Komentari za tekst "Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?"

Komentara
153
Ostavite komentar
Utrogestan ide na recept to ne morate da plaćate. A za sve ostalo vas razumem i potpuno se slažem.
Trudnice,majke,deca,porodica se u ovoj zemlji ne postuje...samo se pricaju prazne price u vreme kad kome odgovara..
Radim u drzavnoj firmi, u prosveti tacnije. Na trudnickom sam od februara. Primila sam prvu platu koju isplacuje poslodavac i samo za mart preko zavoda i to u junu. Od tog dana nista, ni dinara. Predate su doznake. Gospodje u zavodu su bile na godisnjem, jedna po jedna i rekle mom racunovodji, citiram:"Nema nista od uplate pre avgusta, mi smo na godisnjem,ne snalaze se sve koleginice oko doznaka". Znaci, ja zavisim od doticne kada ce se ona setiti da odradi svoj deo posla. Evo, jos 20dana do porodjaja meni ni dinara nisu uplatili.
Opstina Vozdovac ne postuje rok od 30 dana od dana predaje papira. Za svaki mesec trebalo im je 60 dana da bi isplatili. Njihovo opravdanje je bilo da nemaju dovoljno radnika, a onda kada sam se zalila zvanicno, radnica koja radi na prijemu i obradi dokumentacije izmislila da je dokumentacija nepotpuna i tako opravdala kasnjenje... Iako je ona ta koja prima dokumentaciju i pregleda na licu mesta da li je potpuna...
Isti slučaj je bio i kod mene. Izgleda da to nema veze sa opštinom, nego sa našim mentalitetom - "što možeš danas - ostavi za sutra".
Мене занима да ли се трудничко до 30 дана које исплаћује послодавац рачуна у радни стаж? Мој уговор о раду на одређено време траје непуних 6 месеци. Ако бих ја отворила тридничко пред крај уговора, онда бих имала више од шест месеци и самим тим 100% накнаде на породиљском, јесам ли у праву?
Хвала, Марице! Ценим свачије мишљење!
Свако добро!
Imaćeš u svakom slučaju, samo se drugačije računa iznos. Možeš i da imaš 15 dana ugovor, ostaneš trudna i uzmeš bolovanje i opet imaš 100 %, samo je prosek drugačiji.
Хвала пуно, Ивона! Значи ми кад неко одговори, а не само прочита и прелети иако зна одговор.
Свако добро!
Trudnicko se racuna u radni staz, tako da bi imala sest meseci, a imaces i vise do porodiljskog
Moj poslodavac placa samo 3 meseca porodiljsko trudnickog, sto je ukupno i koliko daje vremena za porodiljsko i trudnicko.
Ja sam kao svoj sopstveni poslodavac sebi uplatila sve plate ali prica o tome kako drzava refundira poslodavcu u roku od 30 dana, ne pije vodu. Vise od 6 meseci je proslo od kako sam predala sve papire za refundaciju i novac mi jos ne vracaju. Kad pitam kad ce, kazu mi kad vam vratimo - vratimo. Sad malo bolje razumem i rezigniranost poslodavaca kada imaju trudnicu jer im je to sve macka u dzaku. Ako su oni fer i isplacuju trudnicama plate, drzava ih tera u dugove jer ne refundira novac nazad.
ja sam imala problem oko kasnjenja porodiljskog,doduse i trudnickog.Medjutim,gazda je sredio papire u kojima je papiroloski prikazao da mi je plate uplacivao,a on je meni uplacivao tek posto su pare refundirane.U prevodu nije hteo svoj novac da trosi,vec cekao od drzave.A to je kaznjivo,ali moram da cutim.Zvala sam socijalno i predstavila se kao gazda,pitala sam kada ce refundacija,a oni su mi odgovorili isto sto i vama,da cekaju novac od drzave namenjen za to,i da ne znaju kad ce.Dva dana posle toga mi gazda uplacuje novac,dakle,to je bila samo zvaka da nas otkace.
Kakav nam je predsednik,takva nam je I drzava I zakonik..Ja sam od 9.2.217 na porodiljskom,jos ni dinara nisam dobila jer moj poslodavac nije predao jos papire.To mi je kazna jer sam ostala u drugom stanju kod njega u firmi..SRAMOTA ZA NASU DRZAVU


Ja sam na bolovanju od 25.02.2017. I jos uvek nisam dobila ni dinara. Navodno su sve soznake, do danas, predali u socijalno, a kad sam išla lično da proverim videla sam da su predali samo za februar i mart. Znači načekaću se za neki dinar.. tuga pregolema! A na tv Mučić i ostala ekipa na sav glas govore kako nam je dobro! Gadi mi se sve vezano za ovu državu. Trebao bi portal Bebac da napiše javno pismo vladaru, a mi trudnice i porodilje da podržimo. Nadam se da porodiljsko neće kasniti, u suprotnom ću zvati Mučića da mi nahrani decu. Sramota!
kao da je moja sestra napisala. I jos je ceka otkaz kad joj prestane trudnicko i porodiljsko. E to je briga drzave o natalitetu i beloj kugi!

Mozda bi Vladar mogao malo da se pozabavi donosenjem Zakona koji ce zabraniti kasnjenja a ne da se o tome prica samo u predizbornim kampanjama.
meni kasni januar, februar, mart... sve do danasnjeg dana... katastrofa...
Strasna je situacija kada ste u stalnom radnom odnosu neko vreme u poprilicno velikoj firmi i kada 4 meseca za redom zovete i ispitujete radnike u upravi firme zasto vase doznake nisu prosledjene Zavodu a oni vam kazu-"takva je politika firme". U Zavodu kazu da je do firme,u firmi kazu do Zavoda je,cekaj,nisi jedina...ni jednom ni drugom ne ide ni iz dzepa ni u dzep a vi u poodmakloj trudnoci sedite kuci,bez ikakvih mesecnih prihoda i bukvalno cekate da se smiluju da proslede papire ili ih proknjize,sta god... Jos bi i dobro bilo kada bi vam isplatili lepo sve za tih 4 meseca ali nee-prosledice papire za svaki mesec posebno...totalno neuracunjlivo i bezobzirno drustvo gde jos fali samo da vam kazu "radila si,primala redovno platu,sad kad si trudna-to je tvoja stvar,sedi kuci i cekaj,mi ovde imamo posla."
Nisu napomenuli da ukoliko se firma ugasi, dok zaposlenoj traje trudnicko ili porodiljsko bolovanje, ostaje bez prava na nadoknadu na bolovanju...
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »