Komentari za tekst "Sve više dece prve reči izgovori na stranom jeziku"

Komentara
6
Ostavite komentar
U tekstu se ne govori o visejezicnim porodicama, vec o nedovoljnom radu sa decom, i prepustanju vaspitanja dece telefonima i televizorima. Nedavno sam sa svojom cerkom starom 2.5 god bila u bolnici, gde sam bila svedok da majke umiruju decu tako sto im po celi dan daju telefon da gledaju raznorazni sadrzaj, koji cak i nije kontrolisan od strane majke. Dok one pricaju, piju kafu, smeju se, dete samo bira sta ce gledati, cesto na stranom jeziku. Deca uzrasta moje devojcice su govorila po nekoliko reci i to vrlo lose. Kada me je jedna majka upitala kako to da moja mala tako dobro govori ( sastavlja recenice, ucestvuje u razgovoru, pravilno izgovara slova L i R ), rekla sam joj da prvo mora da izbaci tel. Ona me je zbunjeno pogledala i rekla - Pa kako ona ne koristi tel, primetila sam da ga ne korosti.- Objasnila sam joj da sam jednostavno detetu rekla da na mom telefonu toga nema. Ona je slegla ramenima i rekla blago tebi kada mozes da je prevaris, znas moj mali je mudar, on nikad ne bi poverovao. Bilo mi je smesno, jer je razlika u razvoju mog i njenog deteta bila ocigledna, i nema tog izgovora koji vas opravdava da ne budete roditelj svom detetu, i da ga prepustate nepoznatom sadrzaju na internetu. Ako dete ubedite da deda mraz postoji, vrlo lako mozete da ga ubedite i da na telefonu nema crtaca, da je kanal sa crtacima pokvaren, jer ipak smo mi malo mudriji od nase dece. Bavite se svojom decom, razgovarajte sa njima, neka deca sve rade sa vama, neka kuvaju, postavljaju sto, namestaju krevet, slazu ves, ispravljajte ih dok govore, pitajte ih i odgovarajte im, to je nasa duznost, i slozicete se nasa radost. Ne bezite od vase dece, i ne sklanjajte ih u stranu, oni samo zeljni naseg vremena i nase paznje.
Misli se na "trajne posledice" u smislu da je dete izlozeno iskljucivo crtacima,igricama i sl.gde ne postoji povratna informacija. Dete,dok gleda,ne razgovara,ne komunicira kao sto bi sa osobom. Naravno da nece biti posledica ako dete zivi u okruzenju sa vise jezika. Ono je sposobno da govori i razume vise od jednog jezika nakon 3.godine. Nije pomenuto i da izlozenost (preterana) medijima utice i na razvoj vida. Narocito igrice jer oko deteta nije razvijeno do te mere da moze da isprati sve slike u sekundi pa dovodi do "bezanja" oka.
Znaci mogu da ocekujem da ce mi dete imati “trajne posledice” posto mi muz prica malteski, ja srpski, a komuniciramo na engleskom?!!
Moja ćerka će sa dve godine krenuti u can vrtić i tamo će pričati isključivo nemački. Da naglasim da sad sa 15 meseci ne priča jos uvek po par reči samo. Ne znam sta da očekujem, vaspitačice u vrtiću insistiraju na tome da se kod kuće priča samo maternji jezik.
Moj brat na primer prica sa ćerkom srpski dok njena majka priča sa njom mađarski. A žive u Engleskoj. Dete priča sva 3 jezika, ima 5 godina
Prvi put cujem da postoji problem da de dete podize na dvojezicnom trojezicnom sistemu, bila sam u poseti kod rodjaka SAD I fasciniralo me je koliko dece je izlozeno slusanju 2-3 razlicita jezika...pa sta ako dete iz teksta ima sedam godina I nema navodno vokabular vrsnjaka — pa prica i engleski ?! Mislim da je “problem” naduvan samo da bi neko dao misljenje..ne znam zasto ne procitaju malo strane literature I edukuju se doskoluju malo .. ako tako nesto ne postoji kod nas pre nego sto pocnu da osudjuju roditelje..I iznesu ijaooo alarmantne podatke ..hahaha
Nina, " alarmante" podatke iznose stručna lica sa završenim fakultetskim obrazovanjem. Dodatne edukacije su korisne, ali nisu u rangu sa fakultetskim obrazovanjem. Nazalosr, problem nije "naduvan". Deca zbog čestog korišćenja tableta, telofona na stranom jeziku u najosetljivijem uzrastu, imaju problema ne samo sa govorom, nego i sa drugim sposobnostima. Npr. pažnja ove dece je kratka, rasuta... I, da ne dužim. Kada dete savlada svoj maternji jezik može se preći na učenje drugog stranog jezika. Neko će to uraditi sa 5 godina, neko sa 7, 8... ali imamo zadatak da detetu obezbedimo puteve koji su u skladu sa njihovim razvojem.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »