Komentari za tekst "Stomak posle porođaja: Šta je dijastaza?"

Komentara
16
Ostavite komentar
Posle oba porodjaja imala sam problem sa rastavljanjem misica.
U Australiji to pregledaju babice dok si u bolnici u toku oporavka.
Nosila sam pojas nakod drugog porodjaja i nosim ga i dan danas (5 meseci).
Pojasevi dosta pomazu sa tim, imala sam 3 prsta sirine danas imam 1 prst, vratilo se uz pomoc toga. Probajte pronacu pojas i nosite ga nakon porodjaja.
Pozzzz svim mamama 😀
Imam baš izraženu dijastazu. Pitala sam razne lekare i niko nije umeo da mi kaže šta je to. Te nije ništa, te kila je, te od debljine je, bla, bla truć. Sve dok mi jedna mlada doktorka opšte prakse ne reče da je dijastaza i da nađem dobrog hirirga koji će to da mi reši.
Svim mamama koje se bore sa dijastazom preporucujem Mama Fit, Vesna i Aleksandra. Ja sam imala dijastazu i Vesna mi je pomogla da je sredim, ne samo meni , vec stotinama mama. Sve preporuke! Imate na instagramu i na facebooku stranicu Mama Fit.
Posle blizanacke trudnoce ostao mi je jako veliki stomak (kao da sam u 5-om mesecu trudnoce), isla kod hirurga koji me je pitao: “A sta bi ti htela, pa rodila si blizance?” Slozićete se, da je vrlo profesionalan!!
Da imam dijastazu sam skapirala kad sam se bacila na istraživanja naravno na netu. S tom razlikom sto moja dijastaza koja je široka celu šaku ne moze da se vrati vežbama, mogu samo jos veći problem da napravim. Tako da ja moram da sačekam da klinci jos malo porastu (sada imaju 2 godine) i da odem na operaciju, koja se u Srbiji radi privatno, jer ja imam tu sreću ili nesreću da nemam kilu i da nasi lekari kazu da je to samo estetski problem, sto nije, jer zbog dijastaza strada kičma, kukovi, kolena... i jos svasta nesto, ali eto ovo je valjda dovoljno kao indikacija za operaciju, ali ne i kod nas!!!
Ja posle 4 godine od porodjaja i dalje imam stomak kao da sam u 3-5om mesecu. Kada sam se porodila, nisam imala novca za taj neki specijalni steznik,ć. Beba je imala 4220gr, a ja ostala trudna sa 45 kg. I jako sam iskompleksirana, jer sam imače mršava i onda mi iskoči samo stomak. Jel ste Vi rešili hirurškim putem?
Draga Marija, citam vasu poruku i delim vase iskustvo. Isti slucaj, blizanci, dijastaza sirine sake. Pupcana kila, išijas, nenormalni bolovi u kicmi, problem sa varenjem. Rekli su mi da samo operacija moze pomoci. Iapak sam odlucila da probam da je smanjim vezbama, pre nego sto odem da mi citav stomak iseku.Programi fitnessivamama su mi pomogli da je znatno smanjim. Problemi praceni dijastazom su nestali. Strucan fizioterapeut mi je pokazao vezbe i rekao da predostajeci razmak ce se smanjiti ali kao treba vremena. Ugl vec 1,5intezivno vezbam i bolje je. Imam 1 prst.
Moze se, nije kao sto kazu da samo operacija pomaze.
Draga Marija potražite na internetu fb stranicu DamaFitMama i dodajte, žena je magistar sporta i vlasnica teretane i majka 2 dječaka. Imala je dosta klijentica sa dijastazom i može da vas uputi odlično. Ja sam imala 4 cm dijastazu i uz nju sa njenim vježbama za 4 mjeseca sam došla da sam se riješila dijastaze. A operaciju vam stvarni ne bi preporučila prije nego pokusate da korigujete vježbama.
Draga Aida,
Jel mozes nekako neki drugi kontakt da nam das? Ja nemam fb, a treba mi podhitno neko ko zna i moze da mi pomogne u borbi sa ovom stomacinom 😀
Posle druge trudnoće pojavila mi se i dijastaza i pupcana kila. Em je kila veličine oraha, a dijastaza 3 prsta, blago užas, sramota me pred samom sobom kako to izgleda. Kod fizijatra kad sam otišla i tražila da dolazim na vežbe kako bi mi pokazali kako to da rešim i sredim, a meni gospođa kaže ma ne moraš to da radiš, kupi samo neki običan steznik i nosi. Evo već 5 meseci skoro svaki dan, ceo dan nosim steznik, nije se smanjilo za milimetar. Stvarno za popizdeti. Ako je ta Mama Fit stvarno od pomoći značilo bi mi, ima li jos neko iskustva sa njom?
Ja sam dijastazu operisala jer posle 3 trudnoce pored nje mi se ppjavila i minijaturna kila na pupku.Redovno sam vezbala posle svih trudnoca i mislim da sam posle 3.klasicnim trbusnjacima samo pogorsala stanje.Sve u svemu tek operacijom se sve vratilo na mesto osim pupka koji je malo izdeformisan,jer sam insistirala da ga ostave posle operacije.Sve u svemu rekla bih da je operacija jedini i siguran lek za to.Sve ostalo samo.moze malo da.pomogne. Sada redovno vezbam ali izbegavam sa forsiram trbusnjanke da ne bi nesto popustilo.Stomak je ravan ali koza nije najzategnutija.Tri tudnoce su tri trudnoce😊
Jovana, gde ste radili operaciju?
Zdravo Jovana, takodje imam problem sa dijastazom i kilom posle blizanacke trudnoce. Da li mozes da mi kazes gde si radila operaciju? Cetiri godine vec nikako da se odluci na to. Hvala!
7 godina sam se mucila sa tim haosom, I kada sam se drugi put poradjala na carski tada su mi uradili operaciju spajanja misica I stavljanje mrezice, stomak idalje imam a porodila sam se pre 11 meseci. Treba raditi vezbe kazu, ali toliko obaveza da prosto memam vremena nitida snage za vezbe, nebih na svoju ruku radila a nemam kad da odem kod fizijatra, da li je neka mama isla na.vezbe I kakve se rade?
Šest meseci nakon porođaja mi je ginekolog rekla da mi stomak tako izgleda jer treba da smršam i radim vežbe, pri tome imam 50 kg i mršavija ne mogu biti. Posle devet meseci sam joj rekla da imam dijastazu, za koju nisam ni čula dok nisam pronašla na netu, kao i većina žena. Rekla mi je da idem kod hirurga, nije me ni pogledala. Da li postoji žena kojoj su pomogle vežbe sa neta baš za dijastazu? Posebna tema je što se kod nas ni jedan lekar posle porođaja ne bavi ovim problemom nego moramo same da istražujemo...

Pogledaj program Mama Fit ako di iz Beograda, dolazi se na vezbanje sa bebom i program sluzi za oppravak zene posle porodjaja i rade se posebne vezbe za dijastazu. Ako bisi iz Beograda, kontaktiraj Aleksandru Vranesevic (fb, instagram ili direktno preko Mama Fita) jer mislim da ima i dalje neki onlajn program
Vezbe pomazu, ali zahtevaju upornost. Period oporavka, uz vezbe, traje od tri do sest meseci. U pitanju su razlicite varijacije, ali je sustina ovih vezbi da se rade redovno i pravilno. Ne bih preporucila oslanjanje samo na vezbe sa neta, jer je potrebno da ih strucna osoba pokaze, nadgleda njihovo izvodjenje i periodicno proverava da li se dijastaza smanjuje, odnosno da li se misici vracaju u prvobitni polozaj. Uglavnom su to fizijatri, ali mogu i instruktorke/ri u teretanama, odnosno
pilates studijima. Za instruktorke/re treba da se ima pouzdana informacija da su obuceni i za to, jer je ovaj vid vezbi takav da se fokusira na specificnom obliku disanja i na iskljucivanju bilo kakvih vezbi za stomak (trbusnjaci, upori i sl.). Cak je i ustajanje iz lezeceg polozaja (ne samo
posle ovih vezbi vec i inace) sa boka (okret tela na stranu, pa jedna ruka pored boka na koji ce se ustati, a druga, ona dalja od tog boka, na podlogu sa koje se ustaje). Zahtevan je proces, ali se vezbe rade dva puta
dnevno po 20ak min (ujutru i uvece) i
mogu i u drustvu bebe ☺️.

Vratite se nazad na tekst
Ostavite komentar


Bolne bradavice, grebkanje, nespavanje, napadi gladi, konstanta žeđ su samo neki... »
Dojenje u javnosti je i dalje za mnoge tabu tema »
Naučite kako da razlikujete morbile (male boginje) od varičela (ovčije boginje) »