Komentari za tekst "Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?"

Komentara
153
Ostavite komentar
To nije tacno bolje se raspitajte
Hvala Vam što ste objavili tekst na ovu temu! Trebalo bi više da se priča i piše o tome. Trudnicama, porodiljama, deci i majkama koje neguju zdravu, a posebno bolesnu decu, bi morala da se pruži maksimalna podrška u svakom smislu, bez izuzetka. Tu svakako spada i finansijska podrška, pa tako ne bi smelo da se dešava da bilo kakva novčana naknada, koja inače trudnici, porodilji, ženi koja neguje zdravo ili bolesno dete pripada, kasni ni jedan dan, a kamoli više meseci.
Aktuelna tema i odličan tekst,koji razjašnjava mnoge nedoumice buducih mama.
Moram ovde da stanem na stranu poslodavca, bar kada je moj slučaj u pitanju. Naime, radim u porodičnoj firmi gde je moja majka zadužena za računovodstvo i koja nema nikakav interes da kasni uplata, jer sam u suprotnom na njenoj grbači. Lično ona nikad ne kasni sa predajom neophodnih papira, najkasnije 5-og u mesecu, i svejedno mi kasni trudničko preko tri meseca. Skoro je bila u socijalnom da pita dokle se stiglo sa naknadnom za maj i rečeno joj je da su 25. jula obradili zahtev i da će brzo biti pare na namenskom računu. Do danas još uvek nisu uplaćene...
Ako ne sme da prebacuje novac sa tog računa onda mu ceo jedan mesec ostaje zarobljen, tako da to nije tačno.
@Vladan. E,pa,ovako Vladane,posto ste odmah skocili u odbranu poslodavaca,da pitam ja Vas,ako je trudnica u Vasoj firmi zaposlena godinama i dobro odradjuje posao,valjda sa ljudske strane treba da gledate,a ne kada ce Vama drzava vratiti. A kada ce poslodavci prijaviti svoje radnike na platu na koju rade a ne na minimalac? Sramota!Muka mi je od Vas vlasnika firmi kojima je dinar kao tepsija,Vase je najvrednije a tudje je bezvredno. Placate li Vi svojim radnicima prevoz,topli obrok,prekovremeno?Verovatno ne,ali je bitno kada ce drzava da Vam vrati,sram Vas bilo. Ne ulazim u politiku,ali da svi placaju svoje obaveze kako bi trebalo,drzava bi imala mnogo vise sredstava. Ja konkretno,radim u privatnom sektoru vec 12 godina,od toga imam 4 godine radnog staza,radim celu trudnocu do porodiljskog i da mi neko kaze,kostas me,kada ce meni da vrate moje,oko bi mu izvadila. A koliko ste utajili poreza na meni i slicnima?
@Jelena
"Poslodavac sa obracunom zarade moze istu da uplati Vama na racun,ne mora da ceka da taj novac legne njemu na racun...Dakle,ne mora da ceka uplatu od RFZO,sve je do poslodavca. "...
Evo, ja sam poslodavac i baš imam problem sa refundiranjem porodiljskog. Da li mislite da svaka manja, privatna firma može sebi da priušti da izdvaja svakog meseca neto i doprinose za radnicu, a pritom je bilo neophodno da se zaposli druga radnica kao zamena, za koju takođe postoje troškovi... i tako iz meseca u mesec.
Bavite se poslodavcima, umesto da se bavite državom, kao i autor teksta koji navodi da "poslodavci često kasne sa obračunima"... Fokusirajte se na pravi problem, nisu zli poslodavci (privatnici) najveći problem ove države...
To važi kada je u pitanju porodiljsko bolovanje. Međutim, u slučaju trudničkog bolovanja poslodavac bi bio u problemu sa refundiranjem, jer kao što rekoh otvara se namenski račun, na koji država uplaćuje sredstva poslodavcu, a poslodavac sa tog računa može isključivo da isplaćuje platu i doprinose za trudnicu radi koje je otvoren račun. Ne sme da prebacuje sredstva na sopstveni račun, što je negde dobro, jer se izbegavaju zloupotrebe poslodavca. Jedino što je tu, isto kao sa porodiljskim, trebao da postoji rok isplate, ali to se neće nikad desiti, jer bi u tom slučaju nadrljali oni iz socijalnog.
Poslodavac sa obracunom zarade moze istu da uplati Vama na racun,ne mora da ceka da taj novac legne njemu na racun...Dakle,ne mora da ceka uplatu od RFZO,sve je do poslodavca. I niste vezani za ostale radnike (tj.moze Vase poreze i doprinose,kao i zaradu da odvoji od ostalih),kao sto je slucaj kada niste na bolovanju.
Svi koji žele da provere dokle se stiglo sa njihovim statusom mogu to preko sajta RFZO (http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/pregled-naknada-zarade). Potrebno je znati samo PIB ili matični broj poslodavca. Međutim, nemojte da vas zbuni datum predaje zahteva - to je datum kada su u vašem socijalnom predali obrađen zahtev za uplatu, a ne kada je poslodavac predao papire. Konkretno u mom slučaju, od tog datuma uplata kasni još dve nedelje, tj. dve nedelje se još čeka da legnu pare na namenski račun poslodavca i sutradan budu na mom računu.
I ja moram da stanem na stranu poslodavca! Radim u porodicnoj firmi gde je moj muz vlasnik! Ja i koleginica smo na trudnickom bolovanju prioadamo opstini Zvezdara. Tako da verujte da smo sve obracune i doznake predali na vreme. Ja ih predajem licno, u zivotu nisam videla drskije radnike nego tamo, kao da sam dosla da trazim da mi daju pare iz svog dzepa. I evo uplatili smo dva obracuna koja idu na teret fonda i proslo je vec mesec i dvadeset dana da nam nije legla niti jedna uplata! Opstina Rakovica je drugacija i isplatili su nakon nepunih mesec dana to znam jer drugarica za sebe predaje kod njih, tako da dosta zavisi i od opstine....
Drago mi je da je neko postavio ovo pitanje kasnjenja!ima jako puno nas koje cekamo platu, a poslodavac i socijalno samo prebacuju odgovornost jedni na druge! volela bih da apelujem na novinare i medije da vise obrate paznju na trudnice i porodilje jer mi se cini da jedino kada se podigne prasina bude rezultata vezano za neki problem...s obzirom da trudnice i porodilje sikanira drustvo svakodnevno od sedenja u busu,prvenstvu u bilo kom cekanju u redu,poslodavaca,drzave stvarno ne znam kako se ocekuje porast nataliteta...cast izuzecima, a posto je sve manje ljudi,a sve vise ovaca apelujem na cobane da usmere ovce kako treba da se ponasa prema osetljivim kategorijama drustva jer i te cobane je neko morao da donese na ovaj svet!!!


Zdravo,imam konentar na ovaj tekst o trudnicama I bolovanju. 2015.Ostala sam u drugom stanju,po prvi put.Sa svojih 32 godine.Morala sam otici na bolovanje,inace sam stalno zaposlena u jednom trgovinskom objektu dugi niz godina.Kao sto rekoh,morala sam na bolovanje u 5 mesecu trudnoce. Novcanu naknadu sam cekala 7(sedam)meseci.Kada god sam se obracala poslodavcu I njegovom osoblju,receno mi je bice,sta si zapela. nisi jedina. Prilicno drskim I bezobraznim nastupom. I tako ja docekah svoj minimalac posle sedam meseci. Zene,devojke,dobro se informisite pre nego sto odete na bolovanje,nemojte biti izigrane,vredjane I ne dozvolite da vam urade ovo sto su meni I mojoj porodici uradili. U ovakvim uslovima,u ovakvoj drzavi.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »