost, polno prenosive bolesti i mnoooge druge bolesti roditelji MORAJU I IMAJU PRAVO DA ZNAJU
... nikada ne idi utabanom stazom jer tamo gdje ides drugi su vec bili ...

#6 IvanaKK

IvanaKK
 • Član
 • 1906 posts
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 07 December 2011 - 06:16 PM

(nani @ 7.12.2011, 16:33) View Post
Koliko dijete od 15 godina može da razumije ozbiljnost svog zdravstvenog stanja????
Sa ovim članom zakona se ne slažem ni najmanje, smatram da dijete od 15 godina neije u stanju da savjesno brine o svom zdravlju jer mu se otvara mogućnost da roditeljima ne saopšti ništa. Ne znam koji su to specifični slučajevi a koji su utvrđeni zakonom a koji se bez obzira na sve saopštavaju roditelju ali trudnoca tinejdžerke, narkotici u krvi, psihička nestabilnost i suicidnost, polno prenosive bolesti i mnoooge druge bolesti roditelji MORAJU I IMAJU PRAVO DA ZNAJUTACNO TAKO!!! Jer ko ce detetu vise zeleti i moci da pomogne od roditelja???#7 Constrictoria

Constrictoria
 • Član
 • 45 posts
 • Lokacija:Beograd
 • Interesi:Volim sve sto vole mladi: skupljam salvete, znachke i postere. :))))<br /><br />A sad malo ozbiljno:<br />volim igrice, citanje, muziku, sport, blogovanje... Veliki sam postovalac SF, fantasy &amp; epic fantasy zanra (mada, moram priznati i Stendal i Niche su mi srcu dragi). Classic, rock, gothic, jazz &amp; blues su mi omiljeni muzichku pravci. Heroes of Might &amp; magic su moja igrica (mada, volim i Oblivion, Neverwinter's Nights, PES &amp; mnoge druge)...

Objavljeno 08 December 2011 - 03:23 AM

Pročitala sam prednacrt zakona i slažem se sa svim stavkama.
Ono što bih, eventualno, dodala ovom zakonu, jesu obaveze deteta...
  

#8 Madam Mim

Madam Mim
 • Član
 • 2 posts

Objavljeno 08 December 2011 - 06:17 AM

Ne slazem se zakonom, pa skoro uopste. Sta vise, kao nekog ko ce uskoro da postane mama i tek treba da se okusa u vaspitavanju deteta, taj zakon me i plasi jer se svuda prica o pravima deteta (zasticeniji su vise od belih medveda, pandi i kitova zajedno, ali na pogresan nacin), a nigde o pravima, recimo, nastavnika da dostojanstveno, bez straha od dece drze cas... sta je falilo deci koju su vaspitavali nase bake i deke? Mislim da su ta deca bila mnogo bolje vaspitana, nego danasnja, a oni nisu imali nikakve "strucnjake" da im kazu sta je "dobro i prihvatljivo" za dete, a sta ne.

Strogo sam protiv clana koji zabranjuje telesno kaznjavanje i ogranicavanje deteta. Naravno da nisam za to da roditelj treba da "olesi" dete od batina, ili da ga posalje u bolnicu, ali da ga kad kad pljusne po guzi ili tako nesto to detetu nista nece faliti, jer bolje je da ga bijem ja koja se brinem za njegovo dobro i brinem da ga ne povredim, nego da ga sutradan bije milicija koju nista od toga nije briga.

Takodje, skoro sam citala jedan clanak koji ima doticnih tacaka sa ovim o cemu ovde pricamo i mislim da je jako lepo napisan, i predocava neke stvari koje, mozda, i nisu tako lake za uocavanje. Clanak je pisala Jovana Papan, a zove se "Divlje Horde iz srpskih klupa". Evo i linka pa ko je zainteresovan moze da procita http://www.nspm.rs/kulturna-politika/divlj...skih-klupa.html

#9 IvanaKK

IvanaKK
 • Član
 • 1906 posts
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 08 December 2011 - 07:39 AM

Clanak je odlican. Zaista, nijedna krajnost nije dobra pa ni ova u koju se ide u 'zastiti' dece.#10 kumica

kumica
 • Član
 • 2 posts
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 08 December 2011 - 08:31 AM

U potpunosti cu se sloziti sa zakonom, ukoliko oni koji su ga doneli  i koji ga budu sprovodili se sloze da : placaju sva moguca lecenja deteta nakon njegove 15 godine,za njegovo dobro odlucuju,krivicno odgovaraju za sve sto ce to dete uciniti ili nece jer su ga onda oni vaspitali. U sustini vi trazite da mi samo rodimo decu i finansiramo ih dok ne budu bili sposobni da se upropaste,da upropaste sebe i sav nas trud, zbog tinejdzerskih hormona. A odatle vi (drzava,zakoni) preuzimate, odnosno nama oduzimate sva prava,a vi sami ne cinite nista za njih. Da li mi onda dobijamo pravo da tuzimo Vas za sve sto urade bez naseg znanja i savetovanja, samo zato sto ste im Vi to omogucili?


#11 IvanaKK

IvanaKK
 • Član
 • 1906 posts
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 08 December 2011 - 08:35 AM

(kumica @ 8.12.2011, 08:31) View Post
U potpunosti cu se sloziti sa zakonom, ukoliko oni koji su ga doneli  i koji ga budu sprovodili se sloze da : placaju sva moguca lecenja deteta nakon njegove 15 godine,za njegovo dobro odlucuju,krivicno odgovaraju za sve sto ce to dete uciniti ili nece jer su ga onda oni vaspitali. U sustini vi trazite da mi samo rodimo decu i finansiramo ih dok ne budu bili sposobni da se upropaste,da upropaste sebe i sav nas trud, zbog tinejdzerskih hormona. A odatle vi (drzava,zakoni) preuzimate, odnosno nama oduzimate sva prava,a vi sami ne cinite nista za njih. Da li mi onda dobijamo pravo da tuzimo Vas za sve sto urade bez naseg znanja i savetovanja, samo zato sto ste im Vi to omogucili?Bas zato i nece zaziveti izmedju ostalog. Nikada ova drzava nece ni moci ni hteti da trosi toliko novca na nasu decu.#12 kumica

kumica
 • Član
 • 2 posts
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 08 December 2011 - 08:45 AM

Ja sam se sa 15 istetovirala i pobegla od kuce sa jednim vise puta krivicno gonjenim covekom (hvala Bogu,doslo mi je iz dupeta u glavu) i nasa policija ni tada nista nije uradila,nikako nisu hteli da pomognu mojoj tsamohranoj majci,koja je htela i da ga tuzi. Oni ne moraju da urade nista jer nemamo kome drugo da se zalimo i kome drugo da trazimo pomoc,ali nemaju pravo da nama zabrane da pomognemo svojoj deci koliko mozemo. Da su se oni pitali ja bih do sada vec upropastila svoj ceo zivot i Bog zna sta uradila kada bih shvatila da sam samo ja kriva za sve. Necu ni da mislim sta bi bilo sa mnom da mi majka nije bila toliko uporna. Tako da mogu licno da posvedocim sta ce taj zakon napraviti.

#13 Axleman

Axleman
 • Član
 • 1 posts

Objavljeno 08 December 2011 - 10:59 AM

Ne mogu da verujem sta ce jos da izmisle da bi kontrolisali narod.Sledeci zakon je da kad ustanem moram nekog da pozovem i pitam da li mogu da izadjem iz kuce.Ljudi koji pisu zakon treba da koriste mozak i da razmisle pre nego sto nesto napisu,tj da li je to dobro i da li to moze da funkcionise ali oni to ne rade vec prepisuju razne gluposti iz zapadnih zakona.Hteo bih da im kazem da kad vec prepisuju da ne zaborave da prepisu i zakon o trecem detetu i majci,u nekim zemljama te zene primaju platu do kraja zivota.U nekim zemljama zene ne gube posao zato sto su ostale trudne itd.Ima puno primera.Postoji razlika izmedju fizickog i telesnog kaznjavanja.Normalno je da dete ima neki vid takvog kaznjavanja,pa svi smo imali i svi smo zivi a izuzeci su neki manijaci koji maltretitaju svoju decu a to vec podleze zakonu.Dete od 15 god da odlucuje o sebi sto se tice zdravstvenog stanja,bas genijalno,koji m...... je ovo napisao?Kako to da se ne sete da skolovanje bude besplatno,tj da imaju besplatne karte,besplatne knjige itd kad vec pisu da treba da im obezbedis najbolje moguce uslove.Pitam od cega kad pola drzve ne radi nigde.Pocrkacemo od gladi a prepisivaci traze najgore za narod u zakonima  ostalih zemalja.


#14 Topaz

Topaz
 • Član
 • 4737 posts
 • Lokacija:negdje .... daleko od realnosti

Objavljeno 08 December 2011 - 11:44 AM

Ja sam protiv kažnjavanja djece batinama, vrjeđanjama i kaznama koje nisu primjerene tipa da "kleči na kuruzim" (moja "drugarica" to radi svojoj djeci kada odu na selo). Ja bi ljude koji to rade, koji vrjeđaju i tuku djecu zaista kaznila. Protiv sam onog što sam navela u postu prije i nisu mi baš jasne neke stavke. Ima dosta ljudi koji su socijalni slučajevi, moje komšije na vikendici npr nemaju u kuci WC, djecu tušira u velikoj banjici grijući vodu na šopretu i slično, djeca su joj kulturna, vaspitana, izuzetno uredna i odlični učenici. "E sada pošto oni nisu djeci obezbjedili, osim velike ljubavi, pažnje, razumjevanja i vaspitanja ništa drugo" njima treba oduzeti djecu jer eto nemaju, konkretno taj wc!  

Svakom ko nema keša, oduzimaj djeci i daj ih onome ko ima!

Ovo je onaj američki glupi sistem po kojem ako budemo djecu slikali kako se slatko kupaju u kadi i igraju sa igrackama automatski gubimo pravo na roditeljstvo jer etooo, iskorištavamo svoju djecu za pornografiju!!!

inače, pošto nisam u Srbiji, mene se baš i ne tiče ovaj zakon ali vrlo brzo će naše budale da kopiraju Srbiju - kako to inače čine!
... nikada ne idi utabanom stazom jer tamo gdje ides drugi su vec bili ...

#15 Ljubinka

Ljubinka
 • Član
 • 6525 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Munze

Objavljeno 08 December 2011 - 02:35 PM

Ajmo od pocetka:

1. Pravo na bezbednost
Da li to znaci da ne smem pustim dete koje ima 9 god. samo da ode u prodavnicu ili skolu? Da li nadzorni organ predstavlja odrasla osoba ili je dovoljno da dete ne bude samo vec u drustvu druge dece kad recimo ide u skolu?
Slazem se da decu do 15 g. ne treba pustati bez nadzora nakon 23h.

2. Pravo na zdravu životnu sredinu
Da li to znaci da ce drzava ukoliko nije u stanju da obezbedi zdravu zivotnu okolinu npr. u Pancevu, da oduzima decu i seli ih u zdraviju sredinu? Na koji nacin ce se sprovoditi ova tacka zakona?

3. Zabrana telesnog kažnjavanja i ograničavanja deteta
Sa ovim zakonom se uglavnom slazem ako deo "izuzetno od stava 2." zanci da ako mi dete, iako je verbalno upozoreno vise puta, uporno istrcava na kolovoz, imam prava da ga u malo sljepim po guzi (fizicko kaznjavanje) ili vezem u kolica (telesno sputavanje).

A sa tekstom koji je Madam Mim preporucila se slazem do poslednjeg slova i jos jednom ga preporucujem i nadam se da ce biti uzet kao argument u javnoj raspravi:
Clanak je pisala Jovana Papan, a zove se "Divlje Horde iz srpskih klupa". Evo i linka pa ko je zainteresovan moze da procita http://www.nspm.rs/kulturna-politika/divlj...skih-klupa.html

4. Odgovornost roditelja
U velikoj meri se slazem sa navedenim ali imam problem da razumem sledece:
"Roditelji su dužni da detetu obezbede životni standard koji u najvećoj mogućoj meri odgovara fizičkom, mentalnom, duhovnom, moralnom i društvenom razvoju deteta."
Toliko ima siromasnih ljudi cija bi deca svojim mentalnim, fizickim i ostalim sposobnostima mogla da treniraju, uce jezike, razne vestine, sviraju... Ali to sve kosta i nece mnogi biti u mgucnosti da im pruze vise sem hleba nasusnog i ljubavi i da li ce takvi roditelji biti osudjeni? da li ce im deca biti oduzimana i davana bogatijima koji to mogu da im pruze?

5. Pravo na poverljivost podataka i privatnost
Ovde se ne slazem i tacka. Potpisujem komentar od Nani Volela bih da mi neko da primer gde bi ovakav zakon bio dobar po dete.

6. Sistem obrazovanja deteta
Stvarno bih volela da orgni javne vlasti sprovedu ovu tacku zakona u svim skolama u Srbiji. Dakle, slazem se, ali sam veliki skeptik oko njenog sprovodjenja.

Mozda sam neke stvari banalizovala, ali to mogu i organi vlasti da urade pa da mi sutra oduzmu dete.


#16 Mina78

Mina78
 • Član
 • 801 posts
 • Lokacija:Beograd

Objavljeno 08 December 2011 - 02:53 PM

Negde stičem utisak da mi kao roditelji gubimo prava nad našom decom. Vidim svi se bave pravima deteta, a šta je sa njihovim obavezama. Koje su obaveze deteta. Mislim da će ovo biti debelo zloupotrebljeno. Mada mi kao država se busamo u grudi kako donosimo promene, e pa neke stvari ne treba menjati. Ja kao roditelj moram imati uvid u medicinski karton moga deteta. Ja sam besna!
Objavljena slikaObjavljena slika</p>

#17 breza

breza
 • Član
 • 4984 posts
 • Lokacija:priroda

Objavljeno 08 December 2011 - 03:42 PM

Ovih dana sam ispod nekog clanka u novinama procitala komentar koji je bio toliko smeo da je rekao da cak i ovi sada pedofili sto se pojavljuju zadnjih dana sto imamo napade prijavljivanje dece u jednom gradu da ce se poceti siriti na druge gradove i da je sve to namesteno kako bi se roditelji sto vise zaplasili kako bi se bas ovaj zakon sto pre usvojio blink.gif Meni to sve deluje suludo jer nemam odgovor na pitanje ko ce to imati koristi od toga da moje dete nema slobodu kretanja? Cini mi se da je Zlatni papagaj pisao nesto o tome mozda on ipak vidi dalje od nas...

Nedostaje mi nasa ljubav, mila
bez nje se zivot kruni uzalud
nedostajes mi ti, kakva si bila
nedostajem i ja, onako lud
ja znam da vreme ne voli heroje
i da je svaki hram ukaljalo
al' meni, eto, nista sem nas
dvoje nije valjalo...


Ja znam da vreme uvek uzme svoje
i ne znam sto bi nas postedelo...


#18 Goxy

Goxy
 • Član
 • 1 posts

Objavljeno 08 December 2011 - 05:56 PM

Ja zaista ostajem bez teksta na nacrt ovog zakona? Da li je neko razmisljao o posledicama ovog zakona? Sta znaci recenica "dete sa navrsenih 10 godina moze samostalno sebe zastupati ili odrediti ko ce ga zastupati u sudskim i upravnim sporovima"?
Sta znaci da do 10 godina mora imati stalni nadzor starije osobe? Da li to znaci da moje dete nece smeti samo da ode u skolu ili se vrati iz skole?
A da ne komentarisem da sa 15 godina moze samostalno da odlucuje da li ce uzeti terpaiju koju je prepisao lekar ili ne, i da mi kao roditelji necemo moci da imamo uvid u medicinski karton svog deteta?

Ljudi da li ste vi normalni???

#19 kacca

kacca
 • Član
 • 1 posts

Objavljeno 08 December 2011 - 08:43 PM

Zakon mislim da sam razumela.  Kao i svi zakoni sprovodice se na neduznima. Mozda sam bukvalista , ali na prvi pogled mene ovakve stvari vredjaju. Ko smo mi zapravo? Cemu sluzimo? Znamo gde zivimo i kakve uslove imaju nasa deca. Znamo da pdv postoji za deciju garderobu i da drzava ne zeli da finansira lecenje dece u inostranstvu,da nije obezbedila mesta za decu u vrticima i da je roditeljima nametnula radno vreme od 10 sati, itd. I sad ista ta drzava donosi zakon po kome deca zasluzuju vise postovanja i prava. Mi nasu decu ne postujemo, ali oni to rade.Telesno kaznjavanje dece nije dozvoljeno, ali zato milicija moze da ih bije, pa posle da se izvinjava sto je pogresila. Uvid u zdravstvenu dokumentaciju deteta roditelj ne moze da ima, pa ce devojcice od 15 godina radjati, doprinositi natalitetu i spasiti nas bele kuge, a posle ce toj istoj devojcici oduzeti dete i dati  bogatoj porodici, zato sto je ona po ovom istom zakonu nije sposobna da obavlja duznost roditelja. Ja bih dodala jos jedan clan ovom zakonu, a to je da drzava ima jos veca prava na decu koja su rodjena vantelesnom oplodnjom uz pomoc drzave, jer je to finansirala.

#20 Ljubinka

Ljubinka
 • Član
 • 6525 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Munze

Objavljeno 08 December 2011 - 09:32 PM

(Goxy @ 8.12.2011, 17:56) View Post
Ja zaista ostajem bez teksta na nacrt ovog zakona? Da li je neko razmisljao o posledicama ovog zakona? Sta znaci recenica "dete sa navrsenih 10 godina moze samostalno sebe zastupati ili odrediti ko ce ga zastupati u sudskim i upravnim sporovima"?
Sta znaci da do 10 godina mora imati stalni nadzor starije osobe? Da li to znaci da moje dete nece smeti samo da ode u skolu ili se vrati iz skole?
A da ne komentarisem da sa 15 godina moze samostalno da odlucuje da li ce uzeti terpaiju koju je prepisao lekar ili ne, i da mi kao roditelji necemo moci da imamo uvid u medicinski karton svog deteta?

Ljudi da li ste vi normalni???


Ovo mi se cini sasvim u redu jer verujem da se ne misli na sudski spor u kom je dete optuzenik vec u sporu, recimo, protiv njegovih roditelja (ii samo jednog) koji su ga zlostavljali ili se bore za starateljstvo i tada samo dete moze da kaze svoje misljenje i da zastupa samo sebe ili da samo odabere nepristrasnog zastupnika a da mu ga ne namecu roditelji svoj (mozda potkupljen) izbor. U svakom drugom slucaju dete ce svakako poslusati savet svojih roditelja.
Ja zelim da verujem da je ovaj zakon pisan samo za dobrobit deteta i njegovu apsolutnu zastitu ali se nadam da ce sporne tacke biti korigovane kako niko, pa ni samo dete, ne bi mogao da ga zloupotrebi protiv roditelja.

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika