Komentari za tekst "Zašto je dobro da dete pije majčino mleko i nakon godinu dana?"

Komentara
24
Ostavite komentar
A šta je sa ženama koje nisu imale mleka?
ja sam drugu cerku dojila do 18meseci i nikako to nebih ponovila,jedva sam je odvikla,sad dojim 2 bebe odjednom i ona mi se nakaci samo da pipne siku.Tako da ja imam gorko iritirajuce iskustvo,a bebe imaju 10 meseci i uskoro ce biti gotovi ionako samo ujutru sike
Istrazivanja pokazala da nisu ustanovljeni psihicki poremecaji nakon dojenja od 5 godina? Zasto onda ne pokusati dojenje od 10 godina? Prvih godinu dana je detetu najpotrebije majcino mleko, sve posle toga je cista navika, a 5 godina dojenja je bolest.
Svako dete je za sebe. Prvo dete dojila do 13 meseci, beba je bila u stomaku i morala sam da prekinem. Drugo dete, tu bebicu iz stomaka sam dojila 8 meseci, nisam imala vise mleka. Trece dete dojim jos uvek ima 15 meseci i imam mleka, doduse samo za noc i jutro, ali doooosta.... Tako da sve je razlicito... Moja poruka koliko god majka dojila dobro je, pa i mesec dana bebi znaci.... 😊 A kad ce prekinuti opet zavisi od mame i bebe. Znam ja koliko puta sam pomislila uf dosadilo mi je vise.... Ali uvece kad legnem pored bebca i kad vidim kako i njemu to prija zao mi je da ga uskratim...samo zato sto je meni dosta.... Pa na kraju to je samo 10 minuta mog vremena..... I onda se setim cerkice koja je sad ima 10 god bude mi zao sto nisam imala vise mleka sa njom....
Ja sam dojila do godinu i 2 mjeseca a bila sam trudna. Kada sam prestala sa dojenjem bila sam u 7 mjesecu trudnoce i stvarno nisam mogla jer izazvalo mi je rane kontrakcije i hitno sam morala prestati. Hvala bogu sve je ok jos koju sedmicu i porodjaj ide :-)) inshAllah :D Dojila bi jos da je sve bilo uredu:-))
Pitam se zašto neke majke moraju dati negativne komentare što se raznih tema tiče, pa i za dojenje sad... Dojenje je za svaku majku nesto posebno, i sta se vas tiče što neke majke doje do 6 meseci, godinu dana, 2 i vise godina. To je njihova lična stvar, zasto odmah negativni komentari da dojena deca pucaju od zdravlja i raznih negativnih kritika, ako vi niste iz nekog razloga dojile duze vreme, ili niste želele da dojite kao komentar jedne majke jer nije želela da se ugoji... Ostavite se tudjih života i gledajte svoj, srećnije ćete biti i vi i vaša deca, a šta druge majke rade to nije vaša stvar i nema potrebe za osudjivanjem... Svaka majka doji koliko hoce i kako hoće, bravo za majke koje imaju volju da doje i u mogućnosti su, i velika podrška za majke koje to žele a nisu u mogućnosti iz zdravstvenih i ostalih razloga. ❤️
Svako radi kako smatra da je najbolje zaa svoje dete, ja svoju cerkicu dojim vec 21.mesec, nece jednostavno da prestane i ne znam kako da je odviknem.
Mozda me sada majke naljute, ali dojiti dete vise od 6 meseci, ali maksimum godinu dana nema smisla. Razlog je taj sto sa 6 meseci dete pocinje da dobija redovnu hranu, polako, ali sigurno. Majcino mleko od tada postaje sve manje i manje korino. Ako se doji preko godinu dana, to je zbog majke, a ne zbog deteta. Taj period izmedju 6-12 meseci je da se postepeno prestane sa dojenjem.
Na osnovu cega si izvela takav zakljucak? Nijedna hrana nema toliko antitela kao majcino mleko. A ona ne opadaju posle godinu dana. Tako da je komentar odraz neinformisanosti.
Toliko price o tom dojenju...smorili su vise.Ko zeli da doji beba neka doji ko ne zeli iz bilo kog razloga ne mora i tacka.Svi se nesto medjusobno osudjuju a jedino je bitno da.je majka srecna a beba sita.
Upravo tako, a 2 ili vise godina ili kako pise u tekstu i do 5 godina... Mislim da je suvicno reci da to vec prevazilazi granice normalnog. To sto majke ne znaju kako da odviknu dete, a mleko postepeno gubi hranljiva svojstva, jer se podrazumeva da dete vec predje na cvrstu hranu, to nema veze, bitno je da se doji.
Svetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje do 2. godine života deteta. Rađena je dugoročna studija, koja je ukazala na višestruki značaj dojenja i u periodu posle prve godine, kako na imunitet, tako i na emocionalni razvoj deteta. Naravno, da ne treba preterivati ni u čemu, ali da bi ste nešto komentarisali, potrebno je prethodno dobro se informisati i to iz merodavnih izvora.
Dojim dete godinu i po, ja se sa njenih 12m vratila na posao, ona sa nepunih 15m krenula u jaslice. Idemo dalje, sve dok obe to budemo želele. ☺
To je super i ja bi isto, uzivala sam u tome:-) ja sam morala svog prestat' dojit zbog ranih kontrakcija. Moja nana kaze da sam rijedak slucaj da trudne zene doje haha :D uspjela sam nekoliko mjeseci i uzivala sam.. Svaka cast, puna podrska:-) veliki pozdraaav
Poslije godinu dana porodiljskog odsustva vratila sam se na posao, dojenje nastavili bez problema. S prvim djetetom to je trajalo punih 25 mjeseci, s drugim djetetom koje trenutno ima 18 mjeseci podoji još uvijek traju. Dakle, moj povratak na posao nije ništa poremetio, bitna je jaka volja i istrajnost ako se majka čvrsto odluči na dojenje i po povratku na posao. Ne izdajam se, dojimo kad sam s djetetom. Pretežno je to popodnevno i noćno dojenje. Nekada noćni podoji jesu naporni, ali ako ima i djelić koristi za dijete vrijedi se potruditi.
Ako može mali savet, prvo dete sam dojila 4 meseca a tipa 3 i 4 mesec je napredovao samo po 300g pa smo prešli na dohranu jer nisam imala dovoljno mleka... sad imam drugo dete mesec ipo ima, mleka hvala bogu imam prvi mesec se ugojila 2kg i želela bih što duže da je dojim , pa me zanima da li si se izmlazala ili ti je tako prirodno išlo mleko do detetive druge godine , bojim se da kad krene da jede pa ne budu tako česti podoji da mi nestane mleka.. ako može mali savet kako je to kod tebe išlo 😊 pišem sa muževog telefona pa zato piše Aleksandar da ne dođe do zabune 😂
To mogu mame koje ne moraju da se vrate na posao posle detetovih napunjenih godinu dana da doje i dalje.
Mogu to sve mame. Sve je stvar organizacije. Sa prvim detetom sam se vratila posle pet meseci na posao. Uskoroću i sa drugim, koje sad ima četiri meseca. Meni je veći problem što nemam gde decu, jer u vrtićne mogu pre prve godine. Sve ostalo je rutina.
Vidim sva deca koja su dojila vise od godinu dana pucaju od zdravlja.
Kaže se: deca koja su dojena. Inače, slažem se.
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »