Komentari za tekst "Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?"

Komentara
102
Ostavite komentar
cekam da mineko odgovori
kad ce isplata za jun i jul jer od sledece nedelje pocinjem da radim pre bih dobila bebu nego od rfzoa
Evo i mog iskustva sa trudnickim naknadama. Do 7.meseca sam dobijala redovno svaku platu, jer je poslodavac tako resio da radi, pa su oni cekali naknade od drzave. Onda su to resili vise da ne praktikuju nego da uplacuju tek kada rfzo njima uplati novac, sto je u redu. Mi koleginice-trudnice u iscekivanju plate pozovemo call centar rfzo da se raspitamo kada ce otprilike uplate, od njih dobijamo odgovor da firma nije poslala dokumentaciju ili im je vracena na doradu a da su u firmi nezainteresovani. To nekako nije bilo logicno, pa smo zvali firmu... Ispostavlja se da je firma dokumentaciju predala u rfzo 19.07. Ali da su oni te papire drzali verovatno negde zaturene do 12.08. kada je moj poslodavac pisao mail da proveri sta nije ok, od rfzo dobijamo odgovor na firmin FIKSNI telefon, kako su oni zatrpani predmetima i da su tog dana uzeli da kontrolisu dokumentaciju. Ispostavilo se da dokumentacija nije bila potpuna i oni su to vratili firmi na doradu. Po mom misljenju najveci problem su napravili upravo oni u rfzo jer su drzali dokumenta preko 3 nedelje i poceli da kontrolisu papire tek po reagovanju moje firme! Da su blagovremeno pregledali tu dokumentaciju i da su vratili na doradu, mi bismo verovatno dobile bar junsku platu sada u avgustu... ali od te junske plate ni ovaj mesec nista...
kad ce isplata za jun
Ja cekam isplatu vec mesecima! Bukvalno sam pred porodjajem a jos ni dinar nisam videla od njih
Da li neki pravnik, evo recimo gospodja koja je napisala tekst, ili neko drugi skim Bebac saradjuje, moze da objasni zasto trudnicko kasni odnosno da li je to do poslodavca ili do rfzo. Citam razne komentare a znam i iz prakse da nekim trudnicama ni dan ne kasni plata, a nekima kasni vise meseci. Kako je to moguce? I kako da znamo kome da se obratimo? Da li poslodavac moze da uplati platu redovno trudnici kad i svim zaposlenima tj kao da nije do trudnickog? Od cega to zavisi? Da li je to samo dobra volja poslodavca ili?
I za uskrs bez plata sramota....
A zašto neko ne preduzme nešto po pitanju ovog? Smatram da maksimalno treba da se zaštite trudnice i porodilje! Ocemo natalitet???
evo ja sam oko 20og marta primila porodiljsko, a od 20.12. 2018 sam na istom i roditeljski dodatak. u resenju pise da imam naknadu 60% , a imam 17 meseci radnog odnosa. kako to?
Računa se prosek plata 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja.
Kad ce za preduzetnice biti isplata.? Ja sam na bolovanju od početka decembra. Termin mi je krajem aprila. Jos nijednu platu nisam primila. Kad god zovem, kazu nece jos i da za vlasnice ide sporije. Zna li neko koliko sporije? Izgleda mi da ce da mi se spoji trudnicko i porodiljsko.
Oprostite a koga zovete?
Koga ja mogu da pozovem da pitam, jer mi evo vec drugi put kasni za devet meseci....
Znaci ja da se nadam sad u aprilu prvoj uplati(posle 4 meseca) ujedno cu se i poroditi. Nisam na najnizoj osnovici prijavljena, a kazu ovde kod nas da se neto plata deli sa 1,5 i da kad počnu da uplacuju onda ide mesečno. Samo da počnu vec jednom 😂
Nema na čemu u istoj smo situaciji,da mi nije bila uplata u petak(koju sam vec potrosila)izludela bih.Predala sam za porodiljsko i po nekoj logici ako imate vise od 18 meseci staza ne bi trebalo biti manji od minimalca ili koliko ste uplacivali sebi platu.
Hvala lepo na odgovoru. Tako je, kaznjene smo čak i više, nemam od čega vitamine da kupim. Ovo je strasno dokle smo stigli. Jos pitam kako se obracunava porodiljsko, niko ništa ne zna.
Pozovite direktno Rfzo kazete LBO i oni ce vam sve reci
Strasno, nas preduzetnice kaznjavaju ne ide nam staz,nema uplate.....Ja sam zvala stalno izgleda da sam sve smorila.I meni su govorili da moraju da provere nesto sa poreskom upravom ali mi tu nista nije jasno sta se proverava kad predaje papire da he sve izmireno.Sad nam je novac naj potrebniji
Ne, zovem socijalno u našem gradu, kazu nece jos i da ide sporije za vlasnice zbog neke ravnoteze u budžetu. Ko zna sta li lupetaju. Uglavnom, ja od decembra ne radim i nemam primanja.
Beograd je u pitanju.Jeste li zvali Rfzo
Isto sam stavila radnju u mirovanje. Prvi mesec je išao na moj teret, tako da mi se računa od januara. Koji grad je u pitanju?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Pročitajte kojim trikovima da se služite ako vaša beba odbija nove raznovrsne ukuse... »
Kokosovo, pirinčano, sojino, bademovo mleko roditelji ne bi trebalo da daju deci mlađoj od pet godina »
Preventivni ginekološki pregledi i rano otkrivanje mogu povećati verovatnoću izlečenja »
Saznajte kada i kako treba da reagujete kad vaše dete proguta strani predmet »