Komentari za tekst "Šta sve dobiješ u najskupljim porodilištima na svetu"

Komentara
21
Ostavite komentar
A u Nisu haos. Jedno kupatilo/wc na ceo sprat (3 kabine), anesteziolog kojeg su jedva doveli jer mi je bio hitan carski u pola 4 ujutru. Čula sam dok je vikao kako to da ne mogu da sačekam pola 7. 6 žena u jednoj sobi, spavaćice pocepane, ne smemo svoje zbog carskog. Sestrama svaka cast i doktorki Danijeli iz bebi bloka.
Ja sam se porodila u Kantonalnoj bolnici u Šajcarskoj. Dakle državnoj bolnici. Mogu vam reći da je na nivou najluksuznijih hotela. Osoblje jako ljubazno ali na distanci. Hrana kao u restoranu. Imate meni sa svojim preferencijama. U posetu vam dolazi muž i starije dete i mogu biti tu čitav dan. Postoji porođajna sala aprtmanskog tipa i porađa jedna babica. Doktor je tu samo u hitnim slučajevima kao i da zašije ako puknete. Kod njih nema epiziotomije. To smatraju primitivnim. Babica masira međicu i radi sve da zaštiti majku. Niko ne skače po stomaku. Epidural se može dobiti odmah a ne kako kažu u Srbiji ne sme dok se ne bude 4 prsta otvoren. Kao neko kome je prvi porođaj bio u Beogradu , gde je preko 20 ljudi prisustvovalo samom činu porođaja, sestre mi skakale po stomaku, doktori dozvoljavali sebi da se na porodilje deru i gde nemaš izbora po pitanju epiziotomije već seku, inostranstvo je NEUPOREDIVO bolje. Sad će neka naša žena reći da su porodilje razmažene...zašto mi u Srbiji stalno imamo argument "moja baba se porađala na njivi, bez epidurala i sl". Potpuno je normalno da u 21. Veku žena ima mogućnost da se porodi sa poštovanjem. Bez boli. Bez stresa. Bilo koja žena. Obična. Jedino što bih kod nas istakla kao ogromnu prednost je ljudskost osoblja, konkretno pomoć sestara nakon porođaja. To tamo nema, bar ja nisam doživela.
Ja sam vise nego zadovoljna Zemunskom. Najbolji doktor na svetu Nikola Banjanin :)
Ja sam bila 2 puta u Gradskoj bolnici na Zvezdari, 2012. i 2014. i nista mi iskreno nije smetalo sto se tice osoblja bolnice. Bili su svi divni a castila nikog nisam ni vezu nikakvu nisam imala. Gore su pojedine zene koje nisu cule za licnu higijenu, a da ne pričam o haosu koji ostave iza sebe u wc-u.
Koliko sam slušala, pozitivna iskustva u našim porodilištima su ona koja su plaćena, uglavnom čašćavanje i doktora i anesteziologa. To pozitivna znači da se prema vama ponašaju normalno i pristojno. Korupcija samo podriva njihovo bahato ponašanje i nastavlja se krug. Znam da se svaka žena plaši iskustva rađanja, ali moramo prestati kao društvo da potplaćujemo lekarsko osoblje, nemaju humanosti i ljudskosti koja im je u opisu posla. U kojoj školi se uči da budeš čovek?!
Која глупост..беба то ништа не разуме. Најважније је да порођај буде здрав и доктор који порађа да породи мајку како треба остало је не битно
Moja supruga se prvi put poradjala u JAR. Platio sam da budem sa njom tri dana u porodilistu. Prisustvovao sam porodjaju. Sve je proslo u najboljem redu. Osiguranje nam je pokrivalo veci deo privatnog porodilista. Kod nas kada se poradjala drugi put, isto carskim rezom, doktor ginekolog Relja Lukic koga smo inace privatno angazovali je dozvolio da mi suprugu usiva pripravnik i da joj od stomaka napravi kupus. Takodje je imao komentar da nece biti manekenka za bikini. Toliko o nasim porodilistima i nama kao naciji. Nije mi ni malo zao sto nas uskoro nece biti.
Mogli bi malo da se pozabavite tretmanom u našim porodilištima u ovim pandemijskim uslovima. Ni ovako nije bilo sjajno, ali je mogao bilo ko da vam donese bar osnovno,vodu i hranu da imate nakon porodjaja,pa makar bilo i nocu. A sad odete do portira u 3h jer vam se javila zena da joj treba voda i neka hrana nakon porodjaja, jer vode u porodilistu nema za porodilje,a portir kaze kako ce to odneti u 10h. Pa porodilje vi ste nebitne. I mogu slobodno reci da mi je muka od pojedinih kompanija koji prodaju vodu i rade svoj marketing na racun nataliteta i beba a ne mogu obezbediti po jednu flasu svakoj porodilji.
Kako sam ja uzivala u Crnoj Gori pre 13 i 11 godina u Kotorskoj bolnici i posebno pre 3 meseca u bolnici na Cetinju! Jeste da je sve staro ali cistoca, hrana, ljubaznost je kao da sam platila privatnu bolnicu! Svaka cast svima koji su mi ulepsali te dane i hvala im do neba na strucnosti, ljubaznosti i lepom ophodjenju kako i zasluzuje svaka zena koja na svet donese novo bice.
Pa nije skupo. Koliko znam u Hr je 5000e a ovde dodje oko 8000 dolara 2 noci. U NS-u cena 3000 eur. Nešto mi to sumnjivo. Šta je za Amere 8000 dolara za 2 noći? Nesto ste vi tu pobrkali. Teško da je ovo najskuplje na svetu.
I za Amere je puno 8000 i nemaju to se i da priuste osim imucnijih ljudi. Ovde je porodjaj oko 15 000$ a carski rez 20 000 pa na gore.
Za razliku od SRB da, i sa drzavnim osiguranjem u americi se moze poroditi zena u najboljim bolnicama i dobija se jelovnik s kog biras tri ovroka za sebe i partnera koji ima krevet na razvlacenje da spava sa mamom i bebom. Sama si u sobi i nega je divna.
Porodila sam se dva puta u US u jednoj od boljih bolnica. Ne zato što je novijeg datuma već zato što je na 5 min od mesta stanovanja. Porođaj sa osiguranjem u zavisnosti da li je vaginalni ili carski košta oko $2-3000. Čak može da se plati na rate što mnogima znači. Beba je je sve vreme sa vama, krevet za supruga, svoje kupatilo. Beba na pupčaniku ima alarm da je neko ne ukrade. Uče te kako da uspostaviš laktaciju. Osoblje ljubazno i brine o tebi čak i previše. Što se tiče obroka, imaš jelovnik i biraš sam, kao u nekom restoranu. Pre tri godine kad sam se porodila na dan izlaska imate svečani ručak u sobi za vas i supruga. Ove godine toga nije bilo zbog kovida. I nije mi više čudno kad ovde vidim porodicu sa troje i više dece. Bukvalno da poželiš da rodiš petoro.
I kad pogledam stanje u porodilištima u Srbiji stvarno mi nije dobro. Pa zar ne mogu da obezbede obrok za mamu, koliko to košta, spavaćice i ostalo šta treba za bebu? Zar je toliko teško dati mami dete na podoj? Da ne pričam o higijeni u kupatilu. Pa tri osobe iz mog okruženja su dobile ešerihiju nakon porođaja. Ne pričam sve ovo napamet, ležala sam u niškoj bolnici nalog prvog spontanog pobačaja. A sada bih dobro razmislila da li da se porodim u Srbiji, bukvalno me strah da li ću se vratiti kući živa...
Bila bih i više nego zadovoljna da sam dobila tretman kao ljudsko biće a ne stoka. Bolnicka infekcija, mastitis, sve prljavo, sestre koje zaboravljaju terapiju i ostalo. Znam nije ni njima lako ali svakako nisam im ja kriva zbog toga.
Ja sam u porodilistu u Leskovcu 7 dana spavala na krvavoj posteljini koju sam isprljala jos prvog dana a nisu nam dozvolili da unesemo nasu. O hrani i nedostatku tople vode da ne pricam. A tek o nevaspitanju i bezobrazluku zaposlenih. Pravi pakao
Leskovac,najgori uslovi
Verujte, ništa bolja situacija u ogromnom gradu kulture Novom
Sadu. Jedno porodilište na toliki grad koje je ujedno i gradsko a i pokrajinsko porodilište na koje ima prava svak trudnica Vojvodine. Sa oba porođaja užasni higijenski uslovi, oba puta prozori razvaljeni i dobijem onako znojava od groznice upalu grla, čekala dva sata torbu da malo vode popijem, ručak mi stigne u 18h pred večeru hladna supa po kojoj pliva masnoća ledena (a došla sam u ponoć na porođaj otvorena 4 prsta i pukao vodenjak, znaci nisam “kampovala” tamo) jer gužva je , a zaista zaposlenih 10x manje od preporučenog broja.
Jedno kupatilo na dve sobe za 6 porodilja, ćebe sam čekala satima.

Ne znam, možda nekim porodiljama super uslovi budu ili ih ovako neki zadovoljavaju, ali ja deceniju unazad plaćam ozbiljnu cifru svakog meseca za doprinose za zdravstvo i smatram da zaslužujem humane uslove minimum
Kad me stisnu bolovi i krenu kontrakcije bas me briga za ostrige i sampanjac. Tad zelim strucnog doktora i babicu, mogucnost da primim epidural ako zelim, i muza da bude uz mene. A kad sve prodje, ni tad mi ne treba sminker i manikir, vec neko da mi kaze da li je sa bebom sve ok, da mi pomogne oko dojenja. Zelim cisto kupatilo, a ne svinjac u koji idu sve porodilje sa celog sprata, i gde pola sata cekas na red. Zelim toplu vodu i policu za stvari. Zelim udoban krevet, a ne raspali i ulegnuti gde ne mogu da se namestim, i jastuk koji je u jastucnici, a ne u starom pocepanom carsafu. Znaci, nista luksuz, samo pristojno, cisto i da osoblje bude malo posvecenije. Mada, ovde je to ipak luksuz, i to veliki.
Moje iskustvo u Visegradskoj je bilo divno ,sobe uredne ,ciste,hrana isto stize u krevet prvi dan ,tus kabine ciste ,prelepo,malo se lepse postavis prema sestrama i odma ione budu ljubazne .
A u Betaniji dobijes virslu i pastetu od Matijevica....
Lepo :)
a mi, princeze razmazene u Srbiji, zelimo toplu dobrodoslicu kad stignemo u porodiliste, pristojne lekare,babice i sestre, koje nece okretati glavu, ignorisati nas, vec ce nam u toku porodjaja reci kako da disemo i sta da radimo ako ne znamo.. obrok koji je kao za poslanike... pomoc oko dojenja.. hm, to je valjda to...
moje iskustvo i zelje,molim da mi ove prezadovoljne SNS&company mame ne pametuju da nije tako, da su ih cuvali,gledali i sl
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »