Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
36
Ostavite komentar
Radila sam 8-9 meseci kod poslodavca i primala 100% po starom zakonu. Bila na porodiljakom pa vezala novo trudnicko, sto je sada po novom zakonu. Da li neko pouzdano zna kolika je naknada za trudnicko, a koliko za porodiljsko? Hvala
Molim vas za pomoc. Unazad 18 meseci radim (10 meseci na ugovor o radu a poslednjih 8 ugovor o pp). Otvorila sam trudnicko 1.februara. Da li ja imam pravo na trudnicko bolovanje ili samo na porodiljsko? U firmi u kojoj radim ne znaju i nisu zainteresovani da mi objasne.
radim id 20 decembra u fabrici leoni radila sam mesec ipo i otvorila bolovanje trudnicko odsustvo kolka meni plata moze da bude ovako plata iznosi 35000 koliko sleduje meni
Oko 2000 din.
Da li neko zna koliko se čeka na isplatu porodiljskog u Beogradu od momenta otvaranja istog?
Za isplatu porodiljskog se ceka dva meseca od dana otvaranja. Nakon toga su uplate redovne svakog 21-og u mesecu.
Radim u skoli, trudnoca je na pocetku i nemam tegobe ali se bojim da mogu pokupiti od dece razne viruse i boginje a i stres sigurno nece pomoci. Da li imam prava na odrzavanje trudnice ili to mora da odobri lekar tj. komisija? Kalvi su kriterijumi za to, da li bas mora da bude problema ili moze da se dobije zbog mucnina i slicno?
sve mozes ako je lekar voljan da ti pise. komisija kako sam cula nikoga nije vratila ali postoje odredjene dijagnoze koje moraju da ti pisu.
Ja nisam imala nikakvih problema oko otvaranja trudnickog, iako mi je trudnoca uredna. Moj ginekolog mi je dao prvih mesec dana, komisija te nista ni ne pita ☺️
Tvoj izabrani ginekolog iz Doma Zdravlja ti otvara bolovanje ukoliko za to postoje indikacije. Prvih 30 dana se otvara bez Komisije. Svaki naredni mesec bolovanja ide uz odobrenje Komisije.
Moja trudnoca je rizicna od pocetka pa su meni vez problema produzavali bolovanje, ne znam kakav je slucaj sa "normalnim" trudnocama. Svakako mora postojati neka terapija na osnovu koje se daje misljenje da si u riziku od pobacaja npr Utrogestan.
Pozdrav
Ja sam trenutno na porodiljskom, ali sam ostala u drugom stanju. Da li imam pravo i na trudničko odsustvo ili ne?
naravno da imas pravo ali s obzirom da je i porodiljsko i trudnicko 100% plate sacekaj da ti istekne porodiljsko pa onda otvaraj dalje bolovanje.
i ja sam bila na porodiljskom,i saznala sam da sam u deugom stanju,tak kada mi je isteklo porodiljsko ja sam otvorila novo trudnicko. pozdrav :-)
Juce mi je stiglo resenje za porodiljsko bolovanje i odbijena sam, dakle 0 dinara cu primati u narednom periodu. Nemam 18 meseci vezanog radnog staza i zbog toga sam kaznjena. Ne znam da li sam se ikada osetila ovako ponizeno kao sad. Hvala drzavi i svima onima koji su doneli novi zakon koji radi na tome da podize natalitet.
Ja sam imala samo 6 meseci (bez trudnickog) radnog staza vezanog i dobila sam porodiljsko, ne kapiram kako su mogli da te odbiju, iako imas mesec dana radnof staza pre otvaranja trudnickog i porodiljskog imas pravo na naknadu jer oni zbir plata za poslednjih 18 meseci dele sa 18, tako da ja sa mojih 6 meseci radnog staza imam oko 11000, zali se na donesenu odluku.
Kako ste odbijeni, koliko sam razumela ne moramo da imamo vezano 18 meseci . Npr ako ste radili 10 meseci pa niste radili 3 pa onda opet radili 3 meseca vama se deli tih 13 plata sa 18 i dobija se iznos za porodiljsko.
Ako vam je resenje na 0 dinara, to znaci da 18 meseci pre trudnoće niste radili. Pošto se to zove porodiljsko odsustvo nemate sa čega ni da odsustvujete, ali imate pravo na naknadu za nezaposlenu porodilju.
Da li neko zna da li imam pravo na porodiljsko i gde da ga otvorim,posto u trenutku saznanja da sam trudna nisam bila u radnom odnosu? Treba da se porodim za 10 dana ,a ja ne znam koga da pitam.
Porodiljsko bolovanje, tj odsustvo sa posla znaci da odustvujete sa posla. Ako ne radite nemate sa čega da odsustvujete. Srdačan pozdrav
Sta se desava u situaciji kada zena za vreme porodiljskog odsustva za prvo dete ostane u drugom stanju?
Kako se onda obračunavaju sledece trudničko i porodiljsko bolovanje za to drugo dete?
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Namirnice na koje su deca najčešće alergična, bebama treba polako davati »
Sezona najslađeg voća je u toku. Saznajte da li smete da jedete jagode ako ste trudne ili dojite bebu? »
Da li znate sve što bi trebalo da znate o ženskom polnom organu? »