Komentari za tekst "Da sam trudna u nekoj od ovih zemalja..."

Komentara
18
Ostavite komentar
Ne može ni u Srbiji carski rez na zahtev, makar ne zvanično, mito je drugo. I ne znam za privatne
Jel' ima koja mama u Češkoj u Pragu da zna kakva je situacija vezano za porođaj?
Ima :) situacija odlicna, uslovi super :) porodiljsko je manje nego u srbiji
U BiH je porodjaj besplatan (ako imate zdravstveno osiguranje) u svim drzavnim klinikama, u vecim klinikama mozete besplatno koristiti sve vrste analgezije kod prirodnog porodjaja, dok carski dozvoljavaju samo ako je opravdano, ali opet mozete izabrati punu anesteziju ili spinalno-epiduralnu. Tako je bar u Tuzli. Muz uz prethodnu najavu moze prisustvovati porodjaju i tada dobijete sobu. Porodiljsko je 1 godina, ali ga mozete poceti koristiti 28 dana prije porodjaja, pa se i to uracuna. Naknada plate je u RS puna plata, a u FBIH zavisno od kantona do kantona, ali nigdje nije puna osim kod drzavnih sluzbenika i ako sam poslodavac to zeli na svoj teret. Velika je razlika kod ove naknade i tu je najveci problem, a ima i poslodavaca koji uslovljavaju otkazom raniji povratak na posao, jer 1 godina je pravo, a ne i duznost.
U BIH jeste besplatan porodjaj
Ali u RS tj. Banjaluci epidural placas,a carski se radi pod totalnom anestezijom nema da biras...
Muz moze prisustovati porodjaju al mora vaditi bris nosa i grla i platiti 20KM odjelo
U sobi budes sa 2-3 zene nemas svoju sobu
Porodiljsko dobijas 1 godinu po zakonu
U svajcarskoj placas 10% sam reato preuzima osiguranje. Prirodnim putem sam se porodila i verovali ili ne sve u kompletu u normalnoj bolnici je kostalo 12.000Chf. Od toga sam 10% dakle platila ja...
Izvini, koje to osiguranje imas kad placas 10%? Ja se tri puta poradjala i od prvog do poslednjeg dana trudnoce +6nedelja sve placalo osiguranje. A sam porodjaj i boravak u bolnici, pre 4 meseca je kostalo oko 5-6hiljada.
U Nemackoj je trudnoca, kao i porodjaj u kojoj hoces bolnici placen. Epidural u svakom trenutku dostupan, placen.
Majke mogu 1 do 3 godine da ostanu na porodiljskom. Ako ostanu samo godinu dana, dobijaju 70% od plate. Ocevi mogu 2 meseca da ostanu na porodiljskom sa 70% plate i pomognu mami.
Dobro navedimo i poneku prednost u Srbiji. 😊 Ne placa se porodjaj i dozvoljen je epidural besplatno svima. 😊
Jelena nisam to znala. Ja sam se porodila u Šapcu, nisam imala ni svog anesteziologa ni ginekologa i dobila sam odmah epidural cim sam zatrazila, bez problema. Mislila sam da je to svima dostupno jer uglavnom takve komentare i vidjam.
Epidural nije dostupan besplatno svima. Jer u vecini gradova u Srbiji ga nema ne postoji kao opcija..
U Grckoj je 3 meseca odsustvo, a nakon toga za sat vremena skraceno radno vreme godinu dana. Prirodni porodjaj je oko 1000 eura u drzavnim klinikama, za carski rez ne znam, verovatno je skuplji.
Eto vidite kako nam je divno u nasoj zemlji gde vas sacekaju prljavi toaleti u porodilistu i umanjena primanja tokom tih 12 do 16 meseci. Divota!
Treba napisati i kako je u evropskim zemljama gde porodiljskog odsustva skoro da nema-3meseca u Švajcarskoj pa se onda uporedjujte sa Evropom. U Srbiji se žene ne vraćaju dok beba nema 15-16 meseci. U Srbiji je trend carskog reza dok u većini bolnica nemačkog govornog područja carskog reza na zahtev nema.
da,i ja sam otvorila porodiljsko 40 dana pre termina ,tako da se vracam na posao pre nego sto beba napuni 11 meseci
bas tako! ja zivim u Svajcarskoj.. sa danom porodjaja pocinje i porodiljsko.. znaci da moram da radi do zadnjeg dana. I moram da se vratim na posao 14 nedelja posle porodjaja..
Ne znam u koju Srbiju vi zivite... ali ja moram da se vratim kad dete namiri 10 meseci, jer su mi porodilksko otvorili 43 dana pre termina. A i da sam mogla otvoriti na dan porodjaja.. 365dana (12 meseci).
Slazem se sa Vama, ja zivim na Malti i ovde je odsustvo 3 meseca i carski rez je samo u slucaju nuzde.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar
Treba Ii da opisujemo roditeljsku sreću kada shvate da uvođenje čcrste hrane bebcu pada baš u kasno proleće I tokom celog leta? »
Savršena namernica za uvođenje nemlečne ishrane , njegovo veličanstvo PIRINAČ »
Do sada je bilo neophodno javiti se epidemiologu, ipak sada je drugačije »
Objavljen nov izveštaj o broju obolelih u Srbiji »