Komentari za tekst "Evo kako Zakon diskriminiše mame preduzetnice?"

Komentara
22
Ostavite komentar
sam preduzetnik, radnja se vodi na moje ime vise od godinu dana. Kada sam otvorila porodiljsko bolovanje vodjena je na mene otprilike osam devet meseci. Doprinose mi je placala drzava jer nisam prethodno koristila usluge biroa i novcanu nadoknadu pa je to bila povoljnost. Međutim, meni se uopste nije isplatilo niti uracunalo to za porodiljsko iako je sve izmireno i vide se uplate plate i doprinosa. Kazu da se ne podudara neka sifra za tu isplatu. Interesuje me da li imam prava na to porodiljsko koje se obracuna jer je radnja na moje ime i sve je izmireno iako je drzava placala doprinose? Proslo je vec sest meseci otkako sam na porodiljskom bolovanju a nisam primila ni jedan jedini dinar koji je trebalo da primim s obzirom da je sve uplacivano. Molim Vas da mi pomognete jer prosto ne znam kome da se obratim. Nadležni za ovo pitanje u mojoj opstini navodno ne dobijaju brojeve koje imaju da zovu ili ne znaju kome treba da se obrate. Pisala sam i zvala ali nikako nemam odgovora. Takodje sam ovlastila drugo lice da vodi kafanu dok sam ja na odsustvu znaci nema prekida rada a doprinosi se Takodje uredno isplacuju.
Šta se dešava kada se zatvori radnja da li onda ima porodilja prava na neka primanja od drzave
Predsedniče daj te nam nas hleb... Ne otima te odusta nase dece. Srbijo zemljo.... Placi. Zamislite da nemate vi novca ni za hleb a preduzetni od silnih vasih taksi prema drzavi. A troje dece treba izgajiti.. Ukidas nam pravo. Oboje za svaku osudu
Cisto sranje od zakona i zakonodavaca. Politicari kako bi ste vi ziveli sa 12000din a imate malu bebu? znate li koliko kostaju pelene,koliko pakovanja treba mesecno u prva tri meseca bebinog rodjenja, a tek sva oprema????? A kad se blize izbori izlazete narod ohohooo. bednici,sramota kakva je Srbija!!!!
Niste dobro informisani. Poslovođa je neophodan za trudničko, ali ne i za porodiljsko bolovanje. Preduzetnica ne mora ni da zatvori radnju ni da imenuje poslovođu, jer po zakonu joj pripada pravo na ostale naknade i ima prava da redukuje svoje radno vreme kako joj odgovara.
postovani,

ja imam jedan slucaj ovako, ja sam preduzetnika i koristim olaksice da ne se placujem porez i doprinos za 12 meseci sto je za novo preduzetnike i moja neto plate je 35.000,00din, da li mozem ja da krositm porodiljsko bolovanje ili ne?
Da li bi neko znao da mi objasni samo postupak za ostvarivanje naknade? Da li moram otvarati bolovanje kod ginekologa? Od kog datuma se stavlja radnja u mirovanje?
nemam reci sramota da li smo mi mame preduzetnice neka posebna vrsta koja treba da izumre?ili mi mame preduzetnice ne treba da redjamo decu? stidite se vaseg zakona!!!
Kao i vecini koleginica, Meni ie osnovica 60 000 i ja ako zelim da mi ide staz tokom porodiljskog , posto trudnicko ocigledno necu imati jer ne ulazi u prosek, nakon placanja poreza i doprinosa, ostaje mi 14000!!! Sta je to?? Neka sprdnja? Ni minimalac! U prvoj trudnoci osnovica mi je
Bila 38000 i dobijala sam 24000 plus jednokratna pomoc. Ovo sad nije dovoljno ni za ratu kredita!!!!
Ja sam mama preduzetnik, trenutno na porodiljskom.
To što se deli sa 1.5 tj što se porodiljama isplaćuje samo neto je bilo i do sada. Svakoj porodilji tj svakom zaposlenom se isplaćuje NETO plata. Bruto znači vaša neto plata + pprezi i doprinosi. Dakle taj deo je potpuno logičan.
Ono što nije logično, a nisam sigurna ni da je tačno, je da država neće plaćati poreze i doprinose u toku ovog perioda s obzirom da pokriva stalno zaposlenim mamama. Možda je do zabune došlo zato što neto platu pokriva socijalno, a poreze i doprinose pokriva/refundira opština.
Naravno u toku porodiljskog mama preduzetnica stavlja firmu u mirovanje, jer u tom periodu nece raditi.
Pozdrav Mirjana,

Interesuje me, posto pise da ste bili mama preduzetnik na porodiljskom, da li Vam je drzava uplacivala doprinose? I koliko su bili azurni sa uplacivanjem naknade?

Hvala,
Marijana
a ako ne zeli da stavi firmu u mirovanje?
Vise od ove nepravde me boli to sto ce ovo ovako proci ispod radara....I niko se nece pobuniti....a gomila kategorija zena trudnica i porodilja je potpuno ugrozeno i obespravljeno. Da, pisacemo i objavljivacemo po fejzbucima, zalicemo se jedna drugoj sapatom i tako....dok ne dodju problemi oko vrtica i sve ostalo sto nas ceka...pa zaboravimo...i tako u krug
Ovo je stvarno bezobrazluk kako vas nije sramota, treba da se stidite..!!!
Stvarno nas unistavaju. I posle kazu radjaj, pa kako da zivim i hranim to dete, a gde je sve ostalo kao npr. racuni...
Slazem se da treba da reagujemo nekako, al ima vide onih sto nece da se pobune, nego mi koji hocemo.
Nemojte da vas ovakvi textovi plase da odustajete od dece ili poslovanja koje ste zeleli. To nema nikakve veze jedno s drugim. 90 posto zena je prijavljeno za minimalac od 23000 i to dobijaju na racun, a preduzetnici zaradjuju bar 60.000 din tako da se ni jednom preduzetniku ne isplati da zatvara radnju zbog odsustva. Treba vam neko za prvih 6 meseci da ga imenujete kao poslivodju a nakon toga cete i same polako da se ukljucujete. A sa godinu dana vec sve ponovo preuzimate. Ne traje porodiljsko godinama da bi se sad pravila frka oko toga. To je jako kratsk period koji brzo prodje. Zato mame buduce slobodno otvarajte sta god zelite, radite ono sto zelite tko cete i imati. Ovakvi textovi kao da sluze da vas sapletu.
Prosto ne znam šta bih pametno rekao na ovaj komentar.
Nije ovde pitanje ni koliko ko platu ima ni koji period traje bolovanje, već je reč o čistoj diskriminaciji preduzetnica gde one nemaju ista prava kao svi ostali zaposleni, a jednako plaćaju sve poreze i doprinose po zakonu.
Nego umesto da se stimuliše generalno rad preduzetnica na ovaj način se spurava.
Neka ima i plaća minimalac od 23000 kako je rečeno gore u tekstu, ali zašto nema pravo na taj minimalni iznos da dobije pripadajuću naknadu kao i svi ostali zaposleni, već je država smislila fantastičan način da i tu umanji maksimalno davanja.
u ovoj drzavi trebas da budes i moler, i zidar, i pekar, zavarivac, mehanicar, pravnik, advokat, finansijski direktor i masinovodja,a uz to da budes i zena, i majka, i supruga naravno sa osmehom na licu kao da imas platu milion dolara i da ti je sve na mestu.
Sram nas bilo! Kako mi je uopste palo na pamet da budem i majka i preduzetnica?! Diskriminacija na nivou!
Dakle ovo stvarno nema smisla ovo je neverovatno da li je moguce da su stvarno doneli takav zakon? Ovo je za svaku osudu, pa ljudi kako vi mislite da ta zena izdrzava dete, ovim zakonom su kaznjene i diskriminisane sve zene koje se odluce da rode? Ako imas vecu platu smanje ti, ako si preduzetnica uzece ti sve sto mogu, ako spojis dve trudnoce ti si kriminalac pa ovo stvarno nema nigde! Doslo je vreme da se podignemo svi i da se izadje na ulice nema nam druge!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Zdrava ishrana i vežbanje trebalo bi da budu jedan od prioriteta u odgoju i odrastanju dece »
Žitarice ili cerealije su prema najvećem broju preporuka prva čvrsta hrana koju beba treba da proba. »
Tim naučnika iz Londona izvršio je pregled i analizu 32 studije »
Kolektivni imunitet meri se brojem imunih u jednoj populaciji »