Komentari za tekst "Da li dozvoliti BABINE za vreme koronavirusa?"

Komentara
8
Ostavite komentar
Ne!!!
Još da je ovde lako nekom objasniti zašto ne treba dolaziti... većina se ponaša kao da nije ništa
Meni zaista nije jasno kako je srpsko zdravstvo dotaklo dno da prilikom hospitalizacije razdvaja majku i bebu. Bar je tako ispalo iz vašeg teksta. Bilo gde u svetu,u razvijenom svetu majka je uvek uz bebu bez obzira da li je covid ili nešto drugo. Ako je majka ta koja je hospitalizovana, beba je takođe primljena sa njom u bolnicu, pa taman bila potpuno zdrava.
Najviše volim ove “zdravstvene radnike”. To su obicno sestre sa srednjom školom, pa čak i čistačice u bolnici sebe nazovu zdravstvenim radnikom. Takođe i one što nose epruvete sa krvlju. Evo lekar sam i svakodnevno u boju sa covid-om i smatram kao i 99% mojih kolega pedijatara da je daleko veća šteta za bebu razdvojiti je od majke, nego da dobije covid 19, koga inače i tako male bebe bez problema prebole, sem ako nije u pitanju beba koja ima ozbiljnije propratne bolesti,tipa imunske prirode. U Italiji gde ja radim mama i beba se nikad ne razdvajaju,jer nije poenta njihovog odmosa samo puko hranjenje, pa da joj neko drugi da mleko nego mnogo više od toga.
Ja sam imals covid, 15-tog dana nakon porodjaja su se pojavili prvi simtomi. U trenutku kada sam shvatila da mozda imam covid najvise sam se plasila razdvajanja od bebe ali na svu srecu nisu nas razdvojili i bebi nije bilo nista, nosila sam masku svo vreme. Ne znam kako bih podnela to razdvajanje. To se desilo u Beogradu opstina Grocka 23 jun. Dobila sam terapiju Sinacilin i drugog dana mi je bilo bolje, svo vreme sam dojila bebu, sve je proslo sa blagim simtomima temperatura,glavobolja i gubitak snage. Ako majka nema ozbiljnije simtome ja nisam za razdvajanje to kazem iz licnog iskustva jer mojoj bebi nije bilo nista.
Zar mislite da je pametno da potpuno zdravu bebu spojite sa kovid pozitivnom majkom, koja će sigurno ležati u kovid bolnici, gde su svi zaraženi?
Malo novorođenče, koje nema ni malo razvijen imunitet, spojiti sa zaraženima, pa koja vam je tu logika, kad ga ta infekcija može čak i ubiti?
U takvim situacijama se naravno preporučuje privremeno razdvajanje, i izmlazanje majke (jer nije dokazano prisustvo virusa u mleku), a da neko zdrav hrani bebu majčinim mlekom (da ne bi prestala laktacija, i da majka ne zarazi bebu pri dojenju).
Nije tako u Americi. Ako je beba hospitalizovana, majka moze biti primljena sa bebom, ali ne i u doba pandemije. U obrnutom slucaju (kada je majka hospitalizovana), beba nikako ne moze biti primljena sa majkom.
Evo meni je termin za neki dan i tog razdvajanja se najvise i plasim. To samo kod nad postoji. Kako razdvojiti 14 dana majku i bebu? Kako odrzati laktaciju? To je stres i za majku i bebu, mozda vise za majku, beba jos uvek ne zna ali ipak oseca.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »