Komentari za tekst "Više od 24.000 porodilja u Srbiji nezaposleno - sa skromnim prihodima ili potpuno bez njih"

Komentara
11
Ostavite komentar
Radila 6 godina i morala da dam otkaz zato sto sam se spremala za vto,niko nema razumevanja za pojedine stvari....I sad nemam nikakva primanja😔😔😔
Sve je istina, pogodili ste temu pravo u metu!!! Ja bih dodala ovako, da sve mame bez obzira na radni status treba da imaju pomoć države bar do 1 godine deteta, drugo da majkama sa malom decom treba omogućiti više mogućnosti za poslove sa nepunim radnim vremenom. Jako teško mogu da nađem posao kao majka malog deteta jer poslodavac ne voli da čuje da ćeš nekad faliti sa posla. Zato već godinama uspevam da radim samo honorarne poslove ali tu opet nema dovoljno zarade. Teško je preživeti u ovoj državi koja nema dobru podršku ni finansijsku ni po pitanju poslova za majke. Ja bih uvela i to da svaka majka radi od 10-16h kako bi imala posle snage za svoje dete i drugi deo dana. Hajde da se uradi nešto po ovom pitanju?
U inostranstvu žene imaju 6-16 nedelja plaćenog odsustva zajedno pre i posle porodjaja. Izuzetak je jošuvek socijalistička Austrija. U Švajcarskoj ti čine uslugu da ostaneš NEplaćeno dok dete napuni 6 meseci.
Žene rade na crno, nije toliko nezaposlenost.
Sramota sta pisete Jelena
Rad na crno ti niko ne garantuje kad dobiješ otkaz, samo mogj da te ostave bez pomoći. Doduše kod nas je i lwgalan rad podjednako opasan, jer država pruža jako malu sigurnost nezaposlenima. Ma katastrofa. Jedino rad na crno spasava i to sad oće da oporezuju, gde će im duša
Svaka mama bi trebala da ima platu za vreme trudničkog/porodiljskog odsustva bez obzira da li radi, da li ima 18m ili ne radi uopšte. Bilo bi lepo kad bi ova država podržala bar jednom mame.
Živim sa suprugom i dvoje dece u maloj sredini. Nema jaslica, nemamo babe i dede, nikoga. Istice mi porodiljsko kraj februara, ugovor do isteka porodiljskog, i naravno ostajem bez posla. Zasto? Zato sto nema ko da mi cuva dete u slucaju bolesti, zato sto nemam porodicu da mi cuva ledja da posao ne bi trpeo. To sto sam davala pola plate za zenu koja mi je cuvala prvo dete da bi isla na isti taj posao, to se ne vazi. Da li je moj greh sto sam ostala u drugom stanju? Za njih jeste, treba me kazniti. A kako odhraniti dvoje dece? Super si radnik, ali cak ni u firmi koja broji preko 1000 zaposlenih, nema mesta za mene, a naci posao u maloj sredini skoro nemoguc. Kome se obratiti? Vikati na sav glas nepravdo! Nikoga to ni ne zanima, niko to ni ne cuje.
Baš teško. Nema niko rešenja za to. U Srbiji ako nemaš nečiju pomoć, ja ne znam stvarno kako uspevaš. Otići preko, Kanada prima ljude , daju ti razne pogodnosti da postaneš državljanin. Kontaktiraj ambasadu, raspitaj se. Ne vredi dizati jedra protiv vetra, to je surova istina. Još kad ostaneš bez posla, pa nemaš za račune, mogu i dete da ti oduzmu, zato brže bolje beži, to je trenutna realnost. Čitam baš za dečiji dodatak, to je nekih 3000 dknara mesečno i dosta dokumentacije, da li vredi, vredi, ali nije dovoljno ako ostaneš bez posla, onda još ako nemaš nečiju podršku, bože pomozi.
I u hvaljenom inostranstvu se daje više od pola plate na čuvanje dece. Ako neko ne može da zaradi dovoljno onda sedi kući, pa se tako svede da samo žene sa fakultetom ili na bolje plaćenim pozicijama rade
Дискиминација по сваком основу. Као и то што нема помоћи за пето дете!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Kako da olakšate bebi prve muke: Prehlada i nicanje zuba imaju iste simptome... »