Komentari za tekst "Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?"

Komentara
153
Ostavite komentar
nije drzava kriva za trudnicko. obrati se poslodavcu. iako drzava refundira sve iznose, poslodavac je taj od koga sve vezano za trudnicko zavisi.
Moj poslodavac redovno dostavlja obracun za trudnicko, na sajtu rfzo stoji zahtev od 19.10.2018. u obradi, zatim zahtev od 15.11.2018. godine isto u obradi, a drzava nikako da isplati , mesec dana je proslo od prvog zahteva. Koliko inace zene cekaju na isplatu od strane drzave kada je poslodavac sve blagovremeno uplatio i dostavio istoj?
nije mi kasnilo niti sam cekala svakog najkasnije 20og u mesecu sam primala platu bez problema.
poslodavac moze tebi i da isplati pre nego sto mu se refundira tako da cekanje svakako nije zbog drzave. mada bi ista mogla malo da ih dovede u red.
Kako to proveris na sajtu?
Drage moje, treba mi savet jer trenutno ne znam kome više sa se obratim i dobijem pravu informaciju. Pre mesec dana sam otvorila trudničko bolovanje i na dan kad je trebalo da produžim na komisiji saznam da se firma toga dana zatvara. Niko iz firme ne daje nikakvu informaciju, pa molim da sve koji znaju nešto daju savet. Hvala unapred :)
Pod hitno moraš naći drugu firmu, barem da te neko prijavi da si u radnom odnosu. U suprotnom nemaš prava na novčanu naknadu jer ne ispunjavaš ulov, tj.nisi zaposlena.
U beogradu još kasne subvencije za privatne vrtiće. Mi nismo primili subvenciju za septembar. Mogli bi da se pozabavite time. Hvala.
Meni je poslodavac dao otkaz, dok sam ja mislila da sam na trudnickom bolovanju, a tek sam pre neki dan saznala. Inspekcija nista.
Ja sam usla u 9. mesec trudnoce,na trudnickom sam od februara,stalno zovem i pitam kada ce i da li ce biti neke uplate,samoj sam sebi dosadila vise...nema smisla,kako da se pripremis za porodiliste,kako da sve pripremis za dolazak bebe,kako da zaspis mirno i normalno a nemas nikakva mesecna primanja u poodmakloj trudnoci...
Da li imamo ikakva prava ili su to samo neki suplji zakoni sa toliko rupa da i firme i Zavod mogu da odugovlace nesto sto nam po tom istom zakonu pripada?!
Na zalost mnoge trudnice nisu upucene u svoja prava, i tuzne cekaju dok im se poslodavac ne smiluje da papire posalju Fondu, a onda jos mesec dana dok im Find ne uplati platu trudnice, koju poslodavac posle prebaci trudnici. Naravno da ne trebaju trudnice da zavise od azurnosti poslodavca i njihove dobre volje, pa je zbog toga Zakonom o radu predvidjeno da je poslodavac duzan da do kraja meseca isplati platu zaposlenom za prethodni mesec. Isto vazi i naknadu u slucaju bolovanja. Tako da drage trudnice, ako poslodavci ne isplacuju plate na ovaj nacin, pravac inspekcija rada, vreme je da se nauce poslodavci svojim obavezama! A kada ce se oni refundirati od Fonda i kada ce predati papire to je njihov problem, na kraju kad njima treba novac i refundacija i te kako ce biti azurni u pogledu dokumentacije! Pozdrav od trudnice pravnice! :-)
Drage moje ja sam preduzetnica u zdravstvu i nemam pravo na bolovanje, tuzno ali istinito!!! Kada sam zvala ministarstvo zdravlja odgovor je da nemam pravo na naknadu jer nisu u skupstini nista uradili vec godinama unazad po tom pitanju!!!Tuga
Imaš pravo na bolovanje, samo je procedura drugačija kada si preduzetnica.
Buduce majke se suocavaju sa brigama i nepotrebnim stresom u periodu kada im je to najmanje potrebno. Kroz istu situaciju sam prolazila prosle godine. Trudnicko sam otvorila u martu mesecu, prva isplata je bila redovna, naredne propracene stalnim pozivima i pitanjima kada ce biti.
Porazavajuca je cinjenica da je sledeca uplata bila u periodu kada sam se vec porodila. I jos kad cujete strpite se, na kraju cete sve dobiti. Jeste, ali treba ziveti do tada, pripremiti se za odlazak u porodiliste i kupiti neophodne stvari za bebicu. Kada dobijete svoj novac koji ce se verovatno poklopiti sa isplatom prvog porodiljskog, i pokrpite sve "rupe" nastale u prethodnom periodu nece vam ostati NISTA.

i na kraju pokrpiti sve nastale "rupe" tako da vam na kraju ne ostane NISTA.
Ja moram da pohvalim moju firmu. Radim u maksiju i na trudnickom sam od februara. Jos mi ni jednom nije kasnila uplata. Kad budu plate ostalima tad je i meni. Sto se toga tice svaka im cast. Ni plate ni nadoknade nikad ne kasne.
Sacekaj porodiljsko pa ces onda videti dal kasne sa platom ili ne...
Vise Maxi nema veze sa platom sto se tice porodiljskog nego drzava
I ja radim u maxiju i sve bilo redovno dok sad po novom zakonu ja sama predajem sve za porodiljsko i cekam resenje...
Na trudnickom sam sve redovno dobijala
Zato u prosveti kasni 5 meseci.
Isto bila na trudničkom sada na porodiljskom zaposlena u Formi Ideale. Jeste mala plata ali DAN jedan nije zakasnila. Stvarno sam u šoku kada čujem da ženama toliko kasne sa uplatama.
U sestom mesecu trudnoce sam. I evo prvi mesec koji sam dobils od drzave je bio maj i to desetak dana. Juna nema, jula nema. A koristim uttogestan, tri puta privatmk bila u laboratiriji zbog infekcija. Vitamini nisu jeftini. Sve od muzeve plate zavisi. Drzavu i predsednika nije briga dal imamo za krevetac, kolica, stvarcice, pelene sve je preskupo za decu. Prica lazi. Nek on ima 20000-30000 mesecno pa nek razbija glavu kako ce. Nemogu svi od drugih da se snadju pa dobiju po nesto za dete. Izem ti drzavu. Po meni bi sva deca ako se zivi j velikoj zajednici sa malim platama da ima deciji bar do prvog razreda.
utrogestan ide na recept vitamini jesu skupi.
procitajte jos jednom tekst lepo je sve objasnjeno. trudnicka plata vam zavisi jedino i iskljucivo od poslodavca. nemojte da mesate to sa cinjenicom da ce poslodavcu drzava refundirati ta sredstva. dakle poslodavac je duzan da isplati!
svi samo pljuju a niko nece ono sto je do njega da uradi.
Ne branim vlast nikako, ali, u tvom slučaju je kriv poslodavac, on isplaćuje zaradu, država mu refundira redovno i tačno u minut. Pričam iz ličnog iskustva.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »