Komentari za tekst "Projekat podrške dojenju izazvao burne reakcije mama"

Komentara
80
Ostavite komentar
Nije tacno svaka majka zna da li ima ili nema mleka i ne lupetaraj. Ja sam prva ostala bez mleka a ti nisi moje srece pa ni ne znas kako izgleda kad ni kap nema da iscedis e zato sam oba puta nakon dva meseca dojenja ukljucila aptamil! I nemas prava da kazes da se mame ne trude kad nisi u njihovoj kozi!
Па нормално је да док се успостави лактацијабеба плаче. Жене се прелако одлучују за адаптирано млеко, заборављајући да је мајчино млеко једина и идеална храна за њихову бебу и да љубљењем беба, купе све из ваздуха, стварају антитела која бебе добијају млеком и да су заштићене. О емотивном бенефиту и да не причамо. Маме нису довољно упорне, а држава би могла да запосли више сестара које би обучавале дојиње новопечене. Овако, тај мали број медицинских сестара не може да постигне све, па је Бејби френдли некако престао то да буде. Маме не одустајте. Пијте довољно воде, код куће једите бели лук који подстиче лактацију. Сачекајте тај период када продукција млека није довољна до момента када крене млеко, а за то је потребна стимулација - сисање. На крају крајева, боље да сиса мајку него варалицу. Само напред!
Samo 5% zena nema dovoljnu kolicinu mleka ili je nema uopste! Sad ispada da svaka druga zena nema mleka...ajte, molim vas 😂
Ne slazem se. Sta ako majka nema? I ako je pokusala i nije odustala i opet nema dovoljno. Morate da razumete i majke koje imaju taj problem. Hvala Bogu pa ima adaptirano. Kako su pre majke hranile svoje bebe??? Kravlje mleko je samo bilo, kakvo adaptirano. Pa hvala Bogu svi smo ok!
Trebate da prestanete da pricate o dojenju i kako je to ‘samo’ najbolja opcija hahaha
Beli luk zaustavlja laktaciju, crni stimulise lucenje mleka
Bravo, slazem se! Samo ne znam cemu minusi na ovaj komentar. Verovatno od onih mama koje su se pronasle jer su odustale "zbog nedovoljne kolicine mleka".
Bolje je takav program, nego da, kao ja pre 5 meseci propatim dane u porodilistu Narodni Front kada je sestre mrzelo da mi donesu bebu na podoj i ako je pedijatar prepisao dojenje.. Tolike kolicine bacenog mleka jer one nece da daju izmlazano mleko..
Piši propalo! U zemlji gde je abortus kontracepcija, gde sa na modricu maže margarin, gde se ne planiraju ni brak ni deca nego se dese, gde se i dalje i poveća deca nalivaju kravljim mlekom, jer je to izvor zdravlja, e u takvoj državi sa maksimalno zatucanim, primitivnim i neobrazovanim stanovništvom ovakvi projekti su bacanje para i vremena kroz prozor. Koliko žena misli ako beba plače to je zato što je gladna, koliko njih nema razvijenu ni svest, ni mozak, niti je informisano da zna nabrojati ikakav drugi razlog plača sem gladi. Svaka tristota zna da novorođena beba ima želudac kao kliker i da joj je dosta par kapi, svaka hiljadita zna da beba ima zalihe masti da ne mora ništa da jede u prva 24 sata života. Osim što šalje ovakve tekstove svim portalima pametnije joj je da stavlja bebu na grudi svaki čas da joj krene mleko.
Svaka cast 😊 Pogotovu za deo da bebi nije potrebno jelo prvih 24h, da je bebi zeludac velicine klikera - 6/7ml. Da se ukljuci mozak i razmisli da li i mi kao odrasli punimo zeludac do vrha ili zapravo do nekih 3/4zapremine zeludca (dakle bebici je i tih 6/7ml i vise nego dovoljno). Bas zato sto je zapremina zeludca mala, bebama je potrebno 10-12podoja u 24h (znaci podoji na MAX svaka dva sata u 08h, 10h, 12h, 14h itd) a naravno i cesce ako to beba zeli. Prate se mokre pelene i pokakane pelene - jednostavno se posmatra "izlaz" da bi se videlo da li je dovoljan "ulaz".
Jaoo bravo za ovo neZnanje.. moje bebe prvi dan nisu sisale po jednom.. drugi dan mozda tri puta i tek je onda krenulo kao sve normalno.. nema edukacije.. toliko se toga o dojenju mora nauciti.. ponuda=traznja
Nema mlijeka kad ga niko ne pije.. jednostavno.. mlijeka ima kad ga beba redovno uzima.. prvo zdravstvene radnike poduciti pa tek onda meme..
I da, zeleno govance? Ne mame, beba nije gladna!
Potpuno se slazem, sve je tako kako kazes. Sta ce zene kad nema ko da ih uputi... srecno svima!
amin!
Bilo bi dobro da zdravstveni radnici na svim nivoima ovaj program zaiata shvate i ozbiljno pristupe njegovoj primeni. Ja sam imala takvo iskustvo da zbog dohrane u porodilistu dodjem kuci misleci da smo savladale dojenje, ali je tek onda nastao haos. Sa sledećom bebom bih volela da ovde bude bebi frendli program u porodilistu kako bi se od prvog trenutka beba privikla na dojenje.
Kod nas opet sve preko kolena! Jel pitao neko majke dal zele da budu deo tog programa!? Jesu li obavestene pre prijema u GAK N.F.o programu!? Jel struka rekla svoje na nekom seminaru!? Nije uopste potrebno govoriti da je mmajcino mleko najbolja hrana za bebu vec treba oposobiti i osoblje i majke da sto pre krene mlekko. Kod pojedinih zena ne krene po 3dana! Znaci sve ovo je opet ispalo neozbiljno a kada su u pitanju ovakve stvari ne smeju se neozbiljnosti dozvoliti! E banana drzavo!
Dojila sam oba svoja deteta do 13 meseci,prvih 6 meseci su samo sisali. Nikada nisam uspela da izmlazem vise od 50ml mleka,narocito nakon porodjaja nisam mogla ni kap da vidim prva 2-3dana,dok drugim mamama curi mleko i bukvalno prska na sve strane. To NE ZNACI da nisam imala mleka,oooo i te kako jesam i i te kako su mi deca napredovala,samo su mi kanali bili uzi. Mame koje nisu edukovane i koje ne znaju da:
Mleko ne moze da bude nekvalitetno
Mleko ne moze tek tako da nestane (kolika je potraznja,tolika je proizvodnja)
Mleko nije zeludac i ne pravi se od tecnosti i hrane koju mama unese
Sisanje ne zavisi od uvucene/izvucene bradavice
Kvalitet sisanja zavisi od pravilnog jvata
Sisanje ne boli
Sisanje razvija usnu muskulaturu
Sisanje razvija emotivnu stabilnost
I jos nebrojano mnogo istinitih prednosti,kao i milion laznih gluposti koje zene govore u neznanj
Jedostavno,neko ko nije edukovan,ne treba da komentarise i obeshrabruje mlade mame. U 21. veku,kao sto svaka zena treba da bude edukovana u vezi menstruacije, kontracepcije, prava i zastite, tako treba biti edukovana i u vezi sa dojenjem. Takva edukacija postoji godinama unazad u svakom Domu zdravlja, zove se Skola roditeljstva
A sta kao treba neki kurs da se prodje da bi savladala dojenje, gospode, napraviste nauku o dojenju. A bebe treba da budu site, dojene ili ne, a ne da ih puste da piste i vriste po pola sata, zato sto majka nema dovoljno ili uopste mleka.
Mleko se stvara jos u trudnoci - tako da svaka zena (izuzev 3% majki koje nemaju mlecne zlezde/kanale i jos par bolesti) IMA dovoljno mleka. E sad je pitanje da li ima dovoljno adekvatne stimulacije da bi mleko "nadoslo" - a to je MINIMUM 10/12podoja u 24h (NE NA SVAKA 3SATA! Nego na MAX 2sata).
Ne znam kakva je praksa u Bg i vecim porodilistima, ali u malom porodilistu u Srbiji pre 10,5 godina je bio isti baby friendly program. Sticajem okolnosti u sestokrevetnoj sobi smo bile nas 4 porodjene isti dan. Od toga 3 prvorotke i 1 drugorotka. Nase bebe su slabo spavale prva 3 dana (kod drugorotke 2 dana) i puno su plakale dok nam nije krenulo mleko. Nijedna od nas nije dramila zbog toga, bile smo i mi kao zombiji, ali smo ih cim zaplacu stavljale na grudi. Niko nam nije drzao predavanja o tome zasto to treba, sestre su samo proverile prvi dan da li imamo kolostrum i to je bilo to. Cist instinkt. I kako je kojoj kretalo mleko, tsko su bebice pocinjale da spavaju duze, a sa njima i mi. Redovno su ih merili i niko nije panicio jer su gubili na tezini prvih dana, jer je to normalno. A mleko se stvara po sistemu traznje - sto beba vise disa, vise mleka ce se stvarati, dok za par nedelja se ne uspostavi ravnoteza. Prvo dete sam dojila 10,5 meseci, drugo 23 meseca.
Tako treba! I ja sam tako sa sve troje dece! Isplatio se trud! Sve majke imaju mleko, priroda je to sve lepo namestila!
"gospodo" iz porodilista,
prestanite da se izivljavate !!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Kako da olakšate bebi prve muke: Prehlada i nicanje zuba imaju iste simptome... »