Komentari za tekst "Izmene Zakona o podršci porodici - povećava se gornji limit naknade zarada na porodiljskom odsustvu"

Komentara
17
Ostavite komentar
Da ja sam bila na porodiljskom od 2018,tada sam primala 31000,od 9.10.2020 sam opet na porodiljskom i to sam rodila blizance i primam 27000,sramota,niko me nepita kako izlazim na kraj,jos kad su mi rekli da cu do kraja porodiljskog imati istu platu,a kao u zdravstvu podizu platu,da a nama na porodiljskom iz zdravstva 🦶🦶🦶
Dok ste na bolovanju ne povećava se plata jer primate naknadu zarade obračunatu na osnovu proseka plata pre trudnoće.
Strašno je to što jedna žena preduzetnica koja sama radi i nema zaposlenih, i prinudjena je zatvori svoju firmu kako bi održavala trudnoću- nema ama baš nikakvu podršku države kada ostane u drugom stanju. Iako je godinama unazad redovno plaćala poreze i doprinose. Sada kada je sprečena da radi ostaje bez ikakve naknade. Sramota!!!
O kakavom natalitetu priča ova država.
Sta je sa trudnicama koje idu na porodiljsko pre januara 2022?
Utvrđen je donji limit iznosa naknade zarade, odnosno naknade plate za vreme porodiljskog odsustva, u visini minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja prava.
Utvrđen je ili će se to tek menjati?
A sta ce biti sa mamama koje su godinama unazad ostecene to nikoga nije briga.meni su oba porodjaja bila u tom periodu i primala sam i sad primammanje od minimalca.sramota!
Sramota je u kakvoj drzavi zivimo! Mama cetvoro dece, prifesorka srpskog jezika, prima bolovanje u iznosu od 48000 dinara, a zakon brine za mame koje umesto 400000 primaju 210000 dinara! Pa da smo placeni za svoj rad posteno, ne bi nam bio problem da nam se enormno visoka plata smanji za vreme porodiljskog bolovanja, na opet veoma visoku sumu.
Draga Tijana, kad kažete da majka četvoro dece prima 48000 a zakon brine o majkama koje umesto 400000 primaju 210000, ta rečenica se ne može tumačiti ovako ili onako, vrlo je jasna. Polupismenih ima ali su zato tu profesori srpskog da ih opismene na vreme. Ako nisu zauzeti gledanjem u tuđi novčanik, naravno.
Ocigledno je da citate, a ne razumete procitano, pa da ste razumeli, shvatili biste da se moj kriticki stav odnosi na drzavu i na zakon, a ne na pomenute majke. Ali ovu drzavu vodi polupismen svet, pa zato i jesmo tu gde smo. Zato napustam ovaj portal, a uakoro i drzavu.
Zakon treba da bude dobar za sve, a od početka primene ovog zakona oštećene su mame preduzetnice i mame sa visokim primanjima. To što Vi imate mala primanja nije odgovornost žene koja ima, po vašim kriterijumima, enormnu platu. Sramota je što tako komentarišete.
Ta, kako kažete, enormno visoka plata je zarađena. Na tu platu plaćeni porezi i doprinosi. Nije na Vama da sudite šta je nekome dovoljno niti ta žena treba da se Vama izvinjava zato što ima dobar posao i platu.
Zakon bi trebalo da brine o svima. Pa i o mamama koje placaju doprinose na punu platu, a dobijaju znatno manju sumu na porodiljskom bolovanju.
Draga Tijana, kao mama 3 dece koja je ima ova visoka primanja koja Vam bodu oci, recicu samo da ja nisam imala radno vreme, da su na moju zaradu uredno placani apsolutno svi porezi, da sam platila dodatni porez na zaradu,da maksimum odsustva sa posla zarad porodiljskog i nege deteta koji sam koristila je 7 meseci. Ja sam za to da niko ne prima manje od minimalca ali i da 2200 zena ( koliko u Srbiji ima platu vecu od limita) imaju naknadu koju su ostvarile i za koju su porezi uplaceni u budzet.
Apsolutno se slazem sa Milicom. Placam godinama drzavi poreze i doprinose na punu platu, a kada 12 meseci treba da dobijem naknadu, oni je ogranice na 3 prosecne. Zasto poreze koje placam ne ogranice na 3 prosecne? Pored toga, umesto da zene podrzavaju jedne druge, nekoliko puta sam videla slican komentar kao sto je Tijanin. Niko nam tu platu nije poklonio, u vecini slucaja ona ide sa mnogo odricanja, dugog usavrsavanja i nepostojeceg radnog vremena.
Sta to znaci za nas koje smo trenutno na porodiljskom?
Nista. Samo za mame koje se porode posle 1og januara 2022. Prosto nismo imale srece u ovom 'krugu' zakona. Da znam da novac koji nam je oduzet ide svakog meseca mamama kojima je potrebniji, sa zadovoljstvom bih prihvatila takvu odluku. Ovako - novac ide drzavi koja nam zauzvrat daje jedno veliko nista sa pocetka poruke.
Ništa... Od januara 2022. stupa na snagu, jedino za sledeću bebu 😉
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »