Komentari za tekst "Gušenje stranim predmetom - kako pomoći detetu?"

Komentara
15
Ostavite komentar
Ma neka jedu voce kad porastu, cedite im sokove, nista im faliti nece.Isto vazi i za povrce, meni je deciji stomatolog rekla da dajem detetu zaledjenu sargarepu da gricka jer mu tako olaksava bolove pri nicanju zubica a njemu izrasla dva gore, dva dole, ostri kao zilet, moze da pregrize sta hoce, taman da se udavi za sekund. Nisam davala naravno i rekla sam joj da to ne savetuje majke, ludaca. I da, pazite kad dajete one glupe kao zdrave integralne kesice deci, to se odlomi nekontrolisano pri zagrizaju, tako se mom sinu kad je imao osam meseci decilo da mu zapadne komad u grkljan, pukim cudom je ispljunuo, trajalo je par minuta ali mislim da mi je preselo sve za ceo zivot. Od tada , osim plazme koja se topi u ustima i keksica koji su rastapajuci ne dajem im nista. Kad trce, igraju se, smeju se, nem anikakve hrane, ni pod razno!!!
Nisam skoro pročitala gluplje savete nego sada u ovom komentaru.
Gospodjo ovde se najmanje radi o hrani.u pitanju su igracke kockice i ostalo.a to kad im zapne nece pomoci sto jede samo pivrce i voce.malo se udubite u to sto citate pa davajte savete o vocu i povrcu
Kakva nebuloza...Ako je dete bez svesti poloziti ga na ledja i da mu disajni putevi budu slobodni." A kako to da se izvede,jer je dete upravo zbog zacepljenja disajnih puteva,stranim predmetom,izgubilo svest.
Ako je dete u nesvesti,dok cekate hitnu pomoc,davati vestacko disanje."A kako kad je dete upravo zbog toga izgubilo svest. Zacepljeni disajni putevi...pa ako nije u mogucnosti samo da dise kako da mi uspemo "produvati"vazduh do pluca.
Pa odgovor nije ni malo jednostavan...tj lako je reci. Ali,verujem da bi se vecina roditelja toliko uspanicila da bi se tesko prisetili sta raditi...Ne treba ni u kom slucaju ostavljati dete...Morate po svaku cenu ukloniti prepreku koja je zatvorila disajne puteve. Lako je reci ali sigurno u praksi nije ni malo jednostavno. Pogotovo sto smo mi samo obicni ljudi...A ipak nekada se mora pristupiti nekim zahvatima koje sumnjam da bi smo i bili u stanju napraviti.U svakom slucaju nesmemo cekati nikoga nego na bilo koji nacin barem pomeriti predmet...ili ga zaobici...Probusi se rupa ispod grkljana...malo jezivo i za pomisliti...jos po gotovo sto nemamo pojma kako se to radi...Stavi se cevcica....Svi smo to gledali u filmovima...ali u praksi ja neznam sta bih...Ali sigurno ne bih ostavio dete i cekao hitnu...
I??? Odgovor ni na vidiku, a bas je i meni isto proslo kroz glavu, kao i, verujem, većini!
Ovo bi trebalo da se uvrsti kao obavezni predmet za obrazovanje vaspitaca. Prva pomoc za svakog ko radi sa decom je jako jako bitna!!! Veliki pozdrav za sve roditelje, i vaspitace!
Ima snimaka na youtube-u pa je lakse skapirati sta treba i kako. Svako treba da zna sta se radi u takvim situacijama. Poz
Nasa doktorka se zacudila kad sam na kontroli pitala za upute kod ovakve situacije, kaze "to me niko nije pitao" (!?!) Mislim da je ovo osnova prve pomoci i da svaki roditelj mora bar da bude obavesten, jer ovakvi trenuci mogu da se dese uvek i za tili cas, a nama se desilo da bebac aspirira hranu jer se smeje dok jede itd, ali sam iskaslje.
mi smo pre nekoliko dana imali strasnu situaciju sa nasom desetomesecnom bebicom. tata nije obratio paznju na njega minut,a dao mu je jabuku,da se igra,i za to vreme on je uspeo samo koru da odgrize i poceo da se gusi.sve smo pokusali,i naopacke ga prevrnuli nekoliko puta,ma nista!dok mu nisam izvukla jezik i izvadila koru.haos,cak je i krv ispljuvao.otada sam u grcu kad ga hranim,stalno mi je njegovo modro lice pred ocima.vodite racuna dragi roditelji,to je ogroman stres
Mljacku imate u nekim apotekama, aksi i na aliekspresu, to je to isto ali naravno u Srbiji 5 puta skuplje. To nije dobra stvar jer dete nece nauciti da zvace.
Ne daj Bože nikom. Pretrnuh čitajući.
Tamara gde moze da se kupi ta mljackalica????
Pretrnula sam od tvoje price.Nedaj boze nikome,uzas.Roditelji obratite paznju,jedan trenutak nas moze kostati kajanja za ceo zivot.
Ja se zbog takvih situacija nisam ni usudjivala da dajem sveze voce.A onda sam naisla na proizvod koji me je odusevio!Zove se mljackalica. :) izgleda otprilike kao duda,samo sto je taj vrh veci I nije od silikona,nego mrezica u koju se ubaci komad voca,povrca itd I zatvori se.Onda das detetu I ono zvacka I mljacka,a ne moze da se udavi,je ne moze da prodje veliki komad kroz mrezicu. Mi smo prezadovljni! :)
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »