Idi na sadržajCiste


 • Molimo Vas da se ulogujete da biste odgovorili
26 odgovora na ovu temu

#1 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 27 January 2011 - 01:00 PM

Jutros sam bila na UZ dojke i dr. mi kaze da imam ciste na obe dojke koje su vodene i velicine 5 i 6 mm.Imala sam na jajnicima i ciste i endometriozu,ali sa sisama nemam iskustva.Zna li neko nesto o ovome????


#2 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 27 January 2011 - 04:15 PM

Mislim da ova tema postoji. Tj za ciste na janicima postoji sigurno. A na grudima.Ja, hvala Bogu, nisam imala ciste na grudima, ali skoro sve moje drugarice jesu, nije nista strasno. Znam da su pile nesto, ali zaista ne znam sta.Mogu da pitam.
Objavljena slika

#3 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 27 January 2011 - 05:44 PM

(secer @ 27.01.2011, 16:15) View Post
Mislim da ova tema postoji. Tj za ciste na janicima postoji sigurno. A na grudima.Ja, hvala Bogu, nisam imala ciste na grudima, ali skoro sve moje drugarice jesu, nije nista strasno. Znam da su pile nesto, ali zaista ne znam sta.Mogu da pitam.

Bila bi ti vrlo zahvalna ako bi mi rekla sta su pile.Trazila sam ovu temu al nisam uspela da je pronadjem,bas sam se ubedacila sad.gif


#4 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 27 January 2011 - 06:06 PM

(maliveseljak @ 27.01.2011, 17:44) View Post
Bila bi ti vrlo zahvalna ako bi mi rekla sta su pile.Trazila sam ovu temu al nisam uspela da je pronadjem,bas sam se ubedacila sad.gifpa sta se bedacis, nije to nista strasno. Ciste samo....Ako se raspitas okolo videces koliko zena ima ciste.
Objavljena slika

#5 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 27 January 2011 - 06:08 PM

http://www.bebac.com/forum/index.php?showtopic=1665
Tema ciste na jajnicima.Takodje medju tegobama u trudnoci postoji isto ali za vreme trudnoce.
Objavljena slika

#6 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 27 January 2011 - 06:13 PM


Dobroćudne promjene u dojci
Bolesti dojke mogu biti dobroćudne (benigne) i zloćudne (maligne). U dobroćudne bolesti spadaju: bolna dojka, ciste, fibrocistična bolest dojke (FC bolest dojke), dobroćudne vezivne kvržice (fibromi),  mastopatija ( fibrocistična mastopatija),iscjedak iz bradavice i infekcija ( upala ) dojke. Zloćudne bolesti dojke obuhvaćaju nekoliko vrsta raka dojke (lobularni, intraduktalni rak), Pagetovu bolest dojke. Cystosarcoma phyllodes rijedak je oblik raka dojke, a može biti ali ne mora biti zloćudan.

BOLNA DOJKA

Žene vrlo često osjećaju bol u dojkama (mastalgiju) ili osjetljivost dojki prije menstruacijskog ciklusa vjerojatno zbog hormonalnih promjena koje dovode do menstruacije. U većini slučajeva bol u dojkama nije znak raka dojke iako u pojedinih žena bol u jednoj dojci mora se istražiti jer može značiti rak dojke. Ponekad, bol izazivaju ciste u dojci. Neki sastojci u hrani ili piću (metilksantini iz kave) smatraju se odgovornim za bol u dojkama. Kod većine žena bol u dojkama najčešće nije jaka i nestaje sama od sebe nakon nekoliko mjeseci ili godina. Kad se otkrije uzrok bolova u dojkama, osobito kada se isključi prisutnost raka u dojci kao uzrokom bolova, ženama se može preporučiti neko od dostupnih na tržištu prirodnih sredstava koji sprečavaju ili umanjuju bolove. Ovdje valja napomenuti da svaku bol u dojci ili dojkama treba istražiti, dakle žene koje to osjećaju trebaju se javiti liječniku.

MASTOPATIJA
Pod pojmom mastopatija žene često smatraju, vjerojatno jer ih ime asocira s prva 4 slova kako se kod ove promjene radi o povećanoj količini masnog tkiva ( masno promijenjene dojke).Stoga su česta pitanja u ordinaciji na navedenu temu.Međutim mastopatija je dobroćudna promjena u dojkama i smatra se najčešćim promjenama u dojkama , dobroćudne naravi..

Ona obuhvaća široku skupinu promjena u dojkama. Ovaj naziv za liječnike objašnjava skup različitih poremećaja, koji su nanjčešće u žene praćeni bolnim , ponekad natečenim dojkama osobito predmenstrualno, ili u određenim ciklusima kod žena u menopauzi ili nakon operacije maternice i jajnika. Smatra se da su tome uzrok hormonske oscilacije ženskih spolnih hormona i stresa. Naime stresom koji ima utjecaja, objašnjava se činjenica kako u jednom ciklusu u žene ima bolova i otečenosti dojki predmenstrualno, a u drugima nema tegoba s dojkama.Kod manjeg broja žena prethodno navedene tegobe prisutne su u cijelom ciklusu a objašnjavaju se pretjeranim stresom , uzimanjem veće količine kave s kofeinom i pušenjem. Mastopatija može biti na ultrazvučnom pregledu dojki izražena samo proširenjem mliječnih kanalića ( duktektazija) ili cistama u dojkama ( cistična mastopatija), zatim prisutnošću dobroćudnih tumora (fibroma ili fibroadenoma) ili zbog prisutnosti u dojkama cista i fibroma što se zove FC mastopatija ili fibrocistična mastopatija.

CISTE U DOJKAMA

Ciste su šupljine ispunjene tekućinom koja može biti prozirna, mliječna, krvava ili smeđe boje. Ciste se ponekad mogu napipati osobito ako su smještene blizu površine kože ili su veće od 1 cm. U dubljim slojevima dojki, osobito kod većih (voluminoznijih) dojki najčešće ih nije moguće napipati.

Uzrok cista je nepoznat, premda izvjesnu ulogu može imati ozljeda. Ciste ponekad uzrokuju bol u dojci. Za otklanjanje boli u dojci, osobito kod većih cista liječnik može tankom iglom isprazniti tekućinu iz ciste. Tekućina se šalje u laboratorij na citološki pregled mikroskopom. Liječnik pregledava boju i količinu tekućine te zapaža je li cista nestala nakon što je ispražnjena. Ukoliko je tekućina krvava, smeđa ili mutna i ukoliko se ponovno pojavi nakon ispražnjavanja nakon 12 tjedana, čitava se kirurški odstranjuje budući da je, premda rijetko, moguć razvoj raka dojke u stjenci ciste.

Klikni na sliku za povećanje
http://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/dojka-ciste-01.jpghttp://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/dojka-ciste-02.jpghttp://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/dojka-ciste-03.jpg

http://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/dojka-ciste-08.jpghttp://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/dojka-ciste-09.jpg

FIBROCISTIČNA BOLEST DOJKI

Fibrocistična bolest dojke je česta promjena kod koje se zajedno pojavljuju bol, ciste i dobroćudne najčešće vezivne ili vezivno žljezdane kvržice u dojci. Iako se naziva bolešću to nije prava bolest dojke jer većina žena u dojkama ima izvjestan broj kvržica osobito u gornjem vanjskom kvadrantu dojki. Poput boli i cista u dojci, ovakva vrsta kvrgavosti dojki je jako česta. Većina žena s cistama dojke nemaju povećani rizik od dobivanja raka dojki.

Klikni na sliku za povećanje
http://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/A...noma_velika.jpg


http://ultrazvuk-tarle.hr/images/uploads/fibromi-01.jpg

VEZIVNE KVRŽICE DOJKI

Vezivne kvržice dojki (fibroadenomi) su male, dobroćudne, solidne - tvrde kvržice u dojkama koje su građene od vezivnog i žljezdanog tkiva koje u potpunosti nalikuje normalnom tkivu dojke dakle nije promijenjeno u smislu atipije (nenormalnog izgleda stanice, jezgre, citoplazme stanice i staničnih elemenata).

Ove kvržice su česte kod mladih žena, osobito tinejdžerki. Kvržice su pomične prema okolini, jasno opipljivih rubova koje se mogu dobro osjetiti prilikom samo-pregleda dojki. One se mogu pipati kao male, glatke kuglice. Tvrde su poput gume, jer sadrže kolagen (čvrstu bjelančevinu vezivnog tkiva koja se nalazi u hrskavici, kostima, tetivama i koži).

ISCJEDAK IZ BRADAVICE

Tekući iscjedak iz bradavice ne mora uvijek biti patološki. Rak dojke se pronalazi u manje od 10 % žena koje imaju iscjedak iz bradavice. Međutim svaki iscjedak iz bradavice treba pregledati liječnik.

Mliječni iscjedak viđamo u žena još nekoliko mjeseci ili godina nakon poroda. Ukoliko postoji mliječni ili proziran iscjedak iz bradavice u žene koja nije nedavno rodila ili uopće nije rodila tada treba tražiti uzrok u mogućem hormonalnom poremećaju.

Krvavi iscjedak najčešće je izazvan malom dobroćudnom izraslinom u mliječnom kanaliću (intraduktalni papilom). Neke od ovih izraslina mogu se napipati u dojci, a drugima se smještaj može otkriti radiološkom pretragom (galaktografijom) kojom uz pomoć kontrastnog sredstva se mamografijom možemo otkriti eventualnu lokalizaciju papiloma (tumora) u mliječnom kanaliću dojke.

INFEKCIJA I APSCES DOJKE

Infekcije dojke (mastitisi) su rijetke osim u periodu nakon poroda zbog naviranja veće količine mlijeka koji se stvara u mliječnim žlijezdama. Ukoliko nema adekvatnog ispražnjavanja dojke (dijete nije na prsima, mliječni kanalići su suženi ili zbog nekog drugog razloga), dolazi do začepljenja mliječnih kanalića mlijekom, što uzrokuje upalu dijela ili cijele dojke.

Inficirana dojka je obično crvena, natečena, vruće kože i bolna. Liječi se masiranjem, hladnim oblozima i antibioticima. Apsces dojke, koji se još rjeđe javlja je nakupina gnoja u dojci. Apsces se može javiti ukoliko se ne liječi upala dojke. On se liječi antibioticima i nerijetko kirurškim rezom uz dreniranje (omogućavanje otjecanja gnoja i „čišćenja“) upalnog sadržaja u dojci.

Ponekad i rak dojke može kao prvi simptom imati izgled dojke kao da je upaljena i kod takve vrste raka dojke najčešće se ne pipa čvor u dojci zbog otečenosti dijela ili cijele dojke. =    


Izvor http://ultrazvuk-tarle.hr/dijagnostika/zag...omjene_u_dojci/
Objavljena slika

#7 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 27 January 2011 - 11:04 PM

eeeee vala bas si SECER  biggrin.gif ,hvala ti puno ja sam kontaktirala i svog doktora malopre
kaze da nije nista opasno.....ja mu verujem jer mi nista drugo ne preostaje smile.gif
redovne kontrole i zivot ide dalje...


#8 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 27 January 2011 - 11:09 PM

E drago mi je da si se smirila i da sam ti pomogla tekstom. Opusteno samo, sve je to "normalno".
Objavljena slika

#9 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 27 January 2011 - 11:18 PM

(secer @ 27.01.2011, 23:09) View Post
E drago mi je da si se smirila i da sam ti pomogla tekstom. Opusteno samo, sve je to "normalno".

Ma da bre ja sam impulsivna do pre dva sata sam lila suze sad.gif ,a sad idem da budim mm
da mi pravi bebu  rolleyes.gif


#10 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 28 January 2011 - 12:22 AM

(maliveseljak @ 27.01.2011, 23:18) View Post
Ma da bre ja sam impulsivna do pre dva sata sam lila suze sad.gif ,a sad idem da budim mm
da mi pravi bebu rolleyes.gifhahahaha...takva sam i ja...idi pravi bebu, to je dobro za "regulisanje" cisti smile.gif smile.gif smile.gif
Objavljena slika

#11 Ana*

Ana*
 • Član
 • 12479 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Tu, iza duge

Objavljeno 28 January 2011 - 09:06 AM

Secer svaka čast na objašnjenju

Objavljena slika


Objavljena slika


#12 enav

enav
 • Član
 • 1327 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Novi Sad

Objavljeno 28 January 2011 - 03:03 PM

Stvarno divno objasnjenje.
Meni se pojavila cista od pocetka dojenja ove bebe. Isla sam na UZ i izgleda dobrocudno. Za tri meseca idem opet na pregled, pa cemo videti da li se menja velicina i ostalo. Nezgodno je sto su mi uz to otecene i limfne zlezde sa te strane.

#13 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 28 January 2011 - 04:54 PM

(enav @ 28.01.2011, 15:03) View Post
Stvarno divno objasnjenje.
Meni se pojavila cista od pocetka dojenja ove bebe. Isla sam na UZ i izgleda dobrocudno. Za tri meseca idem opet na pregled, pa cemo videti da li se menja velicina i ostalo. Nezgodno je sto su mi uz to otecene i limfne zlezde sa te strane.

ma nezgodno je svakako..ja nisam bila u drugom stanju i nisam ni sumnjala da to imam....ali... sad.gif ne lezi vraze,spremam se za VTO i pored svih analiza morala sam i UZ dojke da odradim,i tada su mi rekli za ciste koje su sa strane ispod pazuha i koje su dobrocudne tj.vodene,ali mora se pratiti redovnom godisnjom kontrolom..


#14 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 28 January 2011 - 06:04 PM

(maliveseljak @ 28.01.2011, 16:54) View Post
ma nezgodno je svakako..ja nisam bila u drugom stanju i nisam ni sumnjala da to imam....ali... sad.gif ne lezi vraze,spremam se za VTO i pored svih analiza morala sam i UZ dojke da odradim,i tada su mi rekli za ciste koje su sa strane ispod pazuha i koje su dobrocudne tj.vodene,ali mora se pratiti redovnom godisnjom kontrolom..Koliko sam ja upucena, mada ne znam, vodene ciste pucaju tj same od sebe nestaju, ili nek me neko ispravi ako gresim.
Ma devojke, drago mi je sto imam musko dete, mi zene smo osudjene da idemo po pregledima celog zivota angry.gif  angry.gif  angry.gif
Objavljena slika

#15 crnkaaa

crnkaaa
 • Član
 • 1 posts

Objavljeno 11 March 2011 - 11:26 PM

ja također imam problema sa otecenim pazusima, pipali mi 2 ginekologa i kirurg i obavila ultrazvuk i svi kazu da nije nista, a mene strah i imam osjecaj da mi je još vece otkad sam trudna. Jel ima tko problema s tim??

#16 Barbarica

Barbarica
 • Član
 • 719 posts
 • Pol:muški

Objavljeno 11 March 2011 - 11:33 PM

I ja imam ciste od kako dojim, jednu na desnoj i valjda 2-3 na levoj... Nista strasno, samo mi je preporucila da sto vise dojim, jer dojenje pomaze, kako ne znam... I na kontrolu za 3meseca... Nije to nista strasno... Kazu da svaka 3 zena to ima...

#17 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 12 March 2011 - 12:33 AM

(crnkaaa @ 11.03.2011, 23:26) View Post
ja također imam problema sa otecenim pazusima, pipali mi 2 ginekologa i kirurg i obavila ultrazvuk i svi kazu da nije nista, a mene strah i imam osjecaj da mi je još vece otkad sam trudna. Jel ima tko problema s tim??Jel' imas ciste ili su ti zlezde samo otecene ispod pazuha?
Objavljena slika

#18 Tigrica

Tigrica
 • Član
 • 4252 posts
 • Lokacija:Bijeljina

Objavljeno 12 March 2011 - 11:49 AM

Ju zene,mene niko nije pipkao
od tih dr!Sta uzrokuje te ciste?Moze li se to napipati bez nalaza dr?
Objavljena slika

#19 secer

secer
 • Član
 • 11517 posts
 • Pol:ženski
 • Lokacija:Hellas

Objavljeno 12 March 2011 - 12:36 PM

(tigrica @ 12.03.2011, 11:49) View Post
Ju zene,mene niko nije pipkao
od tih dr!Sta uzrokuje te ciste?Moze li se to napipati bez nalaza dr?Koliko ja znam ciste se vide samo na UZ.A zlezde se mogu napipati. Mada postoje i ciste koje uzrokuju neke siptome tipa kvrzica u grudima i slicno. Iznad sam ja postavila sa neta i slike i objasnjenja.
Objavljena slika

#20 Woman

Woman
 • Član
 • 1199 posts
 • Lokacija:...
 • Interesi:Kako se prave bebe????

Objavljeno 12 March 2011 - 12:49 PM

(tigrica @ 12.03.2011, 11:49) View Post
Ju zene,mene niko nije pipkao
od tih dr!Sta uzrokuje te ciste?Moze li se to napipati bez nalaza dr?

Ja moje nisam mogla napipati,samo su me grudi bockale i bolele od pazuha prema sisi,i tek na UZ su ih videli i rekli mi da nije strasno ali da se moraju pratiti zbog mogucih promena usled primanja hormonske seme ili trudnoce ..... blink.gif blink.gif  sta li ce me jos snaci u zivotu???? sad.gif

0 član(ova) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih korisnika