Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
Strasno.
Koliko nadobudan odgovor. Tacno da covek pozeli da je nepismen, da ovakve komentare ne cita...
Pozdrav,pocela sam raditi i nakon nepunih mesec dana sam saznala da sam u drugome stanju,tada sam dobila ugovor na 6meseci. Trenutno radim 3 meseca,do isteka ugovora mi je ostalo isto toliko. Ali mi je doktorka pteporucila da idem na odrzavanje,zbog prethodne situacije sa spontanim u 5mesecu. Tako da cu ici na trudnicko svakako,radi sigurnosti. Zanima me posto unazad nemam druga primanja sem ta 3meseca koja ukupno iznose 93.000 za sva tri meseca,koliko bi mi bilo trudnicko,a koliko porodiljsko? I da li imaju prava da raskinu ugovor ili ce mi produziti. Hvala unapred na odgovoru
ostala sam trudna.otisla na bolovanje 1.7 . firma mi je uplatila jedan mesec bolovanje. do danas je proslo 3 puna meseca uplatu od fonda za trudnicko jos nisam dobila. koliko to kasni i zbog cega kasni.
To se i ja pitam, od 12-og juna sam na trudnickom, i nista jos nisam primila. Jos malo otvaram porodiljsko a ja nijednu uplatu trudnickog nemam.
Zdravo,na tridnickom sam,prva mi je trudnoca a firma u kojoj radim pre otvaranja trudnickog radila sam samo dva meseca.Zanima.me koliko cu primati na porodiljskom?
Postovana, 20og jula mi je isteklo porodiljsko bolovanje sa lromvim detetom,radni odnos je nastavljen,sada sam trudna I otvoreno mi je trudnicko bolovanje.Da li mi mozete reci kolika je visina porodiljskog,da li u obracun ulaze Samo ova dva meseca od kada sam se vratila na posao Ili I prethodno porodiljsko?
Kad vidim ovako nešto jasno mi je što su sve gori zakoni za trudnice. Pa ti za dva deteta ne radiš 4 godine. Znaci ispade trudnoća bolest, pa čim zatrudniš ideš na bolovanje.
Radim u školi, poslednje dve godina imala sam pun fond to jest 100%radnig vremena, medjutim fond mi se septembra smanjio da li se meni zbog toga naknada računa manja ili se samo uzima prosek zarade u poslednjih 18meseci. Inače imam ugovor na određeno.
Imam situaciju da sam pre otvaranja trudnickog bolovanja bila prijavljena 6 meseci na minimalac. S'obzirom da se ostali meseci koji mi fale za prosek od 12 meseci takodje racunaju kao minimalna zarada u RS, znaci da cu svakako dobijati iznos minimalca Ili sam se prevarila ?
Zdravo imam jedno pitanje. Radila sam u prethodne 2 firme po god dana. Pa sada radim u novoj 3mes. Da li po nekom novom zakonu mora da se bude u radnom odnosu 12mes u ovoj firmi ukoliko zelim da idem na trudnicko? Izmedju prethodne dve firme nisam imala prekid ni jedan dan. A sada izmedju prethodne i ove firme imala sam nekih 5-6 dana. Da li bih imala pravo na trudnicko?
S obzirom da pise da za trudnicko bolovanje “U obračun naknade zarade ulaze sva primanja ostvarena u prethodnih 12 meseci. “ po ovom novom zakonu. Da li to znaci da se uzima prosek poslednjih 12 plata znaci i sa bonusima ili samo osnova zarade?
Hvala!
Kako se ce biti obracunato trudnicko? Na pp sam bila od 2.9-8.12,od tadasam sa ugovorom o radu. Od 18.8na trudnickom bolovanju?
Poštovani,
Trudna sam treci put,nazalost druga trudnoca se zavrsila porodjajem ali je beba nakon 2 dana preminula,da li cu ja imati pravo na dvogodisnje odsustvo sa posla nakon treceg porodjaja ili godinu dana s obzirom da je druga beba preminula?
Zdravo
Ista situacija je bila kod mene samo da je prva beba preminula i sad vec imam 2 cerka,znaci 2 dete i 3 dete....i da imas pravo na dvogodisnje odsustvo! Moja 3.cerka je rodjena u 2019 god i pocinjem da radim uskoro negde 2021 februar-mart! Pozdrav i čestitam
Hvala puno na odgovoru. I hvala na cestitkama. Samo da bebe budu dobro pa cemo sve lako.
Poštovani, imam kompleksnu pravnu situaciju pa se nadam odgovaru.

Zaposlena sam po ugovoru o radu i treba krajem novembra da otvorim porodiljsko bolovanje (ne koristim trudnicko bolovanje) jer mi je termin porođaja 4.januar. Medjutim zbog korone, poslodavac je naredio rad od kuce i ja sam se preselila kod buduceg oca deteta u Crnu Goru (nismo još venčani).

Ja cu u novembru podneti u Beogradu zahtev za otvaranje porodiljskog bolovanja 45 dana pre termina ali moram da se vratim u CG jer mi u BG nemamo gde da živimo.

Moje pitanje je šta će se desiti ako se porodim u CG? Da li će RFZO tražiti neki papir iz porodilišta da bi legla uplata naknade sa porodiljskog? Kako ide ta procedura kad se preda zahtev pa do prve uplate? Nigde na internetu nisam našla ovako detaljan info pa se nadam da možete da mi odgovorite ili me uputite na nekoga da pitam.

Hvala, pozdrav,
Vesna
Papiri za otvaranje porodiljskog se predaju najkasnije 28 dana pre termina porodjaja. Medjutim, zahtev se ne obradjuje dok se nakon rodjenja ne dobije JMBG bebe. E sad, u Srbiji se prijava novorodjenceta vrsi elektronski u porodilistu, ne znam kakva je procedura u CG. Takodje proverite i da li cete morati da platite porodjaj u CG, cini mi se da nase zdravstveno ne pokriva troskove porodjaja.
ono sto ja znam jeste da vi otvarate porodiljsko bolovanje najkasnije 28 dana pre termina, a najranije 45. kad predate u Sekretarijatu grada dokumenta oni vam daju delotvorni broj vaseg predmeta i ukoliko nesto treba od dokumentacije kontaktirace vas telefonski. E sad resenja stizu postom ali pretpostavljam da se moze navesti bilo koja adresa ili da se resenje podigne licno.
Nakon toga uplata ide na ziro racun koji ste naveli bez ikakve dalje procedure.
Npr meni je bila "losa" prva doznaka i zvali su me da iz firme to posalju elektornski,aja sam tad bila bas u porodilistu.zavrsili to telefonski sve
Ja sam preduzetnik, radnja se vodi na moje ime vise od godinu dana. Kada sam otvorila porodiljsko bolovanje vodjena je na mene otprilike osam devet meseci. Doprinose mi je placala drzava jer nisam prethodno koristila usluge biroa i novcanu nadoknadu pa je to bila povoljnost. Međutim, meni se uopste nije isplatilo niti uracunalo to za porodiljsko iako je sve izmireno i vide se uplate plate i doprinosa. Kazu da se ne podudara neka sifra za tu isplatu. Interesuje me da li imam prava na to porodiljsko koje se obracuna jer je radnja na moje ime i sve je izmireno iako je drzava placala doprinose? Proslo je vec sest meseci otkako sam na porodiljskom bolovanju a nisam primila ni jedan jedini dinar koji je trebalo da primim s obzirom da je sve uplacivano. Molim Vas da mi pomognete jer prosto ne znam kome da se obratim. Nadležni za ovo pitanje u mojoj opstini navodno ne dobijaju brojeve koje imaju da zovu ili ne znaju kome treba da se obrate. Pisala sam i zvala ali nikako nemam odgovora. Takodje sam ovlastila drugo lice da vodi kafanu dok sam ja na odsustvu znaci nema prekida rada a doprinosi se Takodje uredno isplacuju.
obzirom da sam direktno iz porodiljskog otisla opet na trudnicko, da li mi mozete reci ili objasniti kako da izracunam, kolika ce mi biti primanja na trudnickom, a koliko na novom porodiljskom?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »