Komentari za tekst "Kako se stvara majčino mleko"

Komentara
32
Ostavite komentar
Prvu bebu sam dojila "na silu" grudi male bradavice jos manje, napukle odmah prvog dana po porodjaju. Beba nece da vuce valjano pa je to plakanje i stres po 15ak min se molimo da sisa pa malo sisa pa opet tura plakanja i tako u krug. Na kraju zavrsim na pumpici, izmlazavanje i hranjenje na flasicu 8 meseci, ustajanje 1h pre podoja da se pripremi mleko pa se nahrani beba pa drzi da podrigne da zaspi i sve to ucini da mama bude hodajuci zombi koja se po citav dan setka sa pumpicom u rukama.
Kad pogledam unazad na taj period niceg lepog nema tu samo stres i umor. Posle presli na AD i nista joj ne fali.
Druga beba sisa valjano grudi i dalje bolne (osecam svaki njen gutljaj mleka kako ga izvlaci iz grudi),bradavice bez lanolina ne mogu. Znam samo da na pumpicu se ne vracam. Onog momenta kad ne bude sisala dobija AD i zavrsavam dojenje.
Tako da VELIKA PODRSKA ZA SVE MAME KOJE NE DOJE jer nema niceg loseg u flasici . Bolje i flasica ali da je mama srecna i odmorna
A da, to sam totalno zaboravila. Naravno i sil.bradavicu sam koristila u pocetku s tim sto prva beba kad je odbila da sisa(jer lakse joj je iz flasice da pije pa se nije ni trudila da vuce kasnije iz dojki) bacila sam ih,a sa drugom se trudim da izguram na prirodno pa kako bude valjda necu morati i s njom da se patim 😇
Probaj dojiti sa silikonskom bradavicom, biće ti lakše 100% 😊
Dojila sam ćerkicu 3 godine i 2 meseca. Prestala sam jer smo obe u tom periodu izgubile interes. To mi je najlepši period majčinstva, iako sam bila toliko kritikovana i dan danas jesam, od strane onih koji smatraju da je majčino mleko nakon detetovog prvog rođendana prazno! Smatram da dojiti treba dotle dok se i beba i mama osećaju dobro u tome, i da ne treba prekidati prirodni proces zbog pritiska okoline. Iako moja ćerkica uskoro puni 5 godina, još nema ni jedan karijes u ustima-čisto da razbijem i tu predrasudu, a najlepše od svega mi je to što se ona "našeg" dojenja seća i često puta priča koliko je u tim momentima bila srećna!!! Šta više poželeti!
svaka čast brižnim majkama koje rode i vole
svoje dete svim srcem, koje se trude da ga usmere na zdravu ishranu. Ništa više ne vrede one mame koje doje od ovih koje hrane svoje čedo ad mlekom. Nemojte stvarati pritisak na žene mislim da nam je prilično teško. Ni trudnoća ni porodjaj ni roditeljstvo nije lako. uvek se borimo za nešto. Nema potrebe za osudom. svaka mama za šta je za njeno dete najbolje šta mi tu imamo mlatiti hrani ovako nemoj tako. Bogu hvala što nam je podario decu!





Moja majka nije dojila ni jednu, nas ima 3 sestre. Moja najstatija sestra ima dvoje dece, ni jedno nije dojila. Srednja sestra ima cerkicu, nije mogla dojiti. Nijedna od njih tri nije imala mleka, a pokusavale su do granica dok ne pocnu krvariti. Ja sam trenutno trudna 4 meseca, jako mi je velika zelja da dojim, kao sto je i njima bila ali me plasi da ne prodjemo isto tako. Da li mislite da je to genetski ili je moguce da su sve tri negde gresile?
Ko zna.. sve je moguce. Tebi bih samo savjetovala da se i ti trudis koliko mozes jer nema nista na svijetu sto majku ispuni toliko kao dojenje. O ostalom necu ni da govorim. Samo bebu drzi sto vise na grudima, masiraj grudi u pravcu pradavica i pij sto vise vode i tecnosTi i ne nosi brus dok ti ne nadodje mlijeko. U prvih nekoliko dana bebi treba jako malo mlijeka (kolostruma) tako da se ne brines ako mislis da nemas dovoljno. Ni jedna od nas nije imala odmah mlijeka, ali za nekoliko dana ces imati dovoljno. Samo tako razmisljaj i imaces sigirno, i nemoj da te iko ubjedjuje u suprotno! Veliki pozdrav i poljubac svim sadasnjim i buducim mamama! :-)
Moja beba se rodila u osmom mesecu, ali sa 2,500kg sreca pa smo brzo izasli kuci, i on, ona sicusan sad ima 5,620kg i sa 44cm sad ima 57cm, priroda i majcino mleko su cudo. Dok prvo dete nisam uspela dojiti.
Ja imam sreće i dojim svoje dvije curice, prva ima 29 mjeseci, a druga nepuna 4mj. Htjela sam reci da su mi svi savjetovali da prekinem dojiti stariju curicu kada sam zatrudnila, i ginekolozi i prijateljice,,meni to nije bilo ni u primislima. Mlijeko sam izgubila u cetvrtom mj trudnoće, a curka je sisala danonoćno kao da ga je na hektolitre. Ne mogu reci da mi je vise bilo ugodno kad je na suho vukla, ali eto izdrzala sam. U tih 5mj sto nije bilo mlijeka, dva puta smo bili u bolnici u mjesec dana zbog virusne infekcije. Dok god je bilo mlijeka, odn dok je imunitet ojacan mlijekom, nije bilo bolesti, tako da me je strah prekinuti dojenje. Sretna sam da ima dovoljno za obje. Mala beba odlicno napreduje, bas je snazna, spava cijelu noc skoro, znaci da joj nista ne fali. Dok god bude tako, ja sretna. Lijep pozdrav svim mamama.
Divan tekst! :) Bas sam ga citala sa uzivanjem :)
Drage mame, dojile ili ne sve smo mi najbolje mame i svaka od nas voli svoje dete najvise na svetu, tu nema price! Zaista pruzam podrsku svim zenama koje su dojile, a isto tako podrzavam mame koje su decu hranile ad mlekom.Ja iz odredjenih razloga sam uspela sam prva tri meseca posle je dete bilo na ad mleku tako da sam prosla obe faze. U svakom slucaju smatram da je ovo mesto gde treba da podelimo svoja iskustva i posavetujemo se medjusobnog bez osudjivanja. Licno ja sam citajuci razne komentare i iskustva naucila svasta nesto jer mi je prvo dete. Sirimo ljubav i pozitivnu energiju jedni drugima i sigurno cemo se osecati lepse. Pozdrav svim mama!
Prvo dete sam dojila 15meseci i tada sam ostala trudna, pa sam morala da prekinem, inace bih je jos dojila. Ona je inace sisala na svoj nacin, sa jezikom napolju i svi su mi govorili da to nije ispravno i koliko god sam se trudila nisam uspela da ispravim, ali ona je lepo napredovala. Drugu cerkicu kad sam rodila pocela je lepo da sisa, i napredovala je lepo, ali kako je napunila puna tri meseca pocela je da kaki zeleno, ali skroz zeleno, sto je bio znak da je gladna. A u pocetku kad god sam imala viska mleka izmuzavala sam se i to mleko zamrzavala u sterilnim casicama. Kada smo to potrosili, a ja vise nisam imala mleka toliko koliko joj je dovoljno, presli smo na kravlje, jer nijednu dohranu nije htela(pet vrsta sam probala). Sad kombinujemo sisanje i kravlje i lepo nam ide. Poceli smo polako i sa kasicama :))
Dojenje se prekida zbog nove trudnoce samo ako je u pitanju visokorizicna trudnica u kojoj kontrakcije izazovu krvarenje i u kojoj je i seks zabranjen, inace nema potrebe.
To sto beba kaki zeleno nema nikakve veze sa gladju, to i vrapci znaju.
Mleko vam je nestalo jer niste dovoljno cesto praznili dojke,sto se radi ili dojenjem ili izmlazanjem.
Draga Bojana ne znam ko Vam je rekao da se može dojiti u trudnoći?! Mislim narano može, dojke luče mleko i beba sisa ali kad je zena trudna hranjivi sastojci iz krvi odlaze najpre ka plodu pa se deo sastojaka trosi na proizvodnju mleka pa ono sto ostane(ako ostane!) trosi na majčin organizam. Istovremena tudnoca i dojenje znaju veoma iscrpiti majku sto svakako nije dobro ni za plod ni za bebu ni za majku a ni za tatu :-)
Hvala Ljubice puno :) Znam mnogo mama koje daju deci kravlje. Ali ove savremene mame izgleda "bolje znaju" :) Pozdrav :*
Takodje Jovana podrška i od mene :) Svi smo mi odrasli na kravljem mleku pa i ova frustrirana Bojana verujem. Evo moja mama je slabo dojila nas tri, moje sestre svega par dana, a mene je uspela dva meseca i posle je prešla na kravlje. Pusti ove zenturače koje su opsednute internetom i lupetaju svašta :) Ti si super mama :*
Hvala puno na podrsci :) Necu da se pravdam ali pre cu i to dati detetu da jede nego da je ostavim gladnu. Probala sam sa dohranom nije islo, morala sam naci resenje. Ali zato sam joj pocela davati kasice ranije. Hvala bogu sve lepo prihvata. Inace moja mama zbog problema sa bradavicama nije mogla mene i sestru da doji, pa sam ja odrasla na dohrani, jer nisam prihvatila kravlje mleko, a sesta obrnuto i nista nam ne fali :)
Hvala puno na podrsci :) Necu da se pravdam ali pre cu i to dati detetu da jede nego da je ostavim gladnu. Probala sam sa dohranom nije islo, morala sam naci resenje. Ali zato sam joj pocela davati kasice ranije. Hvala bogu sve lepo prihvata. Inace moja mama zbog problema sa bradavicama nije mogla mene i sestru da doji, pa sam ja odrasla na dohrani, jer nisam prihvatila kravlje mleko, a sesta obrnuto i nista nam ne fali :)
Ne bih komentarisala davanje km maloj bebi jer vidim da ste pismeni, a vidim da znate i internet da koristite pa ste mogli da proguglate zasto to ne valja. Htedoh reci da se u drugoj, trecoj; petoj trudnoći ono dete koje sisa moze dojiti i dalje sem u izuzetno rizicnim trudnocama. Tako da dojenje niste morali prekinuti zbog trudnoce.
E bas mi je drago sto cujem da neko daje detetu kravlje mleko, samo zbog svih silnih pametnih zena koje govore da je to mleko za TELAD. Uzas. Svaka cast majko! :))))
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Simptomi bakterijske vaginoze i kako održati prirodnu ravnotežu vaginalne mikrobiote »
Kako se loš san odražava na vaše psihičko i fizičko zdravlje i šta možete da uradite povodom toga? »