Komentari za tekst "Da li smem da jedem jagode u trudnoći i tokom dojenja?"

Komentara
19
Ostavite komentar
Ja sam u trudnoci jela jagode kao luda iz baste,neprskane...citala sam dosta po netu da li sme,i pisalo je 8 srednjih jagoda dnevno...j tako sam radila..nikakav osip,nikakvu reakciju nisam imala..bebac sada ima 4 meseca..i jedva cekam da stignu jagode,da probam da jedem,posto dojim da vidim
Ja sam jela jagode i bebica je imala jaku alergijsku reakciju primala je urbazon tako da jedite sve ali ne u velikim kolicinama, ja sam preterala sa jagodama i evo sta se dogodilo. inace jahode su bile iz moje baste i nisu nicim bile tretirane!
Ako vam je dete osetljivo, ne preporucuju se jagode izmedju ostalog dok sisa. Meni su bile zabranjene, kasnije je beba presla na specijalnu dohranu. Tako da moze biti sve u redu, ali svakako treba konsultovati iskusnog pedijatra.
Ja sam u trudnoći jela jagode i moja ih deca jedu sad bez problema. Sve zavisi.
Ja sam ih u obe trudnoce jela,jela sam ih i dok sam dojila bebe...a njima sam ih ciste dala da jedu sa god dana-po savetu pedijatra.
Nista im nije bilo...mozda zato sto su sve to vec probali i u stomaku i kroz mleko,neznam,uglavnom,tresu se od srece kad vide jagode !
Ja dok sam dojila cerkicu jela sam jagode i ona ih sada jede bez problema, do duse nase su iz baste, neprskane. A sada u trudnoci mi je dr rekao da izbacim jagode zbog secera 😒😔 jer mi je plodova voda na gornjoj granici, a bebac dosta krupniji, 2 nedelje prednjaci. A ja ih bas bas jela i to sa slascu 😁
moje dete je dobilo reakciju na licu jer sam tokom dojenja 7 dana jela jagode svaki dan. sav se osuo. kad sam prestala osip je nestao. budite oprezne
Sve sam jela, a dete je svakako postalo alergicno.. Tako da, jele mi sve ili ne, do deteta je, a svi su drugaciji..
svaki dan mi muž kupuje 1kg jagoda. obožavam jagode, a u trudnoći ih tamanim samo tako. 🤗🎀🍓🍓🍓
Meni se pojavio osip u 25 nedelji ne znam od čega je , dosta njih mi je reklo da postoji mogućnost da je od jagoda a bas sam ih jela posto ih obožavam 😊🙃😩
Tako je meni od paradajza. Nisam ga jela nekih mesec dana,skoro sam opet pocela ali u manjim kolicinama i nema osipa :)
Iskreno,ja ih izbegavam jer ne znam cime su tretirane.
Pa onda možete da izbegavate svu hranu jer ne možete da znate čime je tretirano, osim ako sami ne proizvedete...
Po " novim" istrazivanjima od pre više od 5 godina jagode se ne nalaze na listi alergena WHO, kako mi je reklo vise pedijatara i nutricionista. Kod nutricioniste sam vodila dete jer je imalo refluks pa je zbog povracanja bio slabiji po standardima pedijatara. U pitanju su lekari qi nutricionisti nasih decjih klinika ( institut.....) sa dugododisnjim iskustvom! Svom detetu sam od 6 meseca davala jagode, i nije mu bilo nista. Poslusala sam lekare, i nisam se pokajala. Samo mi je skrenuta paznja da jagode oljustim jer sitne dlacice mogu da iritiraju bebi sluzokozu pa da kasalj izgleda kao alergija. I tako vec 3 godine moje dete jede oljustene jagode. Mozda samo nije alergican. Ne znam..... ali jagode su svakako zdrave!
Kada cu dobiti odgovor na moje pitanje hvala
Meni se beba koju sam dojila, imala je tada oko 6 meseci,osula po celom telu od jagoda koje sam ja jela. Pritom bile su domace , iz nase baste , neprskane. Sledece godine kada je dete imalo godinu ipo, jela je slobodno jagode sama i nije joj smetalo.
U svetu- žene koje doje jedu baš sve, upravo zbog prevencije alergija kod bebe, jer se dešava da posle dete bude alergično baš na tu hranu koju dojilja nije jela. U Srbiji- dojilje ne jedu mlečne proizvode, orahe, jagode, citruse itd. U svetu- beba krene da jede najpre niskoalergogene namirnice, pa odmah zatim i one koje malo češće izazivaju alergije, prvo u manjim količinama, pa u većim, tako da već sa 8 meseci imaju uvedeno baš sve u ishranu. U Srbiji- roditelji se drže neke tabele iz osamdesetih godina prošlog veka, koju proklamuju patronažne sestre koje nisu 30 godina ništa novo pročitale, pa imamo bebe od 8 meseci koje meso nisu probale, anemične, pa imamo decu koja jagode i citruse prvi put probaju posle prvog rođendana. Ali zato roditelji daju bebama kravlje mleko, plazmu (21g šećera), čokolino (45 g šećera) i ostali junk food.
E pa ja van Srbije da kazem da mi je preporuceno da bebu iskljucivo samo dojim 6 meseci i da probam da jedem alergene u manjim kolicinama i pratim kako beba reaguje. A inace deci je preporuceno da meso jedu 2 puta nedeljno i 1 ribu. I ne mislim da je sve ovo pametnije od preporuka iz Srbije, samo je drugacije. Svaka zemlja ima svoju preporuku, ne gajimo svi decu isto.
bravo za komentar!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Savršena namirnica za poečtak nemlečne ishrane »
Neke bebe ogladne baš u nezgodnom momentu »
Prepoznavanje simptoma sinusitisa je ključno za pravovremeno lečenje »