Komentari za tekst "Zašto kasni isplata trudničkog bolovanja"

Komentara
25
Ostavite komentar
Sramno je kako se rešava problem nataliteta u Srbiji.Bolovanje nisam dobila dva meseca i pitanje je kada ću jer Bože moj svima kasni.Nisam bila lenja i otišla sam do RFZO na Paliluli gde je i sedište škole u kojoj radim da pitam šta se dešava.Uredno su našli moj dokument,sve doznake,proknjiženu uplati,ali nije isplaćena.Zašto?Izgovor je novi sistem za automatsku naplati/isplatu ☺️ Bože dragi koga sve neće oktiviti za kašnjenje,samo da nije država kriva.
Nije do poslodavca već do sistema u državnoj upravi
Plata je potrebna,jer se plaćaju vitamini,analize(koje ne možete uraditi u DZ),raznorazne trudničke potrpštine koje nam savetuju lekari…Sve ćemo uraditi naravno,jer nam je bitno,samo ne znam kako i od čega jer mi naše plate ne primamo redovno.
Da,ljuta sam,jer umesto mira i spokoja,brinem o finansijama od kojih se živi 🤰🏻
Kako stoji isplata u Subotici?
Ja sam pred porodjajem, a jos cekam platu za septembar i oktobar. Razloga ima vise. Prvo, firma tek 19.11. predala dokumente u RFZO. Zatim, krajem decembra mi ispostava Savski venac kaze da zbog korone imaju manjak radnika i jos nisu ni poceli da obradjuju zahtev (znaci vec probijen rok). Krajem januara mi kazu da nisu mogli da stupe u kontakt s firmom, jer treba dopuna papira. Ja podsetim firmu, oni to odrade za dva dana i posalju im. Krajem februara, iz ispostave rfzo mi kazu da jeste poslodovac predao to 22.januara, ali da ne znaju kad ce to doci na red za obradu. Ako portal hoce da se bavi time, poslacu vam mejl prepisku i sve detalje, jer ovo je sve sramota.
Inace, firma mi je naredne plate uplacivala kad i ostalim radnicima, jer su shvatili da su pogresili.
Od 9.11. sam na bolovanju i platu primam zahvaljujuci poslodavcu koji mi uplacuje kad i ostalim radnicima. A od drzave i dalje 0din. 4 meseca ni dinara. Hvala Bogu pa ima jos dobrih ljudi kao sto je moj poslodavac, da mi njega nije moje starije dete i ja bi umrli od gladi, uzas i sramota za drzavu koja je ekonomski tigar kako nas predsednik kaze.
Све сами закони и рокови.... И сви све поштују, шта да ради жена која је нпр. сама у трудноћи и једини извор примања јој је боловање које је тим истим законом стекла и на основу чега јој сваког месеца хвала Богу оде добра сума , а када треба трудничко да се плаћа касни већ 4. месец.... И то у периоду када су неопходни прегледи и одређени лекови... Али само нека је по закону! РФЗО се жали на филијалу, филијала на послодавца, послодавац на РФЗО и тако у круг.... А до тада парола снађи се! (ИЗМИСЛИ НОВАЦ ЗА РЕЖИЈЕ И ПРЕГЛЕД) Трудноћа треба да буде најлепши период, у ствари је дошло до тога како ћеш изгурати следећи месец. Неко ће рећи ко је крив, зашто је остала трудна?! Ја их питам онда зашто се плаћа здравствено осигурање??? Када се све ради приватно!!! И све касни!!!
Па срам их билоооо!!!!
Ja sam na trudnickom od polovine avgusta, za taj mesec sam uredno primila isplatu od firme. Zbog nepotpune dokumentacije za polovinu septembra i oktobar sam primila tek krajem decembra. Novembar jos cekam, u rfzo iz kontakt centra tvrde da je sve obradjeno i ne veruju da uplata nije na namenskom racunu. Firma tvrdi da nije. Iz rfzo mi ne daju kontakt finansija u Nemanjinoj da vidim sta se desava. I tako, ja pred porodjajem cekam trudnicko za novembar.
Od 01.10 sam na bolovanju. Za oktobar platu mi je isplatio poslodavac. Novembar i decembar ništa
U startu je problem.RFZO kaže da poštuje rokove i u mom slučaju je tako i bilo.Zapravo dok poslodavac i RFZO ispoštuju rokove,stvara se praznina u isplatama od 2-3 meseca.Mnogo bi korisnije bilo da se uvede mera isplate 50% ili 100% od minimalne zarade ili sl. za te mesece čim se pređe na bolovanje preko 30dana.Pa, kad krenu sa redovnim isplatama koje uglavnom budu odjednom za meseca za koje se kasni lepo se odbije taj novac.Šta bilo kojoj trudnici znače te tri plate odjednom kad uglavnom odu na dugove.
18.8 sam otisla na trudnicko. Poslodavac me isplatio prvi mesec, onda sledi cekanje. U decembru dobijem 30000 i sad opet nista. Nisu mi isplatili sve, a duguju mi oktobar, novembar i decembar dobila sam samo za oktobar. Ma uzas koja sekiracija.
Kod prethodnog poslodavca svaki put u dan sam znala kada su predali papire za mene, nisu nikada kasnili. A opet, za 4 meseca trudnickog sam pare dobila na dan izlaska iz porodilista kada mi je legla uplata i za prvi mesec porodiljskog. Tako da nije uvek ni do poslodavca. Hvala Bogu sad radim kod drugog poslodavca koji mi isplacuje platu kada i ostalim zaposlenima pa kasnije preda za refundaciju od drzave. Cekam porodiljsko da vidim sta ce drzava da zakine.
Ja od prošle godine čekam da mi isplate još februar i deo marta.
Na bolovanju sam od 15.09. i još uvek ni jednu uplatu nisam primila.
Sramota je to što apeluju da treba raditi na porastu nataliteta, treba rađati decu, a trudnice i porodilje ne mogu da ispoštuju ni za to bolovanje koje im pripada.

Još uvek ništa nisam primila, a na bolovanju sam od 25.09.
Sramota, pričaju kako treba podići natalitet, rađati decu, a trudnice i porodilje ne mogu da ispoštuju ni za bolovanje koje im pripada
Ušla u sedmi mesec nisam ništa primila. Nula!
Na bolovanju sam od pocetka juna 2020 godine. Jos uvek nisam primila nista. Pa se pitam eto ako zakon dopusta kasnjenje od 2 do 3 meseca... zasto dopusta kasnjnje od 7 meseci? Firma kaze da je do RFZO kad pozovem tamo kazu mi da to ne moze biti do njih, jer nikakve papire za mene nisu dobili, pa kad opet besna zovem firmu kazu da opstina koci. Ko koga ovde laze? I da li neko moze da mi da savet sta da uradim da dodjem do svoih para, i kako da u svom ovom dzumbusu ostanem normalna?
Зачарани круг....
Sramota! Zena mi se porodila pre mesec dana a jos nista nije primila od trudnickog!
И моја ће се породити крајем априла, а до тада са 35.000 плати неопходне прегледе, рачуне, кирију, горивоо...... СРАМ ИХ БИЛО!!!!! И шта нпр. да је трудна жена сама? Одакле да изгура трудноћу?! Да се позајмуље од других јер је остала трудна?????
Istina. Radim u državnoj firmi i niko mi nije rekao da SAMA moram sakupiti papire i predati u opštinu i zato mi je kasnila isplata. Tako da sam skoro pred sam porodaj sa stomakom do uba morala juriti i sređivati papire. Nije do RFZO-a nego do poslodavca. Poslodavac nula bodova a iz Opštine su mi maksimalno brzo i efikasno sve odradili.
Izvini,jedno pitanje, kakve si papire morala da nosiš u Opštinu? Pošto meni plata kasni već 5 meseci..
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »