Komentari za tekst "Istraživali smo: Kako hranimo naše bebe?"

Komentara
46
Ostavite komentar
Pozdrav, posto sam nova na forumu i ne znam dal sam bas nasla pravu temu ali imam jednu nedoumicu.. Mene zanima kako hraniti bebu kada se nadjemo negdje u putu ili gostima.. Beba ima 1+ od pocetka je odbijao da doji iako sam ja bila uporna u tome (svasta nesto se izdesavalo, tako da sad je samo na flasici) sad se izdajam i dajem moje mlijeko na flasicu ee zanima me kako to mlijeko cuvati i ponijeti ako negdje idemo na neka 3 il 4 sata ?? Da li je dobro cuvati mlijeko u flasici i npr ako je bilo u frizideru dal moze biti na sobnoj temp u nekom periodu od 3h i da se onda ugrije?

Izvinjavam se ako nisam bas dobro objasnila.. nadam se da ce neko imati slicno iskustvo i da mi da savjet

Ja sam neko ko nije slavno izasao na kraj sa dojenjem, jer mali nije umeo da sisa u pocetku pa sam u svom neznanju kolicinu mleka vremenom izgubila. Ne sumnjam da zene imaju i mnogo vece probleme po pitanju mleka i samog dojenja, ali....
Ja sam posle 15 dana bila na ivuci da odustanem i nisam zahvaljujuci svom muzu i ocu koji su bili tu da me bodre i podrze. Od pocetka i dojim i dohranjujem, a zasto dohranjujem je duga prica i krivim nezanje svoje i neznanje pedijatara. Danas ne dojim puno, jer se kolicina mleka smanjuje cim ss bebi uvede dohrana, ali pre svakog obroka ponudim obe dojke da uzme koliko ima, i on to bas voli. Pored hranjenja sisa je odlicna uspavanka 😉
Verujem da zene cesto ZAISTA nisu u mogucnosti da doje, ali takodje verujem da mnoge zene prerano odustanu.
Mislim da nema mesta vredjanju jer sam ja bila jedna od tih koje su umalo odustale. Treba se dobro informisati, i nikad ne pomisliti da ''nemam dovoljno mleka'', jer priroda je stvari drugacije zamislila. Niko nije rekao da je pocetak dojenja lak, i mislim da svaka zena koja resi da ima dete treba da pokusa da doji - koliko toliko. Oseca ce se bolje i izgradice jak imuni sistem svojoj bebi.
AD je nesto sto nam je svima nadohvat ruke, i vrlo je jednostavno posegnuti za tim, kao sto sam i ja iz brige za svoje ''gladno'' dete posegla.
Zene koje se vredjaju znaju da mozda nisu dale sve od sebe, kao sto mislim da ni ja mozda nisam, a smatram da je to duznost i odgovornost svake majke.
Zene,imate na fejsu grupu Rodina SOS grupa za dojenje,tamo su strucne savetnice za dojenje koje vam mogu pomoci oko mnogih poteskoca oko dojenja,mnogo toga korisnog mozete procitati,tako da ko ima fejs neka se uclani u grupu,korisno je.
Bozeeeee...pa ima li kraja ????
Naravno da je majcino mleko najbolje za njenu bebu ali kad neide-neide...Ja sam prvog sina dojila 14,5 meseci kada je sam odlucio da prestane a sad dojim i drugog pa se nadam da ce se ugledati na starijeg brata.
Zbog toga sto dojim NESMATRAM sebe boljom majkom od onih cija deca piju formulu.Cak sta vise s prvim detetom sam uvek imala kutiju aptamila u rezervi za ne daj Boze.
Umesto jedna drugoj da budemo podrska,ovde se prepiremo i raspravljamo.Svaka od nas radi ono sto smatra da je najbolje za njeno dete i ko smo mi da to osporavamo i omalovazavamo...zbog stava nekih majki,koje doje, o formuli ponekad me bude sramota da kazem da dojim i da potpuno podrzavam one koje to necine iz opravdanih razloga.Beba treba da bude srecna,sita i da lepo napreduje.Ako put do toga vodi preko formule-samo napred.Cime bi hranile decu da nemozete da dojite ako toliko pljujete po formuli ? Ne kaze se dzabe - nikad ne reci nikad-...
P.S stariji ide u jasle i ja sam prezadovoljna njihovom ishranom...svaki dan je drugaciji i dorucak i rucak(posle rucka ide kuci) a po jelovniku mozda 1 u 2 nedelje su za uzinu imali puding...Uvek je rucak sa mesom bar 2 vrste povrca i neka vocka posle.Na njihovu ishranu apsolutno nemam zamerke.
Pozdrav za sve mame i njihove bebice.
Zamolila bih urednike Bebca, da na isti nacin kao sto su javno trazili reakciju premijerke za plate trudnicama, zatraze reakciju i za jelovnike za decu u vrticima. U ovom clanku se samo osvrce na roditelje, a deca "visom" silom u jaslama i vrticima sticu veoma nezdrave navike, a svi znamo da zdravom ishranom samo u drugoj polovini dana te lose navikene mogu da se poniste.
Hvala unapred
Danas sam uzela primer jelovnika u jaslicama, jer mi beba krece u iste u septembru, kad ce imati punu godinicu. 5 dana u nedelji dobijaju slatkise za uzinu, svaki drugi dan pastetu za dorucak, margarin, dzem, virsle....a sve vreme se trudim da je hranim najkvalitetnije moguce, i onda ce u jaslama da je nahrane namirnicama koje cak ni ja ne jedem...a tetkica iz kuhinje samo ponavlja sve isto k'o i kuci. Zaista neverovatno!
Vi kudite familiju sto vam daje savete oko hrane za vase bebe a vi to ovde isto radite. Svako neka radi sta misli da je najbolje za svoje dete i molim lepo. Ja dojim dete vec 6 meseci ali sam mu isto tako dodavala i dozu dohrane kada primetim da je ostalo gladno, i ko ste vi ili bilo ko drugi da mi kazete da gresim ako je dete zdravo, pravo, veselo i sa urednim nalazima. Kao sto se vecina ovde zgrazava nad cinjenicom da neke majke ne zele ili ne mogu da doje i meni je uzasno da neko doji dete od 2 ili 3 godine (namerno ne pisem 24 ili 36 meseci jer mi je to kretenski) pa ne skacem zenama za vrat. Doji ga do punoletstva, tvoja volja.
Uvek se neko dize u nebesa i uvek se neko promadje uvredjen! Svaka je najbolja mama na svetu, ima isuzetaka, to je strasno, a ne hranjenje beba. Jedno je kratko pilo moje mleko, ja se izmuzavala, posle ad. Druga dva su sisala po dve godine. I jedina razlika je to sto se dojena deca vise vezu za mame, i mame za bebe. Jer dete koje pije ad, s godini dana mozda samo vec uzme flasicu i cao mama, a ono koje sisa, mora kod mame. Niti je samostalno ono koje pije ad, niti je ovo koje sisa. Mnogo je vise vazno dalje vaspitanje i usmeravanje i za samoatalnost i za povezanost s mamom, pa i tatom. To prvo dete je cesce tata hranio s flasicom, ali je vise privrzen meni. Deca zaborave i da su imala flasicu i da su imala dude i da su sisala.. ali pamte druge dogadjaje sa roditeljima. Pozdrav svima!
Šest meseci sam na svaka tri sata izmlazala pumpicom. Možda bi i duže da sam snage imala ali nakon svega odustala sam. Beba rodjena sa 1kg prvi put je videla nakon 10 dana a pokusala podoj nakon 2,5 meseca. Nikada nije sisao ali je pio moje mleko. Žene, sve se može kad se hoće a i kad se mora. Treba SVE probati da se održi mleko. Baš sve. Ne žalim ni ovih 10kg što sam nabacila dok sam dojila. Moj andjeo je sad kraj mene zdrav i veliki.
Muka mi je vise od vas zena-majka-kraljica gospodja.Sto ste vi bolje majke od nas koje ne dojimo?Ponasate se u najmanju ruku kao da drogiramo decu.To su klanovi zastite,propaganda ko sa tv-a.Jeste nama dosadno i ne volimo svoju decu pa im dajemo vestacko mleko a nase smo bacale dok nije stajalo.Treba da vas je sramota.Umesto da podrzavamo jedne druge mi se napadamo,koja je bolja majka i zasto.Svaka je sebi i svom detetu najbolja,a cime ih hranimo pre ce biti nuzda nego licni izbor.
Drage mame, oba puta sam se porodila u Frontu i oba puta nisam dozvolila da mi dohranjuju sestre bebu. I pored totalnog ne znanja prvog puta,čak sam se i posvađala sa jednom sestrom. Ali toliko sam bila uporna da sam plakala i dojila, i danju i noću. Hoću da vam skrenem pažnju na moj primer. Moja druga beba je posle 6 meseci odbila desnu dojku, mleka je bilo, sve isto kao i leva dojka, higijena...ali nikako da se zadrži duže od minut. Onda se lepo najede na levoj. I tako punih 6 meseci. Uvek prvo na desnoj je stavim koliko toliko da povuče i onda na levoj normalno. Leva mi je bila jako velika, a desna se smanjila skroz. Posle 6 meseci sama je prestala da traži da se dojimo i veličine su se izjednačile. Što je najmanje bitno.
U porodilistu prvih dana svaka beba dobija adaptirabo mleko dok majka ne navezba dojenje ali je mnogo bitno odmah sa pocetka stavljati je na dojke kako bi se uspostavio kontakt izmedju bebe i mame kao i sisanja. Ja i dalje dojim a beba ima 5,5 meseci ali iskreno dajem povremeno i adaptirano mleko. Znam da beba ima dovoljno mleka iz dojki ali nekad me tako dugo sisa da me izmori a nekad se toliko vrpolji i okrece da je nezaustavljiva. Inace sam majka koja mora da koristi pomocne silikonske bradavice od samog pocetka i sto puta sam do sad mislila da cu odustati jer mi je pravilo smetnju to ali onda pogledam kako moja mala uziva dok sisa celim telom i meni bude milina kad je gledam kako sisa. Sad kazem dokle god imam mleka davacu joj ;)
Možda tamo u Srbiji. Moje dete u porodilištu nije okusilo kapi jedne ad mleka. Kod vas sestre tutnu flašicu samo da ih ne slušaju da plaču.
sta cemo sa decom koja su od 12 meseci ujaslicama, pogledajete njihov meni. secer svaki dan
Zene se dovode u zabludu jer iz mog licnog iskustva nakon oba porodjaja dojila sam moje bebe oko mesec i po i posle toga ni kapi mleka a dotle mogla sam celo porodiliste u visegradskoj da podojim koliko sam mleka imala i kako to strucnjaci objasnjavaju? Niko nije mogao da mi pomogne. Tako da nije sve ono ko hoce i moze jer htela sam i mogla do trenutka kad je stalo.Ne treba suditi dok ne iskusis na svojoj kozi.
Eto moje nijedno ni drugo nisu pili antibiotik sto ne znavi da nece pa i da su pili nista tragicno znam i za slucajeve gde su dojena deca zavrsavala u bolnicama na antibioticima. Nema pravila dojila ili ne isto ti je i sve je za ljude.
Ja još uvek imam mleko ali dete krupno i vrišti za Aptamilom. Džabe cepam i supe, i jaja, ovas, Hipp čaj za trudnice, mleko, jogurt, meso, jabuke...Aptamil jači a moje mleko mu dodje da zasladi.
Što predsednik nije predložio smanjenje cene dohrane, to bi svima značilo? Pelene ko nema para i može i na ruke da pere...šta da radi onaj ko nema para sa dohranom?
A sta raditi kad beba nece dojku? Pita vas majka troje dece. Prvo dvoje dojila po godinu dana, a trece do cetvrtog meseca. I odjednom drama. Vristi, gura se od mene....Nekoliko nedelja sam izmuzavala svaki podoj, a onda vise stvarno nisam mogla. Jer imam jos dvoje dece, koja trebaju svoju mamu, zdravu u svakom smislu. Tako da, drage moje, radite po svom osecaju i ne slusajte komentare. Jer svi oko vas znaju bolje od vas, a kad zena pukne psihicki, onda se iscudjuju sta joj bi. Poz...
Stvarno me zanima kako neko moze na ovakav komentar da lupa minuse?! Ja sam dojila bebu, mesec ipo i bukvalno preko noci nisam imala ni kap mleka, a sve sam slusala patronoznu sestru i pedijatra i doktore ali prosto nema mleka nema i sta cu kupila sam bebi mleko ,hvala Bogu porasla je nista joj ne hvali, tako da pametnice koje misle da mleko ne moze da stane i da je stvar volje volela bih da vas vidim u nasoj kozi onda bi cutale sveznalice jedne.. ! Živimo u zemlji gde sve mora da se osudjuje kao da mozemo sve da kontrolisemo haha
Ja nazalost ne mogu da kazem da sam dojenje dozivela kao lepo iskustvo! Secam se da sam bila odusevljena prilikom prvog podoja, ali me je toliko muka sustiglo u 20ak dana da se tog osecaja ne secam! Imala sam previse mleka, stvarale mi se grudve i upale kroz sat vremena dok spavam jer sam prvih dana imala rutinu podoj, pumpica, podoj, pumpica, nikad da se isprazni, troje sam ih mogla dojiti. Sin ima ostru vilicu i koliko god da dobro uhvati pravio mi je ragade, pa jos je zilav i u toku dojenja 10 puta sa bradavicom u ustima se vrti tamo ovamo i to naglo. Obloge, masiranje, izmlazivanje, dojenje, preparati svakakvi za bradavice, vise sam se grudima posvetila nego detetu, samo da ga dojim! Bolovi nepodnosljivi, slucajno ako me muz pipne dok se okrece u krevetu ja placem od bolova, ma ni peskirom posle kupanja nisam mogla da se pipnem kolko su bolele. Prilikom svakog podoja tresem nogom dok krene, posle mi je nekako lakse. Na kraju, kad sam uspela da se resim i grudva i upala i bolova, ostale samo ragade, a mleko se nenormalno smanjilo. Bila sam i dalje uporna, ali bilo ga je sve manje i manje i manje, dok nije spalo na 10ml iz obe za celi dan! Sutradan mi je stalo u levoj, a u desnoj sam imala narednih 4 dana po malcice i to samo uvece izadje par kapi. Tako da u mom slucaju nije bilo ni lakog odustajanja a i od 28 dana sto sam dojila dete 12 dana mu nije bilo dosta, cak je stalno gladan bio, po sat vremena ga dojim i opet gladan, stolicu jedva da je imao, grcevi ga mucili, nije spavao po ceo dan i stalno plakao. Sad mu je 35.dan, ja nemam ni kap mleka vec 7 dana, pije AD i nema grceve, nema plakanja, spava fino, redovna stolica... U mom slucaju, ne zbog mojih muka i bolova, vec zbog detetovog praznog stomala i silnih suza, laknulo mi je kako smo presli na formulu, a takodje niko me ne moze ubediti u odnos ponude i potraznje!!!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »