Komentari za tekst "Nedopustivo je ostaviti trudnice mesecima bez plate"

Komentara
26
Ostavite komentar
Privatna firma, trudnicko nije kasnilo ni dana porodila se pre mesec dana sada cekam porodiljsko trebalo bi biti ovaj mesec...
Citam sve komentare od zenica. I sve je to zalosnoo! Ja sam trudna 6 meseci, ulazim u 7 mi. Od aprila sam na bolovanju, zbog kriticne trudnoce. Tu primim poslednju uplatu od poslodavca i sada cekam 3 meseca uplatu od drzave. Strasno. Zvala sam firmu, oni su zvali,,kao,, agenciju da pitaju kada ds ocekujem, agencija je dala odgovor cekaju ovih dana obracun. Po meni 3 meseca cekaju obracun. Strasno! Niko te tu ne pita od cega zivis, kupujes lekove i sve ostale stvari!!! Sistem je jako los, ali mi tu ne mozemo nista.
Ja sam otvorila bolovanje 1.maja 2020. Prvi mesec mi je uplatio poslodavac (Klinicki centar Niš), od tada nista nisam primila... Da li neko ima slicnih iskustva sa drzavnim firmama, koliko kasne, gde mogu da se raspitam za svoj “status”? Kod njih ili u socijalnom...? Hvala.
Ja sam proverila u rfzo da li su predate doznake,uredno jesu,ali oni ne postuju onaj rok od mesec dana,dobila sam izvinjenje putem mejla i mole za strpljenje,ja sam eto strpljiva od marta...
Drage žene trudničko je najviše do poslodavca. Tačnije poslodavac je taj koji treba da bude fer!!!! Ja mogu samo zahvaliti svom poslodavcu! Naime ja radim u privatnoj firmi knjigovotstvo i mnogo puta sam knjkžila izvode na kojima poslodavac isplati trudnicu iz svog džepa, a država uplati pare čak i nakon nekoliko meseci. Moj poslodavac je stava, ja ću te pare dobiti kad tad, ali trudnica ne može da čeka par meseci!
Tako da... država je takva kakva jeste, ali poslodavci su ti koji treba da imaju razumevanja. Neće njima ništa propasti ako oni malo sačekaju pare, ali trudnici bogami hoće! Tako da zavisi gde radite i kakav je stav te firme.
To sto ste napisali sve nam je poznato znamo da mesecima kasni plati,sta povodom toga mozemo da uradimo,kome se obratiti,ko nam moze pomoci?
Problem je sto ne primaju trudnice na komisiju vec traze da ginekolog salje mail, a na koji posle niko ne dobije odgovor. I onda ginekolog kaze da nije dobio mail, sto je verovatno tacno, a kad odete u Vladetinu da se licno raspitate oni kazu cekajte mail, ne primamo trudnice, i tako se preko nas prepucavaju mesecima, a poslodavac ne moze bez tog papira da salje zahtev RFZO.
A vas botove treba da bude sramota sta pisete i koliko lazete i to trudne zene i novopecene mame.
Ja se zahvaljujem i mom poslodavcu i drzavi za redovne isplate sredstava za vreme trudnickog bolovanja, takodje drzavi i za vreme porodiljskog, bez dana kasnjenja. Trudnice bi trebale da provere da li je poslodavac ispostovao proceduru kada je u pitanju trudnicko bolovanje nakon prvog meseca. Ja radim u instituciji koja se bavi naucno-istrazivackim radom, koji postuje proceduru i na vreme isplacuje sredstva za vreme trudnickog. Zaista ne mogu da kazem da je drzava kriva. Hvala i poslodavcu i mojoj drzavi.
Zaboravila si da se zahvalis Vucicu.
Samo da znate vasa zahvalnost treba da bude upucena samo poslodavcu jer vam isplacuje platu kad i zaposlenima na osnovu dobre volje a refundaciju od drzave ceka ko zna koliko meseci. Nista tu drzava ne pomaze,mnogi poslodavci nisu u mogucnosti da isplacuju plate pa tu obavezu prepuste drzavi a onda se trudnice i porodilje nacekaju samo tako. Ja sam jedna od njih,cekam platu od decembra,posto sam sama sebi gazda,znam da su sva dokumenta predata i sve obaveze prema drzavi placane na vreme cak i pre roka,tako da ne mogu da mi kazu da poslodavac nije predao dokumentaciju kad sam to uradila licno. Poslednji odgovor je bio da su usled ove situacije zagubljeni mnogi zahtevi i sad zapocinjem proceduru iz pocetka. Jel takvoj drzavi banani treba da se zahvaljujemo???
U sržu ovog problema je stav države prema ženama koje radjaju. Nikada da ne zaboravimo ko je izgovorio: "One bi da ne rade, a da primaju platu"!
Trudnica sam i do sada je sa platom sve u redu. Mozda je problem u pojedinim poslodavcima.
Zalosno. Najzalosnije je kada kao ja poput mene ostanete u drugom stanju imate vezan staz skoro 10meseci i sa malim orvakom ostanete bez ikakvih prihoda. Obracunski period ide na 18meseci.
Necete ostati bez ikakvih prihida,racuna se prosek zarade u prethodnih 18 meseci,znaci deset imate sigurno,a tih 18 meseci ne moraju biti vezani.Za one u kojima niste radili,zarada se racuna kao 0. Plata ce biti manja svakako,ali cete je imati.
Svaka cast na postu. Ovo je tuzna istina za sve nas trudnice i one zene koje ce to uskoro postati
OVO JE JEDNA VELIKA I TUZNA ISTINA !!!!!
Ja sam radila bukvalno do porodjaja da ne bih imala ovaj problem.. i kada sam se porodila plata mi je kasnila mesec ipo dana isko sam radnik lokalne samouprave !!
Vazno da drzava ima novac za razne pomocnike, zamenike zamenika, sluzbena putovanja i automobile, razne reprezentacije.. izbore svakih godinu dana.. i onda kazu radjajte decu.. koliko samo kosta da covek kupi i pripremi sve za bebu ?! Kazu da prosecna plata unSrbiji 58.000 ?!
E pa dragi moji ja radim sa visokom sturcnom spremom za 34.000 cime da hranimo inoblacimo decu ?!
SRAM VAS BILO KO GOD DA JE VLAST I KO GOD SE PITA NESTO A NE CINI NISTA ZA MAJKE I DECU !!!!!!!!!!!!
Plata nikome ne treba da kasni, šta znači kasnila vam je iako ste radnik lokalne samouprave?
Hocu da kazem da svi misle ako radis u drzavnoj upravi da ti cvetaju ruze i da je plata 100.000 sto nije tacno.. ne treb nikom da kasni plata pogotovo majkama koje izdrzavaju svoju decu nemojte biti zlonamerni nije ni vreme ni mesto.. nadam se da se ovde svi razumemo i podrzavamo i da treba neko da pokrene ovu oricu inda stne u zatitu porodice u ovoj drzavi
Vec 6 meseci nisam primila platu. Standardna prica ,, do drzave je, sta se brinea dobices sve na gomili kad se porodis'', a do tad od cega da zivim i placam racune. Racuni stizu pa stizu, a para nigde. Sta sa zenama koje zive same, koje imaju kod kuce jos jedno dete, od cega da ga prehrane? Sramota za drzavu!
Radim u banci i moj poslodavac mi od samog starta uplacuje platu redovno a zatim se refundira od drzave i hvala im na tome. Bruka i sramota za drzavu!
Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Proverite kada se jaje uvodi u ishranu mališana i na koji način »
U videu je na duhovit način prikazana razlika između dojenja prvog i drugog deteta »
Nepokolebljiva hrabrost i snaga ljubavi Gordane Branković inspiracija su i podrška svim roditeljima »