Komentari za tekst "Porodiljsko odsustvo i trudničko bolovanje - ovo je važno da znamo"

Komentara
149
Ostavite komentar
Zanima me..na porodiljskom Sam sa trecim detetom..Dete Ima 8m...trudna Sam 3mesec kad otvaram trudnicko I Kako ide? Hvala unapred svima...
Zene, kakvo vam je iskustvo sa online komisijom u Novom Sadu, za koliko dana ste dobile odgovor za produzenje bolovanja? i sta se desava kad se ide na komisiju posle 60 dana u tom periodu dok se ceka odgovor? hvala
Zanima me sledeća stvar. Prijavljena sam već otprilike 4 godine. Preduzetnik, paušalac, ali ne isplaćujem sebi platu,uplaćujem samo doprinose. Sa prvom tudnoćom, 2018., primala sam trudničko 100%. Znam da se 2019.zakoj izmenio, pa me sada zanima, da li imam pravo na trudničko bolovanje?
Imam jedno pitanje.Na porodiljskom sam sa prvim detetom do juna meseca 2021. godine. Trudna sam termin mi je 15.08.2021.da li pre! azim sada na trudnicko i kako ili moram sacekati da porodiljsko sa prvim detetom istekne,pa onda samona tri meseca na trudnicko ili kako se sada to gleda.Hvala unapred.
Zanima me po novom zakonu da li u zbir osnovica koji se deli sa 18 kad se racuna nakanada na porodiljsko odsustvo, da li ulaze bonusi u taj iznos ili ne?
Hvala!
Zanima me da li moze da se podigne stambeni kredit u banci ako sam na trudničkom?
Dobro jutro, interesuje me sledece!
Na porodiljskom bolovanju sam od 5. jula 2020.god. planiram da se na posao vratim u februaru a da ostatak tog bolivanja iskoristi suprug. Da li je to izvodljivo, po zakonu moguće?
Dobar dan!

Interesuje me sledece, na porodiljskom bolovanju sam od 5.jula 2020.god, planiram da se na posao vratim 1.februara i da ostatak mog bolovanja iskoristi suprug! Da li je to po zakonu izvodljivo? Kao i kako ce se njemu placati to odsustvo sa posla?
Zdravo
Interesuje me samo koliko se plaća bolovanje ako se otvori za IVF - da li plaćaju kao klasično bolovanje ili 100%?
Hvala
Ako sam u jednoj firmi radila 12 meseci a u sadašnjoj 6 meseci da li taj prekid utice na računanje isplate porodiljskog?
Poštovani, imam pitanje. Porodiljsko sa drugim detetom mi je zatvoreno 1.10.2020 . Nakon mesec dana ostajem u drugom stanju . Moje pitanje je vezano za obračun na trudnickom i kasnije porodiljskom kako se racuna s'obzirom da sam u tih 18 meseci primala zaradu od drzave ?
Dobar dan ,imam jedno pitanje ,u radnom odnosu sam 4 mes,ugovor mi ističe 31.01.2021 ,da li poslodavac može dati otkaz ,tačnije da mi ne produži ugovor, ako nisam na trudničkom bolovanju. Želim da idem na posao ,da radim ,osećam se dobro. Ne znam da li smem reći poslodavcu da sam u drugom stanju ? Bojim se da ću dobiti otkaz ako mu to kažem. Može li neki savet ?
Po zakonu ne sme ti dati otkaz ako je upoznat sa tim da si trudna, a i ako da ti otkaz, ako mu u roku od 30 dana od tada dostavis potvrdu o trudnoci duzan je da te vrati na posao. Takav je zakon. Ne znam tacno koji clan bese, cini mi se 137. Ja sam imala iskustvo u ovoj trudnoci gde su pokusali da mi ne placaju tako i dali mi otkaz, da bih ja po savetu na birou otisla kod pravnika, pa u inspekciju rada i prijavila ih, posto nisu na moju opomenu hteli da reaguju, posto sam cak htela normalno da se resi. Verovali ili ne inspekcija je po mom zahtevu reagovala u roku od par dana i iz firme su me zvali da mi produze ugovor tj. da otvore mi trudnicko.
Dobar dan, treba mi pomoc. Ostala sam u drugom stanju, u ovoj firmi radim od jula meseca a pre toga sam radila u firmi 5 godina i ja sam dala otkaz ali nemam prekida u radnom stazu, dakle presla sam iz firme u firmu. Otvorila sam trudnicko bolovanje ali firma u kojoj radim ce se zbog loseg poslovanja zatvoriti ili preci u status mirovanja. Molim Vas da mi kazetr da li u tom slucaju ja imam pravo na trudnicko i porodiljsko bolovanje. Hvala mnogo.
Pozdrav, zanima me sta se desava ako zena nema 18 meseci radnih sati i kada joj istice porodiljsko ona samo produzi tj. otvori novo trudnicko sa drugim detetom. Sta ce se tada racunati, da li ce imati kasnije pravu na celokupnu naknadu za vreme porodiljsko. Sta se tada racuna...
U obračun vam ulaze sva primanja u 18 meseci pre otvaranja drugog trudničkog, dakle i porodiljsko i trudničko iz prethodne trudnoće.
Srećno!
Dobila sam informaciju(ocigledno losu) da je ponovo bilo nekih izmena po tom pitanju.Potrazila sam na internetu,nisam nasla nista novo.Zato sam objasnila svoju situaciju i lepo pitala,ne zato sto ne razumem sta je napisano,vec da bih bila sigurna.
Izvinjavam se na tome sto ste se namucili da napisete par recenica,mogli ste mi sve to na lep nacin reci.Ali dobro,nazalost, mnogo je vise "pismenih" nego vaspitanih.
Pozdrav i veliko hvala
Onda ne postavljate pitanje kolika bi mi bila naknada nego pitate zna li neko da li je bilo kakvih promena u zakonu skorije ili je ovo iz teksta aktuelno i dalje.
Ovako je stvarno izgledalo da očekujete da vam neko računa iznos novčane naknade, nema potrebe da se ljutite na ženu koja je vam je odgovorila.
Izvinjavam se,zanima me koliko se dugo ceka na odgovor,vidim da su pojedine zenice dobile odgovor,ali meni odgovora nema...samo da znam 😊
Da li je moguće da postavljate takvo pitanje a u tekstu Vam za trudničko piše:
U obračun naknade zarade ulaze sva primanja ostvarena u prethodnih 12 meseci. 
Za mesece u kojima niste dobijele platu, računa se Republički minimalni iznos. 
Za porodiljsko u tekstu imate link na kome je detaljno objašnjeno. U kalkulaciju ulaze 18 meseci pre otvaranja trudničkog, tako da bi u Vašem slučaju ta suma bila jako mala jer se za mesece kad niste radili ne računa ništa a nemate pravo na zagarantovan minimalac tokom prva tri meseca jer radite kraće od šest meseci.
Nije čudo što nam ide kako nam ide kad je toliko funkcionalno nepismenih.

Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »